Prečo tuje vysychajú a čo s tým robiť?
Dievcata uz im nic nepomoze? Skodca nemaju ale vysychat? Preco vsetko som prisne dodrziavala a vyzera, ze uz aj ta nakraji zacina odhora 😏

my ked sme mali psa a mačku a urobili okolo tuji malu potrebu tam nám ich vysušilo zostali mrtve spalene.
tuje majú globálny dlhoročný problém..my sme pred 3 rokmi všetky vybrali a dali sme krásne photinie vavrinovec a hlošinu..
@vev12345 mali sme presne ten istý prípad. Otec bol u nás na návšteve, pozrel na dve biedne tuje a hneď že máme rozkopať zem... Doteraz nás s mužom striasa, čo ich tam bolo 🤢
@evickuska môjho manžela krstná tiež sa stará tak ako treba, všetko okrem tuji je krásne, už ju dala preč, bola takto naoko pekná velká, hustá ale co z toho ked celá bola vo vnútri hneda uschnuta a popravde aj ja som chcela tuje ale čo poznám každý má s nimi niečo tak som to vzdala 🙂
@alickapusinka my nemame ziadne zvieratka
@michaela789 ako sa ich da zbavit?
@evickuska a však čo mačka čo beha po ulici nevojde do dvora to nie je argument že nemáte žiadne zvierata.MY sme tiež nemysleli že to môže byť a potom mužovi povedal známy čo ma obchod záhradnictvo a je vyštudovaní záhradník.
Nám tiež začali schnúť krásne veľké tuje. Aj všetkým susedom okolo. Niečo ich asi napadlo. Človek čaká kedy dorastú a potom bum, môžem ich vykopať.
tak jednak tieto tuje su velmi nalepene na plote..a le to je o inom.. celkovo sa tujam niekde proste nedari.. my sme ich takto mali pri plote, vsetky odisli, neboli tam skodcovia, proste im nebolo dobre. Pritom na druhej strane plotu ma suseda krasne.
Rychlo rastuci a pekny zivy plot je podla mna brest...
my sme napr nasadili tie buxusy, ci ako sa to vola.. a zlikvidovali nam to husenice :dd
@evickuska muchovnik je super a výborne plody
Môžeš kúpiť photiniu, tis, ibistek rýchlo rastie a kvitne do novembra, alebo spomínaný vavrinovec
@simca06022011 aj buxusove gule pôjdu o týždeň do kompostu🙂každý rok ich žerú húsenice a len striekam čo narastie stihnú zožrať.
@luccija no mne sa normalne chcelo zvracat ked osm to videla, chlap to vykopa, hodili sme do vreca a tie husenice z tade vyliezali von :DDD my sme si to len na ozdobu, este v dobe, ked travnicek a ozdobky.. vykaslali sme sa na to, mame zahradu, burinu, ovocne stromy :DDD Inak aj tis amm nadherny a ten nic nezlikvidovalo, ani pes, ani havad ho nechce.. krasny je :D
@evickuska ano, ak je to ono tak budú pri koreňoch . Ak teda ešte nejaké korene ostali... Nám to napadlo všetky kvety na balkone .... Vrátane čučoriedky ktorá mala každý rok krásnu úrodu....ani by sme to asi nezistili (mysleli sme, že to schne zo slnka) keby raz svokra omylom jeden z kvetov nepreliala a nevyplavilo ich na vrch... A teda ako píše @simca06022011 je to fakt nechutné 😂 my sme potom tu čučoriedky vytiahli celú z kochlika a manuálne dali dole všetky tie larvy ale nepomohlo, už sa nespamätala.... Počula som, že sa toho dá zbaviť, ale neriešila som to, vyšlo by nás to viac ako tých pár nových kvetov.. ale jasne, môže to mať aj mnoho iných príčin 🙂 toto je len jedna z možností, z mojich skúseností
@simca06022011 no su tam biele vajicka vsade ked sme to vykopali 😢
@alickapusinka sice pravda, no su K.O. ide to pekne po daldich 🙄
tak to moze byt kadeco.. biele vajicko.. podla mna z toho to nebude :D to budu skor mravdce, slizniaky alebo daco... keby nejake chumace na rastline, tak vlnatka.. alebo tie pandravy chrusta (lebo pandrava bliskaca ci ako sa vola, nerobi zle korenom)... medvedik ma zlte, takze to asi tiez nie, ten by vedel korene postikat...
no ak to idete vykopat, tak ja by osm odporucila to najskkor prerylovat, obriadit tu podu trochu a potom sadit. Mozno by sou skusila aj nieco proti havedi.. ale zase = ak nie su odolne rastliny, prilezie to hocikedy...
@simca06022011 ked som to praskla bolo to slizke ale uplne premnozene cize to bude tym 100 %
@simca06022011 ved to, ten vavrinec sa mi pozdava ale opadava to?
@evickuska ja ho nemam, ale tuto najdes info:
https://www.rastlinky.sk/blog/vavrinovec-pestov...

@evickuska ahoj, mne sa toto dialo s kvetinami na balkóne, že začali schnúť... Zistili sme, že v zemine sú pandravy chrústov, ktoré žrali korene. Kontrolovala si aj zeminu?