icon

Ako sa zbaviť vošiek z čerešne?

26. máj 2024

Nejaké domáce rady ako sa toho zbavím? Strom ideme odrezať lebo už roky nemáme nič z nej .. len som si všimla že máme ich už na fasáde domu

koniarova
26. máj 2024

Domáce rady na vosky pri veľkom strome sú podľa mňa úplne zbytočné. Odrezať a postriekať chemickým prípravkom na vosky.

egonsk
26. máj 2024

suhlasim s vyssim prispevkom, domace rady pomozu mozno v malinkom a zaciatkoch, ale ked uz sa rozbehnu vo velkom, tak iba chemia pomoze. My sme skusali na stromcek maly vsetky mozne rady na ekopostreky a vysledkom je, ze uz su rovnako zasiahnute dalise 2 vedla stojace. A to su vosky na malom okrasnom stromceku, kde sme mohli skusat fakt exoticke zmesy postrekov (chilli, popol, soda, sol, cinula, cesnak, bobkovy list, atd...).

viestta
26. máj 2024

Ked nebude ceresna, nebudu mat vosky co zrat tak pokapu

egonsk
26. máj 2024

@viestta zalezi co dalsieho tam rastie. Mne vosky oblubuju okrasny stromcek, ceresnu aj jablon, zihlavu, kopor a par dalsich rastlin v zahrade a na dvore ruze... Tento rok je extremne vela mravcov v zahrade aj na dvore a vosiek je vsade na kila 😟

viestta
26. máj 2024

@egonsk staci rozumne vysadzat a hospodarit a priroda si s voskami poradi, Nalakat do zahrady ich prirodzenych predatorov, lienky, drave osicky, speveve vtaky. Jedna drava osicka nakladie denne az 100 vajicok do vosiek, larvy sa vo voskach vyvinu, vosky skapu. Larvy lienok pozieraju vosky. Aj ucholaky sa nimi zivia. Vosky splachovat silnym prudom vody, voska ktora spadne na zem zdochne. Mravce sa daju redukovat parazitickymi hlisticami ale mravce ako take su vyznamnymi opelovacmi, likviduju skodlivy hmyz (ano, viem, ze vynasaju vosky na rastlina a potom sa zivia medovicou, ktoru produkuju rastliny aby sa pred voskami chranili). Vosky su este celkom OK, horsie su tie spanielske slizke mrochty, s tymi sa bojuje horsie, pretoze u nas nemaju prirodzenych predatorov.

martinmmartin
26. máj 2024

Ja sa prihovorim za vosky- su velmi dolezite v pyramide zivota v zahrade a stoji na nich vela zivocichov ktore su dnes vzacne - kedy si videla na posledy naozajstneho chrobaka na zemi?

autor
26. máj 2024

Zajtra režeme postriekame aj tak nič z nej

egonsk
26. máj 2024

@viestta dakujem za radu, len zial teoria a prax su v tychto koncinach dost vzdialene.
neviem co su to spanielske slizke mrochty, ale pokial si tak pomenovala tie cierne slizke vosky, ktore su mastne akoby ranajkovali indulonu, tak tych mam viac ako pozehnane prave na tych okrasnych stromcekoch, zihlave (tu sa snazim kompletne likvidovat akonahle ju uvidim) a niektorych kvetinach. Na zvysnych mam ine typy vosiek.
Nase mravce odolavaju aj soli, sode, kave, popolu, boraxu, vapnu i biolitu. Ked sa nahodou odmlcia, tak maximalne na 2 dni. Na 5 aroch nenajdes miesto kde by nebehali mravce tento rok.
Osicky som tento rok nevidel, osi, srsne, vcely, cinske vcely, cmeliaky aj muchy ano.
Lienky tiez spocitam na prstoch... Ako vravim, na vosky a mravce je to hrozny rok. A tiez aj vela slizniakov je tento rok, ale zatial to neni taka katastrofa ako pred par rokmi.

akvi
26. máj 2024

Vošky reálne vadia len malým stromčekom, ja striekam nimbovym olejom, je to eko riešenie a pomerne účinné. Nemá zmysel používať chémiu, lebo vykape aj to, čo nechceš. Veľkým stromom vošky už nijako nevadia, práveže lákajú užitočný hnyz, my máme čerešňou obsypanu lienkami.

viestta
26. máj 2024

@egonsk mrochty su sliziaky a ked si nevidel osicky, to znamena, ze si ich svojimi zasahmi do ekosystemu zahrady v minulosti vykynozil alebo nemas rastliny, ktore by ich lakali na pel. Staci vysadit rebricky a osicky sa dojdu krmit a pre zachovanie rodu budu klast vajicka do vosiek. Odkedy mame v zahrade "kus divej luky", ktoru nechavame zit svojim zivotom, odkedy nechavame vykvitnut horcicu, ktoru pouzivame ako zelene hnojenie, odkedy je kvetinovy zahon vysadeny tak aby lakal uzitocny hmyz vosky sa nepremnozia do katastrofickych mnozstiev. A samozrejme pomohli sme nastolit rovnovahu ekosystemu aj tym, ze mame ukryty pre ucholakov, nepouzivame chemiu, nasadili sme drave roztoce na stromy a kriky. Vies, ze napriklad osy su masozravce, ktore sa vacsinu leta zivia prave hmyzom ako su napriklad vosky? Tak isto srsne. (ano, viem, ze blizke stretnutie tretieho druhu s osou alebo srsnom nie je najprijemnejsi zazitok, co mozes mat, ale v konecnom dosledku su to uzitocne zivocichy)

viestta
26. máj 2024

Vies o tom, ze v tomto obdobi nesmies rezat stromy? Vosky nie su tak zavazne ochorenie, ktore by oddovodnilo vyrub v obdobi rastu.

autor
26. máj 2024

@viestta prečo by som nemohla keď ho nechcem😁 píšem že ich mám aj na fasáde domu tak a idú mi až dnu tak ho zrežem…už 5 rokov sme nemali čerešne

viestta
26. máj 2024

To, ze ty ju nechces je jedna vec, ochrana prirody je vec druha. Este neplati Tarabov zakon o tom, ze sa moze rubat vzdy ked sa nam zachce a tam kde sa nam zachce. Aj ovocny strom na tvojom pozemku je predmetom ochrany prirody

autor
26. máj 2024

@viestta ta čo už nebude tam

viestta
26. máj 2024

Vsak ja viem, ze ju date dola na hulvata... Co uz

autor
26. máj 2024

@viestta 👍

akvi
26. máj 2024

To, že ste nemali čerešne, za to nemôžu vošky. Príčin môže byť xy a ak je to už starší strom, tak vošky za to určite nemôžu. My tiež máme čerešnu, ktorá nerodí poriadne a príčina je pravdepodobne monilioza. Pekne zakvitne a potom väčšina kvetov akoby uschne, to je monilioza. A tiež môže byť, že ak máš nesamoopelivu čerešňu, tak tie kvety proste nie sú opelene a úrody je minimum.

feb13
27. máj 2024

Vosky z ceresne nam vzdy pozierali larvy lienky. Len najprv sa rozmnozia vosky a lienky pridu tak o mesiac neskor, v juni.

btus
28. máj 2024

@martinmmartin dnes 🙂