icon

Prečo mi umierajú kanadské čučoriedky?

14. máj 2025

Kanadske cucoriedky ci prave uz ani Boh nevie ale boli 3 a uz jedna zomrela, hnojim odpadom z kavy (poradila pani v zahradnictve), je tam origo poda na cucoriedky. Oddelena geotextiliou od pody. 😢

Strana
z2
tanickalab
14. máj 2025

@viestta ti poradi 🙂 ona dava najlepsie rady co sa zahradky tyka tu na MK 🙂

magic08
14. máj 2025

cucoriedky je treba často polievat, rano aj vecer v horucavach. ked si ich len teraz sadila, tiez tak

sisska96
14. máj 2025

V prvom rade zrušiť geotextíliu. Ja kávu nedávam. Často polievať ak teraz boli vysadené. A najlepšie sú s koreňovým balom a nie voľnokorenné

viestta
14. máj 2025

Mohla uschnut, mohli jej odhnit korene, moze sa vapnik z pody splavovat do substratu, taxtilia tomu nezabrani, to treba vodonepriepustnu barieru.
Loger z kavy vobec nie je hnojivo, neublizi ale rozhodne nepomoze. Hnojit treba hnojivom na cucoriedky. Kup si okyslovac pody a zacni s nim polievat, je to aj hnojivo. A treba kontrolovat vlhkost substratu. Ak raz raselina vyschne, taha vodu zo vsetkeho aj z korenov, takze mohlo ju to vysusit. Zas na druhej strane, nesu rasz v mociari, pretoze maju jemne korienky a tie rychlo odhnivaju.
Ja by som tie ostatne najprv skontrolovala ci nie su v suchom, ak ano vydatne poliala, potom aplikovala granulovane hnojivo na cucoriedky a zamulcovala alebo kupila tekute hnojivo, lepsie ten okyslovac pody a pravidelne zalievala, ako casto zalievat je na etikete, aj ako riedit. Zalievka je lepsia raz za tyzden vydatna ako kazdy den cvrknut a voda necsiakne tam kde ma. A este opatrne odburinovat, bez motyky, lebo korenia plytko pod povrchom pody.

zalka
14. máj 2025

Skus rozhrnut zem okolo čučoriedky co skapala, môžeš nájsť larvy co ti mohli zničit korienky borovky.

Ja mam tiež oddelené geotextiliou, od bežnej zemi cca 7 rokov, každú jar pridám par lyžíc hoštického hnojiva na čučoriedky ku koreňom, taktiež vrstvu podrvených konárov z ihličnanov i z ihlicim ( zvyčajne zozbieram zo záhrady čím som mala v zime prikryté hrozno jahody ruže kiwi a pod).. Tým ze dávam mulc na vrch tak neokopavam burina ide pekne z koreňmi vytiahnuť.

Zatiaľ pekne prosperuje, kávu nedávam vôbec, občas pustím kopu vody ku koreňom. Jeden krik mam vysoký 1.8m...ostatne 2 kríky sú menšie majú len 1.4m cca.

aurelia2000
14. máj 2025

Kúp v stavebninach takú nádobu veľkú čiernu, čo si v tom murári maltu miešajú, dole navrtaj pár dier. Zakop do zeme (niektorí nezakopavaju), naplň raselinou a do toho posad. Potom budeš mať čučoriedky.

aurelia2000
14. máj 2025
@zalka

Skus rozhrnut zem okolo čučoriedky co skapala, môžeš nájsť larvy co ti mohli zničit korienky borovky.

Ja mam tiež oddelené geotextiliou, od bežnej zemi cca 7 rokov, každú jar pridám par lyžíc hoštického hnojiva na čučoriedky ku koreňom, taktiež vrstvu podrvených konárov z ihličnanov i z ihlicim ( zvyčajne zozbieram zo záhrady čím som mala v zime prikryté hrozno jahody ruže kiwi a pod).. Tým ze dávam mulc na vrch tak neokopavam burina ide pekne z koreňmi vytiahnuť.

Zatiaľ pekne prosperuje, kávu nedávam vôbec, občas pustím kopu vody ku koreňom. Jeden krik mam vysoký 1.8m...ostatne 2 kríky sú menšie majú len 1.4m cca.

@zalka cez geotextiliu jej prejde vápnik z okolitej pôdy, ty zrejme nemáš tak vapenatu pôdu a po 7 rokoch musí byť tá tvoja geotextilia v zemi Zakopane dosť zničená

luccija
14. máj 2025
@aurelia2000

Kúp v stavebninach takú nádobu veľkú čiernu, čo si v tom murári maltu miešajú, dole navrtaj pár dier. Zakop do zeme (niektorí nezakopavaju), naplň raselinou a do toho posad. Potom budeš mať čučoriedky.

@aurelia2000 tiež ich mám v maltovniku a darí sa im.
Čučoriedky potrebujú slnko a veľa vody.

aurelia2000
14. máj 2025
@luccija

@aurelia2000 tiež ich mám v maltovniku a darí sa im.
Čučoriedky potrebujú slnko a veľa vody.

@luccija 👍Ano, aj v stavebných kybloch niekto super dopestuje.

zalka
14. máj 2025
@aurelia2000

@zalka cez geotextiliu jej prejde vápnik z okolitej pôdy, ty zrejme nemáš tak vapenatu pôdu a po 7 rokoch musí byť tá tvoja geotextilia v zemi Zakopane dosť zničená

@aurelia2000 ja mam z jednej strany pôdu, z 3 strán mam vyvýšenu hriadku zo škridle a aj na spodok som skridlu nachádzala... A geo drží v pohode co vidím co precnieva

aurelia2000
14. máj 2025
@zalka

@aurelia2000 ja mam z jednej strany pôdu, z 3 strán mam vyvýšenu hriadku zo škridle a aj na spodok som skridlu nachádzala... A geo drží v pohode co vidím co precnieva

@zalka ide o ten priesak vápnika

zalka
14. máj 2025
@aurelia2000

@zalka ide o ten priesak vápnika

@aurelia2000 hm... Hlinita poda

viestta
14. máj 2025
@zalka

@aurelia2000 hm... Hlinita poda

@zalka to, ze je to hlinita poda nehovori nic o tom ake ma pH a kolko vapnika obsahuje

zalka
14. máj 2025
@viestta

@zalka to, ze je to hlinita poda nehovori nic o tom ake ma pH a kolko vapnika obsahuje

@viestta no to keby srnka tušila ale podľa toho ako sa nedarí rododendronom, a hortenziam, tak by som povedala ze vápnika požehnané je v pôde.

orchidea1007
14. máj 2025

Cucoriedky su velmi citlive okrem pody aj na paraziticke huby. Do bio pestovania treba sadit rezistentne odrody.

viestta
15. máj 2025
@zalka

@viestta no to keby srnka tušila ale podľa toho ako sa nedarí rododendronom, a hortenziam, tak by som povedala ze vápnika požehnané je v pôde.

@zalka tak potom ti neostava nic ine ako ich pestovat v maltovnikoch bez dna alebo aspon s vela, vela otvormi na odtekanie vody

zalka
15. máj 2025
@viestta

@zalka tak potom ti neostava nic ine ako ich pestovat v maltovnikoch bez dna alebo aspon s vela, vela otvormi na odtekanie vody

@viestta mojim cucoriedkam sa dari... Ja som spokojná...

aurelia2000
15. máj 2025
@zalka

@viestta mojim cucoriedkam sa dari... Ja som spokojná...

@zalka Ale @viestta ti odporúčala maltovniky na rododendrony a hortenzie, nie na čučoriedky, keďže tie máš ok. Ja napríklad rododendrony tiež mám vo veľkých kvetináčoch a hortenzie priamo v zemi. Zrejme na inom mieste pozemku mám inú zem. Jednoducho hľadám a skúšam, čomu sa kde bude dariť.

zalka
15. máj 2025
@aurelia2000

@zalka Ale @viestta ti odporúčala maltovniky na rododendrony a hortenzie, nie na čučoriedky, keďže tie máš ok. Ja napríklad rododendrony tiež mám vo veľkých kvetináčoch a hortenzie priamo v zemi. Zrejme na inom mieste pozemku mám inú zem. Jednoducho hľadám a skúšam, čomu sa kde bude dariť.

@aurelia2000 hm... Dávam kávu... Ako nevenujem im toľko starostlivosti...
Aby som dávala do nádob, sú aj iné kvety... kt. sa dari.. A pekne prosperuju.
Hortenziu a rododendrony som spomenula len preto, že vapnitu pôdu mame a ze nie je problém geocka pri cucoriedkach.

kulumulu123
15. máj 2025

Mne tiež kapali a mohla som robiť čo som chcela nepomáhalo nič. Tak sme kúpili kalfasy v obi na miešanie malty, vyvrtali diery na spodok, dali drenaz, pôdu pre čučoriedky, cele sme to za pustili do zeme, používam bio hnojivo na čučoriedky, nesmie substrát oreschnut ani byt zmacany vo vodea odvtedy rodia jedna radosť prehybahu sa pod úrodu... Skus takto tiež som usadila iba do jamy plnej rašeliny pre čučoriedky, prvý rok ako tak potom to cele vykapalo...

autor
21. máj 2025
@aurelia2000

@luccija 👍Ano, aj v stavebných kybloch niekto super dopestuje.

@aurelia2000 naozaj? mate foto ako to vypada?

autor
21. máj 2025
@zalka

@aurelia2000 hm... Dávam kávu... Ako nevenujem im toľko starostlivosti...
Aby som dávala do nádob, sú aj iné kvety... kt. sa dari.. A pekne prosperuju.
Hortenziu a rododendrony som spomenula len preto, že vapnitu pôdu mame a ze nie je problém geocka pri cucoriedkach.

@zalka tiez kava? aj piliny ci to uz nie?

zalka
21. máj 2025

K cucoriedkam kávu nedávam, len hoštické hnojivo a z jari podrvene konáre z ihličnanov, taky mulc ani burina tam není, ľahko ide z toho mulcu a rašeliny von.

viestta
21. máj 2025

Mozes davat aj kavovu sadlinu, aj piliny, aj mulcovaciu koru. Ale tie nemaju ziviny, musis aj hnojit. Najlepsie je kupit granulovane hnojivo, rozhodit po okoli rastliny, dokladne poliat a zasypat hnojivo korou alebo pilinami. Kavu mozes priebezne pridavat, poskytne humusovu zlozkiu, ale nie vyzivu. Alebo potom kazde dva tyzdna od marca do konca augusta polievat tekutym hnojivom.

autor
22. máj 2025
@viestta

Mozes davat aj kavovu sadlinu, aj piliny, aj mulcovaciu koru. Ale tie nemaju ziviny, musis aj hnojit. Najlepsie je kupit granulovane hnojivo, rozhodit po okoli rastliny, dokladne poliat a zasypat hnojivo korou alebo pilinami. Kavu mozes priebezne pridavat, poskytne humusovu zlozkiu, ale nie vyzivu. Alebo potom kazde dva tyzdna od marca do konca augusta polievat tekutym hnojivom.

@viestta odfotite mi ake pouzivate Vy?

kp7333
22. máj 2025

substrat a hnojivo na kyslomilne rastliny treba

viestta
22. máj 2025

Zakazdym inemam, nemam ziadnu oblubenu znacku, som rada ak si vobec spomeniem, ze mam nejake kupit a ked si spomeniek, kupim ake maju. Kupujem honojivo pre cucoriedky, maju ich vsade kde predavaju veci pre zahradkarov.

autor
22. máj 2025
@viestta

Zakazdym inemam, nemam ziadnu oblubenu znacku, som rada ak si vobec spomeniem, ze mam nejake kupit a ked si spomeniek, kupim ake maju. Kupujem honojivo pre cucoriedky, maju ich vsade kde predavaju veci pre zahradkarov.

@viestta skusim nieco, mne prave vela radili, ze az hnojim tou kavou a nedavam chemiu

viestta
22. máj 2025

ta kava je vymacana, tam uz okrem vlakniny nic nie je. Ty chces aby rastli, ked dostavaju len suchare a vodu? Ani ty by s na sucharoch a vode dlho neprezila. A ked uz, tak sa daju kupit aj organicke hnojiva, nemusi to byt len chemia. Vyhladaj si popisy a mozes hnojit eko-bio-natur ak chces. Nie kazde hnojivo je len chemia, to uz je davno prekonany trend.

orchidea1007
23. máj 2025

Hoštické hnojivo na čučoriedky je bio.

Strana
z2