icon

Ako nájsť prácu bez známostí v malom meste?

11bodka11
4. feb 2025

Dobrý deň. Uz 5 mesiacov som evidovana na urade prace. Pracu si neviem najst,ziadne ponuky nie su u nas. Krajske mesto mam 35km a to nestiham rano deti zaviest plus nie som taka soferka ist denne do krajskeho mesta. Pani na urade u ktorej som evidovana mi povedala ze na urade sa uvolni jedno miesto onedlho,ze jedna pani ide ma MD. Len ze vsetky miesta sa obsadzuji len po znamosti,cez jedneho vyssie postaveneho poslanca. Ona tam robi 15 rokov a povedala ze vsetky su tam po znamosti cez neho. Je to mensie okresne mesto. Zistila som ze moj svokor sa s nim pozna. Su takmer susedia. Tak mu volal. Ten poslanec mi volal naspat ze dal na mna kontakt riaditelke uradu,ze o mne vie a mam jej zavolat. Volala som jej,povedala ze sa mi ozve. No zatial nic. Myslite ze jej treba nieco dat? Ze zato nieco cakaju? Ze je sanca ze ma vezmu? Som uz uplne zufala. Denne chodim aj 5x na Profesiu, Karieru,Worki. Poposielala som zivotopisy do vsetkych firiem v meste aj kde nehladaju. Nikto sa jeozval. Skolu mam normalnu,zuadnu sukromnu. Mam aj prax. Citim sa uz uplne zbytocna. Mam z toho depresiu. Rano sa mi nechce ani vstat,nemam chut nic robit. Vyhybam sa uz navstevam aj ludom lebo kazdy sa vypytuje ci uz mam pracu. Hanbim sa ze nemam Muzova rodina uz rype do mna naco mi je vysoka skola ked si neviem pracu najst. Po anglicky neviem. Keby mam peniaze davno chodim na kurz pocas rodicovskej. Na urade som sa bola pytat no jazykove kurzy nepreplacaju. A aj tak nemozem byt teraz predsa dva roky nezamestnana kym sa naucim anglictinu. Ja uz neviem co robit. Kazdy den dufam ze mi zavola ta riaditelka uradu,vzdy ked zazvoni mobil dufam ze vola ona. Kamosky a zname robia po znamostiach v administrative,bez VS aj bez praxe niektore. Mne je do plaču uz. Naco som aj 5 rokov zabila v skole ked skoncim pribpokladni v Kauflande. Robila som v administrative,vzdy som sa bez problemov zaucila. Dokonca moje rozpocty davali za vzor v inych firmach. V poslednej praci ked kolegyna nieco nevedela tak ju sef posielal za mnou nech jej poradim,pritom tam robila o 4 roky dlhsie. Preco mi nikde nedaju sancu? ☹️

didush27
5. feb 2025

@11bodka11 rady si dostala neúrekom, odpovedí tiež.. ja nepracujem na UPSVAR-e, ale mám X kamošiek a známych, čo pracujú v štátnej správe a niektoré sa na miesta dostali tak, že im tam robil manžel (napr. prokurátor, sudca) a keď sa miesto uvoľnilo, tak ich vzali do podateľne. Miesto nič moc a slabo platené, ale muž zarobí, tak neriešia.
Ale nie každá sa dostala takto.. takže je to buď alebo..
Máš možnosť zájsť osobné za riaditeľkou, vie o tebe, aspoň by ťa spoznala a ty by si vedela, na čom si.. takto čakať na telefonát je zbytočné, isto má XY dôležitejších veci na robote.
Ak ti to nevyjde, treba rozmýšľať, čo ďalej.
Pre mňa by bolo najlepšie sa odraziť tým, že investuješ do vzdelania (nemáš našetrené? Treba si požičať žiaľ) a ísť na kurz nemčiny. A to neplatí, že len AJ treba.. kým sa deti učia na školách nemčinu, nájde sa nejedno dieťa, čo treba doručiť.. neskôr preklady.. vieš robiť z domu, ako vyhovuje tebe a ostatní sa prispôsobia tebe.

janagem
5. feb 2025

A ešte jedna otázka - to máš tri deti, či ako? Lebo v júli 2024 si mala 10 ročného syna a teraz hovoríš o 8?

mane01
5. feb 2025

@11bodka11 ja som tiez nezila na vychode v zapadakove, ale zial aj na zapade je problem najst si normalnu pracu v malych mestach. A teda, keby som ja mala obetovat svoje studium a pracovat ako predavacka, alebo sa prosit o jednoduchu pracu na urade, kde staci aj SŠ, to by som urcite predala radsej dom. Vsak je to len vec… myslis, ze inde nie su domy? Ale tak kazdy z nas ma ine priority.

bielasovicka
5. feb 2025

@11bodka11 prečítala som všetko, a normálne som sa vytocila, ake odpovede tu dostávaš. Tu je každá najmúdrejšia, každá má vš, posielajú ta naučiť angličtinu, na kondičné jazdy, všetko vedia, všade boli, všetko vedia lepšie ako ostatní, deti vedia bez problémov porozvazat, atď. No ja cumim ako puk. Nemá tu nikto problém s peniazmi, im asi padajú zo stromu. A kto ich nemá, tak ten je hneď ako nejaký odpad. A hlavne, vôbec nechcú pochopiť druhých, ktorí žijú ináč ako ony. Nemala si sem písať, tu sa normálnej odpovede nedočkáš. Držím ti palce.

petronelag
5. feb 2025

@didush27 Aj ja si myslím, že treba ísť osobne za riaditeľkou a spýtať sa. Ale aj tam treba ovládať tú tematiku (predpisy), takže oni môžu zobrať radšej niekoho, kto je s týmto lepšie oboznámený.
Tu je problém zato nájsť miesto, že počas MD sa veľa zmenilo, aj v praxi, jazyky ovláda čím ďalej viac ľudí, ja by som zobrala aj prácu v nejakom nákupnom centre a popri tom by som hľadala ďalej a zdokonaľovať sa v jazyku.
A bydlisko by som tipovala na okolie Zlatých Moraviec, tam je dosť ťažké nájsť si miesto.

mimaapeto
5. feb 2025

@11bodka11 robí sa výberové konanie lebo je to ako štátna správa.. sleduj stránku slovensko.sk tam sa dávajú informácie o voľných pracovných miestach a buď pošleš všetky dokumenty elektronicky alebo osobne na daný úrad.. treba tam veľa tlačív nikdy nestačí len životopis a žiadosť o prijatie.. keď sa tam má uvoľniť miesto možno je to tam už teraz uvedené... vždy je tam aj miesto výkonu práce napísané... z uradu nedajú nikdy voľné miesto na profesiu😀

11bodka11
autor
5. feb 2025

@petronelag nemozem ist osobne,povedala mi ze si ulozi moje cislo a ozve sa mi. Nechcem zas byt taka dotierava. Ona je v tom krajskom meste,tu u nas je len vysunute pracovisko.

11bodka11
autor
5. feb 2025

@mimaapeto sledujem to uz rok ako som pisala vyssie. Nie je tam v nasom meste vypisane volne miesto. Pisem niekde ze davaju urady volne miesta na profesiu? Co si myslis ze som na hlavu padnuta? Viem kde su zverejnene volne miesta na uradoch. Davno to sledujem,vzdy som chcela robit na urade. Mam Fakultu europskych studii a reg tlrozvoja, odbor verejna sprava a regionalny rozvoj,cize myslim ze aj odborom nie som uplne mimo.

11bodka11
autor
5. feb 2025

@bielasovicka dakujem. Hej tu su same uspesne zeny podnikatelky, len zaujimave ze cely den stihaju pisat na MK. Internet znesie 😉

11bodka11
autor
5. feb 2025

@mane01 toto keby niekomu poviem ze ideme predat dom a stahujeme sa uplne niekam od veci,vytrhnem deti zo skolok,skol,od rodiny tak by si mysleli ze asi som suca na psychiatriu.

11bodka11
autor
5. feb 2025

@deninka233 v stavebninach uz vzali niekoho. To bolo este v septembri. Riaditelke som volala, povedala ze sa ozve.

deninka233
5. feb 2025

@11bodka11 my sme to spravili, presťahovali sme sa dokonca cez pol Slovenska a do dediny, kde nemáme ziadne sociálne väzby a nikto si o nás nič nemyslel, podaktorí z rodiny nám ešte aj závidia.
Škoda teda tých stavebnín, ale tak asi to nebolo pre teba.

11bodka11
autor
5. feb 2025

@janagem ano nad tym uvazujem ze oprasim tu nemcinu. Skor sa do toho dostanem,ako zacinat takmer od zaciatku s nemcinou. T-com casto hlada na full HO na zakaznicke centrum. Chodis na kurz ci sa ucis doma?

11bodka11
autor
5. feb 2025

@deninka233 v stavebninach boli aj soboty. A to casto je muz v praci. Takze sa nedalo

petronelag
5. feb 2025

Niekedy sa podarí nájsť miesto aj keď si dá inzerát do novín MY.

janagem
5. feb 2025

@11bodka11 veď to. Ale aj kopa iných - ja som minule videla že nejaká firma co má domáce spotrebiče hľadá pre nemecký trh človeka čo rieši emailové reklamácie. Takže určite sa nemcina oplatí 🙂

Ja zatiaľ doma, na YouTube sú celé nemecké kurzy nahraté, tak to využívam :D

11bodka11
autor
5. feb 2025

@janagem daj tip prosim na tie kurzy na YouTube

11bodka11
autor
5. feb 2025

@petronelag pozriem urcite. Dakujem

janagem
5. feb 2025

@11bodka11 napríklad táto baba má začiatočníčke kurzy https://youtube.com/playlist?list=PLbh69LnOe54n...

A keď si dáš do vyhľadávača na ytb aj business styk nemčina a tak, tak ich veľa vyhodi 🙂

miskakyska
5. feb 2025

@bielasovicka si predstav necítim sa ani najmudrejšia,ani najdokonalejšia,ani najprachatejšia, nemám vysokú školu dokonca ani auto ,ani som nikoho nemala za ritou, zariadili sme sa tak,aby sme nikdy nikoho neotravovali a nikomu neboli na príťaž,čistila som aj hahzle a grcky!!!!lebo aj to musí niekto robiť a nehanbím sa za to....toto tu sú všetko len výhovorky, prečo sa nedá a prečo to nejde... keď sa chce, dá sa všetko...bodka...dovi

11bodka11
autor
5. feb 2025

@janagem dakujem pekne

mimaapeto
5. feb 2025

@11bodka11 akože haló, pekne som Ti napísala kde čo nájdeš, Slovensko.sk si neuviedla ako protál kde hľadáš prácu.. nikde som nenapísala, že si padnutá na hlavu... ja som tiež prešla veľa prác a vždy som sa musela prispôsobovať mužovi a dcére.. máme dedinskú školu ale keďže mám prácu v meste vozím ju, vodičák ležal asi 4 roky v šuflíku.... takže viazať sa na jedno miesto nie je nič moc... môže mať niekto lepšie konexie a potom čo?

merrysa
5. feb 2025

@bielasovicka a čo je na Tom také hrozne ísť na pár kondičných jázd alebo zapnúť nejaký jazykový kurz cez internet, keď je autorka celé dni doma a nemá čo robiť? Každý je v práci, deti v škôlke a škole..fakt nehorázne su tie rady! 🤦
Dnes snáď ani ten najväčší optimista nečaká že nejaká riaditeľka ,,si uložila číslo a sa ozve"... sorry, ale takto to nefunguje. Kto niečo chce, musí niečo aj obetovať aby to dosiahol. Možno preto my ostatne sme zamestnané. A čudujsasvete, aj toho kona občas stihame pozrieť

kati1303
5. feb 2025

@11bodka11 ahoj, neviem ci podplacaju ale 99% ludi na uradoch maju miesta vybavene. tlacenka je tu nie kvoli platu ale kvoli flexibilnemu pracovnemu času.

11bodka11
autor
5. feb 2025

@kati1303 ja viem ako to je. Darmo ma tu presviedcaju ze nie. Ved ta co k nech chodim na urad tam robi 15 rokov a povedala mi cez koho to ide.

11bodka11
autor
5. feb 2025

@merrysa ja soferujem denne. A zapnut si obcas youtube video jazyka bohuzial tak sa jazyk nenaucim.

simca06022011
5. feb 2025

A mozem sa opytat (mozno si pisala uz) ale to aku VS mas bez jazyka?? A aku stretnu a inu skolu.. pretoze jazyk je hadam od kedy som ja na ZS zacala chodit povinna vec aproste minimalne jeden sme sa vsetci ucili, gympel bez jedneho by som ani neskoncila, vysoku skolu detto. Ak aj nevies perfektne, tak nieco proste musis z nejakeho jazyka vediet.. a teda = v malom meste, no kolko jazykov mozu dnes vyzadovat od beznych zamestnancov?

kati1303
5. feb 2025

@11bodka11 ja pracujem v statnej sprave myslim ze aj presne v tom meste co ty myslis...krajske mesto na zapade 🙂 a je to tu tak. ked sa uvolni miesto je tu hned poradovnik. kazdy ide po znamosti. a nikto sa tu tym netají 🙂 inak praca v statnej alebo verenej sprave za mna top pre mamicky s detmi.

11bodka11
autor
5. feb 2025

@kati1303 viem ze je to tak. Ani tu na nasom urade sa tym nikto netaji. Hned mi tie pracovnicky vraveli ze jedna ide na matersku,volajte riaditelke. A co sa tyka vysokej skoly tak je jedno aky odbor? Nemusi byt socialna praca? A su tam velke tlacenky? Treba byt rodina s niekym ci da sa vybavit?

11bodka11
autor
5. feb 2025

@simca06022011 ja som niekde pisala ze som sa neucila jazyk? Z jazyka mam maturitu aj statnicu. Ale uz som zabudla takmer vsetko. Je to nemcina. Vsade vyzaduju len AJ. Tu sa s nemcinou neuplatnim. Je tu viacero fabrik no vsade AJ.