icon

Aký ovocný strom je najmenej náročný na pestovanie?

13. jún 2025

Ktory je nenarocny?

Ceresne? Marhula?

Strana
z2
luccija
13. jún 2025

Marhuľa nám každý rok omrzne nepíšeš v akom kraji bývaš..my máme radi broskyne, slivky, marhule.Hlavne taký, čo bude kvitnúť neskôr to sa opýtaj či je skorá, neskorá...
Muchovnik a čučoriedky majú u nás najväčší úspech veľa plodov nenarocne

simsalabim
13. jún 2025
@luccija

Marhuľa nám každý rok omrzne nepíšeš v akom kraji bývaš..my máme radi broskyne, slivky, marhule.Hlavne taký, čo bude kvitnúť neskôr to sa opýtaj či je skorá, neskorá...
Muchovnik a čučoriedky majú u nás najväčší úspech veľa plodov nenarocne

Nasa ceresna je v podstate samoudrzbova.... marhule aj broskyne vedia posledne roky omrznut. A ako pise
@luccija cucoriedky a muchovnik su super, len nie stromy.

stvura
13. jún 2025

v ktorej si oblasti? podla toho treba zvolit strom...ja napr. na juhu by som ti odporucila skor ceresnu ako marhulu - ak teda vyberame z tychto dvoch stromov, lebo: marhula neustale omrzne, stale su na nej vosky/mravce, skutocne to musis velmi striekat a sledovat, je nachylna na vela chorob (broskyna detto)...ceresna je menej narocna ale zasa tam treba dostatok vlahy aby plody neboli zakrpatene a tiez su nejake choroby ale nie az tak ako pri predoslej volbe. ak by si chcela fakt ze nenarocny strom mozem odporucit morusu - ta prezije vsetko. len zvaz ktoru (bielu, ciernu, ruzovu) a kde ju zasadit - je z nej velky odpad a plody smrdia ked hniju. Idealne by bolo zasadit ju nad vybeh so sliepkami - mas uzitok 2x (sliepky maju radi morusu a je to pre nich vyziva, vajicka su lepsie a vacsie)....pripadne ako niekto vyssie pisal muchovnik - je to krik ale rastie az do vysky stromu je idealny na hociktore stanoviste - ja ho mam na plochladku. Nezabudni ale strihat, lebo plody rastu hlavne na novych vyhonkoch.

btus
13. jún 2025

z týchto dvoch - čerešňu. Vyberaj dobrý podpník a odrodu. Dobre ti poradia na https://www.skolkabielekarpaty.sk/ PORADENSTVO
S otázkami ohľadom výberu odrôd Vám poradí Andrea Miklošová.
Email: poradenstvo@skolkabielekarpaty.sk
Telefón (pon-pia 9:00 - 15:00): +421 911 910 140

glorikarebeka
13. jún 2025

Ja by som išla do jablone, čerešňa býva veľmi mohutná a jablká aj uskladniš

stvura
13. jún 2025
@glorikarebeka

@glorikarebeka jablon je tiez velmi nachylna na skodcov plus choroby kmena, listov, to by som osobne neradila...mam toto vsetko doma tak to vidim..mozno ked je na severe tak tam to bude lepsie, no u nas na juhu jablon urcite nie (vosky, mravcov mam vsade, teraz budem musiet vypilit dve)

autor
13. jún 2025

Byvame v Bratislavskom kraji, Okres Senec.

guizui
13. jún 2025

my mame vsetky ovocne stromy v zahrade, mala som naivnu predstavu o cistom nestriekanom ovoci - prve roky ako tak, ale postupne broskynu znicila kuceravost, marhule kazdy rok pomrznnu a este su nachylne na moniliozu, ta tiez kazdym rokom viac a viac strom nic. tento rok som rezignovala definitivne a zacinam striekat.. mame 2 stromy ceresne a tie su "bezudrzbove", netreba striekat, uroda velka - avsak su to starsie stromy, takze asi odolnejsie nez ostatne druhy co som sadila ja. U nas su bez ochorenia akuurat hruska a slivka. Som okres pezinok. Marhulu ale naozaj neodporucam prave kvoli jarnym mrazom a hubovym ochoreniam.

lucik194
13. jún 2025

ak okres senec, tak idem do broskyne, bobulovin (egres, josta, ribezla, cernice, rakytnik - vsetko sa Ti urodi) a este v nasej MČ v Bratislave maju uz pomaly v kazdej tretej zahrade figovnik. je to strom, nie velky a rodi 2x rocne a veeeela

ovocne stromy by som hladala stare odrody, su viac odolne

katica06
13. jún 2025

Marhule určite nie sú nenáročné(nektarinky a broskyne , mandľovýník tiež), čerešňa.ešte ok, ak nechceš mohutný strom v budúcnosti treba sa pri kúpe informácie aký má podpník(tuším tak sa to volá) ovplyvňuje to kvalitu aj veľkosť stromu. Podľa toho čo máte radi višne, jablká , hrušky, slivky, ringloty. Ak chceš ,,extoticejšie,, skús figy, hurmi kaki a pod časom môžeš mať peknú úrodu. Podľa mojich skúseností čím viac vyšľachtené tým viac starostlivosti. Staré odrody sú lepšie, aspoň za mňa

stvura
13. jún 2025
@lucik194

ak okres senec, tak idem do broskyne, bobulovin (egres, josta, ribezla, cernice, rakytnik - vsetko sa Ti urodi) a este v nasej MČ v Bratislave maju uz pomaly v kazdej tretej zahrade figovnik. je to strom, nie velky a rodi 2x rocne a veeeela

ovocne stromy by som hladala stare odrody, su viac odolne

@lucik194 egres urcite nie, to ma milion chorob, rovnako ribezla....ale chcela strom pokial som dobre citala, takze bobuloviny jej nepomozu...rakytnik a josta su fajn ale to je ako plevel, toho sa nezbavi, plus rakytnik ak ho neoberas, nestihas tak schne postupne a uroda sa zmensuje. Do figovnika by som nesla - ako fajn, rodi - postupne nevies co s plodmi lebo to nikto nechce, ale ten nas figovnik u nas na Slovensku nema nic spolocne s figovnikom v Chorvatsku ci Egypte. To je ako mirabelka a myrobalan pre porovnanie. Inac aj to si moze zasadit, to nema skodcov

lucik194
13. jún 2025
@stvura

@lucik194 egres urcite nie, to ma milion chorob, rovnako ribezla....ale chcela strom pokial som dobre citala, takze bobuloviny jej nepomozu...rakytnik a josta su fajn ale to je ako plevel, toho sa nezbavi, plus rakytnik ak ho neoberas, nestihas tak schne postupne a uroda sa zmensuje. Do figovnika by som nesla - ako fajn, rodi - postupne nevies co s plodmi lebo to nikto nechce, ale ten nas figovnik u nas na Slovensku nema nic spolocne s figovnikom v Chorvatsku ci Egypte. To je ako mirabelka a myrobalan pre porovnanie. Inac aj to si moze zasadit, to nema skodcov

a este pri tomto oteplovani, ako som napisala figovnik zacina byt velmi dobra volba a za 10 rokov uz bude uplne bezny...... vies kupit rozne odrody.
Vsetci naokolo robia dzem a potom v zime cela rodina dostava "darceky"..... a v lete rozdavaju cerstve

@stvura my s egresom a ani s ribezlou nemame absolutne ziadne problemy, rakytnik mame 10 rokov a bez problemov, praveze sme uplne naopak, nevieme cim dalej co s tou urodou robit, mame stale viac a viac...... 😅
mame zahradu na zapadnom SK

januska12323
13. jún 2025

Pokiaľ chceš len zasadiť a čakať na úrodu tak čerešňa, ostatné treba striekať proti škodcom.

akvi
13. jún 2025

Najmenej náročná je určite jabloň. Všetky kôstkoviny sú náchylné na rôzne pliagy, od vošiek, cez moniliozu a pod. Máme aj čerešne aj slivky, broskyne, jablone. Všetko nám každoročne niečo doslova zničí, iba jabloni nič nevadí.

btus
13. jún 2025
@glorikarebeka

@glorikarebeka čerešňa je len tak mohutná, aký má podpník. Ak má podpník čerešňa vtáčia, tak to bude veľká čerešňa. Ak Gisela 6, alebo gisela 5, tak to bude malý strom. https://www.jutro.sk/navody/ako-spravne-rezat-a...
A to platí vlastne pre všetky stromy. https://www.jutro.sk/e/search?word=podpníky https://www.zahradnictvocaklov.sk/ovo/podpniky.... http://crz.sk/net/podpniky/

akvi
13. jún 2025

A ešte mi napadlo, že kôstkoviny sú háklivé aj na rez, treba to proste vedieť, čiže buď volať záhradníka alebo študovať, ako rezať. A aj tí zahradnici si často zjednodušujú prácu a prídu ostrihať na jar a spravia viac škody, ako osohu, nám takto zničili slivku aj čerešnu, pretože ostrihali na jar, čo sa nemá, strihá sa po zbere. A až keď som si začala študovať, že prečo máme stromy celé zaglejene, tak som zistila, že kvôli nesprávnemu rezu.

btus
13. jún 2025
@stvura

@stvura jas egrešom a ríbazľami nemám vôbec problém. Figovník mi nechce rásť. Ale muchovník je dobrá voľba a arónia. Jostu ešte nemám, ale dúfam, že budem mať. 🙂

osky
13. jún 2025
@guizui

my mame vsetky ovocne stromy v zahrade, mala som naivnu predstavu o cistom nestriekanom ovoci - prve roky ako tak, ale postupne broskynu znicila kuceravost, marhule kazdy rok pomrznnu a este su nachylne na moniliozu, ta tiez kazdym rokom viac a viac strom nic. tento rok som rezignovala definitivne a zacinam striekat.. mame 2 stromy ceresne a tie su "bezudrzbove", netreba striekat, uroda velka - avsak su to starsie stromy, takze asi odolnejsie nez ostatne druhy co som sadila ja. U nas su bez ochorenia akuurat hruska a slivka. Som okres pezinok. Marhulu ale naozaj neodporucam prave kvoli jarnym mrazom a hubovym ochoreniam.

@guizui mame doma skoro vsetko.
2 marhule/3 .vlani odkvecla/,jablon a hrusku,kde su na 1 kmeni 4 odrody,1 hrusku extra,broskynu,slivku,ceresnu,aroniu...okrem toho krickove ovocie
V jeseni pridame dalsie

Vsetko ovocie i zeleninu mame bio.
ALE
To neznamena,ze sa o to nestaras
Kupujem biologicke postreky,ale kedze su drahe,miesamsi rozne juchy,nalevy...s tymstriekam vosky a inu pliagu
Bio odpad ako napr.supy z cibule,vnate z redkovky,supa z hrachu,zemiakov,vajecne skrupiny,odpad z kavy .....viacmenej vsetko..namacam do vody,necham to minimalne 3 dni...rassej viac
Potom tym polievam vsetko.
Rastliny su tym vyborne nahnojene a ocividne potom aj odolnejsie voci skodcom.
Ked boli mraziky,prikryvali sme aj stromy bielou netkanou textiliou
Na ceresnu vesiame dozy od piva protu vtakom
Proti mravcom lepove pasky
Proti plesni eko postreky
Kucerave ci moniliove listy a konare oberame,orezujeme...treba to spalit
Bio zahrada neznamena-zasadim a dovi...
Aj o bio zahradu sa treba starat
Napr.ceresnu obcas aj vystriekame silnym prudom vody,tie vosky opadnu...

viestta
13. jún 2025

ovocny ziadny, pretoze kazdy treba strihat. Niektory viac, niektory menej. Treba ich chranit pred skodcami. Jasne porastu aj bez toho, aj zarodia, ale ani uroda nie je to co by bolo pri opatere a aj ten strom vyzera inac.

osky
13. jún 2025
@viestta

ovocny ziadny, pretoze kazdy treba strihat. Niektory viac, niektory menej. Treba ich chranit pred skodcami. Jasne porastu aj bez toho, aj zarodia, ale ani uroda nie je to co by bolo pri opatere a aj ten strom vyzera inac.

Este som zabudla
Mame aj 2 figy,vinic..

Ale napr z toho vsetkeho,co som spomenula,slivka je katastrofa.
Kedze nepouzivame chemicke postreky,plody vzdy opadnu a teda ak aj nie,v kazdej je cervik.
Jednu sne uz vytali a viem,ze pojde von aj druha.
Ja chemiu nechcem a bez nej sa to ocividne neda..
Piliarka znici vsetko 😴
A ako pise
@viestta
Samozrejme,stromy treba aj strihat

stvura
13. jún 2025
@btus

@stvura jas egrešom a ríbazľami nemám vôbec problém. Figovník mi nechce rásť. Ale muchovník je dobrá voľba a arónia. Jostu ešte nemám, ale dúfam, že budem mať. 🙂

@btus ja mam asi vsetko, inac dobre napady si dala aj linky...ja mam kamosku v TT co sa venuje stromcekom, bola u mna a zostrihala mi vsetko...teraz liecime nase stromy nakolko mame bezchemicke pestovanie a velmi vela skodcov mi chytaju aj stromy aj krikoviny...fakt len morusa a muchovnik su bezskodcove...aj ceresne, len tie mam mladucke (dvojrocne stromy)...figovnik ked chces kludne sa stav (svokor rozdava, aj rakytnik ma)...mne tie dzemy uz nechutia, v chorvatsku co sme boli tie figy chutia uplne inac, aj dzem som tam jedla a bolo to bozske, ja si vsetky dzemy robim doma, ale chut je tam ina pri tej fige

viestta
13. jún 2025
@stvura

@btus ja mam asi vsetko, inac dobre napady si dala aj linky...ja mam kamosku v TT co sa venuje stromcekom, bola u mna a zostrihala mi vsetko...teraz liecime nase stromy nakolko mame bezchemicke pestovanie a velmi vela skodcov mi chytaju aj stromy aj krikoviny...fakt len morusa a muchovnik su bezskodcove...aj ceresne, len tie mam mladucke (dvojrocne stromy)...figovnik ked chces kludne sa stav (svokor rozdava, aj rakytnik ma)...mne tie dzemy uz nechutia, v chorvatsku co sme boli tie figy chutia uplne inac, aj dzem som tam jedla a bolo to bozske, ja si vsetky dzemy robim doma, ale chut je tam ina pri tej fige

@stvura vyskusaj figovy dzem s pomarancami alebo s citronom. To je uplne ina kategoria ako ciste figy. K figam pridas citrusovu koru a stavu (moze byt az polovica stavy z vahy fig) a uvaris klasicky dzem. Ked otvorim pohar, vyzeru mi ho lyzicou skor ako sa zbadam.

stvura
13. jún 2025
@viestta

@stvura vyskusaj figovy dzem s pomarancami alebo s citronom. To je uplne ina kategoria ako ciste figy. K figam pridas citrusovu koru a stavu (moze byt az polovica stavy z vahy fig) a uvaris klasicky dzem. Ked otvorim pohar, vyzeru mi ho lyzicou skor ako sa zbadam.

@viestta dakujem, skusim, moj otec i svokor maju obrovske stromy ale fakt uz len sliepky ich jedia 🙂 tak nas to za tie roky preslo

nairobi
13. jún 2025

Máme jablone, hrušky, slivku,ceresnu, broskyňu, marhule ale vôbec nas nepotrebuje hurmikaki, dokonca na nej nenájdete jedného mravca a plodov mame v novembri na rozdávanie

btus
13. jún 2025
@stvura

@stvuraĎakujem, bývam v Detve, tak cestu okolo TT nemám. 🙂

drobcek100
13. jún 2025

Tam môžeš všetko, len najlepšie držať nízky kmeň.Ja by som odporučila si nájsť ovocinár, ktorý Ti poradí, pretože strom potrebuje opelovaca,strih a rez, poradí s odrodou.Nestaci len kúpiť keď chcesš aj nejakú úrodu.A výborne je zasadiť aj kríky, ríbezlí aj egreše a maliny pre detičky.Prajem dobrú ruku pri rozhodnutí 👍

guizui
13. jún 2025
@osky

@guizui mame doma skoro vsetko.
2 marhule/3 .vlani odkvecla/,jablon a hrusku,kde su na 1 kmeni 4 odrody,1 hrusku extra,broskynu,slivku,ceresnu,aroniu...okrem toho krickove ovocie
V jeseni pridame dalsie

Vsetko ovocie i zeleninu mame bio.
ALE
To neznamena,ze sa o to nestaras
Kupujem biologicke postreky,ale kedze su drahe,miesamsi rozne juchy,nalevy...s tymstriekam vosky a inu pliagu
Bio odpad ako napr.supy z cibule,vnate z redkovky,supa z hrachu,zemiakov,vajecne skrupiny,odpad z kavy .....viacmenej vsetko..namacam do vody,necham to minimalne 3 dni...rassej viac
Potom tym polievam vsetko.
Rastliny su tym vyborne nahnojene a ocividne potom aj odolnejsie voci skodcom.
Ked boli mraziky,prikryvali sme aj stromy bielou netkanou textiliou
Na ceresnu vesiame dozy od piva protu vtakom
Proti mravcom lepove pasky
Proti plesni eko postreky
Kucerave ci moniliove listy a konare oberame,orezujeme...treba to spalit
Bio zahrada neznamena-zasadim a dovi...
Aj o bio zahradu sa treba starat
Napr.ceresnu obcas aj vystriekame silnym prudom vody,tie vosky opadnu...

@osky ja suhlasim a nemyslela som to tak, ze sa nechcem starat. Len ako mestske dieta som sa vo vlastnej zahrade musela ucit od zakladov. A teda napriklad ta kuceravost broskyne ma dostala.. ked som si precitala o postrekovani na jesen aj na jar, tak som sa s tym nevedela stotoznit.. olamovala som napadnute listy kazdy rok, uroda slaba ale aspon nieco a tento rok strom odisiel uplne. takze asi sa tym postrekom nevyhnem. Marhule som som odstranila napadnute konare, ale mam pocit ze je to kazdy rok len horsie.. pouzivat nieco konkretne na moniliozu? u nas zase slivky sa zdaju ze sa im bude darit, mame nove stromy, 1x rodia, tak uvidime. Ja mam pocit ze mlade stromy su skratka velmi haklive, ceresne mame stare a tie nevyzaduju nic, uroda neskutocna a nic odomna nepotrebuju...

guizui
13. jún 2025

inak k bobulovemu ovociu, odporucam cernice, nenarocne, rodia bohato a chutia vyborne

guizui
13. jún 2025
@nairobi

Máme jablone, hrušky, slivku,ceresnu, broskyňu, marhule ale vôbec nas nepotrebuje hurmikaki, dokonca na nej nenájdete jedného mravca a plodov mame v novembri na rozdávanie

@nairobi nevies aku odrodu hurmikaki mate?

viestta
13. jún 2025
@guizui

@osky ja suhlasim a nemyslela som to tak, ze sa nechcem starat. Len ako mestske dieta som sa vo vlastnej zahrade musela ucit od zakladov. A teda napriklad ta kuceravost broskyne ma dostala.. ked som si precitala o postrekovani na jesen aj na jar, tak som sa s tym nevedela stotoznit.. olamovala som napadnute listy kazdy rok, uroda slaba ale aspon nieco a tento rok strom odisiel uplne. takze asi sa tym postrekom nevyhnem. Marhule som som odstranila napadnute konare, ale mam pocit ze je to kazdy rok len horsie.. pouzivat nieco konkretne na moniliozu? u nas zase slivky sa zdaju ze sa im bude darit, mame nove stromy, 1x rodia, tak uvidime. Ja mam pocit ze mlade stromy su skratka velmi haklive, ceresne mame stare a tie nevyzaduju nic, uroda neskutocna a nic odomna nepotrebuju...

@guizui s kuceravostou a moniliozou je to take, ze niekedy zaberie aj bioochrana a da sa vyhnut chemii. To ale musi byt "dobry" rok co sa pocasia taky. Ale po mojich skusenostiach, radsej 3 postreky spravnym pripravkom, v spravnom case a spravnej koncentracii ako nic, ani uroda. Ja som nasu broskynu strekla na jesen, 2x na jar a ma len par kceravych listov. Vlani casovo nevydalo striekat chemiu, potom som uz isla na biopostrekoch, dokopy nic to nezabralo a som rada, ze vobec prezila. Marhule nam uz par krat dostali porazku, takze tu novu co teraz mame budem striekat, pri starej nie je sanca, ma pomaly 8 metrov, ale mam pocit, ze ten strom uz dlho nevydrzi.

Strana
z2