Ako ešte vydržať do júna?
Ahojte.
Ucim 4. rok na zakladnej skole na zapadnom SK. Vzdy ma to tahalo k detom a aj ucit. Tento skolsky rok vsak uz citim, ze nevladzem. Nejde o samotne ucenie, to milujem! Ale o to, ze musim neustale napominat, prekrikovat, vychovavat a ucenie casto ide bokom. Chodim domov vycerpana a frustrovana. Ucim na 2. stupni a zaroven som aj triedna ucitelka. Mame na skole dost vela problemovych ziakov. Ide aj o to, ze sa neucia, nemaju zaujem. Pred rokom som ukoncila aj rigorozne konanie, aby som sa posunula casom vyssie. Nechcem odist zo skolstva, respektive z toho prostredia, kde sa uci.
Ako ma vydrzat? Uz nevladzem a PN neprichadza do uvahy. Prerusit tento skolsky rok velmi nechcem, chcem este nabrat prax. Mojim cielom je ucit dalej, ale presunut sa skor uz ako lektor jazykov. Ucit dospelych. Mat vacsi klud v zmysle nonstop neriesit detske hadky, kriky, drze spravanie, ale naozaj ucit a nieco tym ludom dat. Dakujem za kazdu radu ako to este zvladnut, do prace chodim nervozna, lebo viem, ze zase to nebude o uceni, ale o kriku, hluku.
Co vydrzat do juna, prosim ta nelutuj sa, vsak teraz budes mat 3 dni prazdnin, potom od vianoch do januara, skoro mesiac, vo februari tyzden budes mat jarne, potom velkonocne....vsak zacni poberat magnezium, obrat sa na nejakeho psichologa aby ti poradil ako sa spravat k problemovym detom!
@kornelies preco by to mal vediet cely ucitelsky zbor? A ak by aj vedel. Myslis, ze nikto nikdy nemal problem zvladnut triedu? Co je na tom zle? Ja som prve mesiace nezvladala deviatakov a aj v mojej triede sa nasli zo 3 deti, na ktore som nevedela ako. Vdaka kolegom, ktori si ma podchytili, som o dalsie 3 roky uz ja radila kolegom ako pracovat s deckami. Plus samostudium.
@nikaeli Ty nie, ale bola by si prekvapena, vo kolegyne vytahuju pocas navstev u kamaradiek. Napr. Nemenovana pani, manzelka primatora so strednou odbornou skolou nastupila ako asistentka ucitela. Zacala tento rok s VS. Jej kolegyne ju maju v zuboch, lebo je "riedka". Ziadne skusenosti, ucivo neovlada, kedze bola ziacka danej skoly pred 20 rokmi. Starsie kolegyn ale aj celkovo ucitelsky zbor nou pohrda, ale pred nou hraju formu.
@kornelies je rozdiel, ak je niekto asistent s nulovou skúsenosťou bez akéhokoľvek pedagogického vzdelania a učiteľ s VŠ, ktorý už niečo odučil. To, že tebou spomínaná asistentka neovláda učivo danej triedy/ školy je niečo iné ako problémové správanie, vyrušovanie a nezáujem žiakov o prácu na hodine. Aj ja mám asistentku, ktorá je druhý rok v praxi a ani raz som sa jej nevysmiala, keď niečo nevedela. Snažím sa jej pomôcť, ukázať čo a ako. Pracujeme spolu, nebudem do nej kopať.
Autorka ako sa tie deti správajú na iných hodinách pri iných učiteľoch?
@akvi nie, ziadne konstruktivne riesenie si autorke nedala, skor si ju este viac zdeptala (okrem tej knihy od Rogersa).
Napr. ja nesuhlasim s tym, ze dieta ak nieco nechce, tak nemusi. Ked dovrsilo 6rokov, tak ma do skoly chodit, ma sa tam cosi naucit a nie, ze mu budeme ustupovat, lebo jemu sa nechce.
Ono vies "respektujuce" - a co to respektujuce skolstvo vychova z deti? Dospelych ludi, ktorym sa nechce chodit do roboty, lebo vzdy boli respektovani, ze sa im nic nechce, uprednostnia branie vseliakych davok a podpor atd.
@ivana11155 dala som dosť konstruktivnych rád. To, že tebe sa nepáčia, to je predsa druhá vec. Autorka evidentne nie je nesvojpravna a vyberie si z tých rád to, čo s ňou suznie. Nerozumiem, prečo si dovolíš tvrdiť, že som ju zdeptala. Nepochopenie tu vyjadrilo niekoľko iných osôb. Ja som vyjadrila pochopenie, pretože viem, aké je to náročné. Len na rozdiel od teba a väčšiny učiteľov, vidím iné príčiny problémov v školstve. O respektujucej výchove pravdepodobne netušiš nič, inak by si nemohla napísať to, čo si napísala, ani tým štýlom, akým si to napísala.
Skraja školského roka si v koncoch s nervami a... Verím ti.
Kamarátka dala výpoveď v máji, tiež bola 5. min. od zbláznenia.
Jej riaditeľ zobral všetko, co "došlo z ulice". Po 3 integrovaných, Ukrajinci, adhd, Srbi on zobral a učiteľka napluj si do dlaní a zvládni to. Jej chlap jej dal tiež taka podporu... ze prehnem spratka cez koleno a nasadzam mu... Lenže to platilo za jeho čias, dnes je decko modla a ma vždy pravdu. Ale prečo v čase nezamestnanosti, večných študentov nemôže v triede s 25 žiakmi trčať 1 chlap, aspoň na odstrasenie👿 v rámci prexe, napr.
@akvi nie, ja mam respektujucu vychovu nastudovanu od A po Z, ale tym ze mam uz obe deti stredoskolakov, uz si dovolim o tejto vychove mysliet svoje, pretoze vidim aj jej uskalia v denno-dennom zivote. To co si ty napisala je len pekna teoria, ale ok, ja ti iluzie neberiem a fajn, ze si to v skolstve aspon skusila a asi aj dobre myslela. Btw deti mam obe na narocnych gymnaziach, ale ta vychova sa tyka skor inych aspektov, ktore sa mi odstupom casu nepacia.
Ja učiteľky obdivujem,, keď som chodila pre dcéru prvý ročník celý a čakala vonku som si hovorila ze chvalabohu že som není učiteľka lebo by som to vymlatila keby sa ku mne tak chovali 🤷♀️. Prvý stupeň a to správanie k učiteľke keď som to počula cez okno mňa by už inšpekcia riešila co som si dovolila k drzým deckam ako učiteľka a chudáčik žiak by z neho ostal
ja som učila, 2 a pol roka, potom som v polroku odišla, naskytla sami iná možnosť, tak som šla, už by som sa k učeniu nevrátila, nie pre učenie, ale naozaj, mali sme kadejaké prípady, kto si to neskúsil, nevie si to ani predstaviť.
@ivana11155 mne nemusíš brať ilúzie, ja vacsinu toho, čo píšem, aj žijem. Ja mám už dospelé dieťa. A o školské systémy sa zaujímam od skončenia VŠ. Bola som sa pozrieť v niekoľkých školách mimo SR a som v kontakte s ľuďmi, ktorí tam buď učia alebo majú deti. A respektujuca výchova ma jediné uskalie a to je to, že nik z tých ľudí, ktorí teraz vychovávajú deti, sa s ňou nestretol a preto sa to všetko rodičia musia naučiť a robia pri tom kopu chýb a potom sa im zdá, že to nefunguje. Ja už na svojom decku vidím diametrálne odlišný spôsob komunikácie, keďže už mal to šťastie, že vyrastá v bubline, kde je snaha brať deti ako ľudí a tak sa k nim správať a komunikovať s nimi. A samozrejme, vidím aj kopu chýb, ktoré sme my ako rodičia spravili, ale aspoň ich vidím a viem ich pomenovať, aspoň teda niektoré. Nie je cieľom byť bezchybný, to je nereálne, ale urobiť všetko preto, aby sme nerobili chyby našich rodičov a prarodičov.
@akvi ty stale vravíš o tých deťoch co sa učiť chcú, ja skôr narážam na tie co nie, tipujem ze väčšina z nich má rodičov bud zaneprázdnených, alebo skutočne nie typy na domáce vzdelávanie, skôr opak. Je stale mnoho krajín kde pre deti povinne vzdelávanie štandard bohužiaľ nie je a určite by boli radšej v skole ako vo fabrike. Ale súhlasím ze nejak odstupnovane školy či aspoň triedy by byť mohli, len zas kto by chcel dobrovoľne učiť v tých horších.
@domak2 no práve preto, aby to nesklzlo k detskej práci, tak samozrejme, mala by byť ukotvená povinnosť poskytnúť deťom vzdelanie, ale to nemá nič spoločného s dochádzku. A bavíme sa fakt možno o promile rodín, ktoré vyslovene zanedbávajú deti po všetkých stránkach, nielen čo sa týka vzdelávania. Deti, ktoré sa nechcú učiť, také proste neexistujú. Ja viem, že vychadzas z toho, že dnes také deti v škole sú, lenže oni tu nechuť učiť sa majú práve vďaka nevyhovujucemu spôsobu. Ak by dostali to, čo potrebujú, tak by neexistoval nezáujem. Veď po "dôkaz" nemusíme chodiť ďaleko. Slobodné školy fungujú desiatky rokov a vychádzajú z nich vzdelané deti. Pritom ich do učenia nik nenútil, nik im nič nepredpisoval. Choď sa pozrieť do slobodnej školy a uvidíš ako dokážu deti fungovať sebariadene a že učenie nemusí nutne prebiehať len sedením v lavici a počúvaním učiteľa. A naopak, aj takto to občas prebieha aj v tej slobodnej škole, len s tým rozdielom, že si to tie deti vypýtali.
Skusit ist ucit inam - napriklad na gymnazium, tam su deti ovela lepsie. Pripadne, ak chces ucit deti na 2.stupni odporucam 8.rocne gymnazia 🙂 niekedy staci vymenit skolu... Ak chces ucit dospelych tak jazykova skola alebo mozno by som skusila pohladat ci nehladaju univerzity lektorov (da sa aj bez PhD.)

@kornelies som v školstve už takmer 20 rokov a nemám takú skúsenosť.. keďže sa k tým istým deťom môže časom dostať každý z kolegov, snažíme sa problémy riešiť a určite sa kolegyni nevysmejeme, keď si nevie poradiť s problémovým správaním žiakov..