icon

Aká je akceptovateľná požiadavka nad zverejnenú mzdu?

24. jan 2025

Hladam si pracu a zaujima ma z pohladu personalistov, aka je este prijatelna suma,o ktoru si kandidat vypyta oproti zverejnenej sume? Viem,ze zverejnena suma je minimum,ktoru garantuju. Ale povedzme ak je suma 1200e a clovek si vypyta 1400-1500 je to prilis? Samozrejme ak ma clovek skusenosti na danej pozicii a v podstate je to pre danu poziciu "hotovy clovek". Clovek zase nepozna pomery vo firme,nevie,ci neprestreli a firma ho automaticky nevyciarkne,lebo si ho nemoze dovolit. Na druhej strane mozno aj si toho cloveka mozu zaplatit,ale schvalne dali nizsiu sumu a cakaju,ci bude zaujemca
vyjednavat

tana85
24. jan 2025

U nas v medzinarodnej firme je strop zvycajne +40% na danu poziciu k tomu co pisu ako mzda od

zic
24. jan 2025

Tak o par stovak je to nic... to ja by som tak povedal do 2nasobku... tak by som cakal...

lucik194
24. jan 2025

@zic uz davno neplati dvojnásobok

ak je 2000 tak uplne v pohode sa akceptuje 2500. ak si odbornik tak 2700

suzy2508
24. jan 2025

Haha no som sa pobavila nad odpoveďami 😁 po skončení školy som bola na pohovore na pozíciu projektový manažér s anglickým a nemeckým jazykom. Núkali mi 950 v hrubom a o 1000 nechceli ani počuť 😁 manžel teraz pochodil pár pohovorov, lebo chcel zmeniť prácu a obyčajne neakceptovali nič navyše nad zverejnené, pričom má 6 rokov v odbore prax.

autor
24. jan 2025

@suzy2508 No ved ja tiez zijem v realite a uz vidim firmu,ktora si vycleni 1000e na zamestnanca ako mu da 1800,lebo si povie. To sa mi zda riadne prestrelene.

zuzkatel
24. jan 2025

Podľa mna záleží na tom, ako veľmi potrebujú človeka, ako veľmi je pozícia špecifická a čo navyše dokáže človek ponúknuť. Mne akceptovali úplne v pohode dvojnásobok pred rokom a pol, manželovi 1,5-nasobok nie. Na jeho pozíciu je ale oveľa jednoduchšie najst človeka ako na moju.

mima172
24. jan 2025

Je to taká dvojsečná zbraň. Na kvalifikovanú pozíciu bol priestor na vyjednávanie, no keď šlo o ľahšie obsaditeľné pozície, hoci šlo o "hotového človeka", tak tam nie. Čiže za mňa - záleží o akú pracovnú pozíciu ide. Ak si si istá svojimi kvalitami, nejde však o kvalifikovanú pozíciu, tak skus žiadať len symbolicky viac a po skúšobnej dobe vieš požiadať o zvýšenie.
V preklade - keď som hľadala tesára so skvelou praxou, hodnoteniami, vlastným náradím, autom a znalosťou cudzieho jazyka a nasla som takého, tak bol priestor na vyjednanie vyššej mzdy, no keď som hľadala skladníka s VZV s cudzím jazykom na úrovni A2, tak mzda bola daná a snaha o navýšenie základu zo strany kandidáta znamenala vylúčenie z výberu.

tramtada31
24. jan 2025

Som prekvapena z odpovedi. Napr manzel bol preskúšaný (mali prijat troch) o dva mesiace siel na zaškolenie k nastupu (BOZP a iné), bol tam sám, pýtal sa, že prečo a odpoved bola, že nikto nespravil tie vstupné testy okrem neho (podľa otázok boli vysoko odborne a on ich spravil veľmi dobre, lebo odborom doslova zije, vo voľnom čase si o tom pozera YouTube videa a tie znalosti má naozaj vysoke). Dali mu ešte menej, ako bolo vypisane a podmienili to koncom skúšobnej doby, doteraz nemá tu sumu, lebo proste firma nechce platit. Ja keď som nastúpila do korporatu, nie na juniorskú pozíciu, tiež už im bolo za tazko dat o 100 eur viac a to odborný test v anglickom jazyku som zvladla bez chyby

zuzanka.zuzu
24. jan 2025

@tramtada31 a vieš prečo sa to stalo? lebo to muž dovolil 🤷 😉 s týmito informáciami by som mala v ten deň o 500 vyšší a nie že podmienené koncom skúšobnej doby 🤦😂

hankab
24. jan 2025

My aktualne vo firme ponukame v inzerate 1500, kandidatka si vypytala 1900 a berieme ju. Lebo nie je z coho vyberat. Malo dobrych zaujemcov a baba je lepsi priemer, takze aj za cenu +400€ ju chceme. Ak by sme mali na vyber z 10 fajn kandidatov, tak ten co by si vypytal o 200€ viac oproti ponuke by bol odpisany. Takze z pohladu kandidata podla mna absolutne nie je mozne odhadnut o kolko viac by si mohol pytat a ci sa tym sam nevyradi z vyberu.

chrobak7
25. jan 2025

Na to neexistuje pravidlo. Niektoré firmy uvádzajú minimálny plat, niektoré uvedú konkrétnu mzdu. Každá firma má ale zvyčajne nejaký odmeňovací poriadok, kde sú určené rozpätia miezd podľa pracovných pozícií alebo tarifných tried.

Nie je dobré na pohovore vyblafnúť hneď požadovanú mzdu. Treba si najprv počas rozhovoru zistiť, či firma je ochotná akcepovať vyššiu požadovanú mzdu. Treba sa pýtať spôsobom, či ponúkaná mzda je minimálna, alebo je to fixná ponúkaná mzda. Treba si zistiť, aký je odmeňovací systém v danej firme - či majú len 12 krát základný mesačný plat, či majú nejaké odmeny, koľko sú tie odmeny, ako často dávajú odmeny (1x do roka, 2x do roka..), či sú tam nejaké osobné príplatky, nejaké benefity, napr. vo forme príspevku do 3. piliera - čo nie je zanedbateľná suma (u nás je to okolo 100 € mesačne) a pod.

Uchádzač by mal poznať svoju cenu. Dôležité je tiež, či uchádzač má aktuálne prácu, alebo je nezamestnaný a hľadí si prácu. Ak má prácu, tak sa môže odraziť od mzdy v súčasnej práci a vypýtať si o 10 - 30 % viac. Ak prácu nemá, tak záleží, či prácu bytostne potrebuje, alebo môže vyjednávať, prípadne ak ho nevyberú, tak či môže hľadať ďalej.

Ako už odznelo vyššie - ak firma potrebuje kľúčového zamestnanca, tak bude ochotná ho zaplatiť.

Nakoniec - mzda je vždy vecou dohody. Ak by si aj vypýtal viac a bude ideálny kandidát a firma mu požadovanú mzdu nemôže dať, tak mu navrhne nejakú mzdu, ktorá bude asi na hornej hranici rozpätia pre danú pozíciu. Takže netreba sa báť vypýtať si viac, než ponúkajú. Hlavne vtedy nie, máš inú alternatívu a nie si odkázaný zobrať hocijakú prácu.

Mal som prácu, kde som mal mzdu 2000. Našiel som ponuku, ktorá bola presne šitá na mňa. Ponúkali od 2200. Keďže som nemal čo stratiť (prácu som mal), tak som si vypýtal 2500. Dostal som ich a boli radi, že ma prijali.

Ešte jeden poznatok z doterajších zamestnaní - pokiaľ bude človek na jednej pozícii v jednej firme, nemôže očakávať, že mu bude výrazne zvýšený plat. Firmy zvyšujú platy len opatrne, max. 3-5 %. Ak človek chce výrazne postúpiť platovo, musí zmeniť zamestnanie, kde si vypýta viac. Potom zase mu budú zvyšovať len o nejaké inflačné.

idamia
Autor odpoveď zmazal
idamia
Autor odpoveď zmazal
autor
25. jan 2025

Toto nie je vysoko odborna praca,zas na druhej strane, som z BA a plat,ktory ponukaju nie je ani priemerny pre danu poziciu,cize vzhladom na to,ze mam dostatocne dlhu prax,nie som ochotna ist pod priemer. Preto som sa pytala,lebo sa nechcem uplne odpalit,nakolko mam vysoku sancu sa tam dostat, aj by ma to bavilo. Som sice nezamestnana,ale davno nemam 20,takze uz ma nebavi kazdu chvilu menit robotu, a preto nechcem zobrat hocico zas len na chvilu.

lindus_esterka
25. jan 2025

Otazne je, ci je tvoja dlhodoba prax velkou výhodou. Ak je to pozicia, kde novacika zaskolia za tyzden a je ochotny robit za ponukany plat, tak asi vezmu skor jeho než teba. Ked sme hladali do firmy recepčnu cisto na otváranie dvier, tak sme uchadzacku, co si pytala o 200 viac, vyskrtli. Na narocnejsiu poziciu nam prisla na pohovor baba, prakticky hotovy človek, a bez problemov sme jej pridali 500€

tana85
26. jan 2025

@suzy2508 pisem z praxe, robim na HR, vidim kolko pisu a za kolko ludi prijmu. nevravim, ze je to pravidlo, ale hotovemu cloveku snad ani raz nedali minimalnu

vroni
26. jan 2025

Ako personalista (ale mimo sk) - nikto nečaká, že uchádzač bude akceptovať ponúkanú mzdu (a ak ano, vetrim problém), ale ak si niekto vypyta o 40 a viac % plus, musí mať alebo fantastické odôvodnenie alebo nemáme záujem. Obvykle sa dohadujeme na 20 až 30% plus nad základnou ponukou (priemerne)

suzy2508
26. jan 2025

@tana85 nehovorím o minimálke. Toto tých 950 v hrubom ale bolo 5 rokov dozadu. Bola som síce bez predchádzajúcich pracovných skúseností u nejakého ofiko zamestnávateľa, ale s červeným diplomom a životopise som v dobrovoľných činnostiach mala toho ozaj dosť z praxe. Nechceli debatovať ani o 50 e vyššie, chcela som aspoň tých 1000 v hrubom. A to mi po pohovore volali ešte cestou domov, že ma chcú. Mi to prišlo trochu aj smiešne, keď ti mám pravdu povedať, naťahovať sa o 50 e v hrubom a spravila som si aj trochu o nich obraz. Či si myslela iné ako minimálnu mzdu? Minimálnu, ktorá bola uvedená v inzeráte na danú pozíciu?

tana85
26. jan 2025

@suzy2508 ano, to co teraz pisu, ze od 🙂 nie kazdy vidi hodnotu v skutocne dobrom zamestnancovi, zial aj s tym sa stretavam, ze viac si vyboxuju taki, co si to ani nezasluzia, ale vedia to nejak uhrat

suzy2508
26. jan 2025

@tana85 ja mám tiež ten dojem. Najviac mi to bolo ľúto teraz u manžela, prišlo mi, že ho odpísali obyčajne ešte pred pohovorom, pritom 6 rokov v jednej firme na jednej pozícii, zabehnutý, lojálny, nekonfliktný, akože fakt mi to bolo ľúto, že chodil vždy len sklamaný domov potom z pohovoru. A to mal x krát dojem, že sa len zbytočne prešiel a bolo to pro-forma, lebo vybrali kandidáta, ktorý ani nemal pracovnú skúsenosť na danej pozícii. Ako keby celé interview bolo len akože. Aj ja som raz na takom pohovore bola, otrasne som sa cítila. Niekedy sa oplatí mať papuľu a široké lakte, no.

tramtada31
27. jan 2025

@tana85 na to mam taku vtipnú historku. Nastupovali sme do firmy 4. Jeden chalan si z nás vyboxoval najviac (dobrý bajkar, z nás 4 bol najmenej schopny a o pracovitosti ani nebudem hovorit). Súčasťou prace bolo každý mesiac spravit Excel s funkciami ako VLOOKUP a pod. Každý mesiac chodil za kolegom, aby mu to spravil (nech mu to ukaze, on zabudol, pritom to už na pohovore mal ovladat). Ten 1,5 roka sa vo firme takto pretackal a potom išiel do Prahy, kde si ešte vybavil o 500 eur vyšší plat, sme si tak medzi sebou vraveli, že horko tam zaplacu, lebo prijali človeka, za ktorého budú musieť robit druhi.

autor
27. jan 2025

@vroni Dakujem,presne toto som chcela vediet,pomohla si mi.

dancingqueen321
8. feb 2025

@suzy2508 nebol to t-systems/deutsche telekom? :D

dancingqueen321
8. feb 2025

@tramtada31 v ktorom korporate robia na anglictinu test? :D este som o tom nepocula..

tramtada31
8. feb 2025

@dancingqueen321 nie na anglictinu ale odborný test na preverenie odborných znalostí z určitej problematiky v anglickom jazyku, tzn nie v slovenskom jazyku. Tým, že som mala profku na VS, ktorá bola lenivá prekladať ucebne texty, ci testy (učila aj na city univerzity anglicky program), tak pre mna to problem nebol, lebo som v anglictine ovládala danú terminologiu, ale pre bežných uchádzačov to musel byt problem.

suzy2508
8. feb 2025

@dancingqueen321 ku podivu nie 😁😁 zjavne je takýchto firiem viac než dosť 😁