icon

Ako napísať životopis a motivačný list?

24. nov 2025

dobry den. poradili by ste mi ako napisat zivotopis a motivacny list ak nemam ziadne pracovne skusenosti? totiz po strednej som bola 6 rokov na opatrovnom. neviem co do toho motivacneho listu napisat lebo nic zaujimave co by personalistu oslovilo sa ani napisat neda. hladam si job ako predavacka ci do fast foodu atd. ale zistila som ze tvrdenie ze zoberu hocikoho kto ma ruky a nohy a je flexibilny nie je pravda. ja ani deti nemam. zasielam zivotopisy a nic. uz zacinam upadat do depresie. chapem ze opatrovanie nie je bohvieco ale niekde predsa zacat musim.

anonym_b6bbc7
24. nov 2025

@anonym_autor 1. Opatrovanie nie je „nič“

Šesť rokov opatrovania je v skutočnosti tvrdá škola zodpovednosti, disciplíny a komunikácie. To sú presne tie vlastnosti, ktoré hľadajú predajne, fast foody, služby, akýkoľvek retail.

V preklade do jazyka personalistu:
– spoľahlivosť
– starostlivosť o človeka
– trpezlivosť
– časový manažment
– organizácia
– komunikácia
– riešenie stresových situácií

To je hotový poklad. Len to treba pekne podať.

2. Do životopisu daj:

– Opatrovateľka (2018–2024)
Krátky opis: Starostlivosť o člena rodiny, organizácia denného režimu, zdravotná asistencia, doprovod k lekárom, vedenie domácnosti.
Pod to môžeš dať 4–5 bodov v štýle „kompetencie“, nie „príbehy“.

3. A teraz to najdôležitejšie: motivačný list

Motivačný list nie je o minulosti. Je o tom, prečo chceš túto prácu teraz a čo vieš ponúknuť.

VZOR – motivačný list (bez pracovných skúseností)

Toto je napísané profesionálne, ale jednoducho – tak, aby to fungovalo:

---

Vážený tím,

hlásim sa na pozíciu … vo Vašej prevádzke, pretože hľadám stabilnú prácu, v ktorej môžem byť užitočná, pracovitá a na ktorú sa môžu kolegovia spoľahnúť.

Uplynulých šesť rokov som venovala opatrovaniu člena rodiny. Nebola to síce formálna pracovná pozícia, ale naučila ma presne to, čo považujem za dôležité aj v práci predavačky – zodpovednosť, presnosť, schopnosť pracovať pod tlakom, slušnú komunikáciu a rešpekt k ľuďom.

Som človek, ktorý príde načas, dodrží dohodu a pracuje naplno. Učím sa rýchlo a nemám problém prevziať úlohy, ktoré sú potrebné v každodennom chode predajne. Som pripravená odpracovať aj víkendy, ak je to potrebné.

Mojím cieľom je získať dlhodobú prácu, v ktorej budem môcť rásť, a verím, že Vaša prevádzka mi môže dať férovú šancu ukázať, že som spoľahlivý a pracovitý človek.

Ďakujem za zváženie mojej žiadosti.

S pozdravom
[Tvoje meno]

Toto mi vytvoril chatgpt za 3 sekundy. Páči sa.

autor
24. nov 2025
@anonym_b6bbc7

@anonym_autor 1. Opatrovanie nie je „nič“

Šesť rokov opatrovania je v skutočnosti tvrdá škola zodpovednosti, disciplíny a komunikácie. To sú presne tie vlastnosti, ktoré hľadajú predajne, fast foody, služby, akýkoľvek retail.

V preklade do jazyka personalistu:
– spoľahlivosť
– starostlivosť o človeka
– trpezlivosť
– časový manažment
– organizácia
– komunikácia
– riešenie stresových situácií

To je hotový poklad. Len to treba pekne podať.

2. Do životopisu daj:

– Opatrovateľka (2018–2024)
Krátky opis: Starostlivosť o člena rodiny, organizácia denného režimu, zdravotná asistencia, doprovod k lekárom, vedenie domácnosti.
Pod to môžeš dať 4–5 bodov v štýle „kompetencie“, nie „príbehy“.

3. A teraz to najdôležitejšie: motivačný list

Motivačný list nie je o minulosti. Je o tom, prečo chceš túto prácu teraz a čo vieš ponúknuť.

VZOR – motivačný list (bez pracovných skúseností)

Toto je napísané profesionálne, ale jednoducho – tak, aby to fungovalo:

---

Vážený tím,

hlásim sa na pozíciu … vo Vašej prevádzke, pretože hľadám stabilnú prácu, v ktorej môžem byť užitočná, pracovitá a na ktorú sa môžu kolegovia spoľahnúť.

Uplynulých šesť rokov som venovala opatrovaniu člena rodiny. Nebola to síce formálna pracovná pozícia, ale naučila ma presne to, čo považujem za dôležité aj v práci predavačky – zodpovednosť, presnosť, schopnosť pracovať pod tlakom, slušnú komunikáciu a rešpekt k ľuďom.

Som človek, ktorý príde načas, dodrží dohodu a pracuje naplno. Učím sa rýchlo a nemám problém prevziať úlohy, ktoré sú potrebné v každodennom chode predajne. Som pripravená odpracovať aj víkendy, ak je to potrebné.

Mojím cieľom je získať dlhodobú prácu, v ktorej budem môcť rásť, a verím, že Vaša prevádzka mi môže dať férovú šancu ukázať, že som spoľahlivý a pracovitý človek.

Ďakujem za zváženie mojej žiadosti.

S pozdravom
[Tvoje meno]

Toto mi vytvoril chatgpt za 3 sekundy. Páči sa.

@anonym_b6bbc7 mam si do motivacneho listu dat aj moju adresu alebo netreba?

zeroz
24. nov 2025

Ak si kúsok zručná, tak odporúčam použiť europass

kabyko
24. nov 2025

Daj si ho vygenerovať AI, pracovné skúsensoti si vymysli. Nikto to neoveruje a ani nemá ako.