Ako zachrániť Ficus pred hnitím a tmavými listami?

labkosuch
15. apr 2025

Dobrý deň,
neviem kam sa mám obrátiť s pomocou o môj Ficus.
Kúpila som ho v Kauflande ( prvé dva týždne mal asi šok a nerástol..spodné listy mal malilinké a chytali tmavé obruby tak som ich dala preč, mysliac si že mu pomôžem ( presadila som ho do nového čerstvého substrátu a trošku poliala..a nejako hynie (( spodný list začal uprostred mäknúť a akoby plesnivieť, list nad ním chytá tu tmavú obrubu..čo s ním? Keby po šoku nebol schopný ťahať vodu začnú korene hniť, čo sa asi stalo, ale čo teraz? Znova presadiť a už nepoliať? Čo s tými “zlými” listami? Poraďťe mi prosím skúsené pestovateľky.
Vopred srdečne Ďakujem

Lucia

labkosuch
autor
15. apr 2025
isis234
15. apr 2025

Z marketov kvety, byliny dlho nevydržia. Lepšie je kúpiť v záhradných centrách, kvetinárstvach, ktoré sú šlachtené a vydržia navždy.

zuzubb007
15. apr 2025

V hypermarketoch nikdy nekupovať kvety, záhradníctvo na to špecializované, tiež nie žiadne obi a podobne kde to hodia, o to sa treba vedieť starať, podľa mňa tento už dožil

labkosuch
autor
15. apr 2025

@isis234 Áno viem, chcela som ušetriť (

nikasmile
15. apr 2025

Ja mám všetky kvety z Ikei a veľmi sa im darí.

viestta
15. apr 2025

@labkosuch ma ten kvetinac odtok? Daj mu suchu dietu, alebo sa spamata alebo nie.

labkosuch
autor
15. apr 2025

@viestta teraz som ho vytiahla zo zeme a korene nevyzeraju ze by hnili..mam mu dat novu nepoliatu zem? a nechat tak?

viestta
15. apr 2025

@labkosuch ked nema cierne korene, tak ho vrat do kvetinaca, ale musi mat odtok. A mozes primiesat suchsiu zeminu

labkosuch
autor
15. apr 2025

@viestta ano ma odtok je to terracotta, zem nova na palmy a zelene rastliny s perlitom premiesana naspodu asi 1-2 cm keramzitu

isis234
15. apr 2025

@labkosuch nemá prievan? Polej ho až ked bude hlina suchšia. Listy ostrihaj, vyrastú mu nové

isis234
15. apr 2025

@labkosuch ja som tak raz bylinky, aj kvety na cintorín, potvrdila to i kamoška... nikdy viac. Odvtedy z kvetinárstva a šlachtené z Tvorsadu

labkosuch
autor
15. apr 2025

@isis234 kvetinac je na parapete severovychodneho okna..radiator uz moc nehreje..okno na vetracku par krat za den otvorim..dari sa tam orchidei

labkosuch
autor
15. apr 2025

@isis234 bojim sa ostrihat ci mu to nesposobi dalsi sok

isis234
15. apr 2025

@labkosuch skús dať kvetináč dolu. Mame krásne rástol keď ho mala dolu, na nízkom stojane, vetrala občas ale bol na západnej strane. Mne na západnej tiež rýchlo rástol, podarovala som ho

labkosuch
autor
15. apr 2025

@isis234 na zemi nebude mat dostatok svetla, mozem ho položiť o 2 metre dalej na stol

isis234
15. apr 2025

@labkosuch nám pekne rástol v chodbe, nebolo tam veľa svetla, mal krásne zelené listy.
Tie listy sú choré. treba ich odstrániť. Akoby spálené.
Odrež len pri konci listu, zostane tam kúsok stopky a z toho ti vyrastie výhonok s listami. Daj pod to papier, lebo také lepkavé mliečko tečie. To je v pohode.

labkosuch
autor
15. apr 2025

@isis234 ja mam este dva zelene na vychodnom okne tym sa dari, no chcela som mu dať karantenu zo zaciatku..