icon

Poraďte prvé topánočky

23javane
29. jan 2018

Ahojte maminky prosim Vas poradte kde kupim prve topanocky uz sa zacina stavat na nozicky tak by som potrebovala poradit ake a kde. dakujem Vam za radu 😊 Lucia

belllinka
31. jan 2018

Mám syna 12 ročného, od malička som mu dávala tvrdé hnusné topánky z protetiky, robené na mieru, aj papuče, aj topánky na von a má úplne brutálne ploché nohy!
Dcéra 4 r., od malička bosá, capačky, resp. topánky s mäkkou ohybnou podrážkou. V 3 r. na poradni nás pediatrička pochválila, že takú krásnu klenbu už dávno nevidela.
Ja keď vidím v škôlke tie deti, čo majú na prezutie tie hnusné, tvrdé, ťažké "lyžiarky z protetiky", ani chodiť v tom nevedia, tak mi ich je fakt ľúto.

mia407
31. jan 2018

@zuzulkazu mna by potom zaujimalo preco je specialna detska obuv,napr sandalky do skolky vyrobene z tvrdej koze a teda aj samotna ortopedicka vlozka v nej je tvrda a su dost uzke..tuto obuv vacsinou stanovuje lekar.cize by sme to mali zahodit?a tvrdit pacientovi nie to je zle,lekar nehovori pravdu.a pokial viem,tak napr.rak alebo cesky vyrobca fare nevyrabaju uzke neohybne topanky ani papuce.a dokonca fare sedia malokedy dievcatkam,lebo su dost siroke a vlozka v nej je makka a vyberatelna a su ohybne.tak ja neviem.a napr co ja poznam pracovnikov v protetike,tak pekne telce..

yanni
31. jan 2018

@zuzulkazu
@chrissie_kf Nie vzdy je tvrdost ci mäkkost topanky na vine. Podla rakusko-nemeckej studie robenej pediatrami, detskymi ortopedmi, fyzioterapeutmi ma az 69 % deti medzi 2-4 rokom nespravne topanky. Bud male alebo prilis velke, casto uzke. Nie len dlzka nohy plus pridavok na spravne rolovanie ale aj spravna sirka je dolezita. Vela deti nosi hlavne priuzke topanky.
Netreba hned najdrahsie ale treba vybrat spravnu velkost do dlzky aj do sirky. Taktiez sa treba o topanky starat. Hlavne deti vo veku 3 roky plus nosia jednu velkost dlhsie, casto za sezonu topanky (podla toho kolko parov maju) znicia, niekedy ale maju topanky aj viac sezon. O topanky sa treba aj starat. Teraz nemyslim konkretne ich obcas zvrchu obtriet, popripade vyrajbat ak su velmi spinave. Treba pozriet aj do topanky. Zdanlivo zvrchu krasne neopotrebovane topanky vyzeraju casti vnutry hrozne. Treba kupovat vzdy topanky, z ktorych sa da vybrat vlozka. vyberat ju ravidelne, na vyvetranie, vysusenie, popripade vymenit ak je vychodena, znicena, spinava atd.

Ono protetika uz vyraba aj topanky s mäkksou podrazkou. Tiez zimne cizmicky (asi ako ktore) su fajn, jasne, ze to nie je barefoot ale to nemusi. Dolezite je, aby boli dostatocne siroke na celu dlzku a "vysku" (mysleny nart) nohy, dostatocne siroke v prstovej casti, okruhla spicka, ako tak flexibilna podrazka, mäkka koza.

jankalukasova
31. jan 2018

Ach jaj... pekne sa to tu zvrhlo na dva tábory... jednému lekárka povie, že len protetika, prípadne RAK, inému zas bearfoot.. jeden vie chodiť v tom a druhý v tom.
A nikoho Vás nenapadlo, že vlastne nikto na 100% nevie?? Že sú to všetko len dohady, ktoré sa dajú osvedčiť len dlhodobým pozorovaním.. a takto je to so všetkým... jedna lekárka povie kúpte a olejujte, druhá povie stačí kúpať raz za 2-3dni, alebo veľmi aktuálna téma kočíkovanie a šatkovanie. Mne neurologička (staršia dáma) povedala, že nešatkovať, lebo to je úplne zlé.. pre malú aj pre mňa. Neverím, že si o tom niečo naštudovala, tak isto povedala, že bearfoot nie, najlepšia je prostetika, proste je to staršia dáma a odporúča to čo sa pred x rokmi naučila... dokonca aj sunar.. lebo to bol vtedy hit, dávajte sunar.. lebo má vyvážené všetky potrebné látky pre dieťa. No trt má... akurát potrebovali dostať ženy nazad do práce, deti šli do jaslí a aby mohli dostávať sunar musela sa mu troška urobiť propaganda.
Ja sa nezastávam ani jedného.. ale keď som malej kupovala papučky a videla tie z protetiky, tak mi prešiel mráz po chrbte, taký strašne tvrdý kus gumy mi vhodný neprišiel. Kúpili sme nakoniec D.D. stepky.

bosorkabb
31. jan 2018

Moja nosí značku Rak topánky aj papučky.

yanni
31. jan 2018

@belllinka V skolke Nase malej (je to mini skolka, maju 20 deti vo veku takmer 2 roky az po 6) a ani ejdno dieta nema tvrde vysoke prezuvky. Jasne, vyzaduje sa "pevnejsia" obuv, chap ziadne capacky ci ponozky, musia mat aku taku podrazku a uzavretu spicku aj pätu, koli pripadnemu zakopnutuíu a nebodaj zlomeniu prstu an nohe atd. (cize zaidne slapky). Tiez nesmu mat "podpätky".
Ono, ale my zieme v zahranici. Ani neviem, ci tu take "tvrdasy" dostat kupit. Mozno aj ano, ale ja ich nevnimam. Nie som zatazena na jednu znacku. Ja chytim kazdu topanku do ruky. Deti vyskusaju. Pobehaju po predajni. Zakazdym treba odmerat nohu.
A tiez, od prvych istych krokov sa noha aj nadalej vyvija. Nozicka, ktora bola baculata, sa moze byt casom uzucka a uzka. Naopak, casom a castejsim chodenim a posilnovanim svalov, sa moze z babätkovskej nozicky zmenit na siroku atd. tiez vela znamych vyrobcov vyraba len male cisla flexibilne (napr do cisla 22-23) vid Pablosky, Elefanten, rada Pepino od Ricosta myslim do cisla 26 ci 28. Superfut zacali uz tiez vyrabat mäkksie topanky.Podobne slovenska Protetika. Uz nie je Protetika ako Protetika (vid moj prispevok vyssie).

yanni
31. jan 2018

@jankalukasova Presne si to vystihla ale nakoniec sama priznala, ze ten tvrdy kus dietatu nedas obut. Ono topanky a vyvin detskej nohy je tema nie az tak diskutabilna. Jasne, ze su dva tabory, hlavne na SK. Lebo stale, aj medzi lekarmi, je stara skola.
V zahranici, aspon tam, kde sme zili a zijeme my, nie je o com diskutovat. V rodine a okoli, taktie skola skolka rodicia akosi instiktivne vedia (a mono si anstudovali, kto vie), ze najlepsie su mäkke topanocky. Hlavne pre tych najmensich.
Nejdem diskutovat o kojeni, noseni, kocikovani atd. Len poviem, nosenie nie je moderny vymysel. Volakedy sa deti len satkovali, v ciernej afrike, karibiku, atd. sa satkuje vela doteraz. Ono napr. mne by nosenie vyhovovalo, kedze vela cestujeme. Ale co, ked copana nosenie neznasala. Skusala som vselico a v roznom veku. Nic. Zato kamoskyn maly sa nosi jedna radost. A jej dcera, rovnako stara ako nasa najmladsia, je tiez zaryty nenosenec.

belllinka
31. jan 2018

A najlepšie bolo, že keď som dala vyrobiť ortopedické papuče na mieru, tak ich odmerali fakt ze na presno, ani žiaden nadmerok nedali. Výroba trvala 2 mesiace, za vtedy synovi podrástla noha, takže mu hneď aj boli malé. Ale veď odborníci...
@yanni Tie topánky ani nemusíš chytať, to je tvrdé a príšerné už od pohľadu, aha... 😂

yanni
31. jan 2018

@belllinka Nooo tie aj tak vyzeraju. Presne si to napisala, lyziarky. Preco su take vysoke? A Aki devot bol, aby synovi vyrobili topanky v tak rannom veku na mieru a ortopedicke? Mal nejaky problem?
Lebo ja nechapem tuto logiko, ak ako slecna vyssie pise, ze lekar pediater predpisuje obuv. Häääää??? Ako to preco? Pediater ale aj rodic, a hlavne rodic, dieta pozoruje a ked sa mu nieco nezda ide s dietatom na vysetrenie. Ortoped (podotykam specializovany detsky ortoped) uz zustimmen, ci je tam nejaka odchylka.
U nas sa do vyberu ziadny lekar nemontuje. Ak je vsetko ok, ziadne odchylky, nic lekar nepredpisuje a neprikazuje. Je to uz len na rodicovi, jeho voli, infomovanosti.

yanni
31. jan 2018

*dovod

yanni
31. jan 2018

@belllinka To tie sandals fakt aj nosil? Akt v tom chodil? Mzes hodit foto kod vomi prstami ohybas podrazku?

yanni
31. jan 2018

@belllinka kuk😊

jankalukasova
31. jan 2018

@yanni ono je to ťažko zahraničím sa všetci oháňajú aj tu.. na druhú stranu sa v zahraničí veľa vecí nerieši.. také zdravotníctvo v UK je podľa mňa o dosť horšie. Žiadne sono, žiadne vyšetrenia počas tehu ale aj v iných ohľadoch. Čo sa týka botičiek tak ja som proste inštinktívne tie tvrdé nedala. Sama by som si také nepohodlné neobula. Pevná obuv neznamená, že má byť ako z kameňa.
Iste šatkovanie je starý vynález.. ale v čiernej afrike nie je preto, že by to bolo super ale preto, že jednoducho iná možnosť nie je... aj finančné aj čo do geologických možností... taký stokke alebo bugaboo je možno super.. ale nie na Kalahari 😀

belllinka
31. jan 2018

@yanni Ja uz ani neviem, proste ortoped predpisal topanky na mieru, tak som tam isla.Konkretne tuto foto som si pozicala z netu, ale mal velmi podobne, ohnut sa nedalo nic 😂 Este ze som pri dcere dostala rozum... Tej som kupovala Pedipedky a aj Superfitky mali v tych mensich cislach uplne makulinku podrazku.

yanni
31. jan 2018

@belllinka Hore Pablosky, dole Pediped. A clovek nemusi brat ani barefoot. toto nie su barefoot a su predsa ohybne.

mia407
31. jan 2018

ta pani hore...pani mudra.ale ortoped to nevymeriava,tak asi bude problem v pracovnikovi,ktory ich vymeriava..to by ste ale najprv museli vidiet,kto kde a ako sa to zhotovuje.a ked su mamicky take proti,tak na co sa vobec trepu ortopedovi,nie??inak treba si niekedy precitat odborne clanky a aspon lekarske noviny,lebo na MK su ozaj niekedy paradne odborkyne.ako na to pozeram,tak treba zrusit ortopedov,prestat vyrabat ortop.vlozky a topanky.podla mna ani jedna z vas sa nestretla s detskymi nohami,co maju ozajstny problem,co mi bolo az do placu..a pokial viem,tak ked uz je chodza na boso,resp.BF,tak by malo dieta vediet naslapovat na prednu cast chodidla,ale nakolko sa nastupuje najprv na patu,tak je to velmi zatazujuce.pisete tu ako keby boli detske topanky vyrabane z dreva,iba vase znacky su top.a zahranicie?aj ja som ta zila niekolko rokov..a co??teraz mam utekat kupit topanky do nemecka?ak by boli take dokonale,tak by ich uz davno mala v ponuke firma,ktora moze mat certifikat na predaj aj v zdravotnickych potrebach.bohuzial,odoberam zo SK,XZ aj DE a zatial nic v ponuke nebolo..tak neviem kde sa stala chyba.

momoqui
31. jan 2018

@mia407 nehnevaj sa ale trepes tu 5cez9 neda sa to citat ...
Dalsi vtip je o slovenskych vs nemeckych vyrobcov topanok. Bohuzial, slovaci topanky naozaj vyrabat nevedia. Co sa tyka funkcnosti tvrdosti ohybnosti pomlcim a prinajmensom aj dizajn ... protetika hruza a rak trochu lepsie áe tiez ziadna extra vyhra to nie je
Nemcov v tomto nemame sancu dobehnut.
Skus si ty sama niekedy obut tvrde topanky a potom napriklad ecco ale nejake kvalitnejsie a sama uvidis ze porovnavat sa to neda. Nejde o zahranicie ako take ale o to ze vedia vyrobit kvalitnu obuv, tam v obchode (alebo lekarni proste nikde) anilen nenatrafis na taky smejd ako u nas v ospevovanych zdrav potrebach.

mia407
31. jan 2018

@momoqui dieta nema motoricky vyvynute ruky na to,aby sa tak pevne udrzalo ako rocne dieta..ale o tom potom.hovorim tupa jak tacky.takze tak..ale sak ked chodi tak chodi😁tvoj nazor.a mimochodom tupana posielame do anglicka tolko topanok,nakolko ich tam nemaju,ze do tolko ani nevies naratat.sak ale o tom potom zasa..takze tupana,ak budes pracovat roky s detmi a s obuvou,tak mi sem napis ako to prebiehalo.😉a predstav si ty,ze v zdrav.potr.maju aj dobru obuv.a dokonca objednavam aj z nemeckej firmy.ja neviem naco si tu.ved si otvor ordinaciu a tam ordinuj..

mia407
31. jan 2018

@momoqui jaj a k tomu ze aj kojenec urobi par krocikov...ale ja mam dieta a nie psa co hned beha alebo zebru.tak toto uz je brutalita.trepes ty..9-10 mesiacov su prve kroky,neskorsie 11-12 mesiacov sa chodza vyvyjia a dieta chodi lepsie,nakolko ma tomu uz vyvynute telo a teda moze aj za ruky aj bez.takze je to odlisna chodza.rocne ma pevny uchyt,nehadze sa tak dozadu a pisala by som dalej a dalej.ale podla teba ked chodi tak chodi a nie je medzi tym rozdiel,ako je dieta stare,cize ho len pustim,sak to zvladne.

momoqui
31. jan 2018

@mia407 dieta ma samo chodit a samo sediet ak pada treba ist k neurologovi ale v niektorych pripadoch nepomoze nic 😀 daj si vino a bacha na slovnik nevies kto som tak trosku sa preplieskaj sama aby to nespravil niekto iny 🙂

unctadorg
Odpoveď bola odstránená
mariba77
31. jan 2018

Kazda nozka je ina....tiez som hladala vela, kvantum informacii... so sestrou chodievam k ortopedovi, neurologovi, detska lekarka, bolisme sa informovat i v Protetike, Raku a detskej obuvi, lit. od p. Kiedronovej (cz fyzioterapeutka).. a nazorov mnoho.... ked maly zacal chodit kupili sme bobux explorer barefoot, nizke topanocky lebo vsade som citala o zdravom chodeni na boso, za mna jeden obrovsky prepadak za takmer 50e.... nespevnena pata u nas naoaj nebola vhodna a maly daval krivo nozicku, mal ju nestabilnu pri chodzi a topanocka na nohe pekne nedrzala, tym ze bola iba stiahnuta gumickou okolo nohy... nikdy nebol v pavuku ani sme ho nevodili za ruku.... na odorucanie sme kupili prve protetika topanocky nad clenok veeeelmi tvrde... maly ani ohnut nozku nedokazal, chodit v tom tiez nevedel vsade sa len koptal a padal... kupili sme o nieco maksie rak topanocky, nesedeli nam na pate, kedze maju rovny strih a tak nozka nebola fixovana....nikdy som nebola zastancom adidas a pod pre dieta.... nakoniec sme chodili v rak papuckach... a nasledne v clenkovych platenkach z protetiky s ohybnou podrazkou (tie su top) - pre nas.. dodnes maly odmieta tvrde a neohybne topanky....zimne mame little blue lamb s dost vysokou a ohybnou podrazkou a na jar urcite kupim little blue lamb lebo mu neuveritelne sedia na vycnievajucu patu. To su nase skusenosti. Zvolili sme strednu cestu a to fixovany clenok a mega pruznu a ohybnu podrazku. Takto to sedi malemu perfektne, nozka pracuje a ohyba sa a zaroven je clenok fixovany (ortoped)...

mia407
Odpoveď bola odstránená
mia407
31. jan 2018

@momoqui a ak by si citala pozorne,o com pochybujem..tak som za nazor,ze dieta ma mat upevneny clenok.ja tu nepisem,daj si hento a hento..ja som napisala svoj nazor,z niekolko rocnej praxe aj s detmi,nakolko mi ich preslo rukami stovky a nikdy sa mi nevratila mamicka naspat,ze dieta ma problemy alebo som jej zle poradila.tak ja nechapem co mi ty a tvoja kolegyna hore stale vnucujete to svoje.ja vam to nevnucujem a zacali ste rypat vy dve.asi nemate co na robote.ked ja trepem,tak potom je uplne zbytocne,aby sa vobec nieco studovalo mojho odboru a aby sa taka obuv vyrabala a vobec predavala v zdrav.potr.a este aj zbierali kredity do komory za seminare.

deedol
31. jan 2018

V tejto teme by som privitala menej urazok a viac linkov na odborne studie, kedze zjavne vela z vas to ma odniekial nastudovane. Dajte prosim zdroje. Dakujem.

stanislavicenka
31. jan 2018

@mia407 takze radis ty, ktora sa chvalis, ze dieta chodi ani jie rocne vodenim za ruky. Vyborne. To je des. To dnes este niekto robi? Ohanas sa tu nazormi ortopedov, fyzioterapeutov a kazdy jeden z nich by len pokrutil hlavou nad tymto. Ja, ked toto vidim, ako male dieta krutia za tie ruky, len, aby stalo a prekladalo nohy, je mi luto za neho. Dieta sa to nauci same, tak ako otocit sa, ako si chytit nohy, ako stvornozkovat, co je velmi dolezity medznik vo vyvoji, aj chodit. Same, ked bude fyzicky, aj psychicky pripravene. A nie, aby si sa pretekala so susedou, ze tvoje chodi skor. To je na smiech.

yanni
31. jan 2018

@23javane http://www.kinderfusszentrum.de/tipps-2/

Tu mas presnu odpoved na tvoju otazku. Od ludi z odori:

Wann braucht ein Kind die ersten Schuhe?

Wenn es häufig draußen läuft, nicht aber zum Krabbeln. Es ist eine irrtümliche Meinung, dass Lauflernschuhe dazu da sind, dass Kinder schneller das Laufen lernen. Sie bezeichnen lediglich die besondere Form von Schuhen für Kleinkinder. Am besten lässt man das Kleinkind barfuß laufen.

stanislavicenka
31. jan 2018

@mia407 pokial mas obchod so zdravotnickymi potrebami, najhorsie na tom je, ze to radis ludom. Ale radis iba to, co pocuvas sama. A celkovo, si asi iba jednostranne zamerana. A ak mas v rodine fyzioterapeutku, tak ma zvlastne nazory. Pretoze ziaden mne, teda mojej dcere, neodporucil pevnu obuv. Mamicky sa zbytocne obavaju, ked dietatko zacne chodit, ze mu padaju clenky dovnutra, byva to bezne. A tak si rychlo naordinuju pevnu clenkovu obuv, aby sa to popravilo, ale dieta ma tie svaly posilovat, nie, aby mu leniveli v takej topanke. Svaly sa maju aktivne zapajat, aby soevneli, tak ako pri cviceni. S chodzou po tvrdych povrchoch mas pravdu, je to ine ako roky dozadu, kedze dnes zijeme v betonovych dzungliach, ale to neznamena, ze tvrda topanka znizuje dopad na chodidlo a cely pohybovy aparat. Pretoze vsetko aj tak ide od chrbtice.