S čím esteticky zakryť betónový plot?
Ahojte, mame tie klasicke 2m betonove ploty, ale zvnutra je to ortas. Nemate nejake napady, s cim to zakryt?
@mk1111111111 ja mám tuje. Lebo som konkrétne tuje chcela😊
Ja som zasadila vavrin pravy a paprad ..a na vrch na plot som objednana do kvetinacov indicku matu..som zvedava co z toho bude 🙂
@dusankomoj v pohode, mne to nevadi
@fido69 ef vykop a je po probleme, ked znova vyrasi, tak opat
@mk1111111111 to je dobre! Napísala si to totiž tak povýšene,akoby to bolo niečo hrozné. Ja napr. viem,že sú ,,nemoderné",ale ja som mala vysnívaný živý plot cca 20r. Tak prečo nie?
@mk1111111111 Ďakujem za radu. Každý rok rozobrať drevenú terasu, aby som ho odtiaľ povyťahoval...
Oproti tomu sú tuje super rastlina pre živý plot.
Ja vidim, ako porastli susedom tuje, brectan, aj pavinic. O vsetko sa treba starat, tuje orezavat v bokov, aj z vrchu, lebo velmi idu do sirky. Su rozne druhy, my sme mali davno raketu, ta bola uzsia. Dalsi mali brectan, o ktory sa nestarali. Rovnako isiel do sirky a do kazdej skulinky. Nakoniec ho musel dat dole profik. Najlepsie sa javi pavinic, ktorysi druh sa pekne taha len v jednej vrstve. Ma vlastne prichytky, na jesen sa sfarbi na cerveno a opada. V lete je krasny, uplne prekryje mur.
Aj zvonku to je otras mimochodom. Nechapem ľudí, čo toto okolo seba stavajú, pardon
@luccija áno, je krásny, akurát kvitne, to je putovný kaktus. Kedysi som ho kúpila sestre v Ledniciach, to bolo ešte v osemdesiatych rokoch, potom sa motal u našich rodičov, videla som, že tam je na oštaru, nikto sa o neho nestará, tak som sa ho ujala asi pred 3 rokmi, presadila, a stále kvitne. Len ho nemám vonku kam dať, dať je chudák na krbe, aby bol na slnku.
Aj plamienky su krasne v kombinacii s popinavymi ruzami, ak chces nieco farebné...s pavinicom mam rovnaky problém ako fido69, tiez to ide od susedy ale mne pre zmenu útočí na strechu a vytlaca skridle, nejde to zlikvidovať, navyse nahodne po zahrade nachadzam vyrastky a aj rastlina 5cm nad povrchom ma korene snad az do stredozeme, nehovoriac ze vyhonky, ktorymi sa to prichytava nejde dat dole z fasady ani vapkou...pekne rucne, jeden po druhom, rok co rok. Takze s pavinicom opatrne, lebo budu mat radosť aj susedia.
Brečtan nemá problém sa uchytit na holom betóne, má drobné vzdušné korienky, je ich viac druhov a farebných variet, stálo zelený
@henka123123 Ten vavrin pravy mas vonku cely rok? Lebo vraj nie je mrazuvzdorny, ja sa ho preto bojim kupovat, momentalne nemam priestor na prezimovanie.
Priamo na stene sa uchopi iba pavinic a brectan. Pavinic sa odporuca na slnecne stanoviste a brectan skor do tiena.
Pavinic sa povazuje za invazivny druh, ja by som to nesadila. Okrem toho je v zime skaredy. Aj ked v lete je velmy pekny, pokryje stenu rovnomerne.
Vsetko ostatne si vyzaduje oporu. Popinavych rastlin je vela a opora sa ma zvolit podla narokov rastliny: niektore sa tocia na zvisle tyce/spagaty, niektore potrebuju siet/mreze, huste alebo menej huste, treba brat do uvahy aj vahu rastliny, aby ju ta opora uniesla...
Druha moznost je uz spominany zivy plot, podla moznosti z takej rastliny, ktorej korene nerozkyvaju zaklady muru.
Tretia moznost je natriet na stenu rozmixovany mach: https://tojenapad.dobrenoviny.sk/muz-nalial-do-... ale ci to funguje neviem.
@feb13 vydrzi do minus 10..v Ba nemame zimu.takze ano
@henka123123 vdaka, dobre vediet, stupne som nepozerala
minulu zimu sme mali najnizsiu teplotu -8,5 pri DS, tak idem ten bobkovy list studovat 😁

@qetka ale listy padaju, ze?