icon

Ako opätovne použiť minuloročnú zeminu na rastliny?

mizu89
7. apr 2025

Ahojte potrebovala by som radu.Minulý rok som si bola nazbierať zeminu z krtincov a zmiešala som ju z univerzálnym substrátom.
Použila som ju do kvetináčov na kvety a do kýblov na paradajky a papriky.v jeseni keď som všetko likvidovala tak rastliny som vyhodila aj s koreňmi a zeminu som si odložila do sudov že na ďalší rok.a teraz ako použiť tu zeminu.lebo živiny uz asi nemá a neviem mám pridať znova substrát? Ale to už bude väčší podiel substrátu ako zeminy.nechcem vyhadzovať starú zeminu.ako ju znova použiť.dakujem

doriiis
7. apr 2025

Pomiesaj s normálnou zemou a normálnej zeme nech je viac

sissik
7. apr 2025

a este prihnoj univerzalnym hnojivom alebo specialnym ak vies, co chces pestovat. Napr ak chces pestovat muskaty, zamiesaj hnojivo na muskaty. Ak chces zeleninu, tak primiesaj univerzalne hnojivo s guanom.....

viestta
7. apr 2025

MOzes pouzit, ale pocitaj s tym, ze v tej zemi su zarodky skodcov a chorob rastlin z minuleho roka a takmer ziadne ziviny. Najlesie je premiesat ju s vyzretym kompostom, pridat nejake hnojivo, napriklad granulovany kravsky hnoj v primeranom mnozstve a tu z paradajok pouzi na kvety, tie z kvetov na paradajky.

sara07
7. apr 2025

ja to dávam rovno do kompostu

mizu89
autor
8. apr 2025

@doriiis tak pridať novú zem a nový univerzálny substrát? Alebo radšej úplne novú zeminu a túto ísť vyhodiť ?

mizu89
autor
8. apr 2025

@viestta no kompost nemám.stacilo by kúpiť kravsky hnoj a ten pridať do tej zeminy?

viestta
8. apr 2025

@mizu89 stacilo by, ale kupis aj kompost vo vreciach. Alebo pridaj kokosove vlakno, to sa da kupit lisovane, staci ho namocit a k tomu hnojivo. Ta zemina je vyjedena, organicka zlozka sa zvacsiny uz rozlozila, recyklovat sa ju ani ak velmi nevyplati. Ja ju sypem do vyvysenych zahonov alebo rovno na hriadky, nechce sa mi s tym babrat,ked kupim 80 litrovy mech za par drobnych v Hornbachu

simca06022011
8. apr 2025

ale neries, ved v tom ides pestovat zeleninu. nabudce to neskalduj v zime v sudoch (by som sa bala, ze to splesnivie a tak,ale teda neviem v akej klime to mas), normalne to vysyp do zahrady na kopu a tam to premrzne a vsetko...
zahradny subrstrat, ornica sa tiez rocne nemeni predsa a neviem o tom, ze by na poli alebo roli, alebo v sklenikom kazdy rok menili podu, aby mohli nasadit paradajky, poorieme, pokopeme, doplnime kompost/hnoj a vybavene... Proste premiesaj ked tak s kompostom ak mas, moze spouzit aj hnojivo ak chces.
Pre mna toto vlacenie vriec zeminy je iba cisty biznis. Urobili sme to raz, ked sme naplnali sklenik a dost, a cuduj sa svete vsetko rastie. Kvetinacovu zem ale ja normlane do zahonu vysypem a potom si z tade doplnim s kompostom. Jedine muskatom/balkonovkam napr. kupujem novu, ale to uz tiez aj pomiesam ked treba.
Skodcovia su ina vec ale to ak niekde su, budu znovu, ak sa objavia, vystriekam