icon

Indický bežec ako efektívny pomocník v záhrade

andrejkap123
30. mar 2024

Chceli by sme indickeho bezca ako pomocnika do zahrady a mam par otazok:
1. Boli by stastne na cca 150 metroch stvorcovych alebo je to pre nich málo? Mali by búdu a na volno pustené.
2. Chceli by sme dve kačky (nie kacera)
3. Ako casto cistit kurnik a čím?
4. Stačila by im voda v detskom plastovom bazeniku menena raz do dna?
5. Ake choroby mavaju? Pripadne ako ich riesit?
6. Mame zeleninove zahony, kvetinove, stromy, a travnik - poculi sme ze exkrementy majú stále hnackovité a vela. Je to pravda? Bude vsetko osrate?
7. Su priatelske?
8. Mame stranse vela slizniakov a slimakov tak mozno nam s tym pomozu 🙂 nechceme im davat otravu…

deti95060810
30. mar 2024

však to je kačka... mali sme kačky... osraté všetko aleže na poriadok....😉

andrejkap123
autor
30. mar 2024

@deti95060810 aha to ma dost odradza od toho 😂 ak to tak je tak ich nebudeme asi mat

janettdamian
30. mar 2024

Ja nad nimi tiež uvažujem kvôli slizniakom. Ale čo som v záhradníckej skupine, tak 2 kačky nám budú stačiť na 3000 m2. Takže 150 m je ozaj máličko pre ne a tým pádom aj tie výkaly budú všade.

4stanka4
30. mar 2024

@andrejkap123 kamarát ich mal a zrali všetko len nie sliziaky 😀

doris11
30. mar 2024

@andrejkap123 my mame 4- 3kacky a 1 kacer. Majú velky výbeh, pripadne ich pustime sem tam aj von z výbehu nech si pochytajú slimáky a pod.
150m je pre ne určite malo ..
Kurnik čistíme vacsinou každý týždeň, majú tam seno tak len vymeníme, vyskriabeme a dáme nové.
Naše zatiaľ mali len malý lavorik kde sa okupali, zbožňujú vodu. Ale chceme im urobiť nejake mini jazierko..
a že by bolo vsetko osrate, to sa mi nezdá 😃 ale zase väčšinu sú v ohrade a mame aj velky pozemok tak sa to tam možno stratí.
No kazdopadne sú podarene 😃

zuzanazu85
Autor odpoveď zmazal
andrejkap123
autor
30. mar 2024

@4stanka4 Fakt? 😂 a co vsetko? 😂

andrejkap123
autor
30. mar 2024

@janettdamian takze nemam ani rozmyslat nad takym? … hmm akoze ak by mali byt nestastne tak to im neurobim… 🙂

andrejkap123
autor
30. mar 2024

@doris11 a ten vybeh maju aky velky? Ja by som chcela len dve kacky 😂 hmmm

doris11
30. mar 2024

@andrejkap123 naše majú niečo malo cez 1000m. A teda sem tam po daždi napríklad ich púšťame 😃 chodia aj do potoka sem tam čo mame kúsok od domu ..

viestta
30. mar 2024

@andrejkap123 na takom malom kusku nenajdu dost potravy, obzvlast ak je tam pestovana zelenina. Potrebuju luku, kde sa napasu

andreatytler
31. mar 2024

@andrejkap123 Jeziis, po precitani nadpisu uvazujem ze: ... no to uz slovaci su na tom tak dobre ze si vodia z indie sportovcov aby im robili sluhov na pracu do zahrady????😀

bubuzu
31. mar 2024

Bude im to málo, na pasenie, aj tie hovienka budú všade. Detský bazénik stačí, ja teraz čistím raz za týždeň. My ich akurát máme čerstvo pár týždňov, na asi tri-štyri krát väčšom pozemku a uvidím,.či im to nebude nakoniec malo. Tiež máme dvoch. V domčeku ešte ani neboli, ignorujú ho, hravá sa tam syn. Hovienka na miestach kde sa zdržujú najviac sú a treba počítať s tým, že je to aj trochu cítiť. Ak by.si v tej ploche mala zapocitanu aj záhradu, kde pestuješ, treba rátať s tým, že síce sú ľahučké a hlavne mäsožravé ale také mladé výhonky, šalátik, im chutia. Plus tými zobákmi neustále rypkaju v zemi, čiže väčšia rastlina nemá problém ale schádzajúca mrkva, hrášok, áno. Naše majú teraz prístup do záhrady, aby tam tých slizniakov pojedli, ale tam kde už som sadila je pletivo, aby to nevyjedli, neponičili. A hej, tento rok je tých slizniakov mrte. Pliaga jedna! Ja som mala ideu, že ich budem požičiavať známym, aby aj im vyjedli, čize budú mať viac miesta na pasenie a vyjedanie, ale uvidím. Sú riadne plaché a zo týždeň im trvalo, dokým vôbec začali normálne jesť a ňúrať.

andrejkap123
autor
31. mar 2024

@viestta urcite by sme ich prikrmovali…. 🙂

andrejkap123
autor
31. mar 2024

@andreatytler 😂😂😂😂😂

alienkami
25. aug 2024

Viem, že je to stará téma, ale možno sa niekomu zíde toto:
"Pro jeden pár se doporučuje přibližně 700 metrů čtverečních travnaté plochy pod ovocnými stromy"
https://www.indickybezec.cz/chov-indickeho-bezce/