Ako ukladať novorodenca do postieľky?

sanny2993
13. jan 2021

Ahojte. Radte 🙂 Čo treba zakúpiť pre babo do postielky na prve mesiace. Čítala som že vobec nema mať perinku ani vankúš nema sa zakrývať - je to pravda ? My mame zatial pripravene: monitor dychu, mantinel, hniezdo, spaci wrap /akoby vak s rukavmi a uzlikom na spodku/, do zalohy perinku a vankus, plachty a chranič matraca. Ako teda ukladať bábätko prve mesiace 🙂 pride mi zvláštne žeby nebolo zakryte 🙂

anabell1985
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
andreatytler
14. jan 2021

@sanny2993
Aj mne to prislo cudne ze nie je zakryty...
Zakryvat sa nesmie koli tomu ze sa mu perinka/deka moze prehodit cez hlavicku a zadusi sa. Okrem toho sa babo bude vrtiet, kopat... perinka na nom nezostane. Kup teply spaci vak alebo taku novorodenecku perinku so snurkami. My sme mali aj deku ktorou sme davali vo velmi studenych nociach ale bola taka domaca strikovana s velkymi otvormi... zober si deku zloz ju na 2-3x a priloz si ju na usta a skus sa cez nu nadychnut. Ak to ide tazko, nepouzivaj ju v noci.
Vankus urcite nie. Zase sa moze nim zadusit a babatka nepotrebuju s tak velkou hlavou okrem toho ti moze po postielke putovat a bude mat hlavicku stale niekde inde.
Mantinely sa tiez neoodporucaju. Ak sa nahodou prevrati na bok a oprie si tvaricku do mantinela moze sa zadusit. Neskor ked bude stat, mantinel vyuzije ako schodik aby sa dostal von z postielky. A tiez je dobre mat v postielke dobru ventilaciu.
K hniezdu sa nevyjadrujem. Tu kde zijem sa nepredavaju a odporuca sa davat dieta na rovny pevy matrac, na chrbatik koli syndromu nahleho umrtia. A hniezdo tuto polohu neumoznuje. Ale vidim ze na Slovensku su hniezda oblubene.
Nas v noci spaval takto. plienka pod hlavickou a spaci vak. Ale cez den spaval pod dekou.
Este by som kupila zavynovacku alebo tu zavynovaciu perinku. Vela deticiek spi pokojnejsie ked su zavynuty. Nas to nemal rad.

jabuducanevesta
14. jan 2021

môj bol v perinke a na tom dečka a pod hlavou nič,,, len na matraci mal plachtu

sasanka605
14. jan 2021

V hniezde a v ulitke. Monitor dychu sme mali ale nakoniec hniezdo je teraz na vedlajsej posteli tak uz ma monitor na plienku. Starsi potreboval mantinel az ked zacal sa pretacat aby hlavu neobuchal o tycky. Nezakryvam doteraz ani jedneho, starsi mal spaci vak od takych 4mesiacov a nebala som sa ze sa pridusu dakou deckou. Tie mini deti ak sa im dostane decka na tvar si ju nevedia stiahnut prec.

sasanka605
14. jan 2021

@andreatytler preco by to hniezdo neumoznovalo. Moje ma len latku naspodu, cize ako keby lezala na matraci a mne odporucali v porodnici davat na bok, prvy mesiac dva a hniezdo je na to perfektne. Aj na chrbatiku tam spi vlastne na matraci.

zuzanaete
14. jan 2021

@sasanka605 V tomto je velky rozdiel medzi SK a mnohymi inymi krajinami. Na SK odporucaju polohovat. V takej Australii ked povies o polohovani, tak na teba pozru, ako by si isla dieta zabijat. Kvoli syndromu nahleho umrtia ma dieta lezat na chrbatiku v spacom vaku a v postielke nic nema byt.

sasanka605
14. jan 2021

@zuzanaete no moja teraz grca nenormalne, ked bola na chrbte parkrat jej to akoby cela grc nevysla von a zacala tak nenormalne kaslat ze radsej ju budem polohovat ako sa ma pridusit, inak to neviem urobit. Ono to hniezdo ja zas nerozumiem ako by jej ublizilo, ked ma realne len boky a na spodu len jednu vrstvu tenkej latky ako plienka. Este aj ked ma hlavicku vyvysenu tak grca. 😣 Maly ked sa zacal len na bok pretacat okamžite siel odtial prec a uz bol len v spacom vaku.

enoula
14. jan 2021

Nemal dokopy nic, postieľka bola prazdna. spal najprv v perinke, potom spaci vak. Mal len jednu plienku pod hlavičkou, nic viac, ziadne ine vankuse, hracky atd. Plus monitor pod matracom

zuzanaete
14. jan 2021

@sasanka605 Hniezdo moze sposobit to iste ako mantinel. Babatko moze hlavicku pritlacit k boku a udusit sa.

sasanka605
14. jan 2021

@zuzanaete ked ma mesiac dva to moji nedokazali. Ako som dala tak som nasla, hore to bolo dost siroke. Ale ano niektore asi ano, neobhajujem to, len pri grcajucej to bolo najlepsie riesenie co sme nasli.

hettinka
14. jan 2021

Kym sa vošli, spali v tenkej perinke (rychlozavinovacka) a potom v spacom vaku. Staršia vo vyberacej vaničke z kočíka, potom s nami v posteli, postielka bola na okrasu, nechcela tam byt. Syn mladší spával od začiatku v postieľke. Mala som v postieľke mantinel a pri mladšom aj monitor dychu (pozicany). Žiadne iné vymoženosti. Obaja v zdraví prežili.

andreatytler
14. jan 2021

@sasanka605 Vidim ze hneizda su rozne... co som ja videla, bolo pri hlavicke vyvysene a akoby malo priehlbinku v strede... proste taky tvar ako skutocne hniezdo. Ze je to dobre aby dieta lezalo na celom chrbatiku a bolo zagulatene.
Ale aj do tvojho hniezda by som sa bala dat babatko koli tomu ze si oprie tvar o bok a zadusi sa.
Tieto odporucania su rozne. Napriklad nas pediater (z Indie) nam radil davat dieta spat na brusko hned od narodenia, ze v Indii vsetci novorodenci spia na brusku a nikto neumrie. Takze to je na kazdej maminke ako sa rozhodne. Nech vie vsetky mozne sposoby a nech ma co najviac informacii a nech sa rozhodne ako bude robit.

luciannka83
16. jan 2021

Na zaciatok urcite dieta balit do perinky, zavinovacky, ulitky. Dieta po narodeni dost myka rucickami a budi sa na to. Ja som pouzivala perinku. Aj teraz cakam babo na leto a planujem balit do perinky, ale len do tej latky bez vyplne, ked bude horuco. Mam aj spacak, no pre novorodenca prave koli tym rucickam nebudem davat

xjakubikovak
16. jan 2021

@sanny2993 my sme nemali postieľku a asi ani nič z toho čo si napísala 🙂 malý spal na posteli a keďže sa narodil v júni tak bol zakrytý len plienkou

sanny2993
autor
16. jan 2021

@xjakubikovak a nenaučili sa vam velmi na manzelsku postel ? Od tohto by sme sa chceli odbremenit 🙂

viikkki
16. jan 2021

Bábätká by sa malo ukladať prvý týždeň možno 2 na bok kvôli hlavičke (dat spinkať na ľavý bok zobudí sa bla bla bla a znova dat spinkať ale na pravý bok)... A s tou dekou ved ju nemusíš dat až úplne pri ústa podľa mňa ju kľudne používaj ale kontroluj ho ci nemá zakrytu tváričku a vankúše sa do 2rokov dieťatka neodporúčajú kvôli chrbtici, perina/paplón je pre tak malé telíčko podľa mňa ťažká ja by som dávala len teplú decku prvy druhý tyzden zavinovačka ak chceš... Tie spacie vaky sú podľa mňa taka blbosť ja by som tam nedala svoje dieťa ale tak každého vec 😉

xjakubikovak
16. jan 2021

@sanny2993 stále spí s nami, má 1.5 roka 🙂 určite to má aj nevýhody ale ak by sme mali niekedy druhé tak to urobím rovnako. Hlavné teda keď bol malinký a kojila som tak si neviem predstaviť že by som ho x krát za noc musela prekladať z postieľky a naspäť 🙂 ale každému vyhovuje inak

evaachesa
16. jan 2021

Perinka a neskôr spací vak. Odkedy sa začal viac hýbať tak nechce byť ani vo vaku. Prikrytý tiež nevydrží dlho, takže ho len teplo oblečiem a spí takto bez ničoho. Ale na to máš kopu času. Odporúčam na začiatok veľmi kvalitnú perinku od Little angel so spevneným chrbátom a termoregulačným materiálom, v ktorom sa neprehreje a nebude mu ani zima. A je aj väčšia ako bežné perinky. Neskôr som mala vak z tej istej značky aj materiálu.
Od začiatku spinkal v postieľke s monitorom dychu, no okolo 11m začal vymýšľať a odvtedy spí s nami...má 15 mesiacov.

halci
16. jan 2021

Nase spavali od narodenia v perinke alebo rychlozavinovacke, potom neskor v spacich vakoch (iba prva dcera)

andreatytler
16. jan 2021

@viikkki Nas syn uz po par tyzdnoch sa dokazal tak mrvit a hybat ze sa posunul pod deku... Davali sme deku pocas dna a jasne ze som mu ju dala len po ramienka a ked som raz nakukla, bol uplne pod dekou... z hlavicky nebolo nic vydiet. Este k tomu ak das rucky pod deku, oni tymi ruckami hybu a deku si kludne moze prehodit cez hlavu... hlavne tie super lahke flisove a tie su praveze velmi nepriedusne.