icon

Kanadské čučoriedky - polotieň alebo plné slnko pre pestovanie

evickuska
29. apr 2025

Ahojte mam kupene dva druhy, zasadili by ste ich skor polotien ci nonstop slnko?
Postup atd. ovladam.

Kanadské čučoriedky - polotieň alebo plné slnko pre pestovanie
ciama
29. apr 2025

@evickuska ja by som skor dala taky polotien, neriskovala by som to priame slnko. Predsa len uz je ostrejsie ako kedysi..

martinmmartin
29. apr 2025

Cucoriedky potrebuju kyslejsiu podu inak nic z nich nebude a na SK je skor vapencova (zasadita) tak bacha.
Urob si test - zober lyzicu pody a praskni ju do pohara plneho octa. Ak zacne trosicku bublinkovat ( malicko iba staci) tak mas zasaditu a cucoriedky do nej nesad.

roomaa
29. apr 2025

No, kanadské čučoriedky preferujú slnečné stanovište, teda plné slnko počas väčšiny dňa. V polotieni síce prežijú, ale budú menej rodiť a môžu byť menej sladké. Ideálne je, aby mali aspoň tých 6h priameho slnka denne. 🙂

luccija
29. apr 2025

@evickuska mám ich na slnku celodennom...každé 2 t hnojim na jar

katie253
29. apr 2025
@martinmmartin

Cucoriedky potrebuju kyslejsiu podu inak nic z nich nebude a na SK je skor vapencova (zasadita) tak bacha.
Urob si test - zober lyzicu pody a praskni ju do pohara plneho octa. Ak zacne trosicku bublinkovat ( malicko iba staci) tak mas zasaditu a cucoriedky do nej nesad.

@martinmmartin čučoriedky sa môžu zasadiť aj do normálnej záhrady, do veľkého kvetináča alebo vedra, zospodu treba mať diery a zeminu kyslú, kúpi v záhradníctve v pohode.

martinmmartin
29. apr 2025
@katie253

@martinmmartin čučoriedky sa môžu zasadiť aj do normálnej záhrady, do veľkého kvetináča alebo vedra, zospodu treba mať diery a zeminu kyslú, kúpi v záhradníctve v pohode.

@katie253 Ano ale treba na to mysliet, a prihnojovat odpadom z kavy alebo sem tam zakopat k tomu ihlicie

viestta
29. apr 2025

Mame niekolko rokov na priamom slnku, v polotieni neprosperovali

viestta
29. apr 2025
@martinmmartin

@katie253 Ano ale treba na to mysliet, a prihnojovat odpadom z kavy alebo sem tam zakopat k tomu ihlicie

@martinmmartin odpad z kavy, to je taka povera. Vacsina "kyslosti" sa uz vyluhovala do kavy. Loger z kavy akurat obohati podu o humsove latky, pH pody nijak neovplyvni

lilke
29. apr 2025

Plné slnko, ak chceš mať dostatok plodov, aj chutných.
Nám narástol orech, začal poobede po 16. tienit 2 čučoriedky. Ovocie je aj neskôr (čo by nebol až taký problém), ale chuťovo už nie je rovnako sladké a veľké ako rovnaká odroda na celodennom slnku.

zuzanaam
29. apr 2025

mám v polotieni za jabloňou a slivkou zo severnej strany. Prosperujú a rodia veľmi dobre, plody sú sladké dostatočne. Sú vysadené v jame 5mx1mx0,6m 5 kusov. Predtým som ich mala vo veľkých kvetináčoch na terase orientovanej na juh, na slnku väčšinu dňa, ledva živorili, nerodili v podstate vôbec.

evickuska
autor
29. apr 2025
@ciama

@evickuska ja by som skor dala taky polotien, neriskovala by som to priame slnko. Predsa len uz je ostrejsie ako kedysi..

@ciama to je pravda, tu je tak na figu vsetko a podmienky pre rastliny, ze hroza

evickuska
autor
29. apr 2025
@katie253

@katie253 a nie je uz neskoro?

evickuska
autor
29. apr 2025
@zuzanaam

mám v polotieni za jabloňou a slivkou zo severnej strany. Prosperujú a rodia veľmi dobre, plody sú sladké dostatočne. Sú vysadené v jame 5mx1mx0,6m 5 kusov. Predtým som ich mala vo veľkých kvetináčoch na terase orientovanej na juh, na slnku väčšinu dňa, ledva živorili, nerodili v podstate vôbec.

@zuzanaam 5m na sirku dufam 😳

evickuska
autor
29. apr 2025
@lilke

Plné slnko, ak chceš mať dostatok plodov, aj chutných.
Nám narástol orech, začal poobede po 16. tienit 2 čučoriedky. Ovocie je aj neskôr (čo by nebol až taký problém), ale chuťovo už nie je rovnako sladké a veľké ako rovnaká odroda na celodennom slnku.

@lilke takze mam pomer 50:50 na polotien a slnko 🤔 kto to rozstrelí 😁

evickuska
autor
29. apr 2025
@roomaa

No, kanadské čučoriedky preferujú slnečné stanovište, teda plné slnko počas väčšiny dňa. V polotieni síce prežijú, ale budú menej rodiť a môžu byť menej sladké. Ideálne je, aby mali aspoň tých 6h priameho slnka denne. 🙂

@roomaa zajtra idem na to ❤️

zuzanaam
29. apr 2025
@evickuska

@zuzanaam 5m na sirku dufam 😳

@evickuska vykopala som jamu 5m dlhú, meter širokú a cca 60 cm hlbokú. Mám tam 5 ks rastlín. Pestovanie na slnku sa mi neosvedčilo v nádobách, aj keď boli veľké (60 cm priemer) a aj zavlažovania bolo dosť. Potom som ich tak mala aj v tieni pod stromami, tiež nič moc. Až po presadení "ožili" a rastú ako "besné" 😀. Substrát bol ten istý. Po posadení do zeme pravdepodobobne budú lepšie zvládať aj slnečné stanovište. Ja si myslím, že tie kvetináče sa v lete prehrievali a to im vadilo.

evickuska
autor
29. apr 2025
@zuzanaam

@evickuska vykopala som jamu 5m dlhú, meter širokú a cca 60 cm hlbokú. Mám tam 5 ks rastlín. Pestovanie na slnku sa mi neosvedčilo v nádobách, aj keď boli veľké (60 cm priemer) a aj zavlažovania bolo dosť. Potom som ich tak mala aj v tieni pod stromami, tiež nič moc. Až po presadení "ožili" a rastú ako "besné" 😀. Substrát bol ten istý. Po posadení do zeme pravdepodobobne budú lepšie zvládať aj slnečné stanovište. Ja si myslím, že tie kvetináče sa v lete prehrievali a to im vadilo.

@zuzanaam to fakt az tak hlboko???

kp7333
29. apr 2025

Cucoriedky pestujem uz par rokov vo velkom kvetinaci na terase v polotieni. Na slnku sa kvetinac prehrieval. Zasadila som do substratu na cucoriedky (kysle ph), obcas prihnojim hnojivom na hortenzie alebo rododendrony (tiez kyslomilne rastliny). Kazdy rok mame peknu urodu.

lilke
29. apr 2025
@evickuska

@lilke takze mam pomer 50:50 na polotien a slnko 🤔 kto to rozstrelí 😁

@evickuska ešte 1 skúsenosť, pestovala som pred pár rokmi aj na balkóne vo veľkom kvetináči, cca. pol dňa priame slnko. Zivorili. Potom išli na záhradu - vystlana jama s dierami dole, cca. 60cm na šírku a hĺbku, dlhšia, lebo máme viac čučoriedok, na každú rastlinu cca. 1m. Krásne narástli aj do výšky, úroda neporovnateľná. Mimochodom, polievame to v horúčavách raz za 2 týždne, máme to zamulcovane štipkou, ihlicim, siskami (k čomu sa aktuálne dostaneme). Zakopané v zemi si to skôr udrží vlhkosť.

margotka17
29. apr 2025

@evickuska my máme veľké kríky 4 ks, po 2 druhý. Sú na plnom slnku, keďže som chcela, aby vsetke dozreli. Najskôr sme zbierali do hrnčekov, potom do misticiek, ale už pár rokov do vedierok. Slnko im dodá aj slad, tak sú chutné sladučké 👍.

viestta
30. apr 2025
@evickuska

@evickuska cucoriedky korenia plytko, ale hlboka a siroka jama vyplnena kyslim substratom je potrebna, kvoli vyplavovaniu mineralov z okolitej pody. Bud zakopes velke maltovniky (aspon 60 litrovy pre kazdu) do zeme alebo urobis velku jamu

zuzanaam
30. apr 2025
@evickuska

@evickuska no mne to hlboko neprišlo, pre stromy kopeme aj meter 😀. A veľký objem substrátu udrží vlhkosť, ja prakticky nepolievam, ani v lete, to by muselo byť extrémne dlho teplo bez zrážok. Tým skôr, že je to v tieni. A povrch mám zbokov prikrytý takou hrubou fóliu, v strede ja tak 20 cm odokrytých po dĺžke z toho metra.

katie253
30. apr 2025
@evickuska

@katie253 a nie je uz neskoro?

@evickuska my sme pod tatrami a teraz som sadila

natalka13
30. apr 2025

Mam vo vedrach v zemi polotien aj priame slnko v kvetinacocha rodia vsetky.

evickuska
autor
1. máj 2025
@natalka13

Mam vo vedrach v zemi polotien aj priame slnko v kvetinacocha rodia vsetky.

@natalka13 ano mam to, ze 75% dna je tam slnko ale aj tien, uz len dufat, na spodok som dala geotextiliu a dala do hliny pre cucoriedky 🙈