icon

Ako ovplyvňuje otvorenie živnosti odvody?

damos195
26. júl 2025

Ahojte

potreboval by som rýchlu radu. Od roku 2023 som živnostník (aj a pár pozastaveniami činnosti). Chcem sa len informovať v jednej veci…

Keďže v roku 2023 som nepresiahol hranicu príjmov, tak mi vyšlo aj v nasledujúcom roku neplatiť odvody do soc. poisťovne. Zdravotnú som si riadne stále platil. Takže ani v roku 2024, som nemal povinnosť platiť soc. odvody.

V roku 2024 už som mal oveľa väčší príjem kde ak by som pokračoval v živnosti, tak mi nechajú platiť soc. poistenie. Začiatkom roka som bol zamestnaný ešte v inej firme a popri tom som mal živnosť. Zo zdravotnej poisťovne mi prišlo, že si mám doplácať nejakých 50€ zdravotné. Preto sa chcem informovať. Ak od septembra opäť otvorím živnosť, vznikne mi znova povinnosť doplácať si zdravotne a taktiež aj soc. poisťovňu alebo nie? Keďže som už zmenim zamestnávateľa a je aj rozidel v mzde a aj v odvodoch sa mňa ako za zamestnanca tak či tak mi vyjde niečo na doplatok z mojej strany alebo nie.

Vďaka za tipy a rady.

anonym_39a9dc
27. júl 2025

Odvody zo zamestnania nemajú vplyv na odvody v podnikaní. Ak si v minulom roku presiahol stanovenú výšku príjmu, tak v tomto roku aj keď si otvoríš živnosť iba na mesiac po 1.7.2025 budeš platiť sociálne odvody.

damos195
autor
29. júl 2025
@anonym_39a9dc

Odvody zo zamestnania nemajú vplyv na odvody v podnikaní. Ak si v minulom roku presiahol stanovenú výšku príjmu, tak v tomto roku aj keď si otvoríš živnosť iba na mesiac po 1.7.2025 budeš platiť sociálne odvody.

@anonym_39a9dc budem ich platiť v plnej výške? Lebo počul som niečo o tom, že ak som zemestnaný a zamestnávateľ odvádza za mňa odvody do soc. poisťovne tak ja len doplácam niečo…😄

anonym_17de83
29. júl 2025
@damos195

@anonym_39a9dc budem ich platiť v plnej výške? Lebo počul som niečo o tom, že ak som zemestnaný a zamestnávateľ odvádza za mňa odvody do soc. poisťovne tak ja len doplácam niečo…😄

@damos195 ahoj napis do chat gdp všetko čo chceš vedieť alebo co si napisal tu a on ti presne vypočíta ake odvody a dokonca aj presne koľko budeš platiť daň pri daňovom priznaní..a kopec veci co ti nieje jasných sa ho môžeš normálne opýtať a na všetko ti dá odpoveď a vypočíta.

anonym_39a9dc
30. júl 2025
@damos195

@damos195 nie odvody zo zamestnania nemaju vplyv na odvody z podnikania. Su to dve rozdielne veci. Ak si minuly rok presiahol stanoveny limit prijmu, tak budes platit odvody v plnej vyske.