icon

Je potrebné mulčovanie ovocných kríkov na zimu?

24. nov 2025

Ahojte, sme z juhozapadneho Slovenska, nedavno sme zasadili ovocne kricky, no nezamulcovali sme ich. Manzel mi hovori, ze on nikdy nepocul, ze by niekto v okoli na zimu mulcoval (napr. stiepkou), aby kricky nevymrzli, ale mne povedali v obchode, kde sme kricky kupovali, ze by bolo fajn ich zamulcovat. Zatial sme dali okolo kazdeho len taky kruhovy kokosovy "koberce" s priemerom mozno 35 cm, ale neviem, ci to na zimu staci. Co myslite? Ja mam nulove skusenosti a nerada by som ich nechala v zime vymrznut. Dakujem 🙏🏻

viestta
24. nov 2025

Nevymrznu, ale pod mulcom budu mat teplejsiu podu, lepsie zakorenia a okrem toho sa v pode udrzi vlhkost (nieelen cez zimu ale ja v sezone). Kedn nenamulcujete, noc sa nestane, ked namulcujete tak t ma okrem toho co som vymenovala aj ine benefity, mulc obmedzi rast burin, postupne sa rozklada a hnoji podu, setri vodou pri zavlazovani

autor
24. nov 2025
@viestta

Nevymrznu, ale pod mulcom budu mat teplejsiu podu, lepsie zakorenia a okrem toho sa v pode udrzi vlhkost (nieelen cez zimu ale ja v sezone). Kedn nenamulcujete, noc sa nestane, ked namulcujete tak t ma okrem toho co som vymenovala aj ine benefity, mulc obmedzi rast burin, postupne sa rozklada a hnoji podu, setri vodou pri zavlazovani

@viestta vdaka, cize stacilo by, keby sme stiepku doplnili na jar, ked natiahneme zavlahu a dosadime este nieco naokolo?

kliatana
24. nov 2025

myslim, ze to rozhodne neublizi, istotne by som to radsej dala, nikdy nevies aka bude celkova zima. podla aktualneho pocasia to vyzera, ze bude riadne mrznut.

luccija
24. nov 2025
@anonym_autor

@viestta vdaka, cize stacilo by, keby sme stiepku doplnili na jar, ked natiahneme zavlahu a dosadime este nieco naokolo?

@anonym_autor je to lepšie hlavne v lete bude držať vlhkosť.Ale nie je to nutne my máme mulc, moji rodičia nie a ešte v takej záhrade kde sa chodí málo a rodia lepšie ako naše o ktoré sa staráme🤪.Pri ovocných stromoch to je vždy hop, alebo trop.Uroda poteší, ale raz primrznu kvety, potom vosky nikdy nevieš či sa niečo v ten rok urodi
Nič sa nestane, keď to spravíte na jar

anonym_b41b77
24. nov 2025
@viestta

@viestta
Problem je ze teraz sa v obchode nepriznaju odkial to maju dovezene, figu co sme teraz sadili bola z Francuzska (omylom sme zistili), takze vsetko co sme sadili sme mulcovali plus po teplych zimach ze vraj pride poriadna.

viestta
24. nov 2025
@anonym_b41b77

@viestta
Problem je ze teraz sa v obchode nepriznaju odkial to maju dovezene, figu co sme teraz sadili bola z Francuzska (omylom sme zistili), takze vsetko co sme sadili sme mulcovali plus po teplych zimach ze vraj pride poriadna.

@anonym_b41b77 ja mulcujem, nie tak kvoli zime, ja som leniva vyplievat este to aj setri vlahu, takze mulcujem kvoli letu. Toto leto sused nastiepkoval pol zahrady, tak mam zamulcovane aj to, co by som nikdy nemulcovala, ked u bol mulc zadarmo cez cestu. Akurat figy nie, ale tie maju dva a pol metra, tie aj ked omrznu, tak o korene sa nebojim. Ale prve 3 zimy som ich aj mulcovala a aj balila.

sisska96
24. nov 2025

Netreba

viestta
24. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor kludne mozes dat mulc aj na jar a ani nemusis davat. Ako sa rozhodnes