icon

Látková plienka ako mojkáčik

14. okt 2022

Ahojte, prosim vedeli by ste mi poradit ako vyse 2.5 rocne dietatko oducim od celodenneho mojkania latkovej plienky? Mne osobne to vobec neprekaza, ale syn zacal chodit do skolky, nosi si tam plienocku so sebou. Ale nechce si ju nechat iba na postielke, ci v skrinke a cely polden ako tam je, ju chce nosit vsade so sebou (aj ku stolu aj na wc). Dnes obe pani ucitelky za mnou prišli, ze s tym mam nieco urobit, ze takto to dalej nejde. Do tej plienky si utiera aj slzicky ak place aj soplik a tym je to nehygienicke. A ked mu ju zakazu tak place a vyrusuje tym ostatne deticky. Viete mi prosim poradit, najma pani ucitelky zo skolky? Dakujem❤️

2helka20
14. okt 2022

Môj syn mal 3r a 1m keď nastúpil do škôlky, s cumlom, plienkouako mojkacik a ešte mal aj plyšovú ovečku.... za týždeň sa dudka záhadné v škôlke stratila a keď prišiel tak aj doma, povedala som mu, že už videla ze je veľký tak išla hľadať iné dieťatko čo by ju potrebovalo... pochopil, neplakal. Potom som mu vysvetlila, že v škôlke je veľa iných hračiek s ktorými sa môže hrať, tak nech nechá ovecku a plienku doma aby sa tam náhodou nestratili, že ho budú čakať bezpečné v postieľke. Premýšľal si to a nechal ich doma. Teraz má 5r a nedokáže sa vzdať len ovečky, ale tá je s ním len keď spí ka doma,takže je to podľa mňa ok 😊

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
veronika3110
14. okt 2022

My sme mali tiež takého chlačepka v triede.. mal ju na postieľke a ked sa chcel s tou plienkou ,,upokojiť," tak si trochu sadol na postieľku, pomojkal ju a išiel sa späť hrať.. do triedy ju nesmel... trvalo to asi pol roka a potom si ju už prestal aj nosiť...ale treba byť dôsledný.. ak nie, tak nie

kitycat
14. okt 2022

No ja si pamatam, ze som mala dlho na doma takuto "mojkaciu plienku".. Tazko povedat, kedy sa to zmenilo a ci som ju tahala inde ako do postele na spanie.. Mozno skus ist tou cestou, ze plienocka na doma a do skolky nieco ine? Maly latkovy kapesnicek, ktory sa mu zmesti do vrecka?

patka06
14. okt 2022

Pre začiatok plienku nechať doma - nenosiť do škôlky a doma maximálne na večerný spánok. Ráno keď vstane plienku ustlať do postele a tam si ju večer nájde.
Chce to trpezlivosť, ale odvykne si. Upriam jeho pozornosť na iné zaujímavé veci, pri ktorých na plienku zabudne.

84mirkaba
14. okt 2022

Moj takto nosil plysoveho maca.Ked nastupil do skolky,ani tam sa ho nevedel vzdat.Tak sme mu kupili "specialny" rubsak,teda obyc maly rubsacik s detskym motivom a povedali sme si ze je to jeho ukryt v skolke.Kazdy den navlaca ten rubsak do skolky(treti rok🙈)a da si ho do skrinky.Dufam teda ze do skoly uz s nami nepojde😂

ada12345
14. okt 2022

Osobne nerozumiem načo si vôbec dieťa na niečo takéto učila. A zamýšľam sa, či rodičia namiesto toho, aby sa s dieťaťom dostatočne mojkali vymyslia náhradu, aby mali viac kľudu. Ja mám 3 deti, sú samozrejme rôzne povahy, ale ani jedno moje dieťa sa nefixovalo na nejakú plienku, mojkáčika či plyšáka. My sa však deťom ozaj veľa venujeme, takže nemuseli hľadať náhrady za mojkanie s rodičom.
Ako Ti napísali aj vyššie, do škôlky ho nenosiť a hotovo. A aj doma jeho používanie maximálne obmedziť a neskôr úplne zrušiť. To, že bude dieťa plakať, no bohužiaľ, za to si môžeš aj sama, keď si ho na to naučila.

tosomja
14. okt 2022

@ada12345 toto je dosť ostré. Ale tvoj názor. Ja sa s deťmi mojkam, aj sa im maximálne venujem, aj chodíme vonku a vymýšľam aktivity a aj tak sa moje deti ukludnuju. Najstaršia do 5 rokov mala plyšového tigrika, stredný má látkovú plienku a najmenšia plyšového psíka. Dcéra nastúpila do škôlky a nemohli si nič vlastne brať. Ani cumlík ani plienku ani hračku. Doma uložila do postieľky, poobede si ho tam našla. Tak isto syn keď ide spať, bez plienky nezaspí, ale keď niekde ideme a zabudneme, tak nereve, len proste sa mu ťažšie zaspáva. A najmladšia všade chodí s havkom, nebude sa hrať, kým ho nevidí, nepôjde jesť, keď ho nemá pri sebe. Zato nie som ani zlá, ani menej kontaktná matka. Či neviem ako si to myslela, že sa treba s deťmi mojkam a nie nahrádzať im seba hračkami. 🙏

nika23t
14. okt 2022

@ada12345 nesuhlasim. Detom sa venujem od narodenia maximálne a aj tak mali svoje obľúbené mojkaciky. Síce nie plienky, ani ich nenosili do škôlky, ale doma napríklad pri čítani rozprávky obe staršie dcéry sa v posteli tulili k hracke. Nič zlé na to nie je. Ale súhlasím s tým, že hneď na začiatku je potrebné dieťaťu vysvetliť, kam môže alebo nemôže nosiť plienku. Do škôlky sa to nehodí, tam ju tiež kadetade dáva, ťahá, šmýka, a potom domov do postele? No neviem... Malý to pochopí, len to chce trpezlivosť.

lalala94
14. okt 2022

@tosomja ty si to len nepochopila. Andrejka potrebovala potľapkať po pleci, že je lepšia mamička ako autorka, lebo ona sa mojká so svojimi deťmi očividne viac, keďže jej deti žiadneho mojkáča, plienku ani plyšáka nepotrebujú. Logiku to síce nemá, ale nevadí. Na MK je takých žien kopa. 😀

tosomja
14. okt 2022

@lalala94 ja si zase neviem predstaviť dieťa bez obľúbenej hračky.

nevenka
14. okt 2022

Joj, nas najmladsi ma skoro 2 rocky a vsade so sebou vlaci taku decku, ma 2 ks, jednu mu operiem a druhu vlaci po celom byte a ked si pyta "dudu", tak viem, ze je unaveny. Ostal na nej ten stitok od vyroby a ten zmoli a hladka si nim nostek a tak zaspi. Musim to pomalicky asi nechavat len na tu postielku, alr stale ju odtial vyberie a chodi s nou 🤔😊. Starsi toto vobec nemali taketo...Iba cumel na zaspavanie.
A ani jedno dieta neznasa mojkanie sa so mnou, to beru ako "ideme sa hrat", rozbesnia sa a je po spani. Teda ti starsi uz jasne, ze zaspavaju sami a inak, ale tiez maju plnu postel plysakov, dokonca aj 9 rocny syn a niekedy si zoberie babiku a co? 😆😆.
Od malicka potrebuju svoj priestor a klud, nechytat. Zo zaciatku kusok pohladkat, ano, ale prituleni nezaspia, len sa vymanit z objatia a najst si svoje miestecko.
Sesterka ma jedno dieta mojkacie, bez drzania za rucku nezaspalo a druhe je take nemojkacie...uplne ine su tie deti. A ci je take alebo onake, je uplne v poriadku. Aj maminka, aj dieta a ich vztah.

lalala94
14. okt 2022

@tosomja nápodobne, tiež mi na tom nepríde nič divné, ale tak vidíš, niektoré v tom nájdu niečo úplne iné. 🙂

jamabe
14. okt 2022

@ada12345 Moja dcera ako malá nemala nic na mojkanie.. Ked sla ako 2,5r. do skolky, veľmi plakavala, snazili sme sa ju naučiť na plysaka, ale vobec ju to nebralo. Fakt, hoci mala kopec plysakov, nemojkala sa. Teraz ma 10 a uz asi 2 roky ma na spanie taky maly vankusik, ktory musime brat vsade - na dovolenky, ku starkej, v skole v prirode ho mala.. 🤷‍♀️ Našťastie len na spanie 😁 a spolu sa mojkame stále 😊

ada12345
14. okt 2022

@lalala94 My sa pozname? Odbornicka sa ozvala.

lalala94
14. okt 2022

@ada12345 rozhodne ti nejdem rýpať do psychologického fachu, na to si tu zjavne odborníčka ty. 😂

ada12345
14. okt 2022

@lalala94 Ale nehovor. Tak aspon vidime kto koho stalkuje. 😀

baskustek
14. okt 2022

Moja bude mať 10 a stále zaspáva s látkovou plienkou. Nedajbože ju oprať, to musím vždy tajne 😀 A čo, nech ju má, nech si ju kľudne zoberie aj na vysokú, ak chce 🙂

liloastitch
14. okt 2022

@ada12345 mňa by zaujímalo ako autorka to dieťa na tú plienku naučila. Čo za ním chodila a pchala mu ju do náruče vždy keď ju nemalo? Alebo vždy keď za ňou prišlo tak mu ju strčila do rúk a poslala ho s ňou mojkať sa? Daj radu ako také dieťa naučiť lipnúť na nejakej veci .

Autorka-
Môj syn mojkáča ako takého nemal nikdy, potom keď bol starší si uchmatol deku , ktorá chvíľu patrila nášmu druhému bábätku. Od vtedy bez nej ani na krok. V škôlke to mať samozrejme nemôže, keď niekam ideme a musíme deku ťahať so sebou je to tiež na obtiaž,tak sme mu vysvetlili, že si ju musí nechať v bezpečí doma inak sa mu môže zničiť alebo stratiť. Pochopil keď mu pár krát pľasla na ihrisku do blata. Skúsila by som ísť touto cestou. Ale teda náš je starší, v marci bude mať 5 ,tak je trochu chápavejší ako menšie dieťatko.

nikdenikto
14. okt 2022

Môj syn má jedného mojkaca od pôrodnice. Ma ho na spanie a keď pozerá TV si ho žmolí, inak nie. V jaslickach ho mohol mať ale v škôlke som sa o to ani nepokúšala. Hneď som mu vysvetlila že v novej škôlke si nesmú nosiť hračky a mojkac ho čakal vždy v batohu v skrinke. Teraz už ho necháva doma

marca12
14. okt 2022

@nevenka kamoskina dcera vlaci vsade so sebou handricku na prach. Je to take mile. A nijako ju na to neucilo. Proste kamoska si kupila handricky na prach a mala jej jednu z balenia vytiahla,ze ide utierat prach a tak sa jej zapacila,ze je ta handricka makkucka,jemnucka,taka plysova a uz ju z ruk nepusti. Chodi s nou vsade 🤣 a bohovska je s nou. Ja si myslim,ze vacsina deti ma nieco oblubene,je to prejav citov.

mana11
14. okt 2022

@ada12345 omg odbornicka sa ozvala😒