icon

Ako pestovať petúnie na parapete?

mizu89
1. máj 2024

Ahojte baby.chcem sa popýtať tie ktoré pestujete petunie tak mi prosím poraďte ako na ne.niektore sú krásne husté iné zase biedne.uz jeden kvetináč som musela zrušiť čo mi začali vednut.kupovala som v obi tie 10ks balenia sadeníc .čo robím zle.su na parapete,slnko majú ,zalievam tak aby neboli suché.tie kvety čo odkvitnu tak odtrhnem vyhodím.sadili sa do univerzálneho substrátu do 40cm truhlikov po 3-4 ks.chcem ich mať husté a prevusnute ale volako idú do hora a netahaju sa .😔na internete som čítala že treba zastipnut či čo.to mám celý vrch odstrihnúť aby sa rozrástli do bokov a nie do vrchu?poraďte mi prosím som začiatočník

Ako pestovať petúnie na parapete?Ako pestovať petúnie na parapete?Ako pestovať petúnie na parapete?
mediana
1. máj 2024

Neviem veľa o nich, no na trhu mi povedali, že perunie sú krickove a surfinie sú tahave... inak vyzerajú rovnako teda, len tento rozdiel

loliki
1. máj 2024

@mizu89 Tie kvitnúce sú pekné, tie nekvitnúce budú pekné. Tie zvädnuté buď majú slabé korene, alebo málo vody.

valiant
1. máj 2024

@mizu89 za mna ich mas prilis husto. Uplne ti stacia 2 rastliny, aby mali miesto aspon trochu. Neviem, ci si ich neprepolievala. Alebo sa mohli poskodit pri presadzani. Zatial su male, polievaj primerane. Radsej menej. Hnojit zacni az mesiac po presadeni.
Aj petunie sa budu tahat, ale nie az tak ako surfinie. To je ale nepodstatne. Nechaj ich nech si rastu.

viestta
1. máj 2024

Len pripomeniem, ze petunie nebudu previsnute, prirodzene sa budu tahat do hora a budu si drzat "krickovity" vzhlad. Previsnute su surfinie, co su siece botanicky tiez petunie, ale ine hybridy, ktore maju poliehavy vzrast a preto previsaju cez okraj kvetinacov.

mizu89
autor
5. máj 2024

Tak baby mám ich presadiť po 2ks do 40cm truhlikov?alebo kúpiť hnojivo na petunie ?hádam by sa spamätali?

mizu89
autor
19. máj 2024

Ahojte baby.tak včera som presadila niekde 2-3 ks do 40cm truhlikov.snad dačo z nich bude.tak isto čo som vypestovala zo semiačka už sú v zavesnych kvetináčoch.
Chcem sa este spýtať keby som si ešte dokúpila surfinie.este stíhajú vyrásť a ťahať sa cez leto.a poraďte kde nakupujete.pacia sa mi také farebné ale nikde som ich nevidela.ci to len doma vypestovať?

mizu89
autor
19. máj 2024
viestta
19. máj 2024

@mizu89 lokalne zahradnicstva mavaju ovela pestrejsi sortiment ako ti, co nakupuju od pestovatelov. Alebo aj na trhch predavaju drobni pestovatelia iny sortiment ako od velkopestovatelov.

mizu89
autor
19. máj 2024

@viestta tiež ma napadlo že niekde na tržnici snáď by mali síce za drahšie lebo v obi, Merkury som takúto odrodu nevidela

luccija
19. máj 2024

@mizu89 ja mám také fialové kúpené v záhradníctve.Pravdaze Ti ešte vyrastú aj zakvitnu.
Kupuj surfinie, alebo million bellky tie sa ťahajú a sú nenarocne

luccija
19. máj 2024

Toto sú million bellky len červenú mi znicil dážď
Sú drobnejšie a previsnu lacné a vdacne

jarnajar
19. máj 2024

Stihnú, ja som kedysi surfínie vysadila až v júni a boli najkrajšie.

mizu89
autor
19. máj 2024

Baby ešte sa chcem spýtať.minule som poliala petunie dole do tej misky čo je pod truhlikom.a keď mi skapali tak som to vyhodila a všimla som si že dole v truhliku premočená zemina a na vrchu suché.chcem sa spýtať či môžu byť petunie v truhliku ale bez tej misky.vsak keď pretečie voda tak stečie na zem a nie do tej misky.ak má chápete.

jarnajar
19. máj 2024

@mizu89 ja ich pestujem len bez misky, keďže ich mam zavesené.

luccija
19. máj 2024

@mizu89 polievaj zhora a potrebujú dosť vody

mizu89
autor
25. apr 2025

Ahojte baby.po roku sa zase ozyvam.ninuly rok som mala petunie grandiflora teraz by som chcela pre zmenu skúsiť surfinie.bola som kuknúť len tak v obi a videla som milión bell,plnokvete a klasické surfinie.
Tie klasické boli už dosť vysoké ale skôr stali ako by mali previsat.ono síce môže byť aj to že keď sa presadia do truhlikov tak budú krásne previsi? V obi sú balené po 10.
Za to tie ostatné milión bell a plnokvete urobia krásne husté balkóny? A budú aj previsnute?
V zahradkarstve som si kúpila jeden závesný kvetináč ale asi sú to surfinie ? No neviem uvidím či to bude také husté a bohaté.

mizu89
autor
25. apr 2025

Minulý rok som odfotila takýto krásny balkón.ale sú to petunie,surfinie alebo čo.keby sa aj mne podaril takýto tak by som bola Happy

mizu89
autor
25. apr 2025

Baby toto sú surfi alebo milión bell?

loliki
25. apr 2025
@mizu89

Minulý rok som odfotila takýto krásny balkón.ale sú to petunie,surfinie alebo čo.keby sa aj mne podaril takýto tak by som bola Happy

@mizu89 Mať taký balkón aj s domčekom by úplne stačil. Aj keby tam tie petúnie neboli. 🙂 To je už ozaj len detail. Ale krásny. 🙂

a_andrejka4
27. apr 2025
@mizu89

Baby toto sú surfi alebo milión bell?

@mizu89 petunie vista by to mohli byt, su podobne ako millionbells samocistiace a menej naročne ako klasicke petunie 🙂 ja mam tento rok petunie (lebo vsak stali v lidli 2 eura 10 kusov) tak som neodolala, mam aj millionbellky a tento rok prvykrat super vista tie mi kazdy odporucal 🙂

mizu89
autor
28. apr 2025
@a_andrejka4

@mizu89 petunie vista by to mohli byt, su podobne ako millionbells samocistiace a menej naročne ako klasicke petunie 🙂 ja mam tento rok petunie (lebo vsak stali v lidli 2 eura 10 kusov) tak som neodolala, mam aj millionbellky a tento rok prvykrat super vista tie mi kazdy odporucal 🙂

@a_andrejka4 no ja som v Lidli nič nenašla a ani v obi nejaký extra výber.stale tie isté farby fialové a tmavo ružové.
Tak hádam ešte niečo doložia

a_andrejka4
28. apr 2025
@mizu89

@a_andrejka4 no ja som v Lidli nič nenašla a ani v obi nejaký extra výber.stale tie isté farby fialové a tmavo ružové.
Tak hádam ešte niečo doložia

@mizu89 skus nejake original zahradne centrum idealne take rodinne kde si sami pestuju

mizu89
autor
28. apr 2025
@a_andrejka4

@mizu89 skus nejake original zahradne centrum idealne take rodinne kde si sami pestuju

@a_andrejka4 máme v Bešeňovej slovenské tropy ale to tiež tie isté farby.a za drahšie len jeden kvetináč asi 2,5€ a tu sadenice 10ks za 3€

a_andrejka4
28. apr 2025
@mizu89

@a_andrejka4 máme v Bešeňovej slovenské tropy ale to tiež tie isté farby.a za drahšie len jeden kvetináč asi 2,5€ a tu sadenice 10ks za 3€

@mizu89 verim ti tak skid pozriet kaufland a lidl tam budu urcite kazdy tyzden nieco ine maju v letaku

mizu89
autor
29. apr 2025
@a_andrejka4

@mizu89 verim ti tak skid pozriet kaufland a lidl tam budu urcite kazdy tyzden nieco ine maju v letaku

@a_andrejka4 no bolo v letáku že petunie aké ako keby sa po nich len zaprášilo.ale to aj iné kvety.ale aj v komentároch bolo písané že nič na predajniach že malo dodali.no za to minulý rok v Lidli bolo petunii až až aj biele vo pre zmenu neboli v obi.to som si pomyslela že no už sa nebudem plasit.nekupim hneď v obi ale kúpim v Lidli no a ako naschvál v Lidli nič tento rok.slabe zásoby

a_andrejka4
29. apr 2025
@mizu89

@a_andrejka4 no bolo v letáku že petunie aké ako keby sa po nich len zaprášilo.ale to aj iné kvety.ale aj v komentároch bolo písané že nič na predajniach že malo dodali.no za to minulý rok v Lidli bolo petunii až až aj biele vo pre zmenu neboli v obi.to som si pomyslela že no už sa nebudem plasit.nekupim hneď v obi ale kúpim v Lidli no a ako naschvál v Lidli nič tento rok.slabe zásoby

@mizu89 ja som kupila za 1,99 10.4 10 sadeniciek vtedy mali aj muskaty aj netykavky aj este nieco 🙂 minuly.rok som v maji este kupovala millionbells ale tie maju teraz v kaufe sa mi zda

mizu89
autor
29. apr 2025
@a_andrejka4

@mizu89 ja som kupila za 1,99 10.4 10 sadeniciek vtedy mali aj muskaty aj netykavky aj este nieco 🙂 minuly.rok som v maji este kupovala millionbells ale tie maju teraz v kaufe sa mi zda

@a_andrejka4 a tie milión bell sú ťahavé ako surfinie že dĺžka hádam aspoň 40 CM od kvetináča?
No bola som dnes v Merkury Market a tam surfinie tmavo ružové a fialové ale asi posledných 10 ks 10pack a boli asi na dĺžku 25cm .nevedela som či ich zobrať a hneď presadiť do truhlikov. A v obi plný kovový vozík petunii ružové a fialové 10pack to isté čo som mala minulý rok.
Milión bell len ako keby dopredaj a surfinie len žlté a červené a tie sa mi moc nepáčia.
No potom už len tie kvetináče čo sú po cca 3,5€ ale tých mi treba moc keď chcem mať plný balkón kvetov.