Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
Ahoj holky,
tak jsem ten overlock o víkendu vyzkoušela víc a pár věcí mi není jasných..
krom toho teda, že mi nejdou vytočit zatáčky a sem tam říznu, kde nechcu, ale to bude rukama že 🙄
1/ když šiju, tak se snažím, abych to šila co nejvíc u kraje..jenže pak mi tam zůstávají na tom kraji koukat obloučky od nití - to mám asi jet víc dovnitř, že? jenže to mám zas strach, abych to zase neořízla moc a výsledný produkt nebyl malý..šiju hlavně vel.86/92, případně 116. mám přidávat víc při stříhání? nejvíc šijuřekla bych ze střihů od farbenmixu a tam mají většinou psaný, že už je to s přídavkem 1cm - stačí to nebo je třeba přidat víc?
2/ došila jsem tričko a trenýrky, resp. jsem teda všechno sešila, a teď mi zbývá našít náplety, začistit krk a zahnout spodek u trička/trenek a udělat tunýlek a našít gumu u trenek. jde to nějak bez úhony udělat na overlocku, když tam je ten nůž?? anebo musím vytáhnout normální mašinu 😅
nemáte nějaký návody na osvědčený polopatický videa, co jde s overlockem dělat? na youtube jsou toho mraky, kdybych to měla sjet všechno, tak jen sedím a koukám..
a ještě jedna věc, včera jsem na trhu viděla jednu zajímavou látku - bylo tam psaný, že to je nějakej fleece ( ale už si přesně ten název nepamatuju 😅) vypadalo je svrchu jako úplet a zespoda to bylo takový chlupatý jako fleece. neznáte to někdo? na co se to používá?? moc pěkná látka to byla, paní tam z toho měla čepici a nákrčník, ale nějak mě nenapadá, na co dalšího by to mohlo být dobrý..
@sisikana naplety se normalne na OL nasivaji, spodek tricka se taky da, ale ja jsem to jeste nezkousela. To spis musis na rovnostehu dvojjehlou. "Tunylek" ja taky nasivam na OLn striham si pasek zvlast a pak ho prehnuty nasivam nahoru a dovnitr potom davam gumu (napr. U trenyrek, teplacku...)
Jinak ta latka, co jsi videla je nejspis pocesana teplakovina - smycky zespoda jsou rozcesane a delaji takovy flisovy chloupek (ale muze to byt cele bavlnene). Nebo potom je nejaky warmkeeper, coz je teplekovina s flisem uvnitr, ale nikdy jsem to nevidela.
@sisikana
@anastazieb u nás v látkách jsem pořídila fleece na úpletu, ale vůbec nevím, jak by se to mělo nazývat 🙂 až budu trochu v kondici, vyzkouším v praxi. Oproti microfleece z dadky to je daleko hustší a pevnější.
@sisikana koukni tady http://www.susu-sufik.blogspot.cz/2012/11/postu... jsou tam odkazy na videa s OL a spoustu dalších věcí
@petkasv ty brďo, to, jak přišije COL 4 vrstvy softu nebo hrubé rifloviny bych chtěla vidět, to natoč! Protože to si fakt neumím vůbec představit 😕 Já vím, že mám jinou značku, ale určení je víceméně stejné na hobbyšití triček a legin. A co jsem slyšela výhrady na Janomku od holek, co jim to nejde tak skvěle jako tobě, tak byly stejné jako mám já na svůj COL, udělala jsem si z toho závěr, že ty stroje budou dost obdobné. Můj zvládne lemovat proužkem na třetiny, to je max, víc vrstev nedá. Riflovinu by prošil tak jednu vrstvu a soft snad ani vůbec. Kdysi jsem to zkoušela a fakt to nešlo. Navíc bych se bála, že si ho teda na tomhle šití oddělám, u mě na nejtěžší šití vede jednoznačně rovnosteh. Tak koukám, že jsem ho fakt vybrala dobře, když nemusím na COL montovat dokola jednu/dvě jehly, abych si prošila soft z lícu 😀 to by mě jeblo! Já se teda přiznám, že tu jednojehlu vůbec u COL nepoužívám, radši to vezmu na rovnostehu pružným stehem 😝
@sufik1 díky moc za odkazy! co je prosím tě plochý steh a na co je to dobrý? 😅
@elentari no to bude asi ono! bezejmenná látka 😀 ale že jo, že to byl fleece! a co z toho zamýšlíš? na gatě mi to přišlo moc teplý, třeba na doma..na ven asi spíš, ale zas ne do mokra a u nás je bohužel vlhko na podzim docela dost. 🙄
@anastazieb děkuju za tip! to by mě nenapadlo s tím tunýlkem! já to vždycky jen zahnu a pak navleču gumu a to by na overlocku nešlo. stříháš ten tunýlek o něco kratší (jako třeba náplet) nebo stejně dlouhej jako je pas??
ta látka byla ze spoda fakt dost hustě chlupatá a taková vyšší, víc než teplákovina - ten chlup byl fakt jak takovej ten wellness nebo jak se mu říká? fleece - takovej ten pěknej tulivej, jak plyšovej medvěd 🙂
@sisikana videal jsou dobry tyto
https://www.youtube.com/watch?v=I0Q_ZZqUiCA je jich 7 😀, ale fakt dobry a polopaticky, ja si z nich hodne vzala.
Zatacky jsou rukama, to vychytas, kdyztak si pro zacatek v zatackach vypni nuz, at si zbytecne nerozrezes latku
ty volne obloucky - vidim to spis na napeti niti, zkus utahnou horni i dolni klickovac. Sirka stehu a orezu je nastavena, i kdyz zajedes do latky vic, tak ten steh delsi nebude (snad chapes, jak to myslim, neumim to lip vysvetlit 🙂 ).
Naplety a krk normalne nasij na OL z rubove strany, spodek obnitkuj, zahni a prosij na rovnostehu. Jde to udelat i tzv. plochym stehem (ve videu flatlock stitch), ale to je vyssi divci 🙂
@sisikana u kalhot většinou stejně dlouhé jako pas, ale já to šiju trochu jinak, neodměřuju ty pruhy přesně, jen ustříhnu pruh, začnu ho šít kus od kraje, když se přiblížím k místu začátku, tak zas šít přestanu, ten konec naměřím, oba konce sešiju (na rovnostehu, nechávám tam dírku na natažení gumy) a pak to celé došiju zas na OL. Dělám to takhle u všeho, i u výstřihů, protože mě nebaví vymýšlet, jak má být výstřih dlouhý, aby pěkně seděl a častokrát bych se netrefila, takže to dělám takhle. Jen náplety na rukávy a nohavice sešívám dopředu.
Holky, když chci šít kalhoty se zipem - ten zip se všívá až nakonec???
tak jsem trochu pohledala a našla jsem to! a je to vážně fleece s úpletem 🙂
http://de.dawanda.com/product/69925859-05m-Alpe...
@sisikana ten chloupek ale asi neni fleece, to je nejaka lama, i kdyz oni tomu taky rikaji fleece. Ja tu latku mela, podobnou, hore uplet, dole vlas a delala jsem z toho holkam teple overaly na spani na zimu, bylo to uzasne teple, skvela latka. Mela jsem ji z Estonska, tady u nas jsem ji nikdy nikde nevidela. Tohle je vetsi smesovka, ja mela bavlnu s trochou PES. Jo a na co ses ptala, co z toho sit? Ja bych z toho sila asi cokoliv, co z teplakoviny - teplaky, mikiny, overaly...A kde jsi to koupila??
@anastazieb jojo, začala jsem to dělat podobně.. vždycky jsem to naměřila a pak šiju a natahuju a na konci mi toho zůstalo moc 😅
@kuna já jsem v těch odborných termínech krapet natvrdlá 😅 takže "nasij na OL z rubove strany, spodek obnitkuj, zahni a prosij na rovnostehu." nechápu 😔 jakože mám vzít ten kus, co tam budu našívat (tzn. buď náplet do pasu nebo kus čehosi na krk) a to mám jen z jedné strany přišít z rubu na overlocku, pak tu druhou stranu objet na overlocku (to je to obnitkovat?? 😅 ) a pak přehnout a ten volnej objetej druhej kraj přišít z lícu na rovnostehu?? chápu to správně? ptám se, s prominutím, jako debil, ale já jsem úúúplně mimo obor a čistý samouk 😔 nejradši šiju právě z farbenmixu protože tam jsou obrázky 😀
to napětí nití mám všechny na 3, utáhnout znamená poštelovat to na 2 nebo na 4??
@kachnator no ono to právě vypadalo hodně teple, ale vypadá to právě že úplně super! 😵
@koki_melo ještě nikde, zatím jsem to jen viděla 😀 měla jsem to včera v ruce, hned mi to padlo do oka, jenže pak jsem začala dumat, co s tím a vrátila jsem to zpátky..ale vrtá mi to pořád, další příležitost bude zase za měsíc - až zas bude další trh 🙂 tak musím do té doby vydumat, na co by se to dalo eventuálně využít - tam z toho ta paní (ony jsou tam vždycky 2 stánky vedle sebe - jedna paní s látkama a druhá s věcma ušitýma z těch látek) měla jen čepice a nákrčníky a vypadalo to fakt hodně teple. tepláky z toho na to suchou zimu budou asi fajn 🙂 nebo vesta..

Takže čo sa týka zlého šitia softu vo viacerých vrstvách na obnitkovačke-zdá sa,že obnitkovačka dostala rozum 😀 ,najprv som dala preč jednu ihlu,este sluckovalo,tak som ihlu vymenila za 80 hrubku,klasická ihla a obnitkovalo krásne 4 vrstvy dokopy,skúsila som dať aj 2 ihlu tiez taku istú,šije krásne len hrozne hrkoce 😕 asi tým,ze tie ihly su uz hrubsie.