Ako nájsť prácu po skončení obchodnej akadémie?
Dobrý deň, tento rok maturujem a nechystám sa na výšku. Nemám na to financie a nenašla som nič čo by ma napĺňalo. Urobila som si štátnice z administratívy a som dobrá v písaní na klávesnici, rýchlosť 280 úderov. Kde by som mohla pracovať? Ako si začať hľadať prácu a kde? Chcem prácu kde môžem sedieť, pretože mám úraz kolien a nemôžem vykonávať fyzickú prácu. Čo by ste mi odporučili? A ešte do koľkých dní sa musím zaevidovať na úrade? Viem že tu sú už nejaké podobné príspevky ale chcem aktuálne info. Ďakujem veľmi pekne
ja som pocas vysky isla na okresny sud pracovat ako asistentka... ale pocitaj s tym ze to je fakt fajn len na zaciatok - je to velmi slabo platene - hoci ked som tam bola tak vianocne odmeny sme mali fakt stedre...
Inak tiez som skoncila OA a teda pre mna to bol riadny boj si najst pracu... s jazykom som si nebola prilis ista, cize po vyske som isla do zahranicia a teda vyska + jazyk je uz jednoduchsie si nieco najst...
Na tych sudoch je fakt nedostatok ludi, cize tam sa dostanes urcite.... len teda ten plat, no...
@katkaseiner o asistentke na súde aj rozmýšľam, len ten plat nie je fakt boh vie čo :/ ale tak na začiatok mi netreba nejak veľa peňazí, ide aj o to aby som mala nejaké skúsenosti. Viem po anglicky, myslím si že dosť dobre ale taká nemčina to vôbec. Môžem sa ešte opýtať, že ako vyzeral váš taký bežný pracovný deň na súde?
@katkaseiner kolko su to pls stedre odmeny v statnej sprave alebo kam spada okresny sud? Nech mam predstavu... (staci aj v percentach - 2 platy, 30% platu)... len pre predstavu...
@natalifatali úprimne ti poviem, že po skončení OA sú tie šance veľmi biedne. Ale väčšina stredných škôl má tento problém. Ak naozaj nechceš VŠ, možno by som skúsila hľadať nejakú junior účtovnícku pozíciu, kým to ešte ako tak ovládaš, prípadne hocijaká administratíva bude ok.
@zic fuha, bavime sa o case pred 20 rokmi a mala som jeden rok 5nasobok hrubeho platu a druhy rok takmer 2nasobok hrubeho platu... ale teda plat bol fakt mizerny a este v SK.
@natalifatali mas prideleneho sudcu a jeho agendu, mas rozpis pojednavani na ktore chodis pisat a pomedzi pojednavania alebo v dni ked nepojednava tak robis agendu... pozvanky, rozsudky, uznesenia, atd - samozrejme nie pises, ale tlacis, peciatkujes, posielas... ja som tu pracu milovala... podla mna ako odrazovy mostik je super, a ked uz mas prijem, hlada sa ti urcite lahsie.. Ja som pritom aj studovala na VS dialkovo, cize pre mna to bolo super.
@justxme ďakujem a to som si myslela, že keď budem mať obchodku tak jedna radosť :D ale hlavne mi ide o to, aby tá práca nebola na nohách, pretože behať celý deň v predajni by som nezvládla, skúšala som brigádu v obchode s oblečením a vydržala som tam mesiac kvôli zdravotným problémom. Takže by som bola rada keby ma vzali na nejaké miesto asistentky, prípadne možno aj banka. Štátnice mám, vraj to má pomôcť na trhu práce tak uvidím
@katkaseiner znie to super no škoda, že to má taký plat ako má..ale každopádne som pozerala na ponuky práce a v mojom okolí momentálne nehľadajú nikde na súd. Môžem im tam poslať nejaký e-mail prípadne zatelefonovať, že by som mala záujem aj keď momentálne nemajú zverejnenú ponuku?
@natalifatali moja dcera ma gympel, tiez neisla na VS, pokial si v BA a okolie viem ti dat tip do prace kde robi, stale hladaju novych zamestnancov…2 tyzdne office 2 tyzdne HO…karieru zrejme neurobis, ale na start a nabranie skusenosti a prac. navykov fajn, je to sedava praca, kludne mi napis ss…este podotknem ze ti neviem pomoct so ziskanim prace, je to
len fakt tip lde by si vedela zacat🙂
@denissa007 bohužiaľ som až z východu :/ ale ďakujem 😊
@natalifatali zamalicko, drzim palce🙂
@natalifatali ja som sice zo zapadu ale isla som do Ba, poskytli mi aj ubytovanie - pre mna to bolo idealne, pretoze v Ba som studovala, školu som nala doslova cez cestu - Ekonomicku univerzitu... skus ak chces ist do Ba, je to za mna fajn odrazovy mostik...kopec kočiek z vychodu ci zo stredného Slovenska sa tam premlelo
@natalifatali no ako uprimne, v dnesnej dobe bez vysokej skoly asi nejake lepsie platene zamestnanie najdes tazko a kedze si na vychode, tak o to este tazsie. Skus sa zdokonalit v nejakej oblasti, napriklad jazyky, alebo nejaky kurz uctovnictva, proste nieco, co ti prida na kredite ked ta budu porovnavat s ostatnymi uchadzacmi.
Asi najlepsie pre teba by bolo prist sem do BA, tu si najskor najdes pracu, ale ak by si nechcela, tak potom asi len ozaj si zvysit kvalifikaciu tak, aby si mala nieco "navrch".
A co sa pozicii tyka, tak profesia a ides - filter na administrativu, pomocny uctovnik, referent, asistentka...
Chvíľu som praxovala na sude, pozicia asistentky (akákoľvek pozicia) je miesto cez známosti. Aj keď vyhlásia vyberko, je už dopredu vybratý kandidát.
Ahoj 🙂 ja som tiež skončila OA a na výšku som nešla. S komentármi, že bez VŠ zamestnanie s vysokým platom nenájdeš nesúhlasím. Samozrejme, že na začiatku nemôžeš počítať s tým, že hneď, keď nastúpiš, tak budeš mať vysokú výplatu. V prvej práci to tak má proste každý. Ja som v prvej práci pred troma rokmi zarobila cca 650EUR a teraz v ďalšej zarábam 1400EUR, takže ak si šikovná, tak sa dá aj po troch rokoch posunúť dosť 🙂 Keďže si z východu, tak pri hľadaní práce to budeš mať asi ťažšie, ja som si tiež nevedela prácu po škole nájsť hneď a bolo to dosť ťažké. Odporúčam ti nájsť si pracovné portály, ako je profesia atď… a pozerať sa na ponuky každý deň, tak som to robila ja a posielala som životopisy na každú ponuku, ktorá sa mi aspoň trochu pozdávala. Odporúčam tieť pozície ako sú: administratívny pracovník, junior účtovníčka, fakturantka.
@kk3 ďakujem veľmi pekne za pozitívnu radu a odpoveď 😊
@natalifatali Mozes sa zamestnat kdekolvek s administrativou,ekonomikou alebo aj v korporate.
@natalifatali po skončení obchodnej akademie som sa zamestnala na okresnom sude. Mam tiez statnu skusku zo strojopisu. Robím tam vyse 20 rokov,hruby plat je teraz 865 eur,takze nic moc. Keby nemam osobny priplatok,sice tiez nic moc,uz tam nerobim. Drzi ma tam hlavne to,ze ma to bavi,aj ked niekedy je toho az prilis. Velmi malo mladych ludi to chce robit. vseobecne statna správa je slabo platena,hlavne na okresnej urovni. Ale ako prve zamestananie to je fajn. Nie je treba ani prax ako v sukromnej sfere.

Ak ovládaš cudzie jazyky tak pozri pozície administrativnej asistentky, referentky, ekonómky. Tých ponúk je dosť.