icon

Ako vybrať substrát do vyvýšeného záhonu?

anjelik1991
11. apr 2025

Dobrý deň, chceme zakladať vyvýšené záhony a potrebujeme zeminu. Viete mi poradiť kde a akú kúpiť? Nejaká univerzálna stačí? Mat skúsenosť z nejakou konkrétnou? Ďakujem za každú radu

katarinaba
11. apr 2025

Zeminu volis podla toho, co tam chces pestovat. Zeleninu? Kvety? Stromy? Kupis v specializovanych obchodoch, zahradnictvach. Tam ti aj najlespie poradia.
Muz kupoval zeminu od predajcu zeminy - mali tam vela druhov, aj na stavebne ucely a podobne. Pytal vhodnu pre tuje.

anjelik1991
autor
11. apr 2025

@katarinaba chceme sadiť zeleninu. Takže obchody ako Hornbach, Obi neodporúčaš?

zalka
11. apr 2025

@anjelik1991 na spodok konáre, kartón, trávu kompost aj hlinu zo záhrady zase trávu a na vrch zeminu a substrát... Ja kupujem v obi univerzálny...

katarinaba
11. apr 2025

@anjelik1991 specializovany obchod je aj Hornbach ci Obi. A ako bolo spomenute, pokial je zahon uzavrety aj od spodu, tak na spodok nejaku "drenaz" ci ako sa to vola, aby mala kam odtiect prebytocna voda. Ja mam zahony postavene na povodnej zahradnej pode, takze mne ma voda kam odtekat.
Co sa tyka tych obchodov - tiez zalezi kolko hliny potrebujes. Z tych velko zahradnictiev, ci priamo od predajcu zeminy to moze byt lacnejsie.

zalka
11. apr 2025

@katarinaba ja mam vyvýšené záhony na zemi, ale dávala som na spodok konáre a taky záhradný bordel lístie piliny drvinu teraz sme vertikutatorovali trávnik tak aj to šlo do záhonu...hodime záhradnú zem, až pokosime trávu tak aj ta pôjde dnu... A na vrch záhradná zem so substrátom a tam sadim a ďalší rok mi to klesne tak zase dám trávu lístie kompost a zem so substrátom.
Vola sa to nemecká riadka http://www.mojazahradka.sk/ako-zalozit-nemecku-... ja takto vrstvym do vyvýšenéj hriadky.

katarinaba
11. apr 2025

@zalka Ja nepestujem. Mala som tam posadene tuje, ale casom sme ich dali prec. Teraz mam v jednom maliny a v druhom tisy a brectan - ja to mam len na okrasu. Som zahradny antitalent, uz uspech, ze maliny preziju 😀 (ale ved to je v podstate burina samorast) takze nam velmi bohatu podu netreba. Ale super, ze to takto viete vyuzit.

zalka
11. apr 2025

@katarinaba no na môj vkus my máme málo záhradného odpadu... Furt otravujem susedov keď kosia, že ak nemajú čo s trávou, že ja sa jej rada ujmem. Konáre drvim a mulcujem napr aj tie maliny nimi. Ihlicnanmi drvenými mulcujem čučoriedky.
Posledný vyvýšeny záhon sme boli zberať bordel po okolí, co vyrubabali elektrikari náletove dreviny.

A maliny tie mám také ze v jeseni zrezem a koncom leta mam veľké plody a kopec a to rastu pod orechom.

viestta
11. apr 2025

@anjelik1991 treba ten zahon spravne zalozit aby sa dlhodobo sam "krmil" Na spodok hrubu vrstvu kartonu proi prerastaniu buriny zdola. Potom vrstvu dreveneho odpadu, konariky aj polienka, drevenu stiepku, koru... Na to vrsva nerozlozeneho organickeho kompostovatelneho odpadu co domacnost a zahrada dala, na to vrstva vyzreteho kompostu, pomiesana zo zeminou zo zahrady alebo kupeny substrat pomiesany so zeminou zo zahrady. Naplnit cely zahon kupovanym substratom nema zmysel, pretoze ho rastliny za par mesiacov "vyjedia", substraty na baze raseliny presychaju a aj je to zbytocne drahe. Najlepsie je zakladat zahon na jesen, vtedy je v zahrade dost zahradneho odpadu, aj kompostovatelny odpad z domacnosti sa da ukladat priamo do zahona, nie na kompost. Vyska vrstiev je idealna po 10 - 15 cm, ked mas pytke zahony, tak potom mozes vynechat drevenu vrstvu.

nevenka
11. apr 2025

@zalka co to mas za maliny? Vies, aku odrodu? Nasi maju pod orechom ribezle a tym sa tam nedari. My mame malu zahradu, orech sice nemame, ale veeeelmi nad nim spekulujem, nad takym mensim, len mam obavu, ci mi nebude tienit na vsetko. 300m2 zahrada len. Mama ma vyse 3000 🤣

viestta
11. apr 2025

aliny az tak velmi netienia, ale velmi rady sa rozrastaju aj tam kde nechces (nas rekord je ked vyrasila malina 2 metre od malinoveho zahona. Treba im v tom zabranit, najlepsie ak sa zakope okolo malinoviska hrubsi plast, aspon 25 cm do hlbky. alebo potom zavcasu vylamovat to co vyrasi mimo. Ked chces dobre maliny, tak Polka alebo Polana, ale to su tie neskorsie, co rodia od leta az do mrazov. Ale zas na druhej strane, na jesen vsetko ostrihas pri zemi a mas po starostiach

zalka
11. apr 2025

@nevenka netuším co je za odroda... Ono môže rodiť 2x ak by som nezrezala ale mne stačí len raz na jeseň...
Orech je zatiaľ asi 9 ročný, ale susedia majú 50 r orech a maliny od nás zasadili v jeho blízkosti a sú spokojný. Túto jeseň poslednú sme listy z orecha nevyhadzovali ale prebehli s kosačkou a toto použili ako mulc na maliny tak som zvedavá, lebo ze malinam vyhovuje kyslejsie prostredie a listy orech ho vraj robia.... Uvidíme, úrodu aká bude koncom leta.
Niečo také mame https://zahradnictvoberan.sk/produkt/malina-pri... ale na jeseň furt na nich cosy hodime ci pozbiera e listy alebo drť z drvica konárov ale to sme nemali tak preto skúšam to orechové lístie ale pomulcovane kosačkou.

zalka
11. apr 2025

@nevenka orech na takú malú záhradu by som nesadila. Maliny ti vyrastú aj bez orecha.
Tu Nemecku hriadku som založila a do toho súpla jeden krik bielych malin v inom kúte záhrady, krásne rastu ale z ďaleka ich nie je toľko ako červených myslím úroda.

zalka
11. apr 2025

@viestta také mimo vyrasene posúvame susedom, už všetci z okolia pestujú maliny od nás. Tento rok som kamoške davala tak hádam sa jej chytia.

hubka51
11. apr 2025

My rovnako robime záhony ako @zalka. Keď sme kúrili drevom tak sme ndo jedného záhona vysypávali celu zimi popol a následne na jar sme tam nasadili rajčiny.Takú úrodu sme mali,že sme kazdemu rozdávali čo k nám prišiel a stále sme mali dosť 😅

zalka
11. apr 2025

@hubka51 no popol som zabudla to dávame všade tiež a na maliny ešte aj spodok z kávy.

hubka51
11. apr 2025

@zalka k malinam kávu?Vyskúšame.Kávy mame dosť😅Muž davala len tam kde treba kyslu pôdu k čučoriedkam,brusniciam a aj k rajčinam

zalka
11. apr 2025

@hubka51 no práve aj maliny ze ľúbia kyslé. Ja zase k borovkam nedávam, tam sa snazim len drť z ihličnanov. Sú vysoké cca 1.7 m.

viestta
11. apr 2025

@hubka51 maliny maju rady mierne kyslu reakciu pody, ale k paradajkam o je kontraproduktivne, lebo tie potrebju zasaditu podu a viac vapnika