Ako ovplyvňujú inflácie ceny doučovania a kvalitu?
Musím to napísať... Všetko okolo nás zdraželo – potraviny, bývanie, služby. Ceny stúpli za posledné roky takmer dvojnásobne, no od doučovateľov sa akoby stále očakávalo, že budú pracovať za rovnaké sumy ako pred piatimi rokmi.
Medzitým študentky doučujú načierno, bez daní, bez zodpovednosti, a rodičia to akceptujú, lebo je to lacnejšie. Ako niekto, kto má vysokoškolské vzdelanie a odvádza poctivo dane ako živnostník, mám pocit, že kvalita a odbornosť sú čoraz menej oceňované.
Naozaj sme si zvykli na to, že pedagóg robí „za babku“? Kedy sa konečne začne aj naša práca brať vážne?
Ako to vnímate vy?
je na rodičoch či im stačí amatér alebo dajú prednosť profesionálovi…
ja sama som mala “učiteľku” jazyka ktorá bola sama študentkou bilingválneho gympla. mne to vyhovovalo - ona potrebovala peniaze a ja niekoho, kto sa mi bude venovať … a kupodivu - s ňou som sa naučila oveľa viac ako v jazykovej škole - kde nás brali len ako ďalšie kusy na hodine…
@ksenia16 ty sa chystas z toho prijmu platit odvody?
A mimochodom, vies, ze studenti, ak zarobia menej ako 200e odvody neplatia? Pochybujem, ze doucovanim si bezny student tolko mesacne zarobi, takze nechapem o co ti ide.
Syn tiez prilezitostne doucuje, je studentom bilingv. gymnazia.
@ksenia16 pekne si sa zhovadila 😂🫣
To, ze niekto je VS vzdelany neznamena, ze ma aj kvalitnejsi vyklad. Staci sa pozriet aki niektori pedagogovia su na skolach. 🤣 Ked raz niekto potrebuje napr ucivo pre 5triedu ZS nebude potrebovat niekoho kto vie vysvetlit napr. kvantovu fyziku nato staci spoluziak, o rok starsi ziak, ziak SS ktori su priblizne v rovnakom veku a vedia to vysvetlit jednoducho primerane veku alebo potom student VS pedagogickeho zamerania. Tak isto neviem ako je to tento rok ale pred par rokmi do 1200€ prijem rocne sa nemusel zdanit zo zakona takze aj ked nejaky ziak/student doucuje a nezarobi tolko tak nic neporusuje.
Áno je to tak, ľudia proste dávajú prednosť lacnejším alternatívam. Snažia sa ušetriť na všetkom, čo sa dá a bude sa to stále zhoršovať. Niektorí ľudia na doučovanie nemajú vôbec žiadne finančné prostriedky. Žiaľ, je taká doba. A ty sa tiež zariad podľa toho
@bonboniera prosím?
Vcera som Zrovna hladala doucovanie z matematiky a tie ceny sú naozaj vysoke. Pre mna je akceptovateľná cena 10 eur/hodinu, všetko navyse mi už príde, že nevedia, co pýtať a to som z Bratislavy. Hlavne v dnesnej dobe, keď máš chat, YouTube videa, kde si vieš poľahky latku dovysvetlit zadarmo. Za chvíľu tieto služby nebude vyuzivat nikto pri takýchto cenách.
@ksenia16 Ja to vnímam tak, že každý má na výber. Ty si môžeš sumu za svoje služby zdvihnúť do akej výšky chceš. Ten, kto platí, si môže vybrať, komu a koľko za tú službu zaplatí. Ak si naozaj dobrá v tom, čo robíš, tak máš buď stálych klientov, alebo ťa môžu odporučiť ďalším svojim kamarátom a známym.
Nie každý, kto má pedagogické vzdelanie, vie aj to učivo adekvátne vysvetliť resp. nie vždy si vyučujúci a študenti "sadnú". Napr. mne vedela matiku vysvetliť tak, aby som ju pochopila, len o rok staršia kamarátka (zadarmo). Od môjho matikára aj môjho otca (ktorý bol tiež učiteľom matiky) som ten matematický výklad vôbec nechápala. Moja 15 ročná dcéra tiež doučuje matiku a angličtinu. Vie to totiž podať - vysvetliť tak, aby to spolužiaci alebo študenti nižšieho ročníka rýchlo pochopili. Momentálne pravidelne doučuje o rok mladšiu študentku (emigrantku) len za smiešnych 5€/hod. a to ešte za ňou aj cestuje. Kočka je úplne nadšená, lebo predtým chodila na doučovanie k pedagógovi za oveľa vyššiu cenu, ale na vedomostiach a známkach to nebolo vidno. Teraz matiku konečne chápe a obe (aj moja dcéra) sa tešia, keď napíše písomku na známku 1-2👍
Mimochodom, čo sa týka toho tykania na MK, si prečítaj tu:
https://www.modrykonik.sk/faq/preco-mi-tykate-ina-pouzivatelka-mi-tiez-tyka/
@ksenia16 prečitaj si pravidlá MK ktoré určuje admin ktorý je na tomto fóre vyššie ako ty. Takže si tu tykáme všetci. Pravdaže sa to nemusí páčiť všetkým, komu sa nepáči má predsa právo odísť.
A k téme. Ja platím dcére doučovanie v okolí BA a platím 15 eur na hodinu. A naučia ju viac ako v škole kde sú VŠ vzdelaní ľudia. Mne je jedno či študent, či pedagóg. Dôležité sú pre mňa výsledky. A tie určujú komu dám svoje peniaze.
@tramtada31 rozumiem vám ale žiaden študent ktorý v škole sa nenaučil, nenaučí sa sám cez internet, videá a pod. Keby to bolo tak jednoducho... Prosté ten študent je lenivý, nezodpovedný, neusilovny a nemotivovany.
Ja doučujem jazyky ale vidím že väčšina z požiadaviek na doucko je z matiky. Čoskoro bude problém zohnať si doučovanie z toho predmetu lebo veľa detí nemajú žiadne schopnosti a nemôžu ani školské učivo pochopiť.

@ksenia16 dost zvlastna otazka od niekoho, kto chce predavat doma upeceny kvaskovy chlebik...