Ako je to s pracovným časom?
Ahojte. Poradi mi nejaka predavacka? Je rozdiel ked je v zmluve napisane predavac a rozdiel je byt cisto len pokladnik? A pracovny cas - od 5.45 do 14.15 ale v tom mame zapocitanu aj pol hodinovu prestavku na obed 8-hodinovy pracovny cas), ale chodime do prace chystat uz o 5.00 tam musime byt a nedovolia namvyuzit ani prestavku, najest sa rychlo postojacky... moja otazka teda znie, mam povinnost chodit o 5.00 a pracovat bez prestavky do 14.15? Lebo byvala sefka nas pustala z "dobrej vole" o 13.00 ale druha veduca uz nie, musime aj tak robit do 14.15. Dakujem za rady na co mam pravo a ake mam povinnosti.
My sa v praci nezaspisujeme kedy prideme a kedy odideme. Ani to nemame k nahliadnutiu pise to veduca a pracovna doba zacina od 5.45 ale obchod sa otvara o 6.00 tak mame tych 15 minut na nachystanie sa. Lenze treba vylozit pecivo tak sa chodi o 5.00 a do 6-tej nachystame obchod- reklamacky a podobne.
Takze mam pravdu, ze ked z dobrej vole prudem o 45 minut prv, tak veduca by ma mala z dobrej vole pustit aj prv domov...
@liaka, nemas. Ked ty prides "z dobrej vole", je to ciste tvoja vec. Mas byt v praci tak, aby si o 5:45 mohla zacat pracovat, moze ti byt uplne fuk, kedy donesu rozky, nech chodi na piatu veduca alebo ti upravia pracovny cas. Ona ta nemusi pustit ani o minutu skor (dokonca je dost pravdepodobne, ze by z toho mala problemy, ak ma este nad sebou nejakeho sefa) Inak mas este celkom slusnu zmluvu, vacsinou je pracovny cas predavacky identicky s otvaracimi hodinami - to mas potom fakt smolu...
Neviem ako nam pisu hodiny ci aj s obedom ale nemam ju. Najem sa za pochodu v rychlosti.Ale od 5,45 -14,15 je aj s pol hodinovou prestavkou na obed
@liaka Prepac,ale co vlastne vies? Takto to nema fungovat. Ty mas narok vediet ako ti pise veduca prichod a odchod a aj na obednajsiu prestavku. Byt tebou pisem si vlastnu dochadzku, vzdy si dam aj pol hodinu na obed a po mesiaci al.tyzdni by som ziadala o porovnanie s tym co ma veduca...
Typicka Slovenska, nic nevediet, nechat zo seba robit otroka. A potom sa cudujme, ze zamestnavatelia z nas robia otrokov. Ze dobra vola a odist skor, ach jaj
Ja tam robim prvy tyzden ale nevadi, to by ste neboli Vy keby ste nerypali. Dochadzku si zapisujem. Tu ide o to, ze ked byvalaveduca chcela aby smeuz o 5.00 boli obleceny a nachystany robit tak jej nerobilo problem na oplatku nas pustat skor. Ale tato veduca chce aby sme aj prv robili, aj normalne skoncili. Dakujem za rady, ja sa branit viem, len najskor som chcela vediet aby som nebola za mudru ak nemam pravdu ja s tym pracovnym casom , ze nemozu nasilu ziadat od nas nastup na 5-tu hodinu a za 8 hodin si ani raz sadnut.
@liaka Aha, tak ak ti niekto napíše pravdu a ako to je a na čo máš nárok tak už rýpe. Tak sa potom nepýtaj a rob podľa seba. Proste sa zariaď podľa pracovnej zmluvy - bodka, hotovo, vybavené.....A ak sa ti nepáči čo ti kto napíše tak sa potom sťažuj niekde inde. Ty sa nevieš brániť - tak rob zo seba "otroka" aj naďalej a nebudeš mať žiadny problém.
A tiež - robíš tam týždeň, už si zažila dve vedúce a dve inak fungujúce smeny - zaujímavé - ale nevadí....🙄
@liaka vedúca je zodpovedná za Teba po celý čas pracovnej doby. Ja som tiež robila vedúcu v obchode a mnohé predavačky boli naučené ešte za čias "starej" vedúcej odbehnúť si na 20-30 minút počas slabšej prevádzky niečo vybaviť. Nakoľko by sa im niečo mohlo stať /na zamrznutom chodníku zlomená ruka, noha a pod./ bolo by to brané ako pracovný úraz, nakoľko sa to stalo v pracovnej dobe a ja by som mala opletačky z toho, že sa dotyčná nenachádzala na pracovisku. Práve preto som nikoho nepúšťala "z dobrej vôle" skôr.
Ale u nás to fungovalo tak, že obchod sa otváral o 6,00 hod. a predavačky som mala pred predajňou "nastúpené" najneskôr o 5,45 hod. Pustila som ich na prevádzku, za 10 minút boli prezlečené, ja som si zatiaľ nahodila hlavný počítač, zapla kasy, potom sa jedna prihlásila, prepočítavala si hotovosť, ďalšie vykladali pečivo, zeleninu, ovocie a ďalší čerstvý tovar. Ja som ešte doložila noviny, časopisy. Medzitým ak nejaký zákazník prišiel, bol obslúžený a nablokovaný. Dochádzka sa zapisovala od 6,00 hod. Na obed mal každý nárok zájsť si na šatne, tam bol stôl a v kľude sa najesť. Púšťala som však len po jednej-dvoch, aby aj na prevádzke bolo všetko zabezpečené. Vždy sa prišli len ohlásiť: "Idem na prestávku" alebo "Prišla som z prestávky." To bolo celé. Končilo sa buďto o 14,00 hod., keď som odpísala a šla sa prezliecť alebo sa obchod zatvoril o 18,00 hod., urobili sa uzávierky, odpisy, spočítali kasy, urobil sa poriadok a o 19,00 hod. mali zapísaný odchod a vtedy aj odchádzali.
@evittam pobednu som este nestihla mat nakolko robim len tyzden a prisla som ked stara veduca mala vypoved a zaucala novu a v stredu som bola uz aj na inventure, ktora bola do 23.00. A bola som v obchode od 5.00. Jediny den kedy nam dovolili obed 🙂. Ono to je silne slovo branit sa. Co sa ja este mozem branit ked len od stvrtka je nova veduca, ktira zahlasila zmeny ake su. Tak zato som chcela vediet ked ich nebudem respektovat ci mam na to pravo. Myslim to prist o 5.00, robit ako kon bez prestavky a sadnutia a to ani nefajcim a Osatne vybehnu aj trikrat si zapalit. Predtym mi to vyhovovalo kedzeveduca to vedela ocenit a pustit nas prv domov.
@anjelic dakujem. My mame pracovnu dobu od 5.45 ale chcu mat obchod nachystany kompletne pred 6-ou tak nas nutia chodit na 5-tu.
@liaka Tak nerob ako kom bez prestavky a hotovo. Uz ti tu bolo viackrat napisane na co mas narok a cim si viazana-bodka. A to,ze ta predtym ina veduca pustila skor (prv) bola len a len jej zodpovednost-ty si mala byt v praci,mala si napisane,ze tam si a nebola si tam...cize ak by sa ti nieco stalo-pruser.😉
A tiez moc nechapem ako ta niekto k niecomu "nuti"....Po 4hodinach mas narok na prestavku, ak je dohodnuty cas na prestavku tak sa ho drzim.....Aspon vidis ako sa ostatne co fajcia "nechaju nutit"....A ty robis so seba "ovcu"....bohuzial.
👍
A potom sa ludia stazuju co si zamestnavatelia dovolia...
Dnes nam dali podpisat dochadzku. Ze vzdy na konci mesiaca sa podpisuje. Od pondelku zas robime pobednu od 10.00-17.00 a rannu od 5.45-13.00 skratili nam pracovnu dobu o hodinu kedze nema kto pracovat. Ale tam je to cele divne. Jedna co tam pracuje dlhe roky len vykecava, sedi pri pokladni,chodi fajcit a kavickovat a druhy tam maka. Ja som to tam chcela risknut, kedze to mam 3 minuty od domu. Ale neviem ci vydrzim. Ked postojim ja tak hned mam druhu robotu co sa ma porobit a druha si vykecava so zakaznikmi. Cely tyzden na koniec zametam, umyvam, salamy a kartony balim a ona si pocita stravne listky. Neviem co robit. Na jednej strane mi robota vyhovuje na druhej strane ked si spomeniem ze za ten isty plat druha len postava tak mi je zle 😔

@timea7 Nielen v zakonoch ale aj vediet sa postavit sam za seba a nielen sklanat hlavu.....to je najhorsia vlastnost slovakov-cest vynimkam. Stale len nechat po sebe "sliapat" a stazovat sa doma za zatvorenymi dverami....😒