icon

Ako oznámiť šéfovi rizikovú PN a čo ak nesúhlasí?

2. feb 2025

S partnerom sa už dlhšie snažíme o bábätko a zatiaľ to vyzerá dosť nádejne. Chcem sa spýtať ako oznámiť zamestnávateľovi,že po potvrdení lekárom už sa nevrátim do práce ale pôjdem na rizikovú pn? Mám prácu kde sa často nedodržiavajú postupy pri ochrane zamestnancov a bojím sa keďže to bude moje prvé tehotenstvo a mám aj vyšší vek a som v kontakte s ľuďmi a majú rôzne choroby aj bývajú často agresívny, nechcem nič riskovať. A čo v prípade,že zamestnávateľ mi to nepovolí ale bude ma nútiť zostať v práci?

Strana
z2
autor
2. feb 2025

@sasa1310 ja mám ochorenie pri ktorom musím byť pod lekárskym dohľadom. Špeciáli.doktor aj gynekologická mi hneď povedali,že budem musieť na rizikovú a obzvlášť keď robím v takom prostredí kde hrozí,že by mi mohol niekto ublížiť

Písala tu niektorá z Vás,že si mám zaniesť žiadosť o materskú zamestnávateľovi tak načo vypisujete kraviny keď asi ani neviete čo?
Neriešim to lebo ešte budem mať na to celých 9 mesiacov. V práci na to čas nemám a po robote som rada,že mám pokoj

nafka0483
2. feb 2025

Ziadost o materske ide cez zamestnsvatela lebo musi ju potvrdit a poslat dalej na SP.
Ale nic neschvaluje, nepovoluje. Odchod na matersku dovolenku aj nastup na PN sa len oznamuje.

evaachesa
2. feb 2025

A už si teda tehotná? Ak nie, tak hádam o tvojich plánoch nechceš hneď oboznamovať zamestnávateľa.

lilinka88
2. feb 2025

Ja som písala o žiadosti o materské a ak tá časť vety "tak načo vypisujete kraviny, keď ani neviete čo?" bola smerovaná mne, tak ozaj netuším akú kravinu som napísala. Snažila som sa ti vysvetliť,že ty od momentu ako ti dr potvrdí tehotenstvo a vypíše PN, musíš zo zamestnávateľom komunikovať 3x, takže nemáš mať z čoho strach a zbytočne sa teraz stresovať. Zamestnávateľ nič neschvaľuje, nedovoľuje, nepúšťa a pod, jemu iba ty oznamujes a on to musí akceptovať,aj keby sa na hlavu postavil. Ty tu dokola píšeš, čo ti on nedovolí, my ti píšeme,aby si si ujasnila svoje práva a jeho povinnosti, pretože ani PN ani materská nezávisí od zamestnávateľa.
Ďakujem za vysvetlenie nemusíš písať ani jednej z nás... Nemáš zač...

muchotrafka298
2. feb 2025

Tak este raz a pomaly. Ty zamestnavatelovi oznamis, ze zostavas na PN. Pokial budes ma elektronicku PN, nerobis nic dalej, pride mu do systemu a vidi to mzdarka. Nevidi diagnozu ani lekara. Pokial mas papierovu, je tvojou povinnostou dorucit ju do prace do 3 dni (ci ju tam odnesies alebo posles postou, je uplne jedno). Zamestnavatel sam od seba nema ako vediet, ze si neprisla do prace kvoli PN.

Ziadost o materske je dokument, ktorym oznamujes svoj nastup na matersku dovolenku a je to potvrdenie zo Socialnej poistovne, ktore Ti potvrdzuje a vyplna tvoj gynekolog. Zamestnavatel Ti potvrdi na toto tlacivo, kedy si bola naposledy v praci, ty tam mas vypisany predpokladany termin porodu. Nasledne tvoj zamestnavatel potvrdenu Ziadost o materske odosle do Socialnej poistovne, kam spadate. Tuto ziadost Ti vystavi tvoj lekar a donesies ju do prace TESNE PRED NASTUPOM, co je 6-8 tyzdnov pred porodom.

melanta
3. feb 2025

@sasa1310 áno, SP síce kontroluje v súčasnosti výrazne viac aj lekárov a relevantnosť PN, ale stále je pomerne bežné, že lekár je tehotnú ochotný vypísať na rizikovú PN hneď po potvrdení tehotenstva, takže toto je s bibou z tvojej strany úplne zbytočná diskusia. A ešte zbytočnejšia je vzhľadom k tomu, že autorka píše, že lekár jej sám navrhol, že vzhľadom na charakter jej práce jej odporúča ísť na PN.

natalka13
3. feb 2025

@melanta len mmch oba nieje este tehotna.
a nie kazdy gynekolog vypisuje pn a rizikove tehu na ziadost zeny. to velmi zovseobecnujes.

autor
3. feb 2025

@natalka13 ty necitas čo píšu dievčatá? Mne to doktor sám navrhol, tak asi mal dôvod nie?

natalka13
3. feb 2025

nekop tu okolo seba ako male decko, vsetci ti tu vysvetluju ze zamestnavatela o ziadnu matersku neziadas. aspon citat by si mohla vediet.

ona to nepochopi asi nikdy.🙈

natalka13
3. feb 2025

citam, ZIADNA ti tu nepise,ze mas ziadat o matersku zamestnavatela.

Strana
z2