Monitor dychu
Zdravím všetkých. Idem do ôsmeho mesiaca a rozmýšľam nad monitorom dychu. Je to vôbec potrebné? Nie je to len taká moderná vymoženosť, ťahač peňazí? Pri predčasniatkach a chorých deťoch to samozrejme chápem. Ale predpokladajme že porodím tak aby dobre bolo a všetko bude ok. Mám ho kúpiť? Lebo rozmýšľam že veď prečo by malo dieťatko prestať len tak dýchať, a keby aj prestalo, aj tak by som asi nevedela čo robiť. Akurát áno, asi by ma to hneď upozornilo a rýchlo by som volala pomoc. A aký by ste si vybrali vy? Taký na plienku alebo takú podložku pod dieťa?
@svokrinjazykmonika dá sa vypožičať aj od nemocnice treba sa spýtať tam kde budete rodiť aj rôzne poistovne majú možnosť na zĺavu alebo požičanie 🙂
@svokrinjazykmonika no prva vec,ktoru som zvazovala kupit, a urobila som dobre. Dieta zdrave a predsa prestala dychat. Nemusis to kupovat union poistovna to nam dala na pol roka zdarma a dalsi pol rok sme platili jednorazovo necelych 70 eur
@domka222 Áno, blbo som to napísala ale teraz slávnostne prisahám že sa naučím prvú pomoc pre novorodeniatko 😄
@svokrinjazykmonika o to nejde. V strese by si ju aj zabudla. Úplne to chápem. Len fakt si to blbo podala, ako keby však aj tak by som nič nerobila🤭
@svokrinjazykmonika Nie je to zbytočnosť, už X deťom zachránila život. Moja je predčasná (narodená v 37tt) a pipal nám 2x. Raz to bol planý poplach a raz nevieme určite, no na 99% naozaj nedýchala (nevedeli sme ju prebrať + modravá farba pokožky). Myslím, že iné "kraviny" si kupujeme a tuto ide o niečo, čo môže zachrániť život dieťaťu, čiže neváhaj 🙂 Za poplatok požičiavaj monitor dychu aj takmer každá pôrodnica.
@paciko9 ďakujem asi kúpim, keď už mi to hlodá v hlave tak je rozhodnuté. Kúpim alebo teda zoženiem inak. Pozerám že aj z lekárne Dr.Max požičajú na pól roka domov. Možností je veľa. Zatiaľ som skôr naklonená na tú podložkovú verziu ako tú na plienku.
@svokrinjazykmonika Aaa isto klasické platne pod dieťa, tie na plienku sú nespolahlive a majú veľa falošných poplachov 🙂
@svokrinjazykmonika ono nejde ani tak ani o tu prvu pomoc ako o ten samotny akt konania. Zacne pipat, vyletis k dietatu instinktivne ho dvihnes a uz to moze dieta prebrat - zachranit. Ak by aj po zdvihnuti nedychalo volas zachranku a oni by ta uz navigovali co robit
@mima172 ďakujem máš úplnú pravdu. Určite si ju zoženiem. ☺️ Nebudem pozerať na pár € hore dole, keď to môže zachrániť život. Ja neviem čo je to so mnou, som prvorodička a vidno že nič neviem 😂 Ja tu budem asi pravidelne dávať rôzne hlúpe otázky 😁
@svokrinjazykmonika len sa pytaj, na to forum ma sluzit primarne - pomahat jedna druhej, aj ked niektore otazky mozu vyvolat rozne reakcie 😉
@svokrinjazykmonika Nie sú to hlúpe otázky 🙂 Ja som pôvodne tiež rozmýšľala o monitore dychu tak, že načo, naše maminy ho nemali atď. A nakoniec sa mi naskytla možnosť požičať si ho od známej a bolo mi blbé odmietnuť, keď mi ho ponúkala a výsledok? Som mega rada, že sme ho mali. Dcéra na ňom spala do roka (tak odporúčal neurológ). A kľudne sa pýtaj čokoľvek ta zaujíma, nato toto fórum je 😊
Za mna urcite ano.. prvy syn bol po porode resuscitovany a prekonal tazky zapal pluc tak tam nebolo o com.. a dalsim dvom som ho dala tiez, ved CO AK..
manželov kamarát je vyšetrovateľ a ked som bola v pôrodnici tak sa stalo, že bol pri prípade, kedy sa to stalo 4 mesačnému zdravému dieťatku.. no bohužiaľ, už len prišli vyšetrovať okolnosti smrti, cudzie zavinenie a pod... zomrelo však na SIDS
kto tvrdí, že zdravé dieťa nemôže prestať dýchať samé od seba, ten sa asi nepoučil z prípradov iných ľudí, ktorí teraz ľutujú, že ,,zbytočne nevyhodili" peniaze na monitor... radšej mať a nepotrebovať ako si potom búchať hlavu o stenu.. ved ani lekári nevedia, prečo sa to stane úplne zdravému dieťaťu
ja mám síce monitor z bazošu a kúpila som ho za 35€, ale funguje perfektne, takže zaň ani nemusíš platiť stovky eur 🙂
Za mna najdolezitejsia vec vo vybave lebo to dokaze zachranit to najvzacnejsie, zivot. Na co riskovat. Mali sme taky pod matrac.
Tiez som za. Ja som porodila sice v termine, ale mala bola pridusena a so silnou zltackou. V podstate prvy mesiac zivota si iba prespala, a jej spanok bol ozaj tvrdy, casto ani len prstekom nepohla, a zobudit ju bol nadludsky ukon. Spavala v perinke, pretoze bez nej sa lakala vlastnych ruciciek, takze aj sledovat ci dycha bolo tazsie. Vdaka monitoru sme ale boli pokojnejsi, lebo sme aspon vedeli ze dycha. Teraz ma 8 mesiacov, spi uz vo vlastnej izbe, ale monitor jej stale na noc zapinam, som potom kludnejsia. Za mna najlepsie investovane peniaze a jedna z najdolezotejsich veci ktora by nemala chybat v detskej vybavicke.
mala som aj na plienku aj pod matrac, aspoň som ja spala kľudnejšie. Aj jeden aj druhý zvykol pípať, pritom malá bola zdravá, apgar 10/10, narodená v 42tt. My máme aj s vysielačkou, približne od toho 8.mesiaca to už je len vysielačka. Ale u svokry sme spávali bez monitoru.
My sme kupili a nakoniec je nevyužity lebo mala spi snami v posteli😀
@svokrinjazykmonika náš syn má rok a pol a stále ho používame. Spí sám v izbe. Ja som bola svedkom v pôrodnici, ako dvom bábätkám začali pipat. Sestrička rýchlo konala, udierala bábätko medzi lopatkami, no poviem vám krvi by sa vo mne nedorezal. Pre mňa to bola večnosť kým začalo plakať. Aj keby nemám mesiac jesť, ten monitor si určite zaobstaram
@svokrinjazykmonika dá sa požičať na pol roka od zdravotnej poisťovne za cca 30€ netreba kupovať, my sme kúpili a to som nevedela aký pôrod zažijem, malý bol na jiske takže nás domov púšťali s tým že musí mať monitor dychu a pýtali sa ma v nemocnici či nám treba požičať alebo máme kúpený
@svokrinjazykmonika kupila som 2x
Mam dve deti
Zdrave
Prvy syn ako 3mesacny mal vypadok nastastie raz
Vypadky dychania su u deticiek bezne
V navode mas aj pokyny co robit ak dieta nedycha
Druhe dieta mam dievca ako 2mesacna mala vypadok u nej som si vsimla vypadky velmi caste preto som zas kupila monitor
Dakujem za ten pristroj
A hniezdo a mantinel do postielky si uz kupila? 😄 monitor dychu vyhodene peniaze fakt nie su… prosim, pre seba aj pre dieta, studuj, citaj kym mas cas (nie len konika, aspon hodnotne profily na ig)🙏
@anavixy hniezdo a mantinel skutočne už mám 🤭 Ja budem fakt hrozná mater 😂 Kkciny nakúpené a o dôležitej veci zakladám fórum 🙈
@svokrinjazykmonika haha neboj sa, na pocity ze si hrozna mater este mas cas 😄 nie si 🙂 ak mas ig skus popozerat napr. spanekmiminek, lepsispanokbabatiek, pediatricka_denjas, pediatrie_s_laskou, detska_fyzio_mama, lipirea_blog a ani mojeporodniasistentka ti nebude na skodu 😉
@anavixy ďakujem idem si to všetko nájsť 😉
Ja mam taku otazku k tomu monitoru-urcite si ho planujem zaobstarat ale rozmyslam nad tym ako to spravit, ked budem kocikovat. Tam ho nemusim mat? Lebo ja uz teraz stresujem, ze prestane dychat a bude v kociku alebo v autosedacke a nezistim to. Vtedy by som mala pouzit ten na plienku? Som nevedela, ze aj take existuje.
@maal ten na plienku si nie som uplne ista ako funguje, ale klasicky funguje len v postielke kde je dieta samo, aby snimalo len dieta. Neviem ci by v kociku ten na plienku fungoval, skor si myslim ze v pohybe nie, ale to sa docitate na nete 🙂
Kazdopadne, monitor sa odporuca na noc a ked dieta nesledujete. Nemyslim si, ze je potrebne ho mat ked ste pri dietati, urcite si vsimnete, keby nedychalo, lebo hlavne to dieta budete skutocne stale sledovat ci dycha 😄 aj ja ako detska sestra som svoju dceru stale sledovala, je to prirodzene. 🙂
Urcite ho kup, nikdy nevies ,co sa stane a potom si to budes vycitat..

Aj tak by som nevedela, čo mám robiť🤦♀️ Ale ako píšeš, už len tým, že by ťa upozornil hneď na to, že dieťa nedýcha, vedela by si zavolať pomoc, kde by ti dali inštrukcie ako postupovať. Pozri, ale ak sa ti to zdá byť zbytočná vec, tak nekupuj, je to na tebe.