icon

Ako postupovať, keď zamestnávateľ odmieta urobiť ročné zúčtovanie?

kristina534
17. feb 2025

Čo robiť ak zamestnávateĺ mi nechce dať ročné zúčtovanie? Požiadala som ho

balerina2025
17. feb 2025

tak to nie je jeho povinnost ak o to poziadas do 15.2 ci do 17.2?

ibrunova
17. feb 2025

Ako myslíš dať?

katica06
17. feb 2025

@kristina534 ako že dať? možno ani nemá hotové.

eleanor2510
17. feb 2025

Nechce ho dat alebo nechce ho vystavit? Lebo to je dost podstatny rozdiel. A naisto nechce "dat" rocne zuctovanie alebo je to myslene, ze nechce dat potvrdenie o prijmoch?

janettdamian
17. feb 2025

@kristina534 do 17.2.2025 si požiadala zamestnávateľa a doložila si všetky prípadne iné potvrdenia a doklady? Ak áno je zo zákona povinný ti ho urobiť.

katica06
17. feb 2025

@janettdamian Zamestnávateľ je povinný vykonať ročné zúčtovanie dane za zamestnancov, ktorí o to požiadali, v termíne najneskôr do 31. marca 2025, čiže má čas!

ibrunova
17. feb 2025

Ja si myslím, že sa skôr jedná o potvrdenie.

janettdamian
17. feb 2025

@katica06 vážne do 31.3.2025 ?
§ 38
Ročné zúčtovanie
(1) Zamestnanec, ktorý poberal zdaniteľné príjmy len zo závislej činnosti uvedené v § 5 a nepoberal príjmy, z ktorých sa daň vyberá zrážkou podľa § 43, pri ktorých uplatnil postup podľa § 43 ods. 7, alebo ktorý nie je povinný zvýšiť základ dane podľa § 11 ods. 11 môže najneskôr do 15. februára roka nasledujúceho po uplynutí zdaňovacieho obdobia požiadať o vykonanie ročného zúčtovania z úhrnnej sumy zdaniteľnej mzdy od všetkých zamestnávateľov, ktorí sú platiteľmi dane, ktoréhokoľvek z týchto zamestnávateľov. Žiadosť o vykonanie ročného zúčtovania doručí zamestnanec zamestnávateľovi v listinnej podobe, ak sa nedohodnú na jej doručení elektronickými prostriedkami.

ikonica
17. feb 2025

@janettdamian ona pise, ze je povinny VYKONAT ho do 31.3. a ty pises o podani ziadosti 🙈

katica06
17. feb 2025

@janettdamian pred tým ako zacneš kopírovať sem celý zákon nauč sa čítať s porozumením

(6)
Ročné zúčtovanie a výpočet dane vykoná zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane,122) najneskôr do 31. marca roka nasledujúceho po uplynutí zdaňovacieho obdobia. Rozdiel medzi vypočítanou daňou a úhrnom zrazených preddavkov na daň v prospech zamestnanca vráti a daňový bonus alebo jeho časť do výšky ustanovenej týmto zákonom vyplatí zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane,122) zamestnancovi po vykonaní ročného zúčtovania, najneskôr však pri zúčtovaní mzdy za apríl v roku, v ktorom sa zúčtovanie preddavkov vykonáva. O vrátený rozdiel z ročného zúčtovania zníži zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane,122) odvod preddavkov na daň (dane) najneskôr do konca kalendárneho roka, v ktorom sa ročné zúčtovanie vykonalo, alebo sa uplatní postup podľa § 35 ods. 7. Ak zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane,122) postupoval podľa § 36 ods. 5, zníži odvod preddavku na daň (dane) aj o sumu daňového bonusu najneskôr do konca kalendárneho roka, v ktorom sa ročné zúčtovanie vykonalo, alebo uplatní postup podľa § 35 ods. 7.

janettdamian
17. feb 2025

@katica06 ďakujem za radu. Ja som autorke písala o jej povinnosti voči zamestnávateľovi, nie o termíne, do kedy má povinnosť vykonať ročné zúčtovanie zamestnávateľ. Prajem pekný zvyšok večera.

tiika
17. feb 2025

@kristina534 ako argumentoval tým, že prečo ti ho nechce urobit? Aký ma dôvod? Neviem, ale obratila by som sa v tej veci na finančnú správu, maju i (asi bezplatnú) infolinku. Asi môžu poslat na neho kontrolu. Máš potvrdené niekde, že si mu tu žiadosť odovzdala v termíne?

ibrunova
18. feb 2025

@tiika otázka je už upravená, pôvodne tam bolo dať namiesto urobiť

melanta
18. feb 2025

@ibrunova upravený je názov a ten upravuje admin a upravuje ho bežne úplne zle a úplne bežne tak, že zmení význam toho, čo napísala autorka. V otázke autorky je stále "dať".

melanta
18. feb 2025

@kristina534 podstatné je, či ti nechce dať potvrdenie o vykonaní ročného zúčtovania alebo ti ho nechce vôbec vykonať. Keďže niečo iné je v tvojej otázke a niečo iné v nadpise.

1. Ak ti nechce dať potvrdenie o vykonaní ročného zúčtovania, napriek tomu, že si o neho požiadala v termíne do 17.2. - je to v poriadku. Do tohto termínu bolo potrebné požiadať o jeho realizáciu, nie ho zrealizovať. Zrealizovať ho totiž zamestnávateľ má čas až do 31.3. Takže potvrdenie ti dá až po tomto termíne.

2. Ak ti odmieta vykonať ročné zúčtovanie a to napriek tomu, že si o neho písomne na predpísanom tlačive požiadala do 17.2., tak kontaktuj Inšpektorát práce.

3. Ak ti ho odmieta vykonať, pretože si o to nepožiadala v termíne a na predpísanom tlačive, tak je to v poriadku, nemá povinnosť ho vykonať.