Náklady na výbavu pre novorodenca
Ahojte, som prvorodička.
Nemám žiadnu výbavičku pre bábätko, ani pre seba.
Chcela by som sa opýtať Vás skúsenejších koľko stojí v priemere “starter pack”.
Dôstojne, kvalitne a s rozumom. - Žiadny prehnaný luxus (napr. kočík za 1 500€).
V troch kategóriach:
1. kočík, autosedačka - cena
2. potreby pre bábätko - cena ( od základu na prvé mesiace života - od plienok, oblečenia, kozmetiky, zavinovačky, fusaky,.. - všetko to, čo jednoducho musí mať )
3. potreby pre matku - cena (najmä do pôrodnice a v šestonedelí)
Poprípade, ak máte nejaké tipy bez čoho ste sa takmer nezaobišli a čo je totálna zbytočnosť. 🙂
Peniažky nemám na vyhadzovanie, ale zabezpečím všetko, aby nám nič nechýbalo.
Ďakujem vopred za pomoc, ste milé.
@zorkahorka môže byť, 3 mesiace som prevárala v hrnci, ale mala som pocit, že je to nákladné. Voda, plyn, hrniec potom odvapnovat, lebo vyzeral hrozne. Ale veď každý nech si urobí ako uzná za vhodné
Ak náhodou mám výbavičku pre dievčatko aj kolísku aj vanicku aj oblečenie. Rada posuniem zbytočne nám to stojí.
Veci darujem.
@petrikad pre malé bábätko potrebuješ vajíčko. Autosedačka je pre väčšie detičky.
@petrikad takto. Idealne ak kupis kocik 3-kombinaciu. Sklada sa z hlbokej vanicky, kde vozis babo, vajicka - ktore sa da tiez nasadit na konstrukciu na miesto hlbokej vanicky (idealne ak ides autom na nakup. Das vajicko do auta - pre deti cca do 11 mes. sluzi ako autosedacka) a mozes aj nakupovat s tym, ze si babo nechas vo vajicku a len konstrukciu zlozis do auta. Nie je to vsak dobre takto stale robit, babo by malo v klude spat v kociku. A potom tretia cast je tzv.sportova pre vacsie deti, ktore sa uz radi pozeraju, sedia ale stale si pospia ale do hlbokej vanicky sa nezmestia. Napr. v zime, ked su deticky vacsie a treba fusak. Ja som mala pri oboch detoch 3-kombinaciu a okolo 2 rokov sme potom na dovolenku dokupili este samotny ovela priestrannejsi kocik, ktory sa dal lahsie zlozit ako 3-kombinacia.
Ahojky 🙂 urcite si kocik kup z druhej ruky.. ja som to tiez tak spravila, popozeraj znacku ktora sa ti paci a pozri bazar.. z polskych ti odporucam kocik bloom, ma ho kamoska a je absolutne tiptop, velka vanicka, odpruzeny aj sportova cas je super 🙂 ja mam britax go next tiez z bazari za 380€ sportoak je perfektny.. sice musis tieto kociky skladat lebo su zlozene z 2casti ale myslim ze nenarocnej mamine to nebude vadit 🙂 ja druhe dieta vozim do skolky takze kocik nakladam a vykladam 2x denne, a nestazujem sa 🙂 tie obycajne sportiaky neviem, za kvalitny das pomaly tolko co za dobru 3kombi 🙂
Vybavicka pre dietatko? Som druhorodicka a jedine co ozaj clovek vyuzije je mozno 5% z toho vsetkeho co je na trhu :
vanicka na kupanie
telovy gel a olej
rektalny teplomer
bavlnene plienky
plienky odporucam kupovat baby baby soft ( ja kupujem 4balenie za vyse 40€ +4vlhcene)
Tu elektricku odsavacku urcite odporucam, na bazosi pozri medela, perfektna znacka
flaska (tiez medela, lebo sa da kombinovat pri kojeni, ma speciany naustok )
cievka na dojcenie ( ak by si mala v prve dni problem s dojcenim, aby si nedavala hned flasku ale dokrmovala snou, stoji par centov 🙂 )
oblecenie uplne jednoducho - na fb su paradne skupinky pre dievcatko a pre chlapceka kde sa daju nakupit pekne vecicky pre babatka za maly peniaz 🙂 naozaj… popozeraj slebo sorav dopyt maminy ti poponukaju a mas vybavenu skoro najdrahsiu polozku )
Postielka ( krasne sa daju zohnat aj z druhej ruky aj my tak mame 🙂 ) ziadne vankuse a neviem co do nej nepotrebujes, babatko musi byt chranene
Hniezdo sa teraz da kupit aj so zavinovackou tiez z bazaru za par supiek 🙂
Takisto lehatko, popozeraj po babyono ( podoba sa na hojdacku babybjorn, ale na bazosi stoji 30€ ) aj my ho mame 🙂
A ked sa babatko uz narodi :
Vitamin D ( vyvaruj sa vigantolu a kup mu Devit, ma kvapkadlo takze sa ti lahsie aplikuje )
Kvapky od bolesti bruska
Probiotika
Nastastie do porodnice veci nestoj majland ale urcite si kup velke poporodne vlozky a sietovane nohavicky ( najprv si treba pozriet ci nahodou porodnica neposkytuje nejake hygienicke potreby ) prebalovacie jednorazove podlozky .. tieto 3 veci su absolutne nevyhnutne a fakt ich treba mat .. a potom stahovaci pas, vlozky do podprsenky, nocne kosele a podprsenky na dojcenie , samozrejme hygienicke potreby
Za mňa bol kočík 3kombinacia použitý 120e a tiež veľmi radím prebaľovací pult lebo ak aj sa budete chcieť pohrať s bábom na pulte tak kvôli chrbtu ideál.... samozrejme nikdy nenechať samé... ostatné veci stačí z druhej ruky ad hoc ... Monitor som nemala ... Podľa mňa zbytočnosť pokiaľ je novorodenec riadne donosený alebo ho stačí požičať....veci (dajú sa kúpiť balíky z druhej ruky) drogéria spočíva v detskom mysle, vigantole a vit.K plus sudokrem na riťku ... Plienky atď uvidíte podľa potreby ... Autosedačka neviem, my sme veľa necestovai... prvý polrok tak maximálne k pediatrovi a do obchodu... Uvidíte.... držím palce
Vajicko/autosedacku KÚP NOVE! Nekupuj z druhej ruky! Nikdy nevies ci nebola havarované a este k tomu maju aj záručnú dobu,po ktorej material uz nezodpovedá požadovanej bezpečnosti

Orientacne ceny kupovali sme minuly rok .
Postialka s vankusom paplonikom a polovicnym mantinelom+ kokosovy matrac 180€ (nove)
Oblecky do postielky cca50€
Ohrievacka so sterilizatorom 2v1 cca 50-60€ nepamätám si.
Plienky podla znacky cca 10€
Kocik novy 2v1 530€
Vajíčko Kiddy polohovateľné z bazaru 100€
Fusak do kocika 50€ ovcie runo.
Prebalovaci pult s ohrievačom cca 70€
Vaničku mame od švagrinej
Kozmetika cca20 € HiPP
Krem na zadok Aviril cca 2€ sudokrem do tasky cca 10€
Olej + gel na kupanie cca 10€
Oblečenie som kuoovala z Lidlu alebo kde mali akciu. Vela veci sme podostavali niekto maly ani nenosil. Maly nemal ziadne moderné botasky len ponožky.
Vlhcene servitky sme kupovali toez z roznych znaciek. osušky pre maleho cca 30€ deku na leto mama uplietla.
Ja som nekojila nemala som mlieko. Um cca 20€ na týždeň maly pil zozaciatku Bebu potom mal kolíky tak Nutrilon antikolikove a teraz pije Hipp.