icon

Sú potrebné dve dojčiace podprsenky?

15. mar 2021

Ahojte maminy, tak pomaly sa chystám na toho nášho vysnívaného chlapčeka a mám pár otázok pre už skúsenejšie maminy. Viem, že na veľa vecí prídem postupne sama ale pri niektorých veciach mám pocit , že je to zbytočnosť. Ak si nájdete trošku času, prosím odpovedzte mi, ako to vidíte vy 🙂
1. V zozname do pôrodnice mám písané 2 dojčiace podprdy. Je to potrebné? Proste nestačí si vyhrnúť alebo stiahnuť tú svoju obyčajnú? Poprípade byť bez ale teda neviem ako to je z vytekajúcim mliečkom 🙂
2. Môžem dať pod seba na posteľ v pôrodnici podložku na prebalovanie pre bábo 60x60? Tiež neviem či mám kupovať tie originál podložky na posteľ, tie na prebalovanie už mám kúpené a rozmýšľam či mi to nestačí aj pre bábo a aj pre mňa na tie cca 4 dni.
3. Budem rodiť v pôrodnici Svet zdravia a zaujíma ma v čom je vlastne bábo oblečené po celý čas v pôrodnici. Nič také nepíšu, žeby som mu doniesla oblečenie, iba na cestu domov.
4. Ak pôjde všetko ako má, priložia mi malého hneď na hruď? Teda ak aj poviem, že si to tak prajem, alebo ho idú najskôr umyť alebo ako to funguje? A ako dlho mi ho takto asi nechajú?
5.Ukážu mi v pôrodnici aspoň trošku ako mám malého kúpať? Vôbec s tým nemám skúsenosť.
6. Kedy ste platili napríklad za epiduralku alebo nadštandardnú izbu, pri odchode?
7. A čo dojčenské nočné košele, ja mám toľko nočných košieľ ale bez odopínania, nestačí to len vyhrnúť alebo stiahnuť ak je trošku väčší výstrih?
8. Veľa som čítala, že také malé bábo sa kúpe len čistou vodou? To stačí? Ja by som teda chcela kúpať dákym sprcháčom/šampónom, rozmýšľam nad Biodermou ABC alebo La Roche Posay aspoň na tie prvé mesiace.

Zatiaľ asi toľko, i keď stále ma niečo nové, nezodpovedané napadne, ale snáď si už poradím 🙂

margaretka_
15. mar 2021

1. Samozrejme to nie je povinne, ale mne napr pohodlnejsie. A mne prinprvom riadne tieklo mlieko, takze byt bez sa mi nedalo
2. Mozes, podla mna. Ja som nedavala nic, nemocka mala take plachty, ktoré vymenili keby bolo treba
3. Neviem
4. To zavisi od nemocnice, ale povedz im to vopred, ze si to zelas 🙂
5. Nam ukazovali. Ja som to tam ani neskusala, cele mi to ukazala sestricka. Aj prebalovanie.
6. Myslim, ze az pri odchode
7. Ak sa ti da stiahnut vystrih, je jedno co mas, hlavme nech to tebe vyhovuje 🙂
8. My sme veeelmi dlho kupali cistou vodou. Maximalne na zadocek mydlo

zuzuliennka1
15. mar 2021

1. vezmi radsej obe, mozno sa ti spusti brutalne mlieko, a vyuzijes (spolu s vlozkami do podprsenky, na to vytekajuce mlieko), ja som napr. rodila akutnou sekciou a kojit plnohodnotne som zacala az doma, po 3 tyzdnoch, takze mne kojaca podprsenka bola k nicomu, aj take sa moze stat
2. asi staci, tieto som ja napr. nemala vobec, v porodnici ich mali dostatok
3. v tej nemocnici som nerodila, takze neviem, ako je to v sukromnych, syn bol obleceny v podstate po cely cas v obleceni, co ho obliekli sestricky
4. zavisi od nemocnice, mne prilozili aj po sekcii
5. ukazali vsetko, kupanie aj prebalovanie
6. pri odchode
7. nemusia byt vobec dojcenske, hlavne aby sa dali vyhrnut, a boli pohodlne
8. praveze na tie prve mesiace len cistou vodou staci, netreba nic ine - naco? babo nebude mat byt z coho “spinave”

michaella24
15. mar 2021

Ahoj,
1. podprsenky som nenosila v nemocnici, nebolo treba, mlieko sa mi spustilo až na štvrtý deň, keď som sa nechala prepustiť domov. Doma som ich nosila len kvôli tomu, aby mi držali tampóny, ale o mlieko som prišla, takže viac som neriešila. No vezmi si obe pre istotu, mlieko dokáže super pretekať, takže budeš potrebovať meniť, ak teda sa ti hneď spustí.
2. ja som mala normálne podložky na prebaľovanie pod sebou, stačilo to. Väčšinu času som mala sieťované gaťky a v nich aj dve popôrodné vložky. No je fajn byť aj bez, nechať vetrať. Ja som mala nepekné popôrodné poranenia, takže mi bolo fajn nemať nič, čo by ma tlačilo do rany.
3. rodila som síce inde, no bábo malo nemocničné veci a perinku. Nedovolili mi ho prezliecť, keď som chcela, že vraj mu bude teplo 🤷 Tak som neriešila, aj tak mi ho vzali hneď na ďalší deň po pôrode na JISku, v inkubátore bol len v plienke.
4. bábätko hneď ako vytiahli, položili na mňa, potom ho na chvíľku vzali len odvážiť, trošku utrieť, dali mu čiapočky a vrátili mi ho na hruď, boli sme spolu dve hodiny. Záleží aj od nemocnice, treba si povedať.
5. mne to ukázali veľmi rýchlo, všetky mamičky nahnali na kúpanie a sestričky tam len nervózne štekali a ponáhľali sa, vadilo mi celý pobyt v nemocnici, necítila som sa tam dobre.
6. ja som za epidurál neplatila, za nadštandard platil manžel pri odchode, kým som sa ja vychystala, som ho poslala zaplatiť to.
7. dojčenskú nočnú košeľu som mala len jednu, ale stačí hocijaká s výstrihom.
8. bábätku stačí čistá voda, naozaj viac netreba, ja som mala nechtíkové mydlo na riťku, inak som na neho nič nedávala. Až neskôr som začala používať La roche Posay kozmetiku - radu Lipikar a Cicaplast, keďže mal suché mapky na pokožke. Nedávaj na neho ani žiadny olej, ak chceš krémovať, tak kvalitnou kozmetikou. Pozor na prírodnú kozmetiku s obsahom rôznych byliniek, napríklad rumanček je alergén. Ja som používala síce tiež prírodnú - Naif, môj malý nemal žiadnu reakciu.

majulino
15. mar 2021

1. Mala som iba pri prvom, ale nevyuzila som, nakolko mi strasne tieklo mlieko musela som mat bavlnenu plienku
2. Ano mozes dat, teraz pri tretom som si priniesla aj ja detsku
3. Mozes mat aj vlastné, okrem perinky, ale podla mna zbytočne
4. Zalezi od pôrodníka. Prilozene mi boli iba dve deti, obe odrodene pri doktorke, dokonca dceru mi prilozili hned aj napriek tomu, ze bola omotana pupocnikom
5. Neviem ako inde, ale tu u na (Trebisov) neukazuju, zoberu a v umyvadle umyju a prinesu ciste
6. Plati sa pri odchode
7. Mala som nocne kosele na ramienka a v tych som kojila
8. Stačí čistá voda, ja som kvoli zvracaniu a dlhym vlaskom u vsetkych troch deti pouzivala samponik (bebelo , je dobry aj na suchu pokozku a mliecnu chrastu)

katkamatka7
15. mar 2021

1. nie, stačí Ti taká, akú máš
2. môžeš, ak nemáš, tak Ti dajú v nemocnici
3. oblečú ho do nemocničného, dieťatko oblečieš do jeho oblečenia až pred odchodom
4. povedz, že si to želáš, ale neviem, či Ti vyhovejú
5. môžu pustiť video, môžeš požiadať, aby Ti ukázali na bábätku
6. pri odchode
7. aké máš, cítiš sa v nich príjemne, tak ok
8. stačí čistá voda

jaskolka
15. mar 2021

1.staci aj obyčajná, bez ti bude ťažko, ak sa ti naleju prsia, tak to až boliet môže, plus vytejat ozaj to mlieko môže.
2.kludnr môžeš, ale zvyknú dávať v nemocnici
3.babatko je obvykle oblečené v nemocničnom oblečení, ale ak chceš, môžeš mu dávať vlastne, len to je nepraktické (ogrcka, pokaka, a nemáš kde oprat, návšteva ti neprinesie ani ne odnesie)
4.povedz, ak chceš, ale moja skúsenosť je, že po pôrode je žena unavená tak, že je rada, ak dieťa vezmú preč, a ona si oddýchne. Ale je to asi individuálne, čiže povedz, ako si praješ.
5.ukazu, ale obvykle sestra okuoe, ty len pozerás, pripadne povedz, že chceš kúpať ty. Ale pri krátkom pobyte v nemocnici je len jedno kúpanie.
6.pri odchode
7.mozes hocijakú, ale výstrih musí byť potom veľký, aby si pohodlne vybrala prsník, netahalo ta pri kojeni neskôr
8.voda úplne stačí, nedávaj mu hneď prípravky, kožu ma omnoho tensiu ako dospelý, a skutočne voda stačí

maximilie
15. mar 2021

1.za mna urcite staci obyčajná. Kojim uz rok, a dojciace nepoužívam, lebo ma islo poraziť toho rozopinania a pripinania a koľko krát som zabudla zapnúť .......
2.ano môžeš, je to to iste
3. Ja som rodila v štátnej, a dali jej oblečenie ktoré som jej ja priniesla. Urcite maj aj svoje, ak by napríklad zareagovalo na to ich, nejakou alergiou, ako my
4. Neviem
5. Ano
6. Za epiduralku sa uz neplatí. Za izbu pri odchode
7. Ak sú elasticke, stačí, ale rátaj s tým ze sa roztiahnu a potom môžeš vyhodiť
8. Urcite stačí čistou. Vsetko je chémia. Natierať len olivovým olejom. Len zadoček som umyvala mydlom. A neskor keď uz vsetko brala do ruk tak aj ruky

nykkushka
15. mar 2021

Ahoj ja som rodila v nemocnici svet zdravia, tak ti to rozpisem 😊
1. Ja som neni zvyknutá pod pyžamo nosiť podprsenku, sloboda je najviac 🤭😂. Ale do nemocnice som si vzala taku obyčajnú na dojčenie, nevystuzenu a vložky do nej. Chvalabohu, lebo vrchná ma sprdla aby som si ju dala, nech nebeham tak na voľno 🤦‍♀️😂 a pre mňa bolo dosť nepríjemné, keď mi vytekalo mliečko a všetko mokre
2. Sestričky budu radi, keď budeš mat svoje podložky, pod mňa dávali na začiatku také veľké, ale potom som si dávala svoje klasické
3. Naš drobec bol narodený v marci, bolo tak asi ako teraz slniečko ale nie ešte teplo. V pôrodnici mu dali oni každý deň čisté body (samozrejme dali by aj viac keby bolo treba) a plienku svoju z domu. Zabalili do látkovej plienky a hrubsej zavinovačky. Plus dávali aj 3-4 látkové plienky, ze keby sa pogrckal atď. To som si do pôrodnice ani nebrala
4. Keď vopred povieš ako si to počas pôrodu a po pôrode predstavuješ, určite ak budeš ty aj babo ok, vyhovujú ti
5. Ukážu ti ako sa o malinkeho starať, všetko kúpeľ, čistenie ušiek, nošteka... Ale aspoň u nás to bolo tak, ze museli vidieť záujem mamičiek. Ja skm za nimi ráno prišla povedala som, ze si ho netrúfam sama umyvat ci by mi to neukázali a nebol problém, každej mamine vyšli v ústrety
6. Za epidural a všetko sa platí pri odchode, ak ti pichnut epidural ale nepodaju žiadnu dávku, nemali by pýtať za to peniaze, aspoň tak je to u nás...
7. Ja som dojčenské košele plne využila je to mega pohodlné, zo uz je asi na tebe ako je to tebe lepšie ale vyhrnat košeľu je nie moc pohodlné asi, neviem
8. A ano malinke babo úplne stačí čistou vodou, nepotrebuje žiadne sprchac aj ked su úplne mega bio eko raw. Pokiaľ nemá dieťatko kožné problémy ozaj len voda, lieh na pupok a krémik na riťku. Naš bude mať rok a najčastejšie ho umyvame čistou vodou, mydlo penu dávame len ked je pokakany aj to len na riťku alebo ked chce bubliny vo vani

majamat
15. mar 2021

baby ti uz poodpisovali. pridam aj aj.

1. moze mat podprdy ake chces, no neskor doma som napr nosila plienku v tielku, lebo vsetko mi rychlo preteklao. mala som vela mlieka. von samozrejme som nosila podprdu a ta mi prsia trosku stiahla a mlieko tak velmi netieklo, ale na zaciatku je to vyraznejsie, potom sa ta produkcia mlieka trosku stabilizuje.
2. mozes aku chces
3. u nas pre babatko poskytovali ( no bolo to pred 10r ) kosielky, asi 8 plienok a zavinovacku. dieta teda bolo v kosielke, nozicky zyvinute do plienky a nasledne do zavinovacky, bolo tam straasne teplo, takto mu zima byt nemohla.
ked som zaspinila, isla som si vymenit, vymienali kus za kus.
4. to neviem,a si zavisi od porodky,a le hadam yb to nemal byt problem.
5. u nas ukazovali
6. nemala som
7. zavisi od teba. ten zoznam je viac mene informacny
8. cista voda je najlepsia, dcera mala dlho aj zapareniny zadocka a aj vysyp na kozi. cista voda nedrazdi pokozku tolko,a ko kozmeticke produkty a nezmyva potrebny kozny maz. a babatko sa fakt moc nespini. maximlane od mleika, ci zadocek moze byt viac znecisteny,a le zvysok telicka nie. no koli zapareninam som malu aj pod plienkou umyvala len cistou vodou. vsetky kozmeticke pripravky ej zapareniny len zhorsovali.

autor
15. mar 2021

Ďakujem dievčatá ❤️

jankapepe
15. mar 2021

1) podprsenky minies aj dve denne 🙃 typ strih a či dojčiaca a či bez je len na tebe
2) áno stačí 🙂
3) 4)5)6) neviem, všade inak
7) tak ako vyhovuje tebe, ja som zasla ako niekoho bavilo stále dookola riešiť gombík a sponky na dojčenských veciach.....ja som z tých čo vyhrnie a ideš 😁
8) čím menej chémie tým lepšie, voda je to naj. Ale fest okakanu ritku veru čistou vodou nestačí 🙂