Nákup vecičiek pre bábätko z druhej ruky: Je to bezpečné?
Ahojte kočky, idem na vás s takou otázkou čakáme druhé mimčo a bude to chlapec takže veci po malej su zbytočné nakoľko som mala v tej dobe mániu kupovať všetko ružové 🙈 ale teraz už nechcem kupovať všetko nové, napr som objednala vecičky z druhej ruky aj teraz ďalšie som objednala tak, lebo mi je ľúto vyhodiť toľko peňazí a viem že z toho rýchlo vyrástie a ani niektoré veci neodnosí. Aj hojdacie kresielko chcem kúpiť z druhej ruky a kočík, lenže moji rodičia krútia hlavami že babatko musí mať všetko nové, ale ja s priateľom si to nemyslíme a neriadime sa, len moja mamka už povedala mojim tetám že takto kupujem a stretla ma minule teta u lekára a že mamka mi hovorila a aspoň tie veci bábätku nové. Baby aj podľa vás je to zbytočne ? A tiež si myslite že vecicky po inom bábätku nemozu byt nejako zlé ? Nakoľko ja stále všetko žehlím a ešte aj do prania dávam dezinfekciu tak mne takéto veci absolútne nevadia.
Ja som pri prvom dietati dostala tolko veci od znamych darom, ze by bola hlupost vsetko kupovat nove 😅 len nabytok a kocik sa kupoval, dokonca aj postielku sme zdedili po surodencoch. Ja som za udrzatelnost a kupovat nove veci ked nemusim mi pride v dnešnej dobe zbytočne. Samozrejme kto chce, nech si kúpi nove 😊
Veľmi múdro robíš. Mne sa pri tých predsudkoch a hlúpych rečiach, zr všetko musí byť nové otvára nožík vo vrecku. Planétu máme len jednu a veľmi výrazne jej môžeme pomôcť nenakupovaním nových vecí. Textilný odpad tvorí globálne významnú časť odpadu. Moje dieťa má tak 3% čisto nových vecí. Nekupujem z druhej ruky preto, že máme málo peňazí, ale preto, že tak chránim životné prostredie. Okrem toho svojím nákupom dávam zarobiť inej mamičke a nie obrovskému korporátu, ktorý niekde v Číne zdiera prácou (nielen) deti.
Vôbec to nie je od veci kupovať veci z druhej ruky. Ja som 9 rokov odkladala oblečenie po dcérke, zbytočne, čakám synčeka. Ale také, že skvelý stav. Časť som vymenila, jedna maminka z našej dediny sa ma pýtala, že či nevymeníme od mojej dcérky pre jej dcérku a od jej syna pre môjho. Skvelá voľba. Ostatné, čo mi zostali som dala bratovi, má ročnú dcérku. Zrazu mi zostal jediný balík do roka. Predávať to, to som nechala iba také, že Mayoral šaty a pod. Čo sa týka inej výbavy, kupujem z druhej ruky alebo bude mať bábätko po sestričke. Bola som popozerať výbavu v kamennej predajni, napríklad prebaľovací pult s vaničkou predávali za 130€, kúpila som cez bazár za 30€ pár krát použitý. A pod.
Ahoj, ja som bola v podobnej situácii: najprv dievča, všetko ružové, a potom chlapec, a trebalo výbavu pre chlapca 🙂.
A odpoveď je: nie , nemusí byť všetko nové, tiež som kupovala od ruky, hlavne prvé dupačky, body, veľmi rýchlo z toho vyrastie a ostane len halda oblečenia, ktorú nemáš kde dať, lebo skoro každý chce len nové...
Je to nie len ekonomické ale aj ekologické použiť veci, ktoré sú nosené ale v podstate ako nové, veď také bábo tie veci nezničí. A mame nemusíš všetko vešať na nos, veď na Tom oblečení to nebude ani vidno, či si to kúpila v obchode, alebo v bazári. Urob ako to cítiš.
Obe moje deti nosia veľa veci aj od ruky, aj do školy, škôlky a na tých veciach to vôbec nevidno. Dokonca veľa krát ich napr. babka chválila, ako sú vyobliekaní, pritom mali na sebe veci od susedky resp. z bazáru🙂
Ja som vedela, ze urcite nechcem po nikom kocik (ten sme odlozili pre druhe), autosedacky a aj babybjorn a hrazdicku sme kupovali novu, hracky. Oblecko som ale kupovala z druhej ruky, ved hlavne tie babatkovske veci su uplne ako nove a niektore aj su nove, lebo babatku to nestihnu ani obliect 🤷🏼♀️
Mna by skor vytacalo, ze rodicia vas kade tade s tetkami rozoberaju. Nevidim nic zle na tom kupit aj vsetko z druhej ruky, je to ekologicke a kto na tom nie je financne dobre, tak aj ekonomicke. Urobte si ako uznate za vhodne a nema vam kto co do toho rozpravat.
Keď nekúpiš dieťaťu nové veci, zmení sa na Marťana.
Akože od staršej generácie by som toto fakt nečakala.
Od nejakej premotivovanej prvorodičky ešte hej.
Jediné čo chcem nové je kočiar, autosedačka, matrac do postieľky a také tie veci no čo chcem mať čisté a nepiškodené.Oblečenie dokúpim podľa toho čo mi bude treba kedže moje známe už balia kufre pre mňa.
Oblečenie z druhej ruky nie je nič zle,pokiaľ nenatrafite na ,,mamku špekulantku" čo pošle deravé a flakate 😃...a ešte tie premrštené ceny za použité oblečenie 🤦to fakt radšej pepco,sinsay a je to aspoň nové.
Moj syn ma 2 roky a 95% oblecenia je z druhej ruky. Od zaciatku som kupovala len par novych veci na reprezentativne ucely 😄. Byvame na dedine, vacsinu casu travime vonku, za 5 minut sa dokaze zaspinit od hlavy po paty. Bezne sa zababre pri jedeni, takze ja nevidim dovod kupovat nove veci, ked to nie je potrebne 🙂. A uz ked sa tie flaky fakt nedaju vyprat, aspon mi to nie je luto vyhodit. Pouzitelnejsie veci bez dier a velkych flakov darujem dalej.
Dcere sme kupovali vsetko nove, syn ma 3 roky a od roka ma novych len par kuskov kupenych, lebo sa mi pacili. Topanky a spodne pradlo. Zvysok ma zasobuju maminy dcerinych spoluziakov. Ja tiez posuvam vsetko po detoch kolegyni alebo dalsim z triedy pre mladsich.
Po skusenosti s jednym dietatom by som tomu druhemu uz vsetko kupila z druhej ruky okrem topanok. Ja som tolko veci posunula a to boli niektore uplne nenosene alebo len minimalne co tak rastla ze sa to nedalo vynosit. Kludne kup z druhej ruky. Pripadne v lacnejsich obchodoch typu sinsay kde nove teplaky atoja 4€ a nove tricko 2.50€.

Ja som teraz našla dokonca jedna baba daruje kresielko pre babatko ale nevibruje, tak sme si písali a je pekne také moderné a babatko by v ňom mohlo byť tak by som jej kúpila pre detičky niečo za to a išli by sme pre neho