icon

Ako riešiť škodcov v smaragdových tujach?

lienka1012
7. máj 2025

Ahojte,
rada by som poprosila niekoho, či nemá skúsenosť s takýmto škodcom smaragdových tují - viď. obrázky, ktoré začali hnednúť zvnútra a tieto motýle z nich vyletujú.
Ďakujem za každú radu.

Ako riešiť škodcov v smaragdových tujach?Ako riešiť škodcov v smaragdových tujach?
viestta
7. máj 2025

Toto nie je krason, ktory skodi tujam. To bude skor zlatoocko. Zlatoocko je uzitocny hmyz, ktory likviduje vosky a podobnu haved
https://ekoclovek.sk/poznaj-pomocnikov-v-zahrad...
Krason vyzera takto
https://zahradkar.pluska.sk/okrasna-zahrada/hne...

lienka1012
autor
7. máj 2025

Ďakujem za radu. Len nie som si istá, či je to skutočne tento užitočný hmyz a či je normálne, že je jeho momentálny výskyt na tujkách v takom množstve. Možno, že to je iba zhoda náhod, že tuje začali vysychať a hnednúť a nesúvisí to s týmto hmyzom.

katica06
7. máj 2025

@lienka1012 v našich končinách sa už neoplatí pestovať tuje tak ako ani krušpán. U nás sú celé ulice vyschnutých stromov, 50 a viac ročné aj celkom mladé.
Podľa mňa ich treba čím skôr nahradiť vavrínovcom , vtáčim živom a pod. tým sa darí. Alebo neustále kontrolovať a striekať chémia a chémia

viestta
7. máj 2025
@lienka1012

Ďakujem za radu. Len nie som si istá, či je to skutočne tento užitočný hmyz a či je normálne, že je jeho momentálny výskyt na tujkách v takom množstve. Možno, že to je iba zhoda náhod, že tuje začali vysychať a hnednúť a nesúvisí to s týmto hmyzom.

@lienka1012 odstrihni jeden suchy konar, ked ma dierku, je to krasin, ak tam dierka nie je moze to byt aj nedostatok horcika ak hnedne cela rastlina, ale tuje sa bezne vyholuju zvnutra, je to prirodzeny jav

lienka1012
autor
7. máj 2025

Viem, že tieto smaragdové tuje sú veľmi chúlostivé na pestovanie v našich podmienkach. Mali sme ich veľa a postupom rokov odchádzajú=vyschýnajú, tak ich nahrádzame inými druhmi. Ale keďže pre mňa sú tieto najkrajšie, tak sa snažíme zachrániť aspoň tie, čo ostali. Hnojíme horkou soľou, ja ich občas polejem aj "Kristalonom-gold". Skúsim pozrieť, či má suchý konár dierku, aby som vylúčila krasoňa.

stranakovazuzana0
7. máj 2025
@lienka1012

Viem, že tieto smaragdové tuje sú veľmi chúlostivé na pestovanie v našich podmienkach. Mali sme ich veľa a postupom rokov odchádzajú=vyschýnajú, tak ich nahrádzame inými druhmi. Ale keďže pre mňa sú tieto najkrajšie, tak sa snažíme zachrániť aspoň tie, čo ostali. Hnojíme horkou soľou, ja ich občas polejem aj "Kristalonom-gold". Skúsim pozrieť, či má suchý konár dierku, aby som vylúčila krasoňa.

@lienka1012 mne sa ten hmyz zdá ako Tipula,ktorá ničí trávniky..a čo sa týka tuji,tak my sme mali z nich krásny živý plot,teraz by sme ich mali 5 rok a muž ich už pomaličky klčuje,pretože postupne všetky hnednú a aj všade v okolí sa ich ľudia zbavujú.Muz bol nedávno v záhradkárstve a povedali mu,že už začínajú byť napadnuté aj iné ihličnany podobne tujam.

lienka1012
autor
7. máj 2025

Manžel práve postriekal všetky tuje insekticídom karate, nalepil žlté lepivé štítky na všetky ihličnany v záhrade, tak uvidím a dúfam, že to bude s pozitívnym výsledkom. To isté robí aj sused, aby sme predišli šíreniu nejakej "pliagy".