icon

Ako legálne ukončiť pracovný pomer pred podpisom?

14. jan 2025

Dobry den.. chcel by som sa opytat ako to je ked ..dnes som bol prvy den v praci, zajtra mam podpisat zmluvu..teda, oficiale od zajtra mam mat prac. pomer...ale ...rozhodol som sa zajtra nenastupit..moja otazka je...ekonom mi povedal dnes , ze uz ma prihlasil na socialku..som zatial evidovany na UPSVAR ...ci teda mozem skoncit " len tak"...teda nedat ziaden papier ani nic a normalne byt na UPSVAR teda sa chodit evidovat ..akoby nic ..jedine co som dal su udaje potrebne k zmluve ako IBAN adresa a pod ...dakujem...

staromodna
14. jan 2025

Ano, počas trvania skúšobnej doby môžeš zo dňa na deň odísť aj na začiatku, hneď v prvý deň bez udania dôvodu. To, že si prihlásený na socialke je v poriadku. Firma urobí potrebnú administratívu a len sa znova musíš evidovať na úrade práce, nakoľko si bol 1 deň v pracovnom pomere. To už urobia tety pracovníčky. Len im dones potrebné dokumenty

denisa_deniska
14. jan 2025

Nejako to dátumovo nesedí. Prečo si tam bol dnes, keď zmluvu máš podpísať zajtra s platnosťou od zajtra? To, že ťa ekonón prihlásil na SP, ZP je v poriadku, predopkladám, že to urobil s dátumom začatia od zajtra.

autor
14. jan 2025

@denisa_deniska dnes som tam bol akoze na prvy den..ako sa robi , ako keby ma zaucili ...ale datum na zmluve mam mat od zajtra az ...nic som nepodpisoval ...takze ci vlastne mozem neprist ..

autor
14. jan 2025

@staromodna chcem vediet ci som aj nadalej na UPSVAR ...kedze som nic nepodpisal ..normalne mam ist o tyzden na urad na prve "sedenie" taky ten uvod do klubu prace ale neviem teda ako ..

autor
14. jan 2025

to je vlastne to, ze som nebol prvy den v pracovnom pomere kedze sa mi zmluva rata az od zajtra ..

denisa_deniska
14. jan 2025

Áno, môzeš už neprísť, bude všetko ako doteraz, ty budeš na upsvar, a zamestnávateľ si to papierovo porieši. Samozrejme, treba im dať vedieť z etického hľadiska.

autor
14. jan 2025

@denisa_deniska dakujem ...nevies mi este poradit ako vhodne sformulovat, ze je to tam proste "sialene" ako slusne odmietnut ?

denisa_deniska
14. jan 2025

Že na základe včerajšieho skúšobného dňa si sa rozhodol, že to nie je práca vhodná pre teba, a že určite nájdu vhodnejšieho kandidáta na to pracovné miesto.
Nemusíš žiadne omáčky okolo 🙂

autor
14. jan 2025

@denisa_deniska mam z toho celkom neprijemne pocity ...nechcem byt taky ale vazne to bolo dost hrozne ..no budem musiet ..

denisa_deniska
14. jan 2025

Tak keď to tam je tak hrozné, tak možno sa im to deje často a budú zvyknutí 😁

autor
14. jan 2025

@denisa_deniska no ja som sa dnes dozvedel, ze som uz 3 v poradi za cca 3 mesiace... ale ajtak mi je z toho zle celkom ...nemam take veci rad ...

melanta
14. jan 2025

Nepodpísal si pracovnú zmluvu, takže nemáš čo skončiť. Skončil by si ak by si mal zmluvu. Ráno zavolaj, že si sa rozhodol nenastúpiť, nie si povinný prísť tam. A nabudúce odporúčam nechodiť do práce bez podpísania zmluvy. Na skúšku a zaučenie je skúšobná doba. Nie pracovať bez zmluvy.

rozculena
14. jan 2025

takže si stále evidovaný na úrade práce a pri tom robíš na čierno?

tiika
14. jan 2025

Áno, môžeš nenastúpiť. Berie sa to, akoby si nebol vôbec zamestnaný, pretože si neodpracoval ani jeden deň. Zamestnávateľ ta prihlásil na Soc. poisťovňu deň pred nástupom, to je povinnosť. Potom to jednoducho vystornujú, detto ZP.
Môžeš mu povedať, že sa ti ta praca zdala príliš náročná a myslis si, že by si ju nezvládol. Veď už ti môže byt jedno, ako to dákej vyriešia.

petracandle
14. jan 2025

Určite by som nešla nikde robiť keby nemám podpísanú zmluvu...takto si tam prvý deň makal zadarmo, nemusia ti vyplatiť ani cent keďže si tam oficiálne nepracoval.