icon

Ako jednoducho upraviť predzáhradku plnú kameňov?

jaskolka
3. máj 2025

Pozdravujem,a hľadám,kto by poradil. Mám malú predzáhradku,alebo skôr takú bočnú záhradku pri dome,tak 4,5x4,5m doteraz v nej boli len kamene a hlina a stará krycia textília(už len kusy)zároveň prerástli tam rôzne "rastlinky"ani neviem aké...No toho roku by som ju chcela nejako upraviť,len netuším, čo najlepšie... tá textília sa ani nedá vybrať,lebo to bolo asi viac vrstiev, sú tak už len kade tade také kusy,cez aké prerastá tráva a burina. Zároveň je to dosť nerovný terén,hrbole,kamene...
Čo by sa s tým dalo najjednoduchšie urobiť? Nechcem tam mať nič extra,len tráva, možno dáku figúrku tam postaviť. Ďakujem

martinmmartin
3. máj 2025

@jaskolka budes mat cas sa o to starat pravidelne? Trava ti cez tu deravu foliu neporastie. Vysyp to cele strkom alebo mulcom a praskni tam nejake vyssie veci v crepnikoch a tie obmienaj

viestta
3. máj 2025

Ked to chces skulturnit a vysiat travu, tak ci tak sa nevyhnes tomu, ze to budes prekopavat, pri rylovani vyberies aj burinu, aj jej korene a aj zvysky starej textilie. Kym to nedas do poriadku, nic ti tam neporastie, ani trava. Dokonca trava je najnarocnejsia na zalozenie, a aj na starostlivost. Ked si to chces zjednodusit do buducna, vysej tam kvitnucu luku. Vyzera to dobre, kosi sa to 2x v roku a okrem zaciatku to ani netreba polievat. Hmyz a priroda sa ti podakuju.
Teraz uz aspon vies, ze textilia nie je spravna cesta, prerastaniu buriny zhora nezabrani, tak ci tak sa casom rozpadne a je s nou len ostara ked ju treba zlividovat. A este neprospieva ani pode ani rastlinam. Ked pouzivat mulcovaciu textiliu, tak biologicky rozlozitelnu a na nu aspon 10 cm rozlozitelneho mulcu. Ani ked to zastrkujes, nezabranis tomu, aby tam buriny rastli, naviate buriny skor ci neskor vyklicia a zakorenia.

euka210
3. máj 2025

@jaskolka najjednoduchsie je to zarovnat...bud dosypat hlinu ak sa da, ak nie, tak tie hrbole prekopat a vyrovnat. Nasiat travu.

cacianka
3. máj 2025

Vyrovnaj a poloz umelý trávnik.
Ak chces niečo prírodné, na to treba zamakať. Všetko vybrať cca na hĺbku rýľu, doviez novú dobrú zeminu. Až potom môžeš riešiť živé veci

elenkaw
3. máj 2025

@jaskolka rovnako velku predzahradku mam aj ja. Pocas rekonstrukcie domu sme tam mali nasypany strk, piesok, no kadeco takze si vo faze, v ktorej som bola ja pred cca 8 rokmi. Ja som to co najviac vycistila od kamenov, bola tu velmi zla ilovita zemina s mnozstvom vacsich kamenov takze sme sem naviezli dobru zeminu, porylovali to a zas vycistili od kamenov. Prve 3 roky po nastahovani sme si tak netradicne do predzahradky sadili zopar paradajok a paprik 😊 V zadnej casti zahrady to vtedy este nebolo mozne. Posledne 4 roky si tu uz budujem zahony plne trvaliek a dominantou je japonsky javor. Ak ti mozem poradit, nenechavaj tam len travu. Bude to posobit tak sterilne.