icon

Je pleseň na použitej káve v komposte škodlivá?

7. júl 2025

Zbiera niekto použitú kávu tie pomleté zrnká z kávy. Priateľ to stále z kávovaru vysipe takú kopu do dozy tam je potom sama pleseň všade zelene a dáva to na zahradu do kompostu a s tým babka všetku zeleninu atd pohnoji
Nevadí ta pleseň???? Ja vôbec niesom s tým spokojná a este keď nám da jest tu zeleninu ovocie keď viem ze tam rozsypala tu pleseň z tej kávy......

sense
7. júl 2025

Moja mama tiež dáva kávu ku kvetinam ako hnojivo ale vždy hneď čerství nie plesnivu

beata_k
7. júl 2025

@anonym_autor A preco to nevyhodi rovno do kosa?

pribinak
7. júl 2025
@sense

Moja mama tiež dáva kávu ku kvetinam ako hnojivo ale vždy hneď čerství nie plesnivu

@sense aj my to dávame do kvetináčov, tiež čerstvé nie plesnivé

ajsha123
7. júl 2025

Ten kávový sos je fakt dobrý ako hnojivo, aj v záhrade, ale aj doma, môžeš použiť aj na izbové kvetiny. Ak to zostane mokré, vlhké, tak to začne plesniet. Ja to teraz davam von na parapet, do krabičky, tam to vyschne a potom to jednoducho rozsypem, kde treba. V zime to tak rýchlo neschne, je pravda, ale teraz v lete by som to nedavala do uzatvorenej dózy vo vnútri...

panonia
7. júl 2025

Ja to hned vylejem do zahrady

chrobak7
7. júl 2025

@anonym_autor Že ako ješ tú zeleninu, keď tam rozsypal plesnivú kávu? Potom ako ješ zeleninu zo supermarketu, keby si vedela, že tam rozsypú kravský hnoj?

reanda
7. júl 2025

si myslis, ze na zahrade a v komposte inak nie je ziadna plesen? 😀

viestta
7. júl 2025
@beata_k

@anonym_autor A preco to nevyhodi rovno do kosa?

plesne su prirodzenou sucastou kompostu, bez nich by sa organicka hmote nerozlozila, takze ta na kave sa len prida ku kolektivu tych ostatnych, ktore su tam uz zabyvane a pokracuje v robote, na ktoru ju priroda vymyslela, rozkladat organicku hn´motu do formy prijatelnej rastlinami
@beata_k kavovy loger sa do kosa nevyhadzuje, pretoze je to kompostovatelny biologicky odpad, ktory sa ma vratit do prirodnych procesov.

viestta
7. júl 2025
@chrobak7

@anonym_autor Že ako ješ tú zeleninu, keď tam rozsypal plesnivú kávu? Potom ako ješ zeleninu zo supermarketu, keby si vedela, že tam rozsypú kravský hnoj?

@chrobak7 presne, vykalmi roznych domacich zvierat sa hnoji... Moj ty Boze, toto urcite nie!!!! Pre citlive dusicky hnojit plodiny zasadne NPK a Cereritom, pre nich je zelenina a ovocie v supermarketoch. My ostatni si pochutime na tych BIO prihnojenych organickou hmotou, aj plesnivym kompostom aj kravskymi... (nechcem rovno h*vn* pouzit, ale nic vystizne a publikovatelne mi nenapada...)

reanda
7. júl 2025
@viestta

@chrobak7 presne, vykalmi roznych domacich zvierat sa hnoji... Moj ty Boze, toto urcite nie!!!! Pre citlive dusicky hnojit plodiny zasadne NPK a Cereritom, pre nich je zelenina a ovocie v supermarketoch. My ostatni si pochutime na tych BIO prihnojenych organickou hmotou, aj plesnivym kompostom aj kravskymi... (nechcem rovno h*vn* pouzit, ale nic vystizne a publikovatelne mi nenapada...)

@viestta cesi ich nazyvaju koblizky 😀

beata_k
7. júl 2025
@viestta

plesne su prirodzenou sucastou kompostu, bez nich by sa organicka hmote nerozlozila, takze ta na kave sa len prida ku kolektivu tych ostatnych, ktore su tam uz zabyvane a pokracuje v robote, na ktoru ju priroda vymyslela, rozkladat organicku hn´motu do formy prijatelnej rastlinami
@beata_k kavovy loger sa do kosa nevyhadzuje, pretoze je to kompostovatelny biologicky odpad, ktory sa ma vratit do prirodnych procesov.

@viestta Ja s tebou v zasade suhlasim. Ale v pripade jej frajera to bude lepsie vyhodit rovno do kosa, nech si v byte nepestuje plesne.

viestta
7. júl 2025
@beata_k

@viestta Ja s tebou v zasade suhlasim. Ale v pripade jej frajera to bude lepsie vyhodit rovno do kosa, nech si v byte nepestuje plesne.

@beata_k ja si v byte loger susim a zosypavam do vedra, potom sa vynesie na zahradu. Kompostik ma na balkone svoje vedierko, ktore sa pravidelne vynasa na zahradu.

beata_k
7. júl 2025
@viestta

@beata_k ja si v byte loger susim a zosypavam do vedra, potom sa vynesie na zahradu. Kompostik ma na balkone svoje vedierko, ktore sa pravidelne vynasa na zahradu.

@viestta Ale asi tam nemas plesne, na rozdiel od jej frajera.

viestta
7. júl 2025
@beata_k

@viestta Ale asi tam nemas plesne, na rozdiel od jej frajera.

@beata_k ked je v kompostovom vedre neviem co tam rastie, ked je vysuseny, tak neplesneje, to je pravda

ekira1
7. júl 2025

Nechcem ti brať ilúzie, ale v záhrade toho žije dosť, pleseň je nič. Z kávovaru to až také mokré nie je, niech to rozmrvý na tácke, usuší sa a nebude plesnieť.

orchidea1007
8. júl 2025

Plesen v komposte nie je skodliva, ma za ulohu rozkladat ODUMRETY biologicky material. Ak tym kompostom hnojime ZIVU zeneninu, ta plesen dalej nezije na tej zelenine, ta zelenina zuzitkuje iba vysledok rozkladacieho procesu, teda ziviny.