icon

Môžem prezimovať petúnie vo vnútri?

stelly652
12. júl 2025

Ahojte idem si viac po informácii od vás,vy sa viac tomu rozumiete ako my chlapci ohľadom kvetov......môžem dať prezimovať kvety,ktoré sú teraz vonku a chcem ich dať na zimu dnu do miestnostiach kde je viac slnka a tepla,myslím,že sú to Petunie názvy tých kvetov prešiel som si články tak jeden článok píše že áno da sa druhy článok píše zas že ne tak už som v komikove lepšie vás sa spýtať lepšie sa v tom vyznáte s mamu som sa rozprával samozrejme ako vždy po vadili sme sa na koniec mi povedala vyhodiť ich a ja za ne zaplatil až 20 eur v OBI neškoda ich vyhodiť???...ma niektorá z vás viac skúsenosti a poradí.......🙂

viestta
12. júl 2025

Petunie su letnicky, budes rad ak vydrzia do oktobra. Potom ich vyhadzes, zeminu vysypes na kompost alebo pred panelak do travnika a na jar kupis nove. Aj petunie aj zeminu

stelly652
autor
12. júl 2025

a prečo muškáty sa dajú prezimovať a letničky ne tak potom ich nebudem kupovať nárok škoda tých 20 eur

viestta
12. júl 2025
@stelly652

a prečo muškáty sa dajú prezimovať a letničky ne tak potom ich nebudem kupovať nárok škoda tých 20 eur

@stelly652 lebo muskaty maju sancu prezit zimovanie, lebo su to trvalky, len u nas potrebuju zimovanie v bezmrazich priestoroch, doma to nepotrebuju, tam su "zimy" mierne (Juzna Afrika) a u nas by vymrzli. Petunie su jednorocky, ked vytvoria semena, tak uhynu aj vo svojom prirodzenom prostredi.

minenkaa
12. júl 2025

Mne veru raz petunie prežili zimu a kvitli aj ďalší rok ,ale to bola presne ta výnimka,čo potvrdzuje pravidlo
20€ti je škoda dať za kvety čo ti kvitnú cely rok,ty asi netušíš načo sú kvety

minenkaa
12. júl 2025

Milujem petunie

duracellko
13. júl 2025

vypestuj si zo semienok

orchidea1007
13. júl 2025

Muskaty su trvalky z teplejsich oblasti, nie su mrazuvzdorne ale maju schopnost zit za vhodnych podmienok viac rokov. Letnicky ziju iba jednu sezonu, nech robis hocico. Tam nie je problem iba s teplotou, ale maju geneticky kodovanu takuto zivostnost. To je potom ina otazka, ze sa u nas mnohe nie mrazuvzdorne trvalky predavaju a pestuju ako letnicky. Je jednoduchsie kazdy rok sadit nove, nez ich vykopat a prezimovat s neistym uspechom (fuchsie, chryzantemy napriklad).

stelly652
autor
13. júl 2025
@duracellko

vypestuj si zo semienok

@duracellko ani ma to nenapadlo že sa tak da ďakujem za radu 😉