icon

Ako nájsť prácu v obchode bez praxe?

22simonasimona22
20. sep 2024

Problém. Teda ani nie môj, ale mamin, ale týka sa to rodiny.

Moja mama si už dlhšie nevie nájsť prácu. Od skončenia strednej školy robila v šiestich firmách, ale vždy operatorku.

Má medzi 40-50 rokov. Chcela by robiť predavačku niekde v obchode. Potraviny, odevy, domácnosť, je jej to jedno. Hovorí, že nemá problém sa naučiť, čo treba. Počítať vie rychlo, vykladať tovar nemá problém, k ľuďom je slušná. Vo výrobe pracovala aj s ťažkými bremenami, obsluhovala stroje, plnila normy, upratovala pracovisko, čítala z vykresov, prekladala krabice z palety na paletu.

Ale vždy, keď dá žiadosť, pýtajú sa, či má prax v obchode. Keďže nemá a hovorí pravdu, že nemá, odmietnu ju. Hoci v podmienkach sa píše, že prax v obchode nie je nutná. Nechápe, ani ja, prečo by nezvládla prácu v obchode, ked ju zvládla vo výrobe? Je to ťažšie?

Ďakujem za odpovede.

Strana
z2
22simonasimona22
autor
20. sep 2024

A nejaké iné pracovné miesto, čo by mohla robiť? S administratívou a počítačovým programom nemá žiadne skúsenosti, čiže tam asi, teda určite nie. Opatrovateľku, na to nemá žalúdok, nás viac prebaloval otec a starí rodičia ako ona. Mama to robila, podľa vlastných slov, s veľkým sebazaprením. Aj to hovorila, že prečo to nie je tak, aby deti vedeli od narodenia na nočník. A jej príde zle, už keď vidí exkrementy v tráve pri chodníku alebo ako nejaký pes slinta. Alebo keď v telke niekto vracia.

Čo sa ešte dá robiť, nejaké zamestnanie?

bosorkabb
20. sep 2024

@22simonasimona22 ešte ma napadlo že do obchodu treba hygienické minimum. Čo znamená skúšky na hygiene. Ak to tvoja mama nemá vieš kde je problém.
Vädsina obchodov to už vyžaduje od uchádzača. Tuším len Tesco zoberie bez toho ale musíš si to dorobiť.

22simonasimona22
autor
20. sep 2024

@bosorkabb Hygienické minimum? Kde sa to dá naučiť?

22simonasimona22
autor
20. sep 2024

@bosorkabb Veď mohli povedať, že to vyžadujú a mohla si to dorobiť.

larinka552
20. sep 2024

@22simonasimona22 hyg. minimum je len kus papiera, ktory dostanes od obvodneho lekara

bosorkabb
20. sep 2024

@larinka552 nie je. To čo spomínaš je zdravotný preukaz.
Hygienické minimum je skúška na úrade verejného zdravotníctva ktorá sa už dlhšie vyžaduje pre prácu v obchode. Je písomná časť a ústna. A jednoduchá nie je ani náhodou. Mám to absolvovane a v obchode robím už cez 20 rokov aj na vyššej pozícii tak viem čo legislatíva vyžaduje.
Sú výnimky kedy skúška nie je potrebná napríklad vyucenie v určitom odbore.

bosorkabb
20. sep 2024

@22simonasimona22 regionálny úrad verejného zdravotníctva. Treba sa prihlásiť na skúšky. Buď osobne alebo elektronicky. Všetko nájdeš na ich stránke.
Je to potrebné do obchodu už dlho takže zamestnávateľ uprednostňuje ľudí ktorý už skúšky majú. Lebo ak nemajú musia ich mať čím skôr. Takže tam treba začať.

larinka552
20. sep 2024

@bosorkabb mas pravdu, pomylila som si to

ekira1
20. sep 2024

@22simonasimona22 že niekoho nechcú v kauflande vidím prvý raz, väčšinou stačí ak uchádzač trafí do danej predajne. Skôr to vidím na problém s počítačom, to zvláda? Čisto predavačka - vykladanie tovaru v kauflande neexistuje, všetci robia všetko. Musia ovládať predajňu, pokladňu, pulty, pekáreň.. podľa potreby. Hygienické minimum si kaufland aspoň kedysi platil, zdravotný preukaz tiež preplatí. Pokladne snáď primitivnejšie byť ani nemôžu, na všetko čo nemá kód sú obrázky, len treba vedieť, že ovocie je pod ovocím, zelenina pod zeleninou, sladké pečivo pod sladkým a pod. Pri platbe kartou stlačiť platba kartou, pri hotovosti, napísať sumu, prípadne na papierové sú tiež obrázky, koľko vydať tiež pokladňa napíše. Vykladanie tovaru klasika, tovar dat tam kde patrí, kde má cenovky, staré do predu, nové dozadu, prípadne nové naspodok, staré hore. Aby sa starší tovar predával. Vytlačiť cenovky, preceniť tovar tiež zaučajú. To je asi celé know how práce v kauflande. Na pohovore by bolo fajn zdôrazniť flexibilitu prace, hlavne poobedné a víkendy nie sú problém, to sa ľuďom robiť veľmi nechce. Čo vídam, kaufland má snáď všade podstav a noví ľudia tam dlho nevydržia.

bosorkabb
20. sep 2024

@ekira1 už ani Kaufland nerobí hygienické minimum. Už sa skúšky musia robiť na hygiene. To čo píšeš bolo kedysi.
A iné je východ Slovenska a iné západ. Na východe nemajú núdzu o zamestnancov, na západe je veľký problém ľudí zohnať.

ekira1
20. sep 2024

@bosorkabb píšem, že ho platí, nie že ho robí. Vždy sa chodilo na hygienu, alebo zamestnanec z hygieny prišiel do kauflandu. A kaufland to všetko preplatil, nešlo to z vrecka zamestnanca. A viem, že sú už nové Lin testy, ale či zrovna hygienické minimum neviem, mňa sa to netýka.

22simonasimona22
autor
20. sep 2024

Mama hovorí, že keby ju aspoň zobrali a vyskúšali, či to zvládne a keď nie, tak by pochopila, že je proste neschopná. Že toto horšie berie, že ani nedajú šancu a hneď človeka odmietnu.

Ale hygienické minimum stačí len do potravín, či? Do predajne nábytku alebo papiernictva ho hadam netreba.

dancingqueen321
20. sep 2024

@22simonasimona22 sukromnik ju nevezme, lebo ako pises, oni robia sami na seba. Ak maju platit priestory, odvody, dane, tam uz nie je budget na to, aby vzali co i len 1 zamestnanca. Konkurencia velka, presyteny trh, vela ludi uz objednava online co sa da. Takze zabudni. Kaufland a ine velke predajne tiez mozes podla mna vylucit, asi sme si vsetci vsimli, ze idu cestou pridavania samoobsluznych pokladni a robotu predavacky vlastne hadzu na zakaznika, akurat ze ten zakaznik za to mzdu neuvidi…, tym padom ani kvanta predavaciek nepotrebuju. Zas nejaky butik alebo textil, ja si myslim, ze ak sa tam prihlasia 20-30rocne, aj ked rovnako bez skusenosti, tak tvoja mama je z kola von. Ja poznam 3 zeny, co si 15rokov do 60tky nevedeli najst uz nikdy pracu (na TPP).

bosorkabb
21. sep 2024

@ekira1 preplacaju to aj inde. Viem ako to prebiehalo kedysi (nebudem to tu verejne písať) a ako teraz. Teraz je to pre zamestnanca horšie.

bosorkabb
21. sep 2024

@22simonasimona22 všade kde predávajú čo len keksíky, tam všade treba.

marsmykkok
21. sep 2024

@22simonasimona22 skúšala aj jednotu alebo terno? Hlavne v jednote sú staršie predavačky. Je pravda že tesco, lidl, sčasti kaufland uprednostňujú ľudí do 40, vidno tam hlavne mladých zamestnancov.

petracandle
21. sep 2024

@22simonasimona22 autorka, ako dlho už mamina hľadá? Podľa mňa je to len zhoda okolností ale minimálne pred Vianocami ju určite vezmú. Tým, že pracovala fyzicky vo výrobe nebude mať problém ani s vykladaním tovaru a na pokladni sa naučí do hodiny. Nemôže si vymyslieť, že už kedysi brigádovala v obchode?

22simonasimona22
autor
21. sep 2024

@petracandle Klamať nechce, hoci tí, čo klamú, viac dosiahnu. Okrem toho sa môžu pýtať a zisťovať, kde brigádovala.

22simonasimona22
autor
21. sep 2024

Inak, bola sranda ako bola párkrát na pohovore ako upratovačka.
"Máte 3-mesacnu alebo inde polročnú prax s upratovaním vo verejných priestoroch?"
Mama, to nie, ale celý život upratujem.
"To nestačí. Ďakujeme, za váš čas, nemáme záujem. Môžte ísť."
Keď nám toto hovorila, sme nevedeli, či plakať alebo sa smiať.

22simonasimona22
autor
21. sep 2024

Stalo sa ešte niečo zvláštne. Skoro všetky pozvánky jej prišli na nový e-mail. Ale jedna pozvánka na pohovor, jej prišla na starý e-mail. Pritom to posielala pred 2 týždňami a o pár dní prišla pozvánka. Nový e-mail používa 2 roky.

Odkiaľ, mohla mať tá firma jej starý e-mail? Keď žiadosť do zamestnania sa posielala z nového e-mailu? Aj na životopise je napísaný nový e-mail?
Neviem, možno sme niečo prehliadli. Ja jej pomáham s e-mailami. A naisto viem, že do tejto firmy, sme predtým nikdy neposielali žiadosť. Do iných áno, viackrát, ale tu nikdy.

Mama to nerieši, ale ja začínam byť paranoidna.

Citát:

"To, že som paranoidný, ešte neznamená, že ma nesledujú."

veronkaxxx
27. sep 2024

@22simonasimona22 Nechcem byť zlá ale do obchodov berú väčšinou mladších ľudí neviem prečo (pracovala som v New Yorku a vyslovene hľadali len mladých (do 30)). Možno do potravín by zobrali tvoju mamu ale bohužiaľ všade teraz uprednostňujú ľudí s aspoň nejakou praxou.

Strana
z2