Ako nájsť prácu po štúdiu bez praxe?
Ahojte, pre niekoho možno zbytočná panika, ale mňa to trápi. Ide o to, že o dva týždne štátnicujem a ešte nemám žiadnu prácu na tpp. Portály pozerám každý deň, na niekoľko ponúk som aj reagovala, ale všade je v požiadavkách aspoň 2 roky praxe. Školu nemám zlú, mám ekonómiu a manažment, konkrétne IT manažment.
Ani neviem čo potrebujem, asi len nejaké povzbudenie, ale fakt si neviem predstaviť čo budem robiť ak si ani cez leto nič nenájdem (v lete budem aspoň na dohodu na momentálnom mieste, VŠ stáž).
Máte skúsenosti, že vás zamestnali, aj keď ste ešte veľa práce nemali?
Nooooo ťažko... Ja som prvé roky tiež mala na prd práce, lebo som potrebovala prax
Ak vieš nemecky alebo anglicky tu prijímajú hlavne absolventov a aj s ubytovaním pomôžu. Mávajú stánok aj na Profesia Days. https://career.walter-group.com/sk/sk
Ešte teda upresnim, hľadám mimo BA , neplánujem sa sťahovať ani nič podobné. Len teda či máte nejaké tipy, ako zaujať CVčkom aj keď tam máte minimum skúseností
IT sektor mimo BA je komplikovany. Este v krajskych mestach mozes najst stredne velku IT firmu. Mozno Kosice. CVckom velmi nezaujmes, kedze si absolvent. Jedine, ze si pracovala popri skole v obore.
Ak by som bol teda odkazany na mensie mesto - tak by som si spravil research, ktore firmy tam prosperuju a maju uz IT oddelenie alebo rovno deliveruju IT services / zistil si od A po Z co robia a kde by som sa vedle uplatnit, spravil dobry motivacny list a skusil takto..
@nacomeno2 hmm... len taky postreh
1, koncis VS a nemas prax (takze si popri skole asi nic "poriadne do CVcka" nerobila... a teda nestudujes nejaku medicinu alebo pod, kde by sa to nedalo zvladat)
2, zaroven si mimo BA a nechces sa stahovat (to uz dopredu avizujes)... ze nemas prax, nechces sa stahovat...
Len aby si za pol roka nevypisovala, ze preco ta nikto nechce zamestnat (v nejakej dobrej firme najskor)...
Tazko "povzbudzovat", lebo naozaj hrozi, ze budes mat problem...
1, koncis VS a nemas prax (takze si popri skole asi nic "poriadne do CVcka" nerobila... a teda nestudujes nejaku medicinu alebo pod, kde by sa to nedalo zvladat)
2, zaroven si mimo BA a nechces sa stahovat (to uz dopredu avizujes)... ze nemas prax, nechces sa stahovat...
Len aby si za pol roka nevypisovala, ze preco ta nikto nechce zamestnat (v nejakej dobrej firme najskor)...
@zic okrem rokov keď bol covid som pracovala celú VŠ, najskôr na logistike potom stáž na projektovom riadení, takže by som nepovedala že nerobím nič poriadne 😉 ale vidím že na rôzne pozície chcú prax v obore , absolventi nikoho nezaujímajú. Nemôžme všetci skončiť v Bratislave, aj iné mestá existujú
Ešte teda upresnim, hľadám mimo BA , neplánujem sa sťahovať ani nič podobné. Len teda či máte nejaké tipy, ako zaujať CVčkom aj keď tam máte minimum skúseností
@nacomeno2 Veď to je super v IT sektore je veľká výhoda, že môžeš oslovovať random firmy, ktoré sa ti páčia a nemusia mať vyhodený ani inzerát 🙂.. Ja by som si cez profesiu atď už asi ani nehľadala, za mňa strata času. Keď som naposledy riešila prácu oslovila som 5 firiem napriamo, ktoré ma zaujali, spätnú ponuku som dostala od 3 z nich a v jednej z nich pracujem. A nie, nemala som extra prax, len rok aj to v inom segmente môjho odboru 😅
@zic okrem rokov keď bol covid som pracovala celú VŠ, najskôr na logistike potom stáž na projektovom riadení, takže by som nepovedala že nerobím nič poriadne 😉 ale vidím že na rôzne pozície chcú prax v obore , absolventi nikoho nezaujímajú. Nemôžme všetci skončiť v Bratislave, aj iné mestá existujú
@nacomeno2 Tak aj tu staz spomen, potom nie ze nemas prax... aj tu logistiku spomen (aby videli, ze si mala ochotu pracovat)...
A BA som spomenul preto, lebo ci sa to niekomu paci alebo nie, ale holt je tu najviac prace a najvacsi dopyt po pracovnej sile (ak potrebujes ziskat prax / dobru pracu)...
@nacomeno2 Veď to je super v IT sektore je veľká výhoda, že môžeš oslovovať random firmy, ktoré sa ti páčia a nemusia mať vyhodený ani inzerát 🙂.. Ja by som si cez profesiu atď už asi ani nehľadala, za mňa strata času. Keď som naposledy riešila prácu oslovila som 5 firiem napriamo, ktoré ma zaujali, spätnú ponuku som dostala od 3 z nich a v jednej z nich pracujem. A nie, nemala som extra prax, len rok aj to v inom segmente môjho odboru 😅
@denkabemommy ďakujem, takéto niečo som potrebovala 😊
@denkabemommy ďakujem, takéto niečo som potrebovala 😊
@nacomeno2 Tiež nie som z veľkého mesta aj keď nakoniec robim homeoffice pre BA firmu ale sťahovanie tam neprichádzalo k úvahe, keďže mám 2 deti 🙂.
Ahoj, máš IT manažment FRI UNIZA alebo nejaký iný?
@zic Aj mimo BA existujú firmy
Som HR manažérka, a rozhodne absolventi majú vo firmách dvere otvorené. Niekedy je lepšie zobrať absolventa, ktorého naučím pracovať ako ja chcem, než niekoho, kto už má "zlozvyky" z predošlej práce.
Rozhodne do životopisu napíš svoje štáže a prax popri škole. Zároveň treba vypísať PC programy, ktoré ovládaš + level, tiež jazyky. Veľa krát už životopis hodnotí automat a ak jasne neuvedieš prax, programy a jazyky si z kola von.
Prilož motivačný list, pre mňa je to vo výberku vždy veľké plus. Hlavne ak vidno, že motivačný list je pre túto pozíciu a nie je celý vygenerovaný pomocou AI.
Na začiatok zníž svoje platové očakávania, veľa krát mám na pohovoroch absolventov, ktorí pýtajú manažérske platy.
Okamžite po štátniciach sa registrujú na úrade práce. Aktuálne bude bežať program, kde úrad práce preplatí zamestnávateľovi časť mzdy, ak príjme absolventa. Avšak podmienkou je aby bol absolvent s VŠ evidovaný aspoň 3 mesiace na úrade práce. Samozrejme, držím palce aby si našla prácu skôr. Ale ak sa nepodarí, keď v motivačnom liste spomenieš, že si 3 mesiace na úrade a je možné na teba čerpať dotáciu, môžeš získať konkurenčnú výhodu.

Konzultacne firmy - napriklad Accenture - maju dobre programy pre absolventov. Sam som zacinal (5 rokov) v kozultacnej firme a su to skvele skusenosti.