icon

Čo robiť, keď niečo požiera jahody?

18. máj 2024

Ahojte, dá sa s tým niečo robiť?

Čo robiť, keď niečo požiera jahody?
koniarova
18. máj 2024

Slimáky? Nedá sa to zväčšiť,tak nevidím dobre.

marca12
18. máj 2024

Slimaky. Su na to take modre granule,nasypes okolo zahonu.

autor
18. máj 2024

Tie malé tvory na jahode sú slimáky?

egonsk
18. máj 2024

tie male tvory si uz len prisli pochutnat ako druha skupina, gro z tej jahody zozrali slimaky. Este aj mravce si niekedy radi dopraju. Ale tie chrobaciky mas z toho dreveneho bordelu co si nim jahody prysipala, je to ich raj, ehm.. domov.
Na slimaky mas metarex ... par tych modrych guliciek rozsyp okolo a dalsi den ich uvidis par zoschnutych ...

autor
18. máj 2024

@egonsk to je substrát na jahody, iba ten som tam nasypala.
Vďaka všetkým za rady, niečo na to kúpim.

egonsk
18. máj 2024

ja viem, ze sa take predava, ale je to plne vsemoznych chrobakov vacsinov.
Jahody dokazu krasne rast aj bez tychto substratov, staci vhodne zavlazovat a burinu odstranovat... Mne jahody rastu skoro ako burina, aj prave dnes som im ponicil desiatky bicov co si za posledne dni vyhnali na vsetky strany. A ani ich nehnojim a zem mam zial skor s vysokym Ph, cize vapnitu (ked je sucha je uplne bledobiela az). Ak by som zem pohnojil, alebo pouzil obdobny substrat ako ty, tak by som jahody asi musel ist predavat na trh, tolko by ich bolo, alebo by mi ich zrala ta chrobac, co si odpociva spolu so slizniakmi v tej drevnej kore...

syslik81
18. máj 2024

vos lesna myslim to je - woodlous- ja toho mam plnu zahradu ...tie svine zozeru kazdu jahodu

martinmmartin
18. máj 2024

Vies preco sa jahody volaju po anglicky strawberries?
Lebo pod nich musis dat hodne slamy vseliako nepravidelne- po tom slimaky nemozu chodit.

egonsk
18. máj 2024

@martinmmartin no mna to teda nenapadlo, este mi skus povedat preco redkovka je radish a chren horseradish ... to po tom chrene sa bude citit ako kon? Podla mna je ten nazov nezmyselny ako cela vykuchana bezrodova anglictina.

luccija
18. máj 2024

Mne takto obzrali jahody drozdy, ktoré majú u nás hniezdo, ale skús modré granule ja to už sypem všade aj kvety mi žerú len stonky mi zostali

feb13
18. máj 2024

Slepúch lámavý je najlepší na slimáky 👍 ale možno vo vašej oblasti nežije.
Radi sa nasťahujú do kompostu. My sme dali pod jahody mulč z dubovej kôry a drvené konáre, to sa im tiež páčilo, pekne sa rozmnožili a zožrali slimákov.

egonsk
18. máj 2024

@luccija skorce su tento rok fakt premnozene svine a idu ako kosacka na niektore planty 😁 .... najviac ma hneva, ze uz ani psi ich nenahanaju a dovolia im aj kradnut zradlo a vodu z mysiek.

luccija
18. máj 2024

@egonsk ani nehovor už mi žerú aj ešte zelené cucoriedky.Som si myslela, že stačí sieťku dat neskôr a vidím, že má predbehli.To tak je tešíš sa z úrody a potom všetko pozerá slimáky, vtáky príde búrka popadajú broskyne a tak dokola🙂
Z kvetov na terase mi zostali len stonky a všade sliz.My máme strašne veľa slizniakov trham burinu s v tej hline samé mláďatká.Tak psi sa už skamaratili🙂náš pes mal teraz zábavu mali sme mladatka v strome tak cely deň knucal pod stromom som sa bála, že keď vyletia a budú ešte slabé tak sa s nimi "pohrá🙂"

egonsk
18. máj 2024

@luccija moje okostovali postupne 5 mladatok co vypadli z hniezda pod susedom, ale zjavne im nechutili, len pozuzlane ich doniesli pred dvere a tam ich nehali. Keby to boli holuby, asi by si pochutnali... po holube co sadne na dvor ostane vzdy behom okamihu iba kopec peria. 🤣😁 tymi cucoriedkami si ma vystrasila, zrovna dnes som na ne pozeral, ze ake su pekne, ze kedy zacnu modrat ... zajtra asi spravim nejaku ochranu na ne, bo minuly rok behom 2 dni mi oholili 3 kriky.

zuzka95615
18. máj 2024

Takto mám aj ja. Videla som drozdy a škorce, tie odhryznú pol jahody. A slimák príde už len dojesť.

luccija
18. máj 2024

@egonsk no príroda.Co to je za psov?ja som ho v ten deň, keď vyleteli z hniezda zatvorila, lebo rodičia skriekali na celý dvor až nalietavali nad psa ani som nevedela, že už idú z hniezda, ale potom som jedného našla za kríkmi ukryteho.Uz idú do sveta ešte ani lietať nevedia.Minuly rok ich zozrala mačka ešte na hniezde.Neznasam to.Nas tak chytil krtka neviem ako sa mu to podarilo muž sa hrá s plasicmi po dvore a pes prinesie krásneho krtka bol oslintany, ale zil.Tiez mi ho položil pred dvere strašne som sa zľakla.

fairyy
18. máj 2024

mne poradili sypat kavovy odpad okolo vsetkeho a ono to fakt funguje... ak mate radi kavu a pijete jej vela skuste 😊

zuzulka558
18. máj 2024

Moja babka vždy bola rada keď sa objavil krtko,, vzdy hovorila ze je to veľký pomocník v záhrade aj keď občas poškodí korienky zeleniny ovocia 😀

viestta
18. máj 2024

tie male tvory sa uz zivia na tom, co nacali ine zivocichy. A nemusia to vobec byt slimaky, skor drozdy a ine vtaky

krtko1313
18. máj 2024

@luccija len pozor, tie granule sú jed. Rovno to ide do zeme aj do rastliny z ktorej zbieraš urodu. Ak to zje vtáčik tam zdochne. Toto treba mať na pamäti.

krtko1313
18. máj 2024

Treba si spraviť pivové pasce. Uvidite koľko nazbierate do rána. Milujú tú vôňu.

luccija
18. máj 2024

@krtko1313 ja to dávam mimo jahôd do kameňov k plotu, ale hnusi sa mi potom vidieť a cítiť tých slimákov, keď uhynu slnko..s tým pivom som už počula vyskúšam.Nemam z tých guliek dobrý pocit aj pes je tu..

siska25
18. máj 2024

Netusim, ako sa volaju tie male chrobaky na jahodach, ale mam silne podozrenie, ze mbe uz druhykrat zlikvidovali zasiatu mrkvu tento rok. Dnes som rozhrabala zem a nasla som ich celkom dost a netusim, co s nimi. Mam ich v jednom zahone. V druhom mi zisla mrkva pekne a v tomto nie....

krtko1313
18. máj 2024

@luccija ja som pred 2 týždňami pozbierala po daždi 120 slimákov. Potom som dala ešte 4 pivové pasce. Skoro som neverila očiam, po 1h sa tam ťahali ani neviem odkiaľ. Do rána, plno sa pozbieralo. Naozaj odporúčam.

feb13
18. máj 2024

Mne drozdy a skorce na jahody nechodili, ale na ceresne ano. A oni do kazdej dobnu iba raz-dvakrat, miesto toho, aby jednu dojedli. Takze ak tam chyba velka cast z tej jahody a posobi to ako keby odhryznute, to su skor slimaky alebo slizniaky. Potom na jahody chodia este mravce, ale oni robia male chodbicky a vyjedavaju skor len vnutro, to vyzera inak.

ciernysokol
22. máj 2024

Tie modre gulicky su riadna chemia, z ktorej slimak skape, ked ju zozerie. Ale pri dazdoch sa vsetko rozpusti a prejde do pody. Ktora ostane kontaminovana. To si mozes potom kupit jahody v obchode. Treba vsade okolo vykosit, do travy flasu s pivom, tam nalezu.alebo skrupiny okolo hriadok. Alebo zbierat.

viestta
22. máj 2024

@ciernysokol dovolim si pripomenut, ze modre granule proti slimakom maju dve rozne ucinne latky. Ferramol ma ucinnu latku fosforenan zelizity, ktory sa vyskytuje v prirode a nespotrebovany posobu ako zeleznato-fosforecne hnojivo, ako hnojivo posluzi aj ked ho slimak zozerie a zavrta sa do pody, je neskodny pre cicavce aj pre vtaky.
Dalsia varianta je jedovata chemia, ktora obsahuje metaldehyde a ten je skodlivy aj pre ine zivocichy a ostava v pode.