Dobré lehátko
Ahoj. Máte tip na dobre lehatko, hupatko, kresielko pre polročne bábätko? Už ju nebavi lezkat a na rukách tiež nemôže byt stále
@1tina597 a pošlete mi názov alebo fotku?? ❤️
Napríkad tento druh je super ale sú rôzne značky, dá sa aj drahšie aj lacnejšie kúpiť, ale táto značka je dobrá, alebo aj Fisher Price je fajn a lacnejšia.
Tak hopsadlo je tusim este horsie nez lehatko. Z lehatka sa uz bude len dvihat do sedu, hopsadlo je uplne nevhodne z hladiska klbikov, puzivania svalstva, postavenia noh… to uz mu mozes kupit rovno choditko. Treba dat dieta na zem na brusko, nech sa snazi hybat, ked ho nebavi lezat.
Fuuha hopsadlo by som urcite nekupovala z vyssie spominanych dovodov 🙈 skor ak si potrebujes porobit a dietatko nechat na chvilu same ale v bezpeci by som sa poobzerala napriklad po drevenej ohradke 🤷🏼♀️
Ak nemá nejaké ťažkosti s pohybovím aparátom či oneskoreným vývojom, tak úplne v pohode môže používať, jasné že nie celé dni v tom bude skákať, ale u nás to malo teda veľký úspech. A keď dieťatko nechce už ležať stále a nevie ešte samo nič iné, tak je to ozaj veľká pomoc. Ale najprv by som odporúčala vyskúšať u niekoho známeho ak sa dá, lebo niektoré deti v tom ani nechcú byť vôbec.
Ja nechápem odkiaľ to majú ľudia, že zničia diaťa, keď bude používať lehátka a hopsadlá. Ak sa používajú správe a vhodne nie je s tým problém vôbec. Mám kamarátky lekárky a každá to mala doma. Oveľa horšie je, keď nosí dieťa neskôr zlú obuv, alebo je ťahané do chôdze nasilu, to naozaj môže uškodiť.
@1tina597 spravne pises, ze zalezi ako dlho v tom dieta bude, samozrejme, ked v tom bude pol hodinu denne tak mu to neublizi.. a ked to potom vyvazi spravnou aktivitou, tak uz duplom nie. Ale rodic lahko sklzne do pohodlia toho, ze dieta je “v bezpeci” a este aj spokojne a z pol hodiny su hodiny. Osobne poznam dieta ktore travilo naozaj vela casu v choditku a potom sa cela rodina cudovala, ze preco spickuje a preco este v takmer 2 rokoch samostatne nechodi. A o kamaratkach lekarkach by som tiez netvrdila, ze su neomylne, mam okolo seba plno lekarov a dokonca pediatrov (ja som sestra) a garantujem ti, ze to nie je zaruka toho, ze ked to oni robia/maju/pouzivaju, je to spravne. V tychto veciach by som sa opierala vyhradne o detdkeho fyzioterapeuta a aj tam si treba dobre vyberat. Ale opakujem, suhlasim s tebou, ze ked sa to pouziva s mierou, tak to zdravemu dietatu neuskodi. 🙂
@anavixy ja som citala o 10 minutach denne a potom je na uvazeni, ci kupovat taku plastovu relativne velku haraburdu, aby som tam mala dieta 10 min 🤷🏼♀️ mne fyzio povedala, ze najlepsie co mozem spravut je nechat dieta lezat na rovnej podlozke, kde sa moze otacat, hrat s hrazdickou, lezat na brusku a neskor skusat stvornozkovat plus teda nejake baby cvicenia na posilnenie bruska a spravny vyvin. Ja sa tym riadim a starsia zacala samostatne chodit v 10 mesiacoch, mladsie babo ma iba 4m takze tam uvidime. Pouzivam babybjorn lehatko (starsia nemala ani to) tam je fakt spokojny, ale tiez mi kazala fyzio menit polohy, nech ho tam necham tak 20 min a potom zas na podlozku alebo na brusko alebo nieco ine.
@milanemila velky suhlas 👍🏻 max 30 min denne v lehatku odporuca moja oblubena fyzio, ale myslim, ze kazda bude mat svoje odporucanie a mozno v tom hopsadle este menej naozaj 🙂
@anavixy problem hopsadla aj choditok je, ze to neprimerane zatazuje bedrove klby a chrbticu v case, ked dieta este nema dostatocne vyvinuty svalovy tonus na to, aby vedelo samostatne fungovat vo vertikalnej polohe. Akoze ak to mam prehnat, tak to znamena, ze ak dam 2 rocne samostatne chodiace dieta do choditka alebo hopsadla nic sa mu nestane, ale ak tam dam malinke dieta, kt nie len ze nechodi ale este ani nesedi, tak je to problem 🤷🏼♀️ ja sa len divim, ze aj napriek tomu, ze ortopedi aj fyzio sa zboduju na tom, ze to ma negativny vplyv na deti, tak to ludia pouzivaju 🤷🏼♀️
@milanemila ja chapem v com je ten problem, mam to nacitane, dnes su tie ODBORNE informacie tak jednoducho dostupne, ze nechapem preco si to ludia nezistuju (namiesto toho radsej napr napisu sem, teraz myslim vseobecne). Ludia sa proste spoliehaju na to ze ved on v tom bol a nic mu nie je, my sme v tom boli a nic nam nie je atd. Tak je to so vsetkym.. vzdy hovorim ze je to len riziko, nie je nikde napisane, ze kazde dieta bude mat problem (alebo umrie na SIDS co je dalsia taka tema…), ale je tam to riziko a nikde nie je ani napisane, ze prave tvoje/moje/ich dieta bude to bezproblemove. Ale ked ma rodic dostatocne informacie, je si vedomy rizik a negativ a napriek tomu sa rozhodne robit to alebo pouzivat to, tak to uz je len jeho vec. 😏
Autorka si nepýtala náš názor, chcela poradiť lehatko. Presne ako píšete, je to na rozhodnutí rodiča. Za mňa v pohode pomôcka pre mamu pri bábätku. Tu máš aj lehatko, ak by si predsa chcela radšej to. Takéto by si vedela využiť aj dlhšie, teda by sa ti oplatilo možno aj keď ma mala už 6m, možno ešte v pohode aj na kŕmenie ak by bolo treba a dá sa ozaj kúpit za normálnu cenu do 70€ možno aj lacnejšie nájdeš niekde.
@1tina597 máte s týmto lehatkom skúsenosti? Oplatí sa? Zvažujem kúpu
Ja osobne nemám s touto skúsenosť, kamarátka má toto lehátko od narodenia bábätka a pochvaľuje si. Používala aj ako kolísku, aj ako lehátko,aj v ňom kŕmi bábo.
My sme mali túto Chicco a tiež bola fajn, je to na ten istý spôsob ako kinderkraft, využili sme na kŕmenie, no spätne keď to zvážim, bolo to zbytočne predražené. Keby kupujem zas, tak určite kinderkraft.
https://www.predeti.sk/starostlivost-o-dieta/kr...
@1tina597 toto mam aj ja, pouzivame ju len ako postielku. O chvilku porodi svagrova, posunieme ju jej. Zbytocne velka raroha, ked sa to zacne pouzivat ako stolicka. Uz by som to 2x nekupila
@anavixy mňa vždy zaráža, keď mi niekto povie, že veď aj my sme v tom boli a tu sme... To, že niektoré naše nemocnice robia výmenu bedrových kĺbov ako na bežiacom páse už pomaly 30rocnym ľuďom akosi nikoho netrkne... Veda ide do predu, mame štúdie, výskumy, dostupnosť informacii ale hlavne chceme aby mali naše deti vyššiu kvalitu života ako my, teda mali by sme...

To už je veľké na lehátko nie? My sme používali lehátko do cca pol roka. Odporúčam už hopsadlo, aj to sa dá kúpiť také čo ma viac funkcii v jednom.