icon

Má perinka alebo zavinovačka vplyv na chrbátik?

kvietok2021
17. sep 2023
werony_n
17. sep 2023

@kvietok2021 neviem ci na chrbatik, nie som lekár ani fyzio, ale určite to malo vplyv na kvalitu spanku. Dcérka spala, dlhšie, spokojne a nebudila sa. Ja som jednoznačne za perinku, mala v nej bola kým jej netrcali nôžky. A aj ja som pokojnejšie spala keďže som mala istotu, že sa nepohne ani nepretoči náhodou na bruško.

angel993
17. sep 2023

@werony_n u nás mala zavinovačka presne opačný vplyv na spánok. Prvý syn vrieskal celé dni v pôrodnici, rozbaliť mi ho nedovolili. Doma letela zavinovačka prvú noc z postele von. Pri druhom som už bola poučena, v pôrodnici spal na voľno a doma bola zavinovačka používaná len keď som ho dávala na ruky iným, ktorí sa ho báli zobrať bez zavinovačky.
@autorka nemá to vplyv, potvrdili mi to 3 lekári, nezávisle od seba. Dokonca lekár pri kontrole kĺbov, neodporučil baliť na pevno, a najlepšie nepoužívať hrubé perinky, pokiaľ bábätko nie je predčasne narodené.

erikavesela
17. sep 2023

U nas sa zavinovacka pouzila presne 1x...uplna zbytocnost...obaja synovia mi spavali navolno(starsi sa narodil v de a tam deti nedovolia dat do perinky) a mladsi neznasal byt obmedzovany..

anavixy
17. sep 2023

Pozitivny urcite nie, skor ziadny, perinka je fajn, ked sa navsteva boji chytit dieta a chce ho popestovat alebo v porodnici ked potrebujeme prekladat deti v rychlejsom tempe, to je asi tak vsetko. Morov reflex je zakladny ulakovy reflex ktory sa silou mocou snazime potlacit, pretoze nam budi dieta, ale v skutocnosti to budenie ma ochrannu funkciu. Totiz malicke babatko nema spat tvrdo ani dlho bez prerusenia, Moro reflex je taka prirodzena prevencia sids. Pokial to dieta vyzaduje, resp. ma prilis silny Morov reflex, da sa zavinut aj do velkej (napr. muselinovej) plienky, alebo pouzit ulitka, vobec to nemusi byt len zavinovacka.
Niektore deti sa dokazu pretocit aj v zavinovacke, co je praveze este nebezpecnejsie, takze urcite neplati ze ked je vacsie dieta v zavinovacke, mozeme pokojne spat. Uplne nevhodne z hladiska prevencie sids su paperove perinky (ano, aj tie od Kiedronovej) perinka je prilis makka, hrozi prehriatie, udusenie… Pokial sa pouziva zavinovacka, ma sa dieta zavinut tak aby malo volnost od pasa dole, teda nie cele napevno.

andreatytler
18. sep 2023

@anavixy To je velmi zaujimavy postreh ze novorodenci by nemali spat hlboko a dlho prave ako prevencia voci SIDS.

janulik2008
18. sep 2023

@anavixy naša malá práveže najlepšie spala v paperovej perinke 😁😁😁

anavixy
18. sep 2023

@janulik2008 to nepochybujem 🙂 no najlepsie neznamena najbezpecnejsie, ja som pisala z hladiska bezpecnosti spanku a prevencie sids, ze nie je vhodna
@andreatytler je to velmi zaujimave naozaj, skoda ze je to pravy opak toho co my ako rodicia chceme 🙊😃 odporucam sledovat na ig wellbabing alebo babies and sleep (obe cesky, spankove poradkyne, riesia teda vo velkej miere bezpecnost spanku a maju velmi zaujimave prispevky)

lalala94
18. sep 2023

@werony_n ja som pôvodne perinku vôbec nechcela, nakoniec mi jednu na skúšku doniesla svokra a bolo to super. Teraz pri druhom dieťati som si už dopredu jednu objednala. Dcéra v nej okamžite zaspala a bola spokojná. Ja som riešila vplyv zavinovačky na kĺby s ortopédom a ten mi povedal, že je to ok.

Niektoré deti sú v zavinovačke v pohode a pomáha im, iné nie. Treba skúsiť.

janulik2008
18. sep 2023

@anavixy vieš čo skúšali sme aj iné ale perinka bola top 😁😁😁 vonku 30° a malá v perinke 😁😁😁

andreatytler
18. sep 2023

@anavixy Ja som dlho nad tym uvazovala ze naco je vobec dobre mat taky reflex? A tvoje vysvetlenie dava uplny zmysel.
Dakujem za typ. Pozriem tie stranky.

gvenduska
8. feb 2024

Minime perinku nepoužívali
Za prvé v nej nechcel byt za druhé bolo leto a nebude sa v nej pariť
Nosil sa na vankúši ale aj tak väčšinu času bol v postieľke alebo na posteli