Krsty na Slovensku a v zahraničí - porovnanie

bet
4. jún 2013

Zaujimali by ma rozdielnosti medzi katolickym krstom u nas a v zahranici....Maminy zo zahranicia - mate nejake skusenosti? Bolo treba na krst priniest vysivanu kosielku s menom a sviecku? Co bolo uplne odlisne v porovnani so slovenskym krstom?

Dakujem za vsetky odpovede : )

tova
5. jún 2013

usa ziadnu sviecku ani kosielku netreba. Knaz da sviecku peknu bielu alebo s obrazkom. (teraz ma napadlo ze kde som ich schovala) Deti sa obliekaju do bielych siat dievcata a chlapci do bielych oblekov, takze ziadne kosielky sa nepouzivaju, to im kupuju rodicia a mozu si ich nechat na pamiatku. na ziadne nauky sa nechodi. Rodicia ani krstny nemusia ist na spoved, knaza nezaujima ci boli alebo nie. Niektory knazi chcu aby deti pri krste drazali rodicia , iny zase aby ich drzali krstny rodicia. Od krstnych chcu knazi aby dali potvrdenie ze boli krsteny.

bronia13
5. jún 2013

ja som tiez v USA krstila a nebolo ani krstnym rodicom ani nam ziadne papiere ze boli krsteny, sviecku mi dali pri oboch detoch.... to vsetko zavisi od knaza atd.... mne krstil deti Americky farar v Ceskom kostole 😎 😀

tova
6. jún 2013

ja som krstna 3 detom (3 farari) a krstila som svoje 2 deti americkym fararom. Ja som musela dat kopiu ze som krstena,(ked som bola krstna) ale teraz si spominam ze krstny mojim detom len podpisali pred fararom papier ze su krsteny.

bet
autor
12. jún 2013

super, dievcata, dakujem za odpovede : ) hlavne ta sviecka ma zaujimala a oblecenie na krst... myslela som povodne, ze vsade su rovnake zvyky, ale minule som zistila, ze v rakusku sa nenosi na krst kosielka s vysivanym menom a datumom, a tusim v CR su miesto kosielky len take biele satky, resp. stoly alebo co to je...