icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

bury
22. dec 2014

@caramilla - no ty blááááhooo - sluníčko!!! 😀 u nás už nebylo snad měsíc.... a jen fičí 😝

caramilla
22. dec 2014

@koki_melo na baráku nám visí jednou ročně tibetská vlajka, ale tu jsme v sadě z makra neměli 😀

caramilla
22. dec 2014

@bury jo jo, ale musela jsem být hodně rychlá, kouknu z okna, vidím paprsky, okamžitě obléknout a vyrazit, vrátili jsme se, zatahlo se, začalo foukat a bylo hnusně a bude hnusně další 3 měsíce ☹

bordino
22. dec 2014

kurňa, já to sako střihla z proužku a stříhala jsem to s šíleným kotětem za zadkem...... jdu si dát panáka

mar_ti_na
22. dec 2014

@crawler jojo, molitan, recyklovala jsem polštáře ze staršího gauče, co měli naši na půdě. Ještě trochu voní senem 🙂 Nový molitan by stál asi dva tisíce, to už mi přišlo hodně, když jsem nevěděla, jestli mi to půjde nařezat. Na Vánoce přijedeme, akorát to bude hektický, tak třeba to osobní setkání uskutečníme v lednu nebo únoru 🙂)

kuna
23. dec 2014

@mar_ti_na tyjo, to je parádní! To muselo dát práce! Ale děti budou nadšené, u nás teď frčí rozebrat opěrky z gauče, vzít deky a dělat si bunkr, takže z tohoto by skákali nadšením!

@bulinka krásný kapsář, parádnice bude nadšená!

@zuzkasim ty jsi nezmar, já bych ten dres asi radši koupila, protože na ty bych neměla nervy 😀. A deka určitě potěší!

@sufik1 krásný dárky!

@crawler vidíš, to je nápad, kup ji manželovi a on tě s ní pak naučí fotit! 🙂 Já bych učitele brala, akorát my jsme na tom doma tak nastejno 😀

@snowwitch hezký, hlavně se mi líbí propracovanost softky!

@anastazieb náhodou super nápad, vypadá to efektně!

@caramilla to jsou krásné fotky, kde jsi vzala to sluníčko 🙂 ! A chaloupka super! Že bych udělala naši bytovku - kvádr? 😀 😀
@koki_melo hahá, já si toho nejdřív nevšimla a pak furt očumovala fotku baráku,kdeže je jaká vlajka 😀

kuna
23. dec 2014

ještě k focení, mně pomájí ty přednastavené programy v tom, že si uvěmuju sounáležitosti a proč ta fotka tak vypadá. Třeba dneska ráno jsem si chtěla vyfotit stromek (a stejně jsem tu atmosféru nezachytila 🙂 ). Foceno ve stejnou dobu, stejné podmíny...
Rozdílné je ISO (v tom teda ještě celkem tápu, k čemu to je - jako ano, zrnitost, ale musím do toho proniknout víc 🙂 ). První je na nastavení krajina, bez blesku, o trochu větší clona a hlavně delší čas. A druhá je nastavení dítě, takže narvat tam co nejvíc světla co nejrychleji - blesk, trošku menší clona a hlavně rychločas. A rozdíl obrovský.

p.s. taky máte ty fotky v pc ostré a po nahrání na MK rozmazané? Chápu, že je omezená velikost dat fotky, ale to rozmazání mě fakt štve....

caramilla
23. dec 2014

@kuna Přesně tu technologii ISO taky teda neumím popsat, ale čím vyšší ISO, tím větší zrna ve fotografii, což pomáhá zvýšení světelnosti.
Cílem fotografa je vždy do objektivu dostat vhodné světlo (proto si také fotografové přejí "dobré světlo" místo "dobrý den" 😀), podle toho, jaký chceš mít výsledný záběr, tak volíš
1. buď vysoké iso - což má výhodu, že zvýší světelnost, ale nevýhodu, že fotka pak "šumí" - šum se dá redukovat do jisté míry v programu na úpravu fotek, ale zase platíš pak tu daň, že je fotka mázlá (on to jakoby ten program vše rozmaže, tím rozruší tu strukturu zrn, ale výsledek méně šumí a je mázlejší), čím vyšší řada těla, tím méně je patrná šumivost - já měla za svůj život Lumix takovou tu zrcadlovku bez zrcadel - ta zrnila už při 200, pak Canon 450D, ten zrnil při 800, víc už se fotit nedalo, Canon 70D fotí i ISO 2000 s hezky čistým obrazem a co jsem četla recenze, tak 5D Mark III fotí i při mnohem vyšší ISU s krásně čistým obrazem, jenže za tuhle srandu zaplatíš 70 tisíc jen za tělo...
2. Nebo otevřenější clonu (co nejmenší číslo) - velkou dírou se do objektivu pustí více světla, ale zase když potřebuješ záběr ostrý ne jen na nose, tak se to nehodí.
3. Nebo kratší čas - z ruky je udržitelný čas 1/100, max 1/80 pro ty, co mají hodně pevné ruce a nebo stabilizátor. Nižší časy se fotí ze stativu, ale zase se nesmí objekt hýbat.
4. Blesk - ten ale kazí plasticitu obrazu, barvy...

Když pere slunce (což vlastně nevíme, co to je 😀 ), tak zase řešíš, jak světla ubrat a je to někdy pro mne osobně mnohem větší oříšek, než světlo přidat 😀 Nejlepší je asi použít filtr...

Tohle se světlem je jedno z mála nastavení, které před záběrem nastavuji, protože další kapitola je třeba vyvážení bílé... Vždy nastavuji a když jsou mraky a světlo se střídá, tak nastavuji před každým záběrem znovu a znovu a znovu.

Udělat dobrou fotku není jen o tom dát automat a cvaknout - a aby to působilo umělecky, tak to cvaknout šikmo 😀 , já před fotkou nastavuji několik proměnných a podle výsledných fotek ještě často několikrát měním a myslím si, že tohle je právě věc, na kterou člověk potřebuje mít zkušenosti, aby věděl, kam sáhnout. Protože před 15 lety jsem měla načteno a i mi jeden pán dával malý kurz fotografie, ale stejně jsem to vůbec nechápala, co mi říká, a myslím si, že se po těch 15 letech stále ještě hodně hodně učím, i třeba na co jaký objektiv použít a jak pracovat se světlem, to se učím stále a mám v tom ještě hodně kam jít...

Někdy mi přijde jako takové připodobnění vztahu k fotografii to, že v patnácti jsem přešla z "kompaktů" na zrcadlovky (tenkrát ještě obyč na film) a nechápala jsem, jak můžu přežít s tak malým zoomem (objektiv měl zoom, ale oproti kompaktu mizerný a malý), teď prakticky zoom vůbec nepoužívám, fotím buď na pevné ohnisko, mám i základní objektiv, který trošku "zoomuje", ale moc to nevyužívám. Přistihla jsem se, že když s ním fotím, tak stejně spíš chodím já! A myslím si, že v tom to je, že musíme fotku chtít dělat samy sebou, tím, co je v nás, v našem oku, ale i v našich nohách, umět pro fotku kleknout do bahna (kdo z vás tohle někdy udělal? 😉 Já furt🙂, nemůžeme tu fotku chtít udělat po tom přístroji... Profesionální fotografové třeba pro jeden záběr chodí na jedno místo měsíc, než uloví optimální světlo... 😎

caramilla
23. dec 2014

Tak ještě poslední dva homemade dárky. Tričko pro ségru a mého strýce.

koki_melo
23. dec 2014

@caramilla Páči se mi to a pěkný sestřih 😉
Šuší pani šuší!

caramilla
23. dec 2014

@koki_melo Díky, sestřih v letu 😀

zikie
23. dec 2014

@caramilla Super.Vy jedete holky!!!!

Po Car se mi sem úplně přispívat nechce, ale asi mi nic jiného nezbyde...
Vesta pro manžela, včera došitá. Límec je normální, jen takhle na ramínku se mi nějak hrne
Můj oblíbený střih overalu z Ott. tentokrát svetrovina Batani
Chrastítka pro očekávanou záplavu holčičích mimin kámošek
Mývalí čepice pro Mišulu
a foto na modelovi

saaralota
23. dec 2014

@zikie super overálek, škoda že už mám mimi trochu odrostlé na tento typ oděvu... 🙂 a vestu by manžel taky ocenil. Nějak teď šití flákám, až opadne vánoční šílenství, dám se do toho.

bordino
23. dec 2014

hurá, začíná to vypadat jako sako! Ale teda není to moc moje zásluha, spíš ta látka, nějakým omylem jsem nakonec sáhla po ní, mámji tu už roky na kalhoty, od někoho jem to dostala a ona tak pěkně drží tvar a dobře se žehlí, přitom je to s vlnou... jsem zvědavá na výsledek. Jen si nejsem moc jistá knoflíkama, asi to táta dostane bez a naznačím si dírk až na něm....

koki_melo
23. dec 2014

@zikie to je krasa a nevim, ci chvalit driv! Zipove kapsy-bojim bojim!, overalek je nadherny! Chrastitka si objednam u tebe i kdybychom tu meli s nimi tancit sambu, jsou skvele! A cepicka je kouzelna 😵

lillyzelvicka
23. dec 2014

@zikie krásné vesta moc povedená a overálek asi "pajcnu" 🙂

já mám došito, stroje uklizené . Co jsem nestihla došiju mezi svátkama děckám je fakt jedno jestli budou mít tričko nebo ne 🙂

caramilla
23. dec 2014

@zikie Máš to všechno nádherné, nechápu, jak to stíháš, protože to máš všechno strašně pracné a vypiplané! 😉

zikie
23. dec 2014

@saaralota Děkuju! Vesta je fakt praktická věc. já si dala po loňsku repete- ta loňská je prý moc krátká... grrr..
@koki_melo Moc děkuju. Chrastítek kolik jen chceš, jsou snadná 🙂 Zipových kapes jsem se taky bála, ale nakonec to celkem šlo, i když bez chyby teda nejsou..

@lillyzelvicka Overalek doporučuju, je až neskutečně jednoduchý, ale efektní a praktický. Můj neoblíbenější střih z Ott.

@caramilla Děkuju!!! Já zas nechápu, co všechno stíháš ty 🙂 Jak byli kluci nemocní, tak jsem jen pletla nebo háčkovala, protože od toho se dá na rozdíl od šití v klidu odbíhat.

kveta007
23. dec 2014

@zikie Máš to nádherný všechno, ale mě nejvíc padla do oka ta čepička. Máš někde návod z netu?

caramilla
23. dec 2014

@zikie Já, když byly děti nemocné, jsem si nezvládla ani udělat kafe 😀 😝

zuzkasim
23. dec 2014

@zikie Krása, overálek, čepička i chrastítka, vesta určitě pěkně zahřeje.

Srážím nejstaršímu čtyřicítky, sama mám virózu, manžel antibiotika, dva nejmladší jsou pouze s nudlí u nosu. Narychlo jsem vysála, přejedu WC a koupelnu, tím náš úklid končí. Jen se modlím, abychom se trošku zvetili a mohli po Štědrém dnu aspoň k babičkám.

a_lexa
23. dec 2014

@caramilla jůůů Snapík super!!! 😵 😵 Ale ten nánožník tedy pěkně ořezali!!! 😝 Je fakt o moc menší než ten u starších modelů. Viz foto - půjčeno z nějakého e-shopu. Ale stříbrná je fakt super 🙂 jen tedy nevím proč, ale myslela jsem že bude na černé kostrukci.

caramilla
23. dec 2014

@zuzkasim Ježiš, to je strašný, moc na vás myslím!!!! Je mi to líto ☹
@a_lexa Žejo? Mě se to totiž taky zdá, že ten nánožník je prťavý a ještě jsi mi ho chválila, jsem si říkala, že to není možné, abys měla stejný. Tenhle je tenký, malý, oškolivý. Takhle přes to madlo jsem ho taky snažila upnout, ale nešlo to, resp. ono to šlo, ale příšerně to odstávalo a půlmetrová díra nad nánožník, kam by fučelo, to fakt ne. Ale jinak je ten kočár labůžo, i manžel už ho má rád.
Nánožník bych stejně šila, tak mi to jakoby nevadí...
Konstrukci si můžeš vybrat, já jsem vybrala stříbrnou - chci co nejméně černých prvků 😀

zikie
23. dec 2014

@kveta007 Děkuju!!! Návod mám odtud http://www.mimibazar.cz/navod.php?id=1900&order=1 Okraj jsem ještě obháčkovala krátkými sloupky, uši jsou taky háčkované a ksichtík je z fleecu, tak nějak jak mě napadlo 🙂

@zuzkasim Uff, to mě mrzí. Držte se a ať je brzy líp!

kveta007
23. dec 2014

@zikie Tak super je, že paní píše návod na vel. 86 - 92, ale neuvádí sílu vlny. Z čeho si pletla a jak ti to velikostně vycházelo?

bury
23. dec 2014

@caramilla - Mína maluje líp jak já 😉 😵
Jak už jsem psala včera, zrcadlovku sice vlastním, ale vůbec to nechápu z toho technickýho hlediska, takže asi budu ten zoufalec, co bude pořád fotit na automat.
Teď jsem si teda taky chvilku hrála, abych vyfotila stromek, který jsme právě dodělali a fakt je to těžký, ale myslím, že jsem nakonec tu atmosféru vystihla. A není to zase až tak OT, protože je na něm plno ozdob doma šitých 😀

Přeji vám holky krásné Vánoce a hlavně pohodu a klídek.
A marodům (@zuzkasim), ať se dáte do zítřka aspoň trošku dohromady 😉

kachnator
23. dec 2014

@zikie Z kterýho ottobre přesně je prosím ten parádní overálek? Díky 😉

jitu22
23. dec 2014

@zikie overálek ze svetroviny je úžasný! Vůbec by mě nenapadlo hoz toho šít, vypadáto skvěle. A ten šedý melír 😵 Brala bych ho hned. Skvělý nápad 🙂 Že bych ji příští rok taky vymyslela? Nebo ještě letos, jestli nakonec přijde nějaká ta zima?

zikie
23. dec 2014

@kveta007 Pletla jsem z merina od dropsu na jehlicích 4. Mišák má obvod hlavy cca 44cm. Dá se to celkem dobře upravit šíří těch vrchních trojúhelníků.
@kachnator Je to 4/2012
@jitu22 Děkuju! Já jsem si svetrovinu objednala na zimní šaty pro sebe, ale pak jsem potřebovala pro Mišáka silnější overalek a měla jsem po šatech 🙂 Fakt doporučuju! A tenhle střih je fakt super- hrozně snadný na ušití a sedí skvěle. Ještě chystám na jaro softovou verzi 🙂

zikie
23. dec 2014

@bury Parádní náladovka!