Choroby paradajok

majka090
28. júl 2023

Ahojte, dajú sa ešte zachrániť? Aký postrek použiť?

viestta
28. júl 2023

Je to plesen, chytene listy a plady olamat, postriekat cuprotonicom, opakovat kazdych 7 az 10 az do konca sezony. Postrek je bio, vecer striekas, na druhy den mozes oberat

martinmmartin
28. júl 2023

a na rok kupit rezistentny druh

majka090
autor
28. júl 2023

@viestta to používam v kombinácii s chitopronom a sa mi zdá že je to čoraz horšie

viestta
28. júl 2023

@martinmmartin nepomoze, rezistentny druh ma tiez svoje limity. Ak je vhodne pocasie, tak sa plesen objavi tak ci tak. A teraz je presne to pocasie, kedy sa plesen zemiakova objavi na paradajkach a zemiakoch

majka090
autor
28. júl 2023

@martinmmartin som si povedala že budúci rok si dám 4 kricky na balkón a koniec 😁

viestta
28. júl 2023

@majka090 to je aj pocasim, mozes streknu aj nejaku tvrdu chemiu, ale 2 tyzdne oberat nebudes. Chytene listy uz nezachrani nic, len tie co este nie su chytene, maju sancu. A keby prestal monzun, tiez by pomohl. Ked je suche leto, tak plesne sa neobjavuju. Teraz nemusme polievat, zato mame plesne. Jeden si nevyberie
A paradajku na balkone mam tiez chytenu, takze nepomoze

majka090
autor
28. júl 2023

@viestta skôr ide o to že som bola premotivovana a mám kopec sadeníc, tak mne stačí keď mi len plody ktoré teraz sú narastane dozrejú a je mi to už jedno a budúci rok 4 sadenice a kašlem na to

simca06022011
28. júl 2023

Obtrhaj tie listy a výhod. A postupne ako.dozrievaju paradajky odspodu môžeš aj listy pomaly riediť. Škoda to zlikvidovať. Toto sa nám z vody/dažďov zvykne robiť.

My ešte našťastie nič.tqke nemáme ani u rodičov som tento rok.nevidela :D ale minule roky katastrofa... zaujímavé že mi prežili až do októbra paradajky v muškátovým kvetináčoch. Na oknách. Proste teplo zo steny, terasy, malo tam prší... :D

majka090
autor
28. júl 2023

@simca06022011 len keby som obtrhala kríčkove tak už mám len holé stonky a plody; aj mne je to ľúto lebo mám veľa paradajok a chcela som byť eko bio ale akosi to nepomáha .... bojím sa aby mi to plody nezasiahlo, tak kľudne pôjdem aj do chémie

simca06022011
28. júl 2023

Sú aj eko bio postreky, používame také ale strieka môj čiže neviem čím... skúsim zistiť. Ale rieši sa to skôr.ako sa to "chyti". Plus poloha, miesto rastliny veka urobia. Na paradajky je podľa mňa najlepšie mať foliovnik/skleník. Aj keď iba malý.. aj na papriky. My sme to zrušili lebo prerábať dvora ale našli sme tie okna (náhoda...ostali mi menšie priesady a tiež som.ich mala hádam 50 dokopy, tak.tie.mensie som nasadila k muškátom:D) a teda bude sa sadiť k.domu...lebo zase ja som rada urode:D zavarim a spracujem všetko🙂