Ako správne pestovať jahody a paradajky vo vyvýšenom záhone?
Ahojte nikdy som nič nepestovala tak mi tohto roku muž urobil vyvýšený záhon a dala som tam jahody a paradajky. Paradajky sa rozrástli tak, že mi už celkom zakrývajú jahody. Môžem tie paradajky nejako vytrhat alebo ostrihat? Čo by ste radili?
Presaď jahody. Paradajky prerieď.
Keď už si to takto na kombinovala ja by som skôr nechala paradajku, lebo jahody už v podstate odrodili, ale paradajky len teraz začnú a budú rodiť až do jesene. Na druhú stranu škoda jahody vyhodiť, keby si tie radšej presadila? Daj fotku tu ti ženy poradia
Presad jahody, oni preziju. Paradajkam obtrhaj spodne listky.
Jahody s paradajkami v jednom záhone bol dosť zlý nápad. Škoda,že si sa neporadila s niekým skúseným. A hlavne,ak máš tie "obrovské"paradajky, čo majú aj cez pol metra. Možno skús ich nejako opatrne presadiť,ale či sa aj potom ujmu,to ťažko povedať..
@jaskolka áno sú pomaly vyššie ako ja tie paradajky ach nenapadlo mi že to bude problém
Maju paradajky koliky? Vylamujes zalistky? Ako daleko su od seba?
Daj fotku, nech pozrieme a nehadame co si tam v zahradkarskom nadseni dokaslala
Presaď jahody. Paradajky prerieď.
@koniarova prwried znamená ostrihaj alebo vytrhni von zo zahonu
Ja by som aj vytrhla. Daj foto. Ťažko radiť takto. A vytrhnuté zásad voľné do zeme. Jahody prežijú aj v zemi. Nemusíš byť v záhone.
Keď už si to takto na kombinovala ja by som skôr nechala paradajku, lebo jahody už v podstate odrodili, ale paradajky len teraz začnú a budú rodiť až do jesene. Na druhú stranu škoda jahody vyhodiť, keby si tie radšej presadila? Daj fotku tu ti ženy poradia
@blsa jahody sú celoročne čakám že budú dlhšie rodiť tiež
Celoročné jahody nejestvujú. Či?
Presad jahody, oni preziju. Paradajkam obtrhaj spodne listky.
@martinkatinka len lístky alebo môžem celé konariky zdola ostrihať?
@koniarova povedali mi v zahradkarstve že celoročne ale ako hovorím prd o tom viem som decko z petrzalky
@koniarova asi mysli stalorodiace 😉
Preried tie paradajky, odrhaj listky, kde nie su uz kvety.
Tá džungľa sú paradajky? Pretrhaj listy a možno aj stonky, nevidím koľko si ich tam nasadila.
Paradajkám treba otrhávať také nové konáriky, ktoré rašia medzi dvoma konárikmi. Toto už je dosť zanedbané, ale poolamuj čo sa dá.
Tá džungľa sú paradajky? Pretrhaj listy a možno aj stonky, nevidím koľko si ich tam nasadila.
@januska12323 áno paradajková džungľa, sú to vyrastené tri sadenicky
Paradajkám treba otrhávať také nové konáriky, ktoré rašia medzi dvoma konárikmi. Toto už je dosť zanedbané, ale poolamuj čo sa dá.
@thereisabear ďakujem
Preried tie paradajky, odrhaj listky, kde nie su uz kvety.
@martinkatinka ďakujem
Sú aj celoročné jahody. Moje rodili do prvých mrazov už od júna
Tak zober nožnice a urob tam miesto, odstrihni najbližšie pri stonke čo sa ti zdá vhodné. Horšie to už nebude 😁 a nenechaj sa odradiť každý nejak začínal.
paradajky sa olamuju.. a kludne vyvazuju (zalezi od odrody, niektore ozaj vyzeraju aj tak ako tie tvoje.. ale to co zavadzia mozes opatrne vylomit :DD) a tym padom pod nimi je dostatok miesta.
Ak su prilis huste, mozes mat potom problem s dozretim paradajom + v pripade mokra/dazdov aj rychlejsie nejaku plesen chytia.
najlepsie by bolo, keby ti niekto kto to vie,ukazal ako krotit paradajky :DD
Podla fotky problém nie sú ani tak jahody spolu s paradajkami ale to že paradajky máš strašne husto. Nedá sa to z fotky rozlíšiť či tam máš nasadených tak veľa rastlín alebo sa ti len zahustili tým že si neodlamovala zalistky. Pozri video čo ti poslala viesta a skús to podľa toho preriediť. Poodlamuj aj spodné listy paradajok čo sa dotýkajú zeme. Musí medzi nimi prúdiť vzduch aby ti paradajky dozrievali a nechytili pleseň. A musia mať poriadnu oporu.
Pozri si videa na YouTube. Sú tam super napady
Teraz čítam že tam máš vysadené 3 paradajky. Tak na každej nechaj len hlavný vyhonok a max ešte jeden vedľajší, ostatné všetko ostrihaj. Riad sa tým kde sú už kvety. Tie smiešne paličky čo tam máš vyhoď a daj tam poriadne kolíky. Paradajky až budú mať plody budú ťažké. Jahody máš pekné, tie nechaj. A zavlaha by nemala striekať na listy paradajok. Treba ich polievať len ku koreňu
Podľa fotky to nie je také zlé ako si opisovala. Jahody nechaj tak, na paradajky zober nožnice. Všetky spodné listy daj preč, tie bočné výhonky z hlavnej stonky tie prerieď. K hlavnej stonke daj kolik a priviaž, aby sa nezlomili. Keď kupuješ tyčkové paradajky, treba vybavovať zálistky, necháva sa iba hlavná stonka. Pri kríčkových toto odpadá.
Podľa fotky to nie je také zlé ako si opisovala. Jahody nechaj tak, na paradajky zober nožnice. Všetky spodné listy daj preč, tie bočné výhonky z hlavnej stonky tie prerieď. K hlavnej stonke daj kolik a priviaž, aby sa nezlomili. Keď kupuješ tyčkové paradajky, treba vybavovať zálistky, necháva sa iba hlavná stonka. Pri kríčkových toto odpadá.
@ekira1 ďakujem..toto som nevedela
Normálne tie paradajky preriediť, hlavne zvnútra aby neboli také husté,lebo bude ti to neskôr plesnivieť. Urob to ako ti spomínali vyššie.

Jahody s paradajkami v jednom záhone bol dosť zlý nápad. Škoda,že si sa neporadila s niekým skúseným. A hlavne,ak máš tie "obrovské"paradajky, čo majú aj cez pol metra. Možno skús ich nejako opatrne presadiť,ale či sa aj potom ujmu,to ťažko povedať..