icon

18-ročný syn chce ísť do aktívnych záloh ozbrojených síl SR

14. sep 2025

Ahojte baby, syn mal 2 mesiace dozadu 18 a odmalička ho to ťahalo k témam ako druhá svetová vojna, vojaci a proste typické chalanské veci. Akurát v poslednej dobe ako asi všetci vieme minister obrany Kaliňák spustil kampaň na vstup do národných obranných síl za nejakú finančnú odmenu, čo je priam pasca pre môjho syna keďže vojakom chce byť a ešte za to dostane peniaze, na ktoré by na brigáde musel drieť veľmi dlho. Mne by to problém nerobilo, keby nežijeme v dnešnej dobe kde je vojna na každom rohu a prinajhoršom by povolali aj môjho syna. Snažím sa o tom s ním diskutovať, že to nie je videohra a že keď ide do tuhého tak to nie je žiadna sranda, ale on si stále stojí za svojím a presviedča ma, aby som mu to dovolila (viem že je plnoletý a nemám mu čo zakazovať a dovoľovať, ale on to stále berie tak že je dieťa a dá na môj názor za čo som rada.) Poprosím vás o názor a rady, čo by ste robili na mojom mieste, ďakujem vopred za odpovede ❤️

Strana
z2
huxy
14. sep 2025

V prvom rade si treba poriadne zistiť, koľko peňazí reálne za to dostane. Až také super to nebude.

denkabemommy
14. sep 2025

@anonym_autor na tvojom mieste by som mu nedovolila žiadnu smerácku kampaň ale normálne VŠ, odkiaľ vyjde už s nejakou hodnosťou, rovnako mu budú platiť počas celého štúdia (ale musí doštudovať, inak peniaze vráti).

autor
14. sep 2025
@denkabemommy

@anonym_autor na tvojom mieste by som mu nedovolila žiadnu smerácku kampaň ale normálne VŠ, odkiaľ vyjde už s nejakou hodnosťou, rovnako mu budú platiť počas celého štúdia (ale musí doštudovať, inak peniaze vráti).

@denkabemommy ozaj to takto funguje? musím si to preštudovať lebo nerozumiem sa do tohto

7lenka11
14. sep 2025

Nechaj ho ísť smerom, ktorý si sam vyberie. Ak odmalička túži byť vojakom, tak pekne šup šup na vojenskú akadémiu a nech v živote robí to, čo ho napĺňa. Či radšej umelo ho dotlačiť do povolania, ktoré bude neznášať a potom ti to bude celý život vyhadzovať na oči?

janettdamian
14. sep 2025

Ach nezávidím ti túto situáciu. Mne pri tomto trhá srdce, len pri predstave vojny, zabíjania, utrpenia.... Je dobre, že syn má záujem sa o tom s tebou rozprávať. Asi by bolo dobré, keby si teraz, keď "o nič nejde" napr. na tej kampani (neviem-nesledujem to) vyskúšal trošku realitu. A potom aj prebrať aj tému, či je reálne schopný zabíjať, dokumenty z 2 sv. vojny sú minulosť, ale čo tak reálne zábery z terajších konflikov (zmrzačené detí at´d., Gaza ). Vie si predstaviť, že chladnokrvne poslúchne rozkaz a zbije kohokoľvek? Či chce byť "vojakom" v kancelárií?

anonym_6b0f62
14. sep 2025

@anonym_autor poznáš svojho syna. Má reálnu predstavu o vojsku, alebo len ako videohra a skreslená honba za peniazmi? Tam ide o disciplínu, o poslušnosť a mnoho iného. Ak si všetko toto uvedomuje a nie je hnaný len agresivitou a tužbou hrať sa na vojačika, tak nech ide. Doležité je, aby reálne vedel do čoho ide a nemal skreslený pohľad na to. Ty mu máš pomocť pochopiť celú realitu, aby sa on vedel správne rozhodnuť.

zuzanita1609
14. sep 2025

Keď to budú robiť rozumní ľudia,potom ho nechaj,kam chce. Ale smerácka banda nie sú ani jeden rozumní, teeda kým sa to netýka ich kože a penez,hnus. No čo už,ako sa dá týmito témami zariadiť prežitie koňa 🤭. ...do politickej poprosím 😁

anonym_1ab7e1
14. sep 2025
@denkabemommy

@denkabemommy má 18, tu si skončila s tým, čo mu dovolíš a čo nie. Ako mu to chceš zakázať? Priviažeš ho doma? Ostávajú len rozhovory, vysvetľovanie, možno stretnutie s niekým, kto bol napr. na misii a išlo do tuhého, ale ináč nič. Návrh s VŠ nie je zlý, možno aj to je cesta

anonym_1ab7e1
14. sep 2025
@huxy

V prvom rade si treba poriadne zistiť, koľko peňazí reálne za to dostane. Až také super to nebude.

denkabemommy
14. sep 2025
@anonym_1ab7e1

@denkabemommy má 18, tu si skončila s tým, čo mu dovolíš a čo nie. Ako mu to chceš zakázať? Priviažeš ho doma? Ostávajú len rozhovory, vysvetľovanie, možno stretnutie s niekým, kto bol napr. na misii a išlo do tuhého, ale ináč nič. Návrh s VŠ nie je zlý, možno aj to je cesta

@anonym_1ab7e1 preboha však sa neber tak vážne 🤣. Ja nepotrebujem zakazovať ani svojmu 8r synovi. Ber to v úvodzovkách, nemusíš chytať za slovíčka.🙈

denkabemommy
14. sep 2025
@anonym_autor

@denkabemommy ozaj to takto funguje? musím si to preštudovať lebo nerozumiem sa do tohto

@anonym_autor pokiaľ sa veci nezmenili (čo by ma dnes neprekvapilo), tak áno, fungovalo to takto dlhé desaťročia. Len teda sa tam treba pripraviť trošku na fyzické testy a psychotesty +matika.

anonym_e9dd78
14. sep 2025

však to je super, keby mám menej rokov tak sa prihlásim aj ja .
autorka nechaj syna nech ide vlastnou cestou.

synne
14. sep 2025

Ak sú motiváciou len peniaze, povedala by som mu, že ak nástupi na VŠ a úspešne skončí prvý semester tak mu zaplatím dovolenku, vodičák, dám príspevok na auto,.. proste niečo po čom túži.Podmienkou je, že nebudú žiadne aktívne zálohy.
Ak má inú motiváciu, tak len a len rozhovory.

yanni
14. sep 2025

@anonym_autor porozpravaj sa s nim a navrhni mu vojensku vysku. Ako vojak z povolania a vystudovany Bude mat viac vyhod ako takyto naverbovani. Mame v rodine viac vojakov, jeden vystudovany, jeden presne takyto „naverbovany“. A hadaj ktory sa Ma lepsie. Aj Moj muz vystudoval na vojenskej VS ale v zahranici. A ked ho poslali do Macedonska po navrate uz mu nebolo vsetko jedno. Vydrzal Este kolko Musel a prastil s Tym. Ani vela hodnosti mu nezarucilo, ze ho od pisacieho Stola Neposlu na Front. No a teraz sa Ma uz 25 Rokov fajn aj bez vojska. Vystudoval super odbor ziadany aj v sukromnom sektore.

yosi
14. sep 2025

@anonym_autor

1/ Je dospelý, ak sa rozhodne, je to jeho vec
2/ Ak by aj prišla vojna, bude vyhlásená mobilizácia, nevyhne sa tomu bez ohľadu na to či bude v AZ alebo nie
3/ Výška príspevkov záleží od typu zmluvy. Viac tu: https://www.noska.sk/

mirokub
Odpoveď bola odstránená
anonym_1ab7e1
14. sep 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub pokiaľ viem, tak študent vojenskej VŠ môže dostať štipendium 16500 eur za tri roky a plat vôbec nie je nízky, samozrejme, záleží od hodnosti. Synov najlepší kamarát ju ´študoval

anonym_979fce
14. sep 2025

Taky vojak na cypre na hranici zaraba nadherne.. Ale rodinu oni moc nemaju.. A nic tam nerobiaa cele dni v nikozii poznam dvoch odtial... Takze super.. A vysluhovy bude paradny.. Ale zabijanie vojny to teda nie.. Nechcela by som aby moj syn bol vojakom

mircalla
14. sep 2025

Mne staci, ze je za tym proruska smeracka banda

yosi
14. sep 2025
@mircalla

@mircalla Projekt aktívnych záloh začala už vláda Igora Matoviča. Táto to len dokončila, mimochodom s podporou naprieč celým politickým spektrom

mircalla
14. sep 2025
@yosi

@mircalla Projekt aktívnych záloh začala už vláda Igora Matoviča. Táto to len dokončila, mimochodom s podporou naprieč celým politickým spektrom

@yosi To je jedno, kto to zacal. Podstatne je, ze je tam Kalinak

zuzanita1609
14. sep 2025
@mircalla

@mircalla 👍, radšej sa nevyjadrim,bo...stále rozmýšľam, prečo má ešte stále "nevypiskali" 🤭. Tak ako úprimne baby predomnou...

anonym_a40315
14. sep 2025

@anonym_autor v prvom.rade ...aku ma fyz.kondiciu? Cvici pravidelne? Lebo moze byt ze ho to velmi rychlo prestane bavit ked zisti aka je to makacka. Ono v telke a na PC to vyzera inak ako v reali.

tykat
14. sep 2025
@anonym_979fce

Taky vojak na cypre na hranici zaraba nadherne.. Ale rodinu oni moc nemaju.. A nic tam nerobiaa cele dni v nikozii poznam dvoch odtial... Takze super.. A vysluhovy bude paradny.. Ale zabijanie vojny to teda nie.. Nechcela by som aby moj syn bol vojakom

@anonym_979fce moja suseda, odmalicka chcela byt vojacka. Bola na misiach, zarobila krasne peniaze, v 35.r sa vydala, muz nevojak, maju dvojicky a zije normalny zivot.

marsmykkok
14. sep 2025

Ako tu už bolo písané vyššie, keby nastane vojna mladého zdravého chlapca povolajú tak či tak. Teda je jedno či sa prihlási do tohto programu alebo nie, ak prihlási tak si aspoň finančne prilepší a je možné že vojna nenastane a nikde nepôjde a keby nenastala zase lepšie ak bude mať nejaký výcvik ako keby ho povolali ako civila z ľudu čo nevie nič-aj pre neho, má väčšie šance prežiť. A vojna je hnus, ale zase kto bude bojovať za nás ak nik nechce ohroziť svojho syna, manžela? Nechápeme sa zbombardovať? Treba to brať aj z tohto hľadiska, že keby to nastalo proste chlapi musia nás ísť brániť.

jananovotna88
14. sep 2025

Môj sa vyhráža , že ak sa nestane hokejový profík, pôjde do armády, nie do aktívnych záloh, ale do profesialneho vojska. Nechce aj tvoj k profesionálom.

petronelag
14. sep 2025

Podľa mňa by bolo lepšie študovať VŠ vojenskú a nie ísť tuto, kde lákajú aj peniazmi, lebo vedia, že niektorí ľudia na to zaberú. Mal by aspoň nejakú hodnosť a tým aj vyšší plat.

petronelag
14. sep 2025

A dobre si prečítal podmienky prijatia? Tam budú brať vojakov, ktorí už majú výcvik, v zálohe a pod. a tá odmena, tá stojí zato?

anonym_7efb5e
14. sep 2025

..nechaj ho, ak po tom tuzi... pozri, ak nastane mobilizacia, povolaju ho tak ci tak a lepsie s pripravou ako bez nej... Kalinak len nahana ludi, lebo je ich urgentne malo, nakolko vela odislo do dochodku, ale tych bolo malo uz aj pred nim, len teraz je minister, tak je to v jeho kompetencii, , ale so smerom to nic nema. Naj je vysoka, skonci uz aj s lepsimi hodnostami a plat tiez super, vobec nie taky, ze nic moc, ako tu niekto spominal. Ale moze aj bez a stale to bude mat dobre (v mierovom stave.) Manzel bol vojak, uz je v dochodku, zarobil krasne, bol na misiach, mame krasnu rodinku, nie je ziaden prepnuty clovek, ani nasilnik, ani nic take predpojate. Ak si ho vychovala v spravneho cloveka, nemas sa coho bat.

thirstymonk
14. sep 2025

Syn je dospelý, sám za seba zodpovedný. Nemôžeš mu to zakázať.

Príde doba, keď nás všetkých povolajú (ale to ja už tu nebudem, neplánujem svoj život položiť na oltár akémukoľvek debilkovi s kravatou, je mi jedno, či putin, či tramp, či fico, či zelensky, proste nezomriem kvoli ich žabomyšim vojnam). A vtedy je úplne jedno, či bude aktívna záloha, alebo neaktívna. Práveže ako aktívna záloha bude mať za sebou nejaký tréning, čož mu zvyšuje šance na prežitie.

Strana
z2