icon

Kvetom sa u mňa nedarí

zuzulienocka78
21. máj 2025

Možno divná otázka - ale majú rastliny schopnosť cítiť?

Svokra sa s kvetmi rozpráva, hladká ich, denne im venuje hodinu a musím povedať, že ich má krásne, všetko kvitne, na balkóne pestuje paradajky a krásne jej rodia.
Ja robím klasiku - polievam, snažím sa podľa toho, čo má rastlinka rada, občas osprchujem, prihnojím, ale teda máločo u mňa prežije, ak prežije, nekvitne. Na parapete má svokra fialky, krásne jej kvitnú, dala aj mne z lístkov rozmnožené, z 8 dve prežili, ale teda nekvitnú, sú nejaké zakrpatené, tie jej vyzerajú ako lopúchy 😨

Je mi jasné, že som urobila nie jednu pestovateľskú chybu, ale mne príde divné hladkať kvet a niečo mu hovoriť :-/ Ale ak by to pomohlo? Značka: zúfalá pestovateľka

Strana
z2
luga_luga
21. máj 2025

vela polievas :D

ssimusska
21. máj 2025

@zuzulienocka78 u mňa tiež vždy všetko zdochne a to dostávam zakaždým presné inštrukcie čo robiť a čo nie. A teda kvety isto nebudem hladkať a rozprávať sa s nimi 😅😅 to radšej nebudem mať žiadne

zuzulienocka78
autor
21. máj 2025
@luga_luga

vela polievas :D

@luga_luga Myslíš? Mám menej? Ona polieva denne. Má takú nádobku z farby na vlasy a každému kvetu dá každý deň, ja niekedy iba raz za týždeň. Len mi prosím nepíš, že polievam málo 🙂

zuzulienocka78
autor
21. máj 2025
@ssimusska

@zuzulienocka78 u mňa tiež vždy všetko zdochne a to dostávam zakaždým presné inštrukcie čo robiť a čo nie. A teda kvety isto nebudem hladkať a rozprávať sa s nimi 😅😅 to radšej nebudem mať žiadne

@ssimusska No veď to, ja mám kvety rada, vždy mi aj kupujú na sviatok kvet a potom už len tŕpnem, keď sa ma opýta, kde ho mám 🙂

viestta
21. máj 2025

Mne pomohlo menej opatrovat, poliat ked vidim, ze poliat treba, obcas pohnojit. Ja som zabudlivec, takze na jar napcham do kvetinacov hnojive tycinky a tym je to vystarane az do leta, ked tam napcham dalsie. A kvety skor umru na privela zalievky ako na sucho, takze nehanbit sa, pred polievanim strcit prst do substratu a podla toho bud zaliat alebo nie. A ak pestujes kvety v obaloch na kvetinac, tak nezabudnut hodinu po polievani povylievat prebytky vody co pretiekli cez substrat. Pri zalievani plati, ze lepsie raz za cas poriadne, ako kazdy den cvrknut. Polievat az vtedy, ked je substrat preschnuty. Kazda rastlina ma ine naroky na vlahu, takze treba to akceptovat

luga_luga
21. máj 2025
@zuzulienocka78

@luga_luga Myslíš? Mám menej? Ona polieva denne. Má takú nádobku z farby na vlasy a každému kvetu dá každý deň, ja niekedy iba raz za týždeň. Len mi prosím nepíš, že polievam málo 🙂

@zuzulienocka78 som dlhorocna pestovatelka a 90% ludi, ktorym kvety vykapu, ich prelieva, samozrejme su aj ine priciny - napriklad nedostatok svetla, nevhodna svetova strana, dolezity je aj vyber konkretnej rastliny. ja som musela po prestahovani zmenit uplne zameranie (predtym som mala fialiek vsetkych moznych farieb a krasne), ale moznosti je vzdy vela, mozno by bolo dobre zacat aj tym, na ktoru svetovu stranu mas okno, fialky znesu viac vody, ale tiez nie donekonecna.. a ano, rastliny maju rady aj rozhovor ci hladkanie, tiez maju svoju "energiu"

zupka33
21. máj 2025

Urcite citia zlu energiu, ja si to stale myslim 😀 A takisto aj to prelievanie im neprospieva. Rastliny skor preziju sucho ako vela zalievky.

pinkgirl
21. máj 2025
@zuzulienocka78

@ssimusska No veď to, ja mám kvety rada, vždy mi aj kupujú na sviatok kvet a potom už len tŕpnem, keď sa ma opýta, kde ho mám 🙂

@zuzulienocka78 napíš presne ako máš orientované okná - svetové sstrany kde máš kvety umiestnené, + akú druhy kvetov máš na tom okne. Pri kvetoch na tom ozaj záleží - fialky napríklad majú radi východné slnko, sú kvety čo majú radšej tieniské stanovište a podobne. Problém bude podľa mňa tam.

bg92
21. máj 2025

jedna vec je prelievanie, dalsia vec su skodcovia a tretia vec je nedostatok svetla. Bod 1 a 2 vies zmenit (skoro vsetci, ktorym sa nedari kvety prelievaju alebo maju strapky a inu haved), ale tmave izby nezachranis. ja proste doma v izbach orientovanych na sever nic nepestujem a kvety su radsej v inych miestnostiach.
kamoska ma tak zavolala na to pozriet sa, preco jej kapu kvety doma - vsetky do jednej mali strapky a to v takom stave ze boli na vyhadzov. a ona polieva a polieva :(
ziadne hladkanie a rozhovory preboha😨

alenka58
21. máj 2025

tak ako dievčence píšu, mne sa osvedčila východná strana, tam prežijú všetky kvety, z južnej len ozaj teplomilné a na západnej mám fialky a darí sa im

prasiatko30
21. máj 2025

Ani mojlm sa nedari - jedine co sa u mna drzi je jeden fikus co ho uz mame vyse 20rokov a jednu rastlinu co mi kupila moja mama co vedela velmi dobre ako sa staram o kvety a ta uz drzi zo 6rokov a to sa o nu ani neobzriem. Viem, ze mamča mi povedala vtedy, ze ta rastlina je rada ked sa o nu stara clovek co najmenej a aj tak je😅

thereisabear
21. máj 2025

Ja polievam tak raz za dva týždne, určite často aj menej. Nie sú z nich výstavné kusy, ale žijú už roky.

ivanakal
21. máj 2025

Ja mam vela izbovych rastlin/kvetov. A dari sa im. Zaklad je aby si ich prilis vela nepolievala. Ja polievam az ked je hlina preschnuta, cize menej casto 😀 A este nesmu byt na priamom slnku. Vela rastlin mam na vychodnej strane, ale aj na severnej. Mama ma kvety zasa na juznej strane. Vsetkym sa dari. A neprihovaram sa im, na to fakt nemam cas a nie som šibnutá 😂

zuzulienocka78
autor
21. máj 2025

Pozrela som do keramických kvetináčov a bola tam voda, budem musieť ozaj vylievať :-/ Lebo vrch mi prišiel preschnutý, ale dole bol 1 cm vody.
A sadila som ich do univerzálneho substrátu - takého z Lidl alebo Tesco a asi aj tam bude problém :-/

nevenka
21. máj 2025
@alenka58

tak ako dievčence píšu, mne sa osvedčila východná strana, tam prežijú všetky kvety, z južnej len ozaj teplomilné a na západnej mám fialky a darí sa im

@alenka58 fialky mam strasne cudne. Moja mama mi doniesla take hrube lopuchy a moje su tenke, este sice z bytu, co som zachranila a mam ich na SZ okne. Na vychod mam spalnu, skusim ich premiestnit. Ale aj dcera chce fialku, tiez SZ, som zvedava, ako to bude. Svetla maju dost, priame slnko nemaju. Orchideje mi v byte nekvitli, a to pre suchy vzduch a juzne okno, kde pieklo, tak som ich premiestnila na skrinu, kde mali sice svetlo, ale nepieklo na ne, ale bol tam prievan od okna, cele zle. A pridem do domu a kvitnu ako besne, vyssia vlhkost, maju juzne okno, ale mame tam aj tien od susedov, zatial sa im dari. No uvidim, co tie fialky.

zmrzlinka8
21. máj 2025

mne zdochne aj kaktus😀 ako tak sa mi držia orchideje, no a tučnolist mi nejak zdochýna tiež 🤷‍♀️ opadávajú a žltnú mu listy🤷‍♀️ a to neprelievam.
zamio zatiaľ žije 🙂
a fialky, bez šance, tiež som dostala lístok, zdochol pekne vo vode, ani korienky nepustil.

valiant
21. máj 2025

@zuzulienocka78 ak sa nevyznas v rastlinach a kolko ktore polievat, najprv zrus tie obaly, daj pod kvetinac misku, nech vidis kolko je tam vody. Fialky polievaj vzdy do misky. Nikdy nie z hora a nikdy nie na listy a fialky nikdy nesprchuj.
Tvoje vyzeraju byt preliate. A celkovo hlboko v kvetinaci, podla mna aj malo svetla maju.

lukbe
21. máj 2025
@zuzulienocka78

Pozrela som do keramických kvetináčov a bola tam voda, budem musieť ozaj vylievať :-/ Lebo vrch mi prišiel preschnutý, ale dole bol 1 cm vody.
A sadila som ich do univerzálneho substrátu - takého z Lidl alebo Tesco a asi aj tam bude problém :-/

@zuzulienocka78 poradili mi, že ten substrát z reťazcov je nafigu. Aj mušky v ňom som vždy likvidovala. Dobrý je hoštický substrát aj hnojivo.

simca06022011
21. máj 2025

Tieto kvety co si odfotila ani nie su spravne zasadene.... ja mam pekne obaly, ziadne misky a kvetom sa dari. Priam som alergicka na reci, obaly prec a misky, taniere... :DD
Nie s kvetmi sa nerozpravam, ani ich nechodim hladkat, kazdy tyzden okolo nich utriem prach a skontroujem, presadzam raz za x rokov, ked treba, hnojim sporadicky, polievam podla potreby a druhu kvetu.
Fialky neznasaju preliatie. Doslova sa mojim dari a kvitnu, ked su suche, cize fakt im raz za tydzne splechnem trochu vody (a pozor nie na listy). Mam ich na okne, ale ako nahle zacne mi prazit do okien v lete, pojdu z tade prec, vtedy sa u mna v okne nedari nicomu okrem neajkych sukulentov, alebo proste ratam s tym ze nejake listy z kvetov to nepreziju.

michellemary
21. máj 2025

Moje orchidey majú dokonca aj mená,😂😂 a rozprávam sa s nimi, hladkať ich nezvyknem. Darí sa im dobre, asi sú spokojné. 🙂

viestta
21. máj 2025
@zuzulienocka78

@zuzulienocka78 tie fialky teraz mesiac nepolej. Potom im staci raz za mesiac naliat vodu, pockat hodinu, nech sa substrat napije a potom vyliat. A kedze su to suchomilne rastliny (povodom zo stepi juznej Afriky) potrebuju iny substrat, im sa najlepsie dari v substrate pre sukulenty, ktory je vzdusny a zbytocne dlho nedrzi vodu. Alebo do univerzalneho primiesat aspon 1/4 perlitu, kludne aj viac.

zuzulienocka78
autor
21. máj 2025
@viestta

@zuzulienocka78 tie fialky teraz mesiac nepolej. Potom im staci raz za mesiac naliat vodu, pockat hodinu, nech sa substrat napije a potom vyliat. A kedze su to suchomilne rastliny (povodom zo stepi juznej Afriky) potrebuju iny substrat, im sa najlepsie dari v substrate pre sukulenty, ktory je vzdusny a zbytocne dlho nedrzi vodu. Alebo do univerzalneho primiesat aspon 1/4 perlitu, kludne aj viac.

@viestta A tieto posledné dve mohykánky to ešte zvládnu? Lebo mám 8 jednakých črepníkov, teda ak zmením filozofiu 🙂 pestovania, asi by som začala od lístkov uplne od začiatku.

ketrint
21. máj 2025
@zuzulienocka78

@viestta A tieto posledné dve mohykánky to ešte zvládnu? Lebo mám 8 jednakých črepníkov, teda ak zmením filozofiu 🙂 pestovania, asi by som začala od lístkov uplne od začiatku.

@zuzulienocka78 máš ich v strašne veľkých kochlikoch… malé rastlinky majú radi malé kvetináče 😉 potom môžu sústrediť silu/rast do vrchnej časti rastliny (listy, kvety). Keď sú v príliš veľkých, tak energiu dávajú hlavne do korenoveho systému…

viestta
21. máj 2025
@zuzulienocka78

@zuzulienocka78 ked zmenis starostlivost mohli by to rozchodit

zuzudrnda
21. máj 2025

Ahoj. Nečítam celú diskusiu, ale aké sú svetelné a tepelné podmienky? Mne sa niektorým kvietkom nedarilo a stačilo zmenit stanovište v dome. Z tmavšej obývačky do slnečnej kuchyne a sú ako znovuzrodene 😉

zuzulienocka78
autor
21. máj 2025
@zuzudrnda

Ahoj. Nečítam celú diskusiu, ale aké sú svetelné a tepelné podmienky? Mne sa niektorým kvietkom nedarilo a stačilo zmenit stanovište v dome. Z tmavšej obývačky do slnečnej kuchyne a sú ako znovuzrodene 😉

@zuzudrnda V podstate mám okná a možnosť mať kvety na každej svetovej strane - tieto fialky som mala hádam v každom okne, najskôr na mieste, kde je slnko väčšinu dňa, teraz majú slnko popoludní iba - ale asi si to musím naštudovať, musím sa prekonať. Som hlavne rada, že sa s nimi nemusím rozprávať 🙂

zuzulienocka78
autor
21. máj 2025
@viestta

@zuzulienocka78 ked zmenis starostlivost mohli by to rozchodit

@viestta Ďakujem 🌷

zuzudrnda
21. máj 2025
@zuzulienocka78

@zuzudrnda V podstate mám okná a možnosť mať kvety na každej svetovej strane - tieto fialky som mala hádam v každom okne, najskôr na mieste, kde je slnko väčšinu dňa, teraz majú slnko popoludní iba - ale asi si to musím naštudovať, musím sa prekonať. Som hlavne rada, že sa s nimi nemusím rozprávať 🙂

@zuzulienocka78 inak s fialkami sa rozprávala kamarátkina starká a mala ich naaadherne. Všetky farby. V podstate v pomerne tmavej kuchyni. Ako dieťa som obdivovala. Nech sa darí lepšie 🌷🍀

lilke
21. máj 2025
@zuzulienocka78

@zuzulienocka78 presla som x bytov v podnajmoch aj 1. byt s manželom. Všade nádherné rastliny a plno druhov. A nerozprávala som sa s nimi. 😉 No v našom poslednom byte mi všetko hynie. Jedine na balkóne je všetko krásne,a častiach bytu okolo neho to dokáže prežiť. Či nejaké žiarenie... A k fialkam, tým priame slnko nerobí dobre, spáli listy, ale svetlo potrebujú. Pokojne severozapadna strana či parapet, kde celoročne priame slnko nezasvieti.

margotka17
21. máj 2025

@zuzulienocka78 možno má okno na juhozápad a ty na sever, aj to má vplyv na kvety. Možno treba prevariť vodu, aby nebola príliš tvrdá či chlórovaná. Ja pridávam občas kryštálový cukor troška do vody.

Strana
z2