icon

Aké máte zamestnanie??

2. jún 2021

Pekný večer. Píšem anonymne lebo tu chcem napisat pár súkromných veci a nechcem aby tu o mne vedel každý všetko, tak dúfam že sa chápeme.... 😊😊🙂

Tak chcela by som sa vás opýtať, kde pracujete, či vás tá práca baví a či robíte niečo úplne iné ako máte vyštudované/ alebo iné ako zameranie na vašej strednej škole.
Ja osobne mám vyštudovanú obchodnú akadémiu, zameranie na bankovníctvo. Mala som maturitu aj z účtovníctva, no klasická OA.😊😊 lenže ako som skoncila školu vedela som že nechcem ísť na vysokú lebo som to brala ako stratu času pre mňa. Doteraz si za tým stojím a som rada že som sa tak rozhodla, čiže o tom písať nechcem. Po strednej som začala pracovať v obchode s oblečením , no proste typická, ozajstná, prvá práca po škole. Tam som vydržala skoro rok potom má nejak vietor odvial do gastronómie, mala som tam kamarátku tak som tam bola veľmi veľmi dlho. Potom som chvíľu robila v kancli a nakoniec som išla robiť tiež do obchodu ako vedúci manažér. Tam som doteraz, už zopár rokov tomu bude ale poviem Vám, že chcela by som po týchto xy rokoch pracovať v inej práci. Najviac čo by mne vyhovovalo je flexibilita pracovného času, ktorú som doteraz nikde nemala. Nevadila by mi ani sedavá práca, pretože už mám nachodene dosť a už cítim že by som chcela mat klud aj od ľudí celkovo v týchto službách je to extrém niekedy a po psychickej stránke ani nehovorím.
No ale čo bola podstata tohto príspevku. Myslite si že som vyhorená? Alebo naozaj mám ísť do toho a nájsť si niečo iné po čom momentálne túžim? Moju prácu mám rada ale verím že už to dlho nevydržím. Nechcem robiť unáhlene rozhodnutia. Koľko krát mi je aj po práci do placu, nemám čas na nič ani na seba, pracujem aj doma, no a za tie peniaze mi to nestojí som si uvedomila.
A prosím, ženy ktoré robíte niečo takéto ako som podpisovala vyššie, ako ste sa k takej flexibilnej práci dostali? Prepáčte za môj výlev budem rada keď sa niektorá dostane až sem a zanechá komentár 🙂

Strana
z2
nafka0483
4. jún 2021

Ja som ucitelka - jazykarka. Chvilu som ucila, ale podmienky v nasom skolstve su ake su, takze ked sa mi naskytla prilezitost ist inde, tak som to vyuzila. Zahranicna IT korporacia zhanala ludi na jednoduche procesne pozicie, podmienkou boli 2 cudzie jazyky - radsej ma par mesiacov zaucali na odborne veci ako keby ma mali 2-3 roky ucit 2 jazyky. Takze to bolo stastie. Zacala som teda na nizsej pozicii, ale tym, ze sa rada ucim a ide mi to rychlo, tak som si urobila postupne odborne certifikaty a posuvala sa na komplexnejsie pozicie. Dostala som sa aj k projektom, kde som najprv pracovala ako clen timu, potom som robila PMO az som sa prepracovala ku samotnemu projektovemu riadeniu. Firma ta nuti nestagnovat, ale posuvat sa dalej a vzdelavat sa. Najjednoduchsie pozicie sa outsorucuju, cize clovek ani velmi nema na vyber. Uz pred pandemiou som mala neobmedzeny home office, takze som chodila do kancelarie ked to bolo potrebne, podla toho ako som si zariadila stretnutia a konferencne hovory. Pracovnu domu mam flexi, ale zavisi od konkretneho projektu. Niekey robim do vecera, niekedy mame nocne migracie kedze sa prisposobujeme pracovnemu casu zakaznika a nemozeme mu odstavit systemy pocas prace, takze sa to robi v noci, alebo nadranom a cez vikendy. Inokedy je pohodovy projekt a robim denne cca medzi 9-15 podla toho ake office hodiny ma zakaznik a zvysny cas si zadelim ja - ci chcem robit rano od 6tej, ci budem robit do vecera... V praci nikto neriesi ci mam vysoku skolu, ci som studovala manazment, alebo co. Podstatne je ze mam pozadovany skillset, ze viem jazyky. A ci som si robila certifkaty individualne, ci ma to ucili v skole, ci som sa jazyk naucila z telky, ci z pobytu v zahranici, ci mam z neho statnicu, toto nikto neriesi.

nafka0483
4. jún 2021

@annamalaga Ako ti uz Ivka vysvetlila, to s aneda len tak povedat, ze v "korporate". Vies co vlastne korporat znamena? V akom odvetvi a zhruba aku poziciu si predstavujes?

U nasv (IT) to bolo este takych 10 rokov dozadu tak, ze ak si vedela po anglicky (ale realne komunikovat aj so zakaznikom, nie ledva pozliepat vetu) a k tomu bud nemcinu na rovnakej urovni, alebo aspon nejky IT zaklad - aj ked len zakladne operacne systemy, alebo trosku siete, tak sa na najjednoduchsie pozicie dalo velmi lahko dostat. Vsetko sa tu rozvijalo, takze sa prudko zvysoval objem prace a naberali sa ludia.
Ale za tych 10 rokov sa vela zmenilo. najjednoduchsie "monkey jobs" sa zautomatizovali, obmedzili sa na minimum, co sa dalo sa outsourcovalo do krajin, kde je to lacnejsie. A tu ostali komplexnejsie veci, kde uz nieco treba vediet. Ano, ti co zacali pred x rokmi ako ja, sme mali cas a prilezitost vypracovat sa, vtedy kazdy kto bol aspon trochu sikovny mal sancu. Teraz uz taketo pozicie otvorene nemame, jazyky stale treba ale k tomu treba patricny skillset. A samozrejme stale hladame za dost dobre platy odbornikov - ale to treba naozaj vediet - serniorov na vyvoj, architektov a pod.

Keby si este povedala nieco konkretnejsie, ze chcem raz riadit projekty, tak viem ta navigovat po com sa poobzerat, ake kurzy si urobit, medzinarodne ceritifkaty, ale ked chces len robit nieco jednoduche aj za maly plat v nejakom korporate to je definicia ako chcem robit nieco s dokumentmi niekde v kancelarii.

ofzuza
4. jún 2021

K tej vs - mam opacnu skusenost ako tuna baby pisu. Vdaka tej skole ma vzali pozicie, kde by sa inak nedostala.

kvetinka75
4. jún 2021

@ofzuza ja tiež poznám ľudí, ktorí sú na určitých miestach vďaka VŠ. Ja keď som si hľadala prácu, na niektoré miesta bez VŠ - žiadna šanca. Aj keď nie je problém sa prácu naučiť. jednoducho také sú niekde podmienky. Takže pokiaľ človek na to má, treba si nájsť také odbor ktorý ho baví a radšej si tú výšku spraviť. Jasné, že ak chce niekto robiť kuchára, piecť koláče alebo niečo iné kreatívne, tam je to zbytočné. Niekomu sa VŠ môže hodiť, inému zase nie.

Strana
z2