Ako nájsť opatrovateľku pre seniorov?
Ahojte, mám velký problém s maminkou. Za cca týzden sa jej stav velmi zhoršil, myslím mentálne. Neviem či starecka demencia alebo Alzheimer. Ale už sama nevstane, s pomocou sa presuva po byte, potrebuje nonstop dohlad, je mimo, neudrží moc, tak celý byt smrdí mocom, plienky razantne odmieta, nikdy. Domov dochodcov - vieme, ako to chodí. Cakacky na roky. Tatínek je s nou doma, ale sám je Este starší ako ona, je na pokraji zrutenia, ja tu byt stále nemozem, bývam 500 km daleko, mám dieta autistu, nemozem sa rozkrojit. Na Mestskom úrade som sa pytala, ziadne opatrovatelky nemaju, ale že to neriesi nas problém? Neexistuje nieco ako opatrovatelka na 8 hodin? Tatínek je velmi nepraktický, ja zial tiez. Vsetko u nás riesila mama, to skončilo. Tiez som z toho hotová, bola u nás sanitka 3x, odviezt nemaju kam. Domovy dochodcov plne na roky. Tatínek to dlhodobo sam nedá a stav sa bude len zhoršovat.
@majamat no práve. Pred necelými 3 rokmi pani v bytovke riesila problém si svojou mamou. Nutny DD. Napokon našla 18 km dalej po pol roku. vtedy sa mamka do toho obula, že sa zapisu do poradovnika, Ked nieco, aby dostali. Tak chodila a v jednom jej vadil moc, že tam bol cítit, v dalšom bol vraj zlý personál (jedna pani povedala), další bol daleko, otec tam ist nechcel, potom bol covid a už chodit nedalo. A potom im nejaka dobrá dusa povedala, že oni su statom chráneni ludia, stát sa musí postarat o nich. To je dobrá teoria, ale o ničom prax. Navyse je zmatená, z domu už nevyjde von, stále bola aktivna, aktivna no tak to neriesila..teraz musí mat.
@sfet Ja opatrujem cez upsvar.Skuste niekoho oslovit,alebo pridat inzerat na stranku Domelia,ze hladate opatrovatelku.Ja som pri pani s rakovinou od septembra.Neverim,ze nikto sa nenajde.Potom staci podat ziadost a vsetky lek.spravy na upsvar,trosku je to zdlhave,kym rozhodnu...ani ja este nemam schvaleny,minuly rok som bola pri leziacej pani,vedela som na 100%,ze schvalia.Opatrovatelsky cez upsvar je 615€.Pre nejaku vitalnu dochodkynu tiez idealne,aj dochodok aj opatrovatelsky.
@sfet Ano, pravdu maju, neriesi to problem, lebo pani musi ist na vysetrenia ku psychiatricke, moze mat Alzheimer, uz vyssi stupen. Pozname to velmi dobre, dlho sme sa trapili, bude to este horsie ver mi. Moze byt neprijemna az agresivna. Potrebujete spravu od jej obvodneho lekara a rieste umiestnenie do zariadenia podla jej zdrav. stavu. Necakajte. Trva to cca 3 mesiace, kym sa to vybavi. Ona potrebuje specialnu starostlivost 24/7. Prisli by ste vsetci o nervy. Bohuzial, je to tak. Vyvijaju vakcinu na Alzheimerovu chorobu... , snad bude coskoro.
@sfet Co sa tyka plienkovych nohaviciek, musite ju nejak prekabatit, ze to je novinka alebo co. Normalne ta nepocuvne. Molimed su fajn, podla stupna uniku mocu. Uvidite sami, ze uz sa s nou nebude dat bavit otvorene. Alzheimer ako aj demencia je v prvom rade choroba psychiky, no prejavuje sa u pacienta aj na psychickej aj na fyzickej baze.
@sfet zbjehni ve skalici ve špitali na červeny križ či ti neporada nejaku od nich do domacnosti 🙂 álebo este si daj na Fb holíčskú stranku ze hledas k mamke nekoho na vypomoc
@sfet dobry den idkial ste mska by som zaujrm

@majamat viem, že minulý rok, ked bola po cievno mozgovej prihode, že k nim chodili z úradu práce asi týzden. Teraz mohli tiez, pretoze aby toho nebolo málo, mamka si koncom seprembra zlomila klucnu kost, mala len ortézu a stále to bolí. Takže musí sa vediet, ako ju chytit. Mohla chodit opatrovatelka už dávno, ale otec tu nikoho nechcel mat, že nie. Teraz by im ruky trhal.