icon

Aké sú možnosti uplatnenia v IT sektore?

6. máj 2024

Čo si myslíte o uplatnení v IT? Teraz sa tam dá dostať a dobre zarábať ale osobne si myslím, že každý druhý je IT génius a študuje, pohybuje sa v tej oblasti. Ak to takto pôjde naďalej (a pôjde, je čoraz viac študentov), tak možno o 5 rokov sa tam bude problém uplatniť, bude toľko absolventov. Naprikald ako také právo, dá sa tam dobre uplatniť a zarobiť ale nie je to ľahké, je toľko právnikov. Alebo máte na to iný názor?
Dcéra silou mocou chce študovať informatiku ale až budúci rok maturuje, tak kým skončí situácia na trhu môže byť úplne iná, pre ňu neprospešná.

Strana
z2
slniecko5
6. máj 2024

@dorottka všetkému rozumiem, len na zaujíma (ak máš big picture), aku inú oblasť ma vyznam dnes študovať? Ak ma človek analytické a matematické myslenie. Okrem lekára, ekológie a učiteľov, čo budú stále chcení, tam AI nebude úradovať.

sevrin
6. máj 2024

@13uzivatelka11 a ty sa hneď nemusíš odúvať, keď ti tu niekto názorne vysvetlí, čo je to to "sedenie za počítačom", ako si mnohí mylne myslia.

dorottka
6. máj 2024

@slniecko5 nuz ak ma človek fakt analytické a matematické myslenie, ma k tomu vztah a chce ist studovat, tak nemyslim, ze je v sucasnosti lepsia alternativa na studium ako prave informatika (ta vseobecna, nie kyberbezpecnost atd), alebo potom mozno v kombinacii s matematikou (to je inak velmi dobra kombinacia, kludne aj ucitelsky smer). Na tychto odboroch si to len prehlbi a vymaka a to nebude na skodu nikdy, prave naopak, bude to potrebne coraz viac. Ak aj vsetky odbory nahradi AI, ak poznas tie principy do hlbky, budes mat konkurencnu vyhodu tak ci tak.

slniecko5
6. máj 2024
inaemre
8. máj 2024

Urcite nech dcera ide do toho. Ale aj tak z vlastnej skusenosti musim povedat, ze skola jej da len zaklad, neskor sa musi sama rozvyjat. Chodit na kurzy, specializovat sa, najst to nieco v com bude naozaj dobra...
Manzel sa za par rokov dostal na taku poziciu ze sam uz neprogramuje, programatorske ulohy zadava "lacnej pracovnej sile" zo Slovenska. Zijeme v zahranici. Ale zase ak niekto chce ostat len pri programovani tak je to tiez ok, ti programatori tiez nezarabaju tak zle.

kattrin5
8. máj 2024

Muz robi v IT( software inzinier) a teda sa o pracu vobec neboji, ja som na vyske vystudovala Econimics so zameranim na Data Science a Machine Learning a tiez sa o pracu vobec nebojim. Pokial chce stalu pracu v IT, nech studuje Machine Learning a AI, tam bude praca stale.

dkethe
Autor odpoveď zmazal
evkatk
8. máj 2024

Skutočná IT práca je práca počítačom a nie ukladanie káblov a pod. Na to sú servisní technici s učňovským a stredoškolským vzdelaním. IT práca je stále potrebná a vždy jej bude len viac. Moje 2 deti syn aj dcéra už viac ako 10 rokov sú IT-čkári. Už 3 roky pracujú z domu a ich platy sa pohybujú od 3000 Eur a viac mesačne. Nesťažujú si a práca ich neprestala baviť. Sťažujú sa iba na to, že na svoj plat pracovali roky a noví absolventi tých istých VŠ dostanú pri nástupe takmer toľko. To sa im zdá nespravodlivé.

evkatk
8. máj 2024

Je smiešne odporúčať niekomu, kto môže po ukončení štúdia mať plat v čistom cez 3000 Eur možnosť štúdia učiteľského smeru matematiky. Nástupný pat učiteľa v čistom nedosiahne ani 1000 Eur a zvyšovanie je tabuľkové po odpracovaní niekoľkých rokov. K učiteľstvu musí mať vzťah, božskú trpezlivosť a prirodzený rešpekt. Viem o čom hovorím po 44 ročnej pedag praxi. Učiteľ musí to mať v sebe a hlavne to, že v jeho živote je na prvom mieste žiak a škola, potom dlho nič a až tak nasledujú vlastné deti a najbližší. Pri zmene poradia to už nie je dobrý učiteľ a niet divu, že s takým nie sú spokojní ani rodičia jeho žiakov. Učiteľ sa učiteľom nestane štúdiom, musí sa s tou schopnosťou narodiť a chcieť ním byť celý život. Obzvlášť to platí o matematikároch, ktorí si musia žiakov získať, pripútať (boala som tiež matikárka) ak chcú dosiahnuť dobré výsledky u žiakov. Učiteľstvo nie je zamestnanie, ale celoživotné povolanie s vrodenou schopnosťou obetovať sa druhým pre ich dobro, pre ich vedomosti. Študovať IT v kombinácii s učiteľstvom matematiky je scestné. Buď chce byť dotyčný učiteľom so všetkým alebo IT -čkárom so štúdiom na to zameraným.

dorottka
8. máj 2024

@evkatk pekne si popisala teoriu a som rada, ze taki ucitelia existuju, bohuzial asi vela ludi mi da za pravdu, ze nie je uplne bezne takych oddanych ucitelov stretnut (alebo mozno len ja som mala smolu). Neviem, co je zle na studiu ucitelstva MAT-INF, mam takych kolegov vo firme a su skveli, skoncili ucitelstvo a hned sa zamestnali v IT, do ucitelskej praxe ani nesli. Taktiez mnohi moji spoluziaci na vyske si dokoncovali pedagogicke minimum pre pripad, ze by chceli niekedy informatiku ucit na skole a veru jedna spoluziacka uci od skoncenia skoly informatiku na zakladnej, hodili jej aj matematiku, kedze nevedeli zohnat ziadneho matematikara a je tam velmi spokojna, aj ziaci ju maju velmi radi. Ja v tom nevidim ziadnu neprekonatelnu prekazku.

dorottka
8. máj 2024

A este som chcela doplnit, preco som tu vobec nadhodila tu temu o zmene IT trhu prace, tak napriklad tento blog: https://www.theseniordev.com/blog/the-developer...
Je ich velmi vela a vidim/citam na roznych dev forach to iste, youtube je toho tiez plny, u nas je tiez komplet hiring zastaveny uz dobry rok a pol a juniora sme nevzali aj tri roky hadam. Nehadam sa, kazdy ma inu skusenost, kvalitni seniors su safe, pise sa to aj v clanku, len zjavne sa nieco deje, co trh urcite trosku zmeni.

evkatk
8. máj 2024

Taký, kto nešiel študovať učiteľstvo s tým, že bude iba učiteľ a nič iné v živote robiť nechce, nech ani učiť nikdy nejde. Nie je učiť ako učiť a iba odučiť. On spokojný môže byť, len či sú spokojní aj jeho žiaci a ich rodičia. A potom sa nedivme, že výsledky v matematike v medzinárodnom meraní sú na Slovensku na úrovni rozvojových krajín napriek tomu, že v 90. rokoch sme patrili k najlepším a dokonca Japonsko rokovalo koncom 80. rokov min. stor.o odkúpení nášho školského systému. Čo sa stalo, že sme sa tak pohoršili? Deti učia "kadejakí učitelia" a tým im len škodia.
Čo sa trhu práce týka - dobrý IT-čkár bude mať prácu vždy aj dobrý plat. Ale čo s takými, ktorí svoju prácu neberú vážne? Ako napr. žena, ktorá odíde na 3 roky na MD. Z takej už nič nebude. Za 3 roky došlo k takým zmenám, ktoré dobehne s vyplazeným jazykom iba ak sa dlhší čas bude venovať len svojej práci. To nie každá je ochotná. Podobné je to aj s mužmi. Aj v tejto brandži je potrebné "chcieť" a "musieť" ak niečo mám dosiahnuť a neprísť o prácu ako nádejný adept na vyhodenie.

dorottka
8. máj 2024

@evkatk s tou materskou nesuhlasim, to je blud. Mala som kolegynu (nie SK), ktora bola na materskej dokonca 7 rokov a vratila sa potom do praxe, v 43 rokoch. Nastupila na mediorsku poziciu (predtym bola senior) a za 3 roky z nej bola techlead. Za tych 7 rokov jej vela veci uniklo prirodzene, ale aj vela tych nepodstatnych “vystrelkov”, ktore ako prisli, tak aj odisli, tie sa ucit nemusela, uz boli passe, ked mas kvalitny zaklad a “vies to robit”, chytis sa a nabehnes. Nerozumiem tej hlaske, ze zena, ktora ide na MD neberie svoju pracu dost vazne a nic z nej nebude… coze?

evkatk
8. máj 2024

Tá kolegyňa zrejme patrila k tým, ktorí "chcu". Klobúk dole, no koľko je takých, ktoré po dlhodobom návrate sa idú zrútiť a nič nestihajú a nejde im to tak, ako predtým. Je ich podstatne viac. No žena po návrate potrebuje aj dobré zázemie doma, aby sa plnohodnotne mohla zapojiť do práce. Kto svoju prácu berie vážne, neopustí ju na 3 roky, ale si to zariadi tak, aby v nej mohla čím skôr pokračovať. Obzvlášť to platí v školstve, kde učiteľka nemôže opustiť svojich žiakov, ktorí si na ňu zvykli, potrebujú ju, dôverujú jej. Veď stačí jeden chybný krok a môže to mať pre žiaka vážne následky do budúcna. A platí to aj v mnohých iných zamestnaniach. Kto berie svoju prácu vážne, musí sa o seba podeliť aj so svojimi deťmi a nie sebecky zostať doma, čo je jednoduché riešenie. Musí zvládnuť prácu aj malé dieťa naraz. Občas je to ťažké, spánok skrátený na 4 hod. za noc, nemať čas ani na rannú kozmetiku pravidelne ani na raňajky a večere. No trvá to len nejaký ten rôčik, čo sa dá zniesť.

slniecko5
8. máj 2024

@evkatk kamoska-vyštudovana ITckarka sa po 15 (!) rokoch doma v 45tke vrátila k svojmu chlebíčku, veľmi rýchlo pochopila všetko podstatne, dnes ma IT živnosť, slobodu v práci a darí sa jej výborne. Keď ma niekto IT myslenie a chut sa učiť, nič nestratí. Ďalšia to iste po 6 rokoch doma, snažili sa jej v práci vo všetkom max vyhovieť, lebo vedia, že jej to pali.

1_silvia
8. máj 2024

Určite by som ju v tom podporila. Priemysel a vyroba stojí na IT, itckarov je všade malo ....IT nie sú len počítače... ale aj programy, softvery, nastovanie strojov a zariadeni, ich vyroba, vyvoj a výskum, cely automotiv a budúcnosť elektromobily o tom nehovoriac... ak ju to baví určite by som ju v tom podporila. Za mňa lepšie ako technicky smer je už len medicína. 😊

mirko84
9. máj 2024

Uprimne, pomer zastupeniea zien v IT je velmi maly. Aj z vlastnej skusenosti viem, ze manazeri maju radi v time aspon jednu zenu, kedze to velmi pozitivne vplyva na kulturu a dynamiku daneho teamu. Takze ak bude aspon priemerne dobra, nebude mat absolute ziadny problem najst si pracu.

1_silvia
11. máj 2024

@evkatk šikovná inteligentna žena sa dokáže presadiť aj po materskej na dobru pracovnu poziciu. Smutné, že práve žena píše opak.

Strana
z2