icon

Ako nájsť prácu bez skúseností po dlhšej pauze?

18. dec 2025

Ako si najst pracu keď po strednej škole som nerobila len si uživala bola som “povolanie dcéra” 6

6 rokov , teraz si chcem nájsť prácu ale v životopise odomňa vyžaduju predchadzajuce skusenosti ,ktoré nemám najdlhšie som pracovala asi 2 mesiace . Doma mám všetko ale chcem sa pohnúť byť samostatná , strednú školu mám ukončenú s maturitou .Potrebujem prácu ktorá nie je fyzicky náročná pretože pred 11 rokmi som mala operáciu skoliózy nemôžem dvíhať nič tažké nad 4,5 kg ,moji rodičia ma kvôli tomu šanovali plus mám aj iné choroby rozmýšlam nad invlaidným do určitej miery pri práce v stoji ma titán v chrbte začne bolieť musím si každu pol hodinu kvoknúť. Bohužial aj ked som si hladala prácu buď sa mi neozvú alebo majú niekoho lepšieho už fakt neviem čo mám spraviť . Keď som bola mimo EU tam brali do práce aj ludí cez 30 rokov a nemuseli mat skúsenosti ani presne vyplnene kde robili , len krátky pohovor a to bolo všetko . Poradte prosím mám velké plány v živote a aj chcem cestovať robiť na sebe no takto padám do depresie

cyneric
18. dec 2025

Nevieme akú strednú školu máš vyštudovanú, tak či onak toľko rokov mimo študijného odboru je dlho - s takým životopisom si moc nemôžeš skákať, ak vieš jazyky tak práca na telefonickej podpore, predaj oblečenia alebo iného tovaru. Ak nemáš umelecké nadanie [fotografia, keramika, háčkovanie, štrikovanie, maľovanie, hocičo] ale aspoň máš dobrý (subjektívne, ja viem) výzor môžeš sa skúsiť hlásiť ako recepčná.

Neber si to zle, ale robiť na sebe si mohla robiť už dávno; síce nikdy nie je neskoro vzchopiť sa a začať ale... šesť rokov je dosť, no.

anonym_443c39
18. dec 2025

Bola som na tom podobne, ale “len” 4 roky. Robila som predtym par mes. recepcnu, par mes. sekretarku, par mes. administrativnu pracovnicku, vsetko len a dohody. Potom som si nasla pracu v administrative na univerzite. - tam nerieisli prax, surne niekoho potrebovali… tam som sa otukala a po 2r. sla inde, do statnej spravy. Potom po dalsich 2r. do sukromnej sfery, potom materska, medzicasom sa moje miesto zrusilo, tak po materskej som sla do inej prace tiez v sukromnej sfere, na zivnost ale nebolo to tam dobre, tak som odtial po pol roku odisla, bola par mes. nezamestnana a potom som si nasla robotu v statnej sprave, v ktorej som planovala byt tak 5 rokov max., ale uz som tam takmer 8r. Mam kolegyne, ktore tiez nemaju prax, su narodene po roku 2000, predtym robili napr. predavacku, nikto nepozeral, ci maju prax. Takze da sa to.

klotildabazarik
18. dec 2025

@anonym_autor v dnešnej dobe sa neozvu ani zdravim ludom, cize ti neostáva nic ine len skúšať

anonym_b443aa
18. dec 2025

@anonym_autor ťažko niečo radiť, ked nepíšes akú máš sš. Aké máš zručnosti? Jazykové znalosti? Čo vieš zamestnávateľovi ponúknuť?
Za tých 6r ťa ani nenapadlo urobiť si nejaký kurz?učiť sa jazyky? Píšes čo nie ale čo áno?Tak ťa zamestnávalo byť dcérou...
V mojom okolí je skoro každá baba dcéra, matka, manželka(partnerka), zamestnaná a ešte k tomu domácnost aj s ID, s viacerými op chrbtice, s okno ochorením atď.

anonym_774906
18. dec 2025

@anonym_autor a co mas skoncene? Prip.nejake callcentra ci osobny predaj?

wolf_
18. dec 2025

Zamyslela by som sa, či za tých 6 rokov som sa nevenovala niečomu čo by mi dalo zručnosti relevantné pre nejaký typ práce (a vhodne by som to potom zakomponovala do CV). Snáď si tých 6 rokov nestrávila len doma na gauči scrollovaním 🤷‍♀️ Niečomu si sa snáď venovala, hoc nie pracovne. A skúšala skúšala skúšala.. niekedy to chce aj čas a trpezlivosť. Poprípade by som vyhľadala dobrého kariérneho poradcu.

anonym_a40fad
19. dec 2025

ja som bola doma 6 rokov, zacala som v call centrach, neskor recepcna

melanta
20. dec 2025

Takže zrekapitulujme si to:

1. Po strednej škole som nerobila len si uživala bola som “povolanie dcéra” 6 rokov.

Nazvime to správnymi slovami, bola si lenivá a nechcelo sa ti robiť. Je iné, ak niekto po škole nejde pracovať, pretože cestuje, študuje, má deti. Ale nie je dôvod chcieť zamestnávať lenivých ľudí.

2. Keď som bola mimo EU tam brali do práce aj ludí cez 30 rokov a nemuseli mat skúsenosti ani presne vyplnene kde robili , len krátky pohovor a to bolo všetko .

Aj u nás príjmu ľudí po 30 bez praxe. Výroba, dokladanie tovaru, práca v sklade, upratovanie a podobné práce nevyžadujú kvalifikáciu ani prax. Na kvalifikovanú prácu neprijmú človeka tak ako opisuješ ani u nás, ani v inej krajine EÚ a ani mimo EÚ. Ak sa nebavíme o Sýrii či Rwande. Ak chceš kvalifikovanú prácu, musíš všade vedieť preukázať svoje zručnosti a schopnosti. Ak by si chcela byť múdra, že nemám pravdu - pracujem s pracovným trhom v mnohých krajinách v aj mimo EÚ.

3. mám velké plány v živote a aj chcem cestovať robiť na sebe
Aké plány? Čo si pre tie plány doteraz urobila?
Chceš robiť na seba? Čo si pre to doteraz urobila?

A teraz otázky, aj chceš poradiť, ťažko bez týchto informácií poradiť:
Akú strednú školu máš?
Aké jazyky ovládaš tak, aby si vedela získať minimálne certifikát B2?
Aké zručnosti máš?
Aké vzdelanie si si doplnila počas tých 6 rokov? Či už pomaruritné štúdium, kurzy a pod.?

Napíšem na rovinu. Podľa toho, čo si napísala, si presne človek, akého fakt nikto nechce zamestnať. Prečo by aj. 6 rokov sa ti robiť nechcelo. Nepíšem o riadnom vzdelaní a skvelých jazykových zručnostiach, takže zrejme ich ani nemáš. Píšeš, že máš veľké plány a pritom si 6 rokov leňošila v detskej izbe u rodičov. Si typický snílek a rozprávkar. Sú to možno ťažké slová, ale ak sa chceš niekam pohnúť, nedá sa to bez toho, aby si sa pozrela pravde do očí.

Ak chceš niečo skutočne zmeniť a nechceš či nemôžeš ísť robiť práce ako za pásom vo výrobe či upratovať alebo dokladať tovar v obchode, tak proste musíš vedieť zamestnávateľovi poskytnúť niečo, za čo je zamestnávateľ ochotný zaplatiť. Na pracovnom trhu je množstvo vzdelaných ľudí, s praxou, silnými zručnosťami, ktorí plynulo ovládajú viac ako jeden cudzí jazyk. Prečo by si zamestnávateľ vybral teba.

anonym_85e866
20. dec 2025

Nech ti otecko vybavi,ked ta tolko rokov ofukovali.

autor
20. dec 2025
@melanta

1. Po strednej škole som nerobila len si uživala bola som “povolanie dcéra” 6 rokov.

Nazvime to správnymi slovami, bola si lenivá a nechcelo sa ti robiť. Je iné, ak niekto po škole nejde pracovať, pretože cestuje, študuje, má deti. Ale nie je dôvod chcieť zamestnávať lenivých ľudí.

2. Keď som bola mimo EU tam brali do práce aj ludí cez 30 rokov a nemuseli mat skúsenosti ani presne vyplnene kde robili , len krátky pohovor a to bolo všetko .

Aj u nás príjmu ľudí po 30 bez praxe. Výroba, dokladanie tovaru, práca v sklade, upratovanie a podobné práce nevyžadujú kvalifikáciu ani prax. Na kvalifikovanú prácu neprijmú človeka tak ako opisuješ ani u nás, ani v inej krajine EÚ a ani mimo EÚ. Ak sa nebavíme o Sýrii či Rwande. Ak chceš kvalifikovanú prácu, musíš všade vedieť preukázať svoje zručnosti a schopnosti. Ak by si chcela byť múdra, že nemám pravdu - pracujem s pracovným trhom v mnohých krajinách v aj mimo EÚ.

Akú strednú školu máš?
Aké zručnosti máš?
Aké vzdelanie si si doplnila počas tých 6 rokov? Či už pomaruritné štúdium, kurzy a pod.?

Napíšem na rovinu. Podľa toho, čo si napísala, si presne človek, akého fakt nikto nechce zamestnať. Prečo by aj. 6 rokov sa ti robiť nechcelo. Nepíšem o riadnom vzdelaní a skvelých jazykových zručnostiach, takže zrejme ich ani nemáš. Píšeš, že máš veľké plány a pritom si 6 rokov leňošila v detskej izbe u rodičov. Si typický snílek a rozprávkar. Sú to možno ťažké slová, ale ak sa chceš niekam pohnúť, nedá sa to bez toho, aby si sa pozrela pravde do očí.

Ak chceš niečo skutočne zmeniť a nechceš či nemôžeš ísť robiť práce ako za pásom vo výrobe či upratovať alebo dokladať tovar v obchode, tak proste musíš vedieť zamestnávateľovi poskytnúť niečo, za čo je zamestnávateľ ochotný zaplatiť. Na pracovnom trhu je množstvo vzdelaných ľudí, s praxou, silnými zručnosťami, ktorí plynulo ovládajú viac ako jeden cudzí jazyk. Prečo by si zamestnávateľ vybral teba.

@melanta maturitu mam s anglictiny B1 a preco som potom skoncila strednu skolu s maturitou ? Ked mozě mat pracu ako so zakladnou skolou? A mam operovany chrbat co mam potom robit?

autor
20. dec 2025
@melanta

Akú strednú školu máš?
Aké zručnosti máš?

@melanta preto som bola tak dlho nezamestnana skusala som ale nic , nie je to fer

autor
20. dec 2025
@melanta

Akú strednú školu máš?
Aké zručnosti máš?

@melanta stredna skola cestovneho ruchu

anonym_e583d8
Včera o 14:23
@anonym_autor

@anonym_443c39 dnes do štátnej a verejnej správy potrebuješ VS
@anonym_autor jednoduchá vec do životopisu si napíšeš, že si pracovala u xy nikto nebude kontrolovať či si tam bola.To sa robí skôr u managerov a u vyšších pozícii.Ked si to chcela poistiť určite má otec, mama, ty známych čo majú firmu a, ak by bolo potrebné podržia ta.Okrem toho môžeš napísať, že si xy rokov pracovala v zahraničí ako recepčná...chcela si sa zdokonaliť v jazyku, nabrať skúsenosti prosím ťa celý svet klame a ty sa rucas za 6 r v životopise.Moj životopis je polovica klamstvo.Hladaj v administratíve, cestovnej kancelárii, kdekoľvek v administratíve banka, poisťovňa, realitná kancelária, stávková kancelária, predajca telecom, auto predajňa, recepčná na zdr.klinikach, skraslovacich klinikach.Moja švagriná veľa rozumu nepobrala vyučila sa za cukrárku spravila si maturitu a je na recepcii veľkej zubnej kliniky nemusí používať jazyk, v podstate len objednáva a zaplatia u nej zákrok.Hlavne nikomu nevesaj na nos, že ťa bolí chrbát.Ludia bez VS normálne pracujú ja tiež nemám školu a som u vyhradeného dovozcu stavebného materiálu objednávky, cenové ponuky, klasická administrativa

nelka93
Včera o 18:28
@anonym_autor

@anonym_autor chod robit do cestovky, ale maturitu z AJ na úrovni B1 ma uz takmer kazdy, nie je to nic výnimočné.